Spód:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej;
5 łyżek mąki kukurydzianej;
2 łyżki oleju kokosowego;
1 jajko;
1 banan;
łyżeczka proszku do pieczenia.

krem:
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej;
3 szklanki mleka roślinnego;
1 łyżka oleju kokosowego;
1/2 laski wanilii;
sok z cytryny.
dowolne owoce (u mnie maliny i ananas).

Przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgnieciony banan i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać kulę z ciasta. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklejamy nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.

krem:
Gotujemy mleko, wsypujemy wypłukaną w gorącej wodzie kaszę jaglaną, masło lub olej, i około łyżki soku z cytryny. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i dodajemy nasionka do się kaszy z mlekiem. Gotujemy, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Blendujemy krem i wylewamy go na wystudzony spód. Układamy owoce, lekko je wciskając. Zostawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Wersję dla dorosłych możesz dosłodzić wybranym słodziwem.




inspiracja-wiele cudownych kucharek blogowych, w tym Jadłonomia.