Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

03 maja 2014

„Jaglana tarta z owocami”

Spód:szklanka ugotowanej kaszy jaglanej;5 łyżek mąki kukurydzianej;2 łyżki oleju kokosowego;1 jajko;1 banan;łyżeczka proszku do pieczenia. krem:1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej;3 szklanki mleka roślinnego;1 łyżka oleju kokosowego;1/2 laski wanilii;sok z cytryny.dowolne owoce (u mnie maliny i ananas). Przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgnieciony banan i wyrabiamy ciasto....



Spód:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej;
5 łyżek mąki kukurydzianej;
2 łyżki oleju kokosowego;
1 jajko;
1 banan;
łyżeczka proszku do pieczenia.

krem:
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej;
3 szklanki mleka roślinnego;
1 łyżka oleju kokosowego;
1/2 laski wanilii;
sok z cytryny.
dowolne owoce (u mnie maliny i ananas).

Przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgnieciony banan i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać kulę z ciasta. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklejamy nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.

krem:
Gotujemy mleko, wsypujemy wypłukaną w gorącej wodzie kaszę jaglaną, masło lub olej, i około łyżki soku z cytryny. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i dodajemy nasionka do się kaszy z mlekiem. Gotujemy, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Blendujemy krem i wylewamy go na wystudzony spód. Układamy owoce, lekko je wciskając. Zostawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Wersję dla dorosłych możesz dosłodzić wybranym słodziwem.




inspiracja-wiele cudownych kucharek blogowych, w tym Jadłonomia.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (49)

Anonymous

Dodano opinię: 02.03.2015

jaka średnica formy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.03.2015

28 cm.

Asia

Dodano opinię: 21.09.2015

Czym mozna zastąpić banana ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.09.2015

Syropem daktylowym lub pominac.

Wioleta

Dodano opinię: 22.09.2015

wyjdzie z inną mąką niż kukurydziana?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.09.2015

Tak.

magda

Dodano opinię: 25.02.2016

Czy może być mleko krowie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.02.2016

Tak:)

Ania

Dodano opinię: 04.03.2016

Tarta wygląda smakowicie. Jestem w trakcie jej przygotowywania ale pojawił sie problem bo za nic w świecie nie byłam w stanie uzyskać z tych propocji kuli ciasta. Wyszło bardzo lejące. Musiałam dodać masę mąki aby cokolwiek dało się uformować. Spód jest teraz w piekarniku ale nie wygląda to obiecująco. Nie wiem gdzie popełniłam błąd. Bo rozumiem, że potrzebna jest szklanka już ugotowanej kaszy. Zgadza się?
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.03.2016

Ale z czego mogło wyjść Ci lejące? Tam nie ma takich składników, które mogło je upłynnić aż tak. Kasz ugotowana. 

Ania

Dodano opinię: 04.03.2016

No może źle to ujęłam. Nie lało się ale było bardzo miękkie i kleiło sie do rąk. Możliwe, że banan był zbytnio rozgnieciony?Albo za duży? Może kasza za mokra?

Ania

Dodano opinię: 04.03.2016

Spód wyszedł za bardzo mączny więc wprowadzam w życie plan B:) Nie poddam się. Zamiast banana dodam syropu z agawy i jeszcze dziś mam zamiar zajadać tą pyszna tartę:)

Ania

Dodano opinię: 04.03.2016

Znowu to sami. Proporcje dałam idealnie odmierzone. Dodałam narazie pół banana. Poszło już 6 łyżek mąki a spokojnie mogę mieszać ciasto łyżką.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.03.2016

Hm… Dałaś olej kokosowy?? 

Ania

Dodano opinię: 04.03.2016

Tak,olej kokosowy też. Dałam sobie spokój i niestety druga masa też wylądowała w koszu. No nie było szans utworzenia jakiejkolwiek kuli nie mówiąc o wyłożeniu formy ciastem. Próbowałam ratować sytuację dodatkową iloscią kaszy ale nic to nie dało a mąki nie chciałam znowu sypać na potęgę. No trudno. Nie dane mi będzie delektowanie się tym ciastem. Może to wina kaszy. Nie wiem. Ugotowana byłą normalnie. Jak to kasza:)

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.03.2016

Jakiej konsystencji był olej kokosowy? Próbuję dojść do tego, jak to możliwe, by z takich składników wyszło coś rzadkiego. Jedynie jajko mogło rozrzedzić przecież,ale jest jedno:)

Ania

Dodano opinię: 05.03.2016

Za pierwszym razem był w formie stałej ale nierównomiernie się mieszał z ciastem więc drugim razem dodałam w formie płynnej.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.03.2016

I mamy winowajcę:) Spód na tartę powinien być kruchy, dlatego używa się do niego zimnego masła lub, jak w tym przypadku, oleju kokosowego, który ma stałą konsystencję i idealnie masło zastępuje.  Gdy dodałaś go w wersji płynnej, całkowicie zmieniłaś proporcje. Ciasto nabrał rzadkiej konsystencji. 

