Składniki:
filet z dorsza/ mintaja/ morszczuka (ok. 100g);
1 marchew;
1 pietruszka;
1/3 czerwonej papryki;
1 ziele angielskie;
1 listek laurowy;
1 mała cebula;
2 łyżki oleju rzepakowego.
Rybę umyj, osusz i upewnij się, że nie ma żadnych ości. Na małej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i połóż rybę, poczekaj aż się zetnie i od razu przewróć na drugą stronę. Podsmaż chwilę i zalej 1/2 szklanki wody/ bulionu. Duś pod przykryciem ok. 10 min, aż ryba zmięknie.
W osobnym garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć posiekaną w kostkę cebulę. Zeszklij ją i dodaj starte na dużych oczkach tarki warzywa” marchew i pietruszkę. Wymieszaj i dodaj pokrojoną w małą kostkę paprykę. Duś warzywa pod przykryciem do miękkości ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając i podlewając niewielką ilością wody.
Podaj rybę z warzywami:) Smacznego.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (26)
jamaska
Dodano opinię: 28.07.2015
Jesteście moimi gurami (1 guru a 2? :)) BLW. Jutro duszę rybkę – będzie to debiut tej potrawy u mojej córci.
Żanka
Dodano opinię: 18.08.2016
Kiedy się dodaje liść laurowy i ziele angielskie? Do warzyw czy do ryby w trakcie duszenia?
Serdeczne dzięki za odpowiedź
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.08.2016
Do warzyw.
Ewelina
Dodano opinię: 26.09.2016
W jaki sposób dokładnie sprawdzić rybę czy nie ma ości?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Biorąc do ręki każdy kawałek również po ugotowaniu. Zanim podasz dziecku.
Dorota
Dodano opinię: 16.02.2017
Ja dodałam 2 łyżeczki przecieru pomidorowego do duszonych warzyw. Wyszła taka trochę rybka po grecku 🙂 Mój synek zajadał z ogromnym apetytem. Pozdrawiam serdecznie!
MoanA
Dodano opinię: 23.11.2017
Faktycznie z przecierem pomidorowym duzo lepsze danie 🙂
Monika
Dodano opinię: 01.12.2017
Razem z synkiem uwielbiamy ten przepis, do tego ziemniaczki z piekarnika. Mniam!
Kilka razy zagościł na naszym stole, dziś kolejny 😉 Dziękujemy !
Kamila
Dodano opinię: 15.12.2017
Czy może być ryba mrożona?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Tak
Karolina
Dodano opinię: 18.10.2018
Czy zamiast zwykłej cebuli może być czerwona??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.10.2018
Tak
Alicja
Dodano opinię: 25.01.2019
W jakim wieku mogę podać takie danie? Córka ma 7,5 miesiąca – blw idzie nam całkiem dobrze moim zdaniem. Mam świeżego dorsza ze sprawdzonego źródła. Czy mogę zrobić ten przepis na tym etapie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.01.2019
Pod przepisem sa tagi dotcxące wieku.
Monika
Dodano opinię: 14.09.2019
Właśnie zrobiłam danie szybkie łatwe i bardzo smaczne. Dziecko zjadło malutko ale dla mnie przepyszne bez soli! Rewelacja.
Dziękuję za ten przepis.
Agata
Dodano opinię: 03.12.2019
Witam, czy przy większej ilości można zamrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
nie polecamy
Ola
Dodano opinię: 24.08.2020
W jaki sposób można odgrzać taka rybkę z warzywami? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2020
Mikrofalówka, w miseczce w kąpieli wodnej, a najłatwiej po prostu wymieszać i w garnuszku podgrzać- wyjdzie taka ryba po grecku
Anna
Dodano opinię: 04.02.2021
Dziś zrobiłam rybkę wg tego przepisu na bulionie, wyszła prima sort ? 16 miesięczny synek zajadał się ze smakiem. Na stałe zapisuje się w naszym menu.
Iwona
Dodano opinię: 18.05.2021
Witam! Czy taką rybę mogę podać mojemu 10 miesięcznemu synkowi na kolację ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Oczywiście.
Kamila
Dodano opinię: 24.07.2021
Czy można dodać czosnek do dania dla 8-miesięcznego malucha?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Pewnie
Weronika
Dodano opinię: 24.11.2021
Dlaczego danie jest od 8 miesiąca?
Moja ma 7 i chciałabym jej podac rybkę.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Możesz już podać. To przepis z początku bloga, gdy przepisy tagowane były wiekiem, w którym akurat nasze dzieci dostawały dana potrawę.