1 porcje

Najzdrowsza jaglanka gotowa do boju!:) Sezon chorobowy wciąż w rozkwicie. Wszyscy robimy, co możemy, by walkę z gilami wygrywać. Dziś pokażemy Wam jeden z naszych kolejnych smacznych sposobów na wygrywanie wojny z infekcjami i wzmacnianie odporności. Przepis na poniższą jaglankę podbija serca i kubki smakowe nie tylko dzieci, ale i dorosłych;)

składniki:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka (jeśli dziecko jest chore, mleko krowie nie jest wskazane – mit ten obala Damian Parol poczytaj TUTAJ)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka ulubionego oleju (u nas niezmiennie Olej dla dziecka )
  • 1 łyżeczka zblendowanych na proszek orzechów ziemnych/ migdalów lub po prostu masła orzechowego
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżeczka miodu (dla dzieci powyżej roku, dla młodszych- 1/2 banana)
  •  1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu

Wodę i mleko zagotuj. Kaszę upraż na suchej patelni do momentu, aż zacznie wydzielać się orzechowy zapach. Wypłucz ją w gorącej wodzie i dodaj do gotującego się płynu. Gotuj pod przykryciem około 20 minut (nie podnoś pokrywki) wraz z ziarenkami wyjętymi z laski wanilii. Przełóż kaszę do misy boendera i zblenduj całość na krem. Odstaw do wystudzenia, by jaglanka była ciepła, ale nie gorąca. Dodaj sproszkowane orzechy, przyprawy, olej i miód. Wymieszaj całość.

Tak przygotowaną jaglankę możesz podawać z owocami, a słodycz miodu zastąpić bananem, tylko pamiętaj o tym, że to w miodzie kryje się najwięcej wartości gotowych do walki z przeziębieniami.

Jaglanka musi być ostudzona, bo miód w wysokich temperaturach traci swoje wartości.

Mały Antoś przy jaglanym śniadaniu❤️
IMG_1602

Kasza jaglana to mistrzyni jesienno – zimowych śniadań. Z nią wygracie wszystko – smak, sytość, ale przede wszystkim odporność i łatwiejsze przechodzenie infekcji. Wiadomo, to nie jest lekarstwo, ale to u podstaw diety, leży sukces walki z chorobami.

Kasza jaglana to królowa kasz. Informacje o bogactwie jej wartosci znajdziesz tutaj

My proponujemy Ci kilka naszych przepisów, które urozmaicą jej podawanie i odkryją jej nowy smak. Polecamy!

 

Smacznego i zdrowego:)!!!!