Ania

Dodano opinię: 05.03.2016

A jednak każdy szczegół ma znaczenie:) Podejdę trzeci raz do tego przepisu:) W końcu musi sie udać:)

Sylwia

Dodano opinię: 16.04.2016

Tarta mi nie wyszła… ciasto okazało się zbyt mokre, musiałam dosypać sporo mąki ale i tak kleiło się do rąk nie miało konsystencji normalnego ciasta. A i po upieczeniu ciasto w środku nie miało ładnej konsystencji (bardziej zakalec) 🙁 niestety ciasto mnie pokonało :/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2016

Czasem i tak bywa. Powodzenia w innych przepisach, a może i do tego kiedyś zechcesz wrócić:) pozdrawiamy!

Pannacotta

Dodano opinię: 19.04.2016

Dzisiaj podjęłam się wykonania waszej tarty – miałam trochę malin do wykorzystania i chrapkę na tak pysznie wyglądający podwieczorek 😉 U mnie też był problem z wyrobieniem ciasta. Co prawda miałam ciut więcej kaszy jaglanej, ale musiałam dodać sporo mąki, by ciasto móc wylepić na blaszce. Tarta wygląda całkiem przyzwoicie (zdjęcie przed włożeniem tarty do lodówki). Miała być tylko malinowa, ale maliny nie przetrwały do tego czasu, więc pokroiłam jeszcze gruszkę. Mogłoby być więcej owoców, ale już nie miałam czasu, by wypiek dopieszczać. Póki co tarta się chłodzi w lodówce. Zobaczymy, jaki będzie efekt jej spożycia 😉 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.04.2016

Śliiiiiiiczna!!!!

Mama Bonia

Dodano opinię: 13.05.2016

 Pyszności!!! My ugotowaliśmy troche za dużo jaglanki na wodzie, więc i tę z wody wykorzystaliśmy do kremu, a żeby było bardziej mlecznie dodaliśmy łyżkę  mascarpone. A wyszło nam tak:

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.05.2016

Przepiękna!!!!❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Aga

Dodano opinię: 17.05.2016

Do przepisu trzeba dospać sporo mąki, inaczej ciasto się nie zejdzie. Dodałam olej w formie sztywnej i i tak było kleiste.

Doris :)

Dodano opinię: 06.07.2016

Wygląda super, ja czekam aż spód ostygnie ale także miałam problem z ciastem, tak się kleiło że nic nie mogłam z nim zrobić ale poprostu wylałam to na tortownice i rozprowadziłam łyżką i palcami 😉 krem super ale zrobiłam bez cytryny (brak w domu 😛 ) do jednej części kremu dodałam troche masła orzechowego i odrobinę soli – pycha 😉 super przepis !!!!

Bogna

Dodano opinię: 15.07.2016

Mi również ciasto wyszło lejące, mimo że dodałam więcej mąki, ale podobnie jak Doris wylałam je na blaszkę i wyszło bez zastrzeżeń. Tarta smakowita, zjedliśmy w jedno popołudnie całą w 3 osoby plus roczniak. Napewno jeszcze nie raz zrobimy 🙂

Aga

Dodano opinię: 12.11.2016

Mi wysło dobrze, ciasto w porządku.tylko jedno pytanie: do kremu blędowałam składniki z kaszą jaglaną dosyć długo 2-3 min, jednak nagal są wyczówalne jej drobinki..co zrobić aby krem był całkiem "gładki"?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.11.2016

Musialaby naprawdę długo być gotowana, a to chyba nie jest warte efektu. Kasza jaglana ma taka konsystencję, ale nam to nie przeszkadza:) 

Aga

Dodano opinię: 12.11.2016

ogólnie ciasto proste w wykonaniu i bardzo ładnie wygląda 🙂

Ania

Dodano opinię: 09.02.2017

Mi nie wyszła – miałam dokładnie ten sam problem co reszta – ciasto było cały czas mokre – musiałam dodać sporo mąki a wtedy zmienia się i smak – szkoda bardzo mi zależało – pozdrawiam 

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2017

Przykro nam. Może następnym razem.

