1/4 szklanki kaszy jaglanej;
1/2 szklanki wody;
1/2 szklanki mleka;
1/2 laski wanilii;
2 mandarynki;
1/2 banana;
1 łyżeczka miodu;
szczypta tartego cynamonu i imbiru.

Kaszę 2 razy wypłukać w gorącej wodzie.
Mleko i wodę wlać do garnka i zagotować. Wsypać kaszę, przekroić wzdłuż laskę wanilii i łyżeczką wyjąć nasionka,dodać je do garnka i gotować pod przykryciem,aż kasza wchłonie płyn (około 15 minut).
Banana rozgnieść widelcem, wycisnąć sok z mandarynek, dodać do tego miód, cynamon, imbir i dokładnie wymieszać, by miód się rozpuścił.
Jaglankę lekko ostudzić, dodać powstałą masę z owoców i wymieszać.
Jeśli dziecko choruje i, np. jak Antoch,ma problemy z przełykaniem, można wszystko zblendować, a wówczas powstanie pyszny krem.

Jeśli dziecko nie skonczyło roku, pomiń miód w przepisie.