http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/09/nalesniki-jaglane-z-karobem-i-awokado.html

Składniki:
0,5 szklanki mleka roślinnego;
4 łyżki mąki ziemniaczanej;
1 jajko;
5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej ((jak ugotować kaszę?);
łyżeczka karobu;
 

Nadzienie:
pół awokado;
pół banana;
2 łyżki amarantusa ekspandowanego.

Kaszę jaglaną ugotowałam z dwoma posiekanymi suszonymi morelami, przez co zyskała słodki smak. Zimną kaszę wymieszałam z mąką, karobem i mlekiem, następnie dodałam surowe jajko, wszystko zmiksowałam na gładką masę mikserem. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika skropiłam patelnię kroplą oleju rzepakowego, potem smażyłam już na suchej – jeśli patelnię dobrze rozgrzejecie, na pewnie ciasto nie będzie przywierać. Gdyby się rozpadało, można dodać trochę mąki.

Nadzienie:
Owoce rozgniatamy widelcem, mieszamy z amarantusem.Gotowe:)
Naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w dowolny sposób.


Lalka – Janusz 🙂 też musi spróbować naleśnika:)