Panna

Dodano opinię: 06.03.2017

Ciasto owszem jest mokre i to bardzo, ale wyłożoe na papier do pieczenia i rozprowadzone zwilżoną ręką, piecze się idealnie 🙂

irk

Dodano opinię: 29.03.2017

Ciasto wyszło strasznie lejące, jak u poprzedników, dodałam łyżkę mąki, dodałam kaszy – niestety nie miałam już zblendowanej, więc takiej prosto z garnka, tylko rozgniotłam nieco. Rozprowadziłam na mokro po foremce i nawet sie upiekło 🙂
Do masy dodałam trochę syropu klonowego, bo większość z zaproszonych gości to juz starsze dzieciaki i rodzice, ale i tak było dla nich mało słodkie 😉 Mój jubilat wzgardził nawet nie probując – wyjadł tylko owoce z masy.
Mnie smakowało 🙂

Kamila

Dodano opinię: 13.06.2017

Mi niestety również nie wyszło ciasto 🙁

Jednak ze względu na to,że podczas pieczenia się ciasta robiłam masę,wyszedł inny deser 🙂

Zuza

Dodano opinię: 23.06.2017

Myślę, że dla konsystencji ciasta kluczowe znaczenie ma sposób ugotowania kaszy jaglanej. Moje ciasto z podanych proporcji wyszło super, dodałam może jedną łyżkę mąki więcej, ale kaszę ugotowałam na sypko. Zawsze robię ją w proporcji 1:2 (jedna miarka kaszy na dwie miarki wody) i wyłączam dopiero wtedy gdy w kaszy zrobią się "tuneliki", ona jest wtedy bardziej sucha. Ciasto z mąką kukurydzianą chyba też nigdy nie będzie takie "zbite" jak na pierogi tylko ma bardziej kruchą konsystencję, wystarczy wyrobić je na tyle żeby odchodziło od miski i ręki.

Asia

Dodano opinię: 20.08.2017

Moje ciasto wyszło nawet z płynnym olejem, ale kaszę ugotowałam dzień wcześniej, więc była sucha i twarda. Dałam 2 łyżki mąki więcej. Mam nadzieję, że będzie pyszne ☺

Ania

Dodano opinię: 07.11.2017

Czy w przepisie na ciasto nalezy uzyc jedna szklanke kaszy suchej, i te ilosc ugotowac, moze glupie pytanie? Ale tylu osobom cos nie wyszlo? Chodzi mi o to ile tej kaszy ma byc przed ugotowaniem?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

Około 1/4 szklanki kaszy suchej.

Kasia

Dodano opinię: 16.04.2018

Dokladnie ma sie rzecz z tym gotowaniem kaszy jaglanej. Robilam ostatnio kopytka z kaszy jaglanej ciasto bylo tak lejace ze musialam dac duzo maki. Tu najwazniejsza sprawa to ugotowac kasze na sybko i dac jej wystygnac i jak w innych przepisac nie mielic kaszy tylko zmiazdzyc troszke widelcem.

Monika

Dodano opinię: 21.05.2018

Ja robię ją już któryś raz i zawsze wychodzi dobrze. Dodatkowo wszyscy są zaskoczeni kiedy sie okazuje z czego jest zrobiona. Pychaaa ❤

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.05.2018

Przepiękna???❤️❤️❤️

Kinga

Dodano opinię: 19.10.2018

Jak długo muszę gotować 1/2 szkl kaszy jaglanej, aby wchłonęła mi 3 szklanki mleka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.10.2018

około 30minut max na małym ogniu.

Anna

Dodano opinię: 24.03.2020

Ciasto było trochę wilgotne, ale by było je łatwiej wklepać w formę to wstawiłam na chwilę do lodówki.

Kasia

Dodano opinię: 31.01.2022

Można czymś zastąpić olej kokosowy i w jakich proporcjach ewentualnie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

Masło lub margaryna

AnkaM

Dodano opinię: 30.05.2022

Robiłam dzisiaj tarte z plynna oliwą i wszystko wyszło ok! Fakt, ciasto bardzo kleiste, można powiedzieć „lecące sie”, na pewno nie można było uformować kuli u mnie. Nie mniej jednak, w niczym to nie przeszkadzało! Dodałam cukier puder,bo lubimy słodkie. Leista masę dobrze wyrobiłam,wylałam na formę, powoli ładnie ją rozprowadziłam. Dalsze kroki jak w przepisie. Wyszło super! Bardzo smaczne, choć raczej nie super szybkie 🙂 pozdrawiam

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek