http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/12/pralinki-piernikowe-z-dmuchanej-jaglanki.html

 Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej dmuchanej:);
1/2 dojrzałego banana;
2 daktyle
1/3 łyżeczki przyprawy do piernika.

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy przyprawę do piernika, posiekane w małą kosteczkę daktyle i kaszę. Mieszamy rękoma:) i turlamy w dłoniach duże kulki (wielkości orzecha włoskiego albo i większe0. Delikatnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 min, w temt 160’C z termoobiegiem. Po 10 min. zajrzyjcie czy pralinki są już „twarde” i obserwujcie czy się nie przypiekają za bardzo. Chodzi tylko o to by pod wpływem ciepła masa zwarła się i kulki były zbite, a nie „paćkowate” jak przed pieczeniem. Zamiast przyprawy do piernika możecie użyć cynamonu, lub innych przypraw.

Dmuchaną jaglankę kupiłam w Inter Marche jakby ktoś pytał:)

Twórczy bałagan w tle 🙂 Ala testuje pralinki zaraz po wyjęciu z piekarnika.