Przygotuj mięso na pulpety. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Ostudź. Przełóż mięso do miski. Pomidora przetnij na pół i zetrzyj na tarce o grubych oczkach tak, by w ręce została Ci skórka (wyrzuć ją). Dodaj do mięsa startego pomidora, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, kaszę, cebulę, przyprawy i zamieszaj ręką. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem.
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój na grube plastry, ziemniaki na ćwiartki. Przełóż je do naczynia do pieczenia. Dodaj czosnek w łupinach. Posyp przyprawami i polej olejem. Zamieszaj, by przyprawy znalazły się na wszystkich warzywach.
Wyjmij mięso z lodówki. Uformuj z niego niewielkie pulpety i ułóż pomiędzy warzywami lub na nich. Wstaw naczynie do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 180’C i piecz pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodaj groszek/ kukurydzę i zamieszaj delikatnie całość. Piecz jeszcze 15 minut bez przykrycia. Przed wyjęciem, sprawdź, czy ziemniaki są miękkie.
Możesz całość przemieszać wcześniej, jednak nie szybciej niż po upływie 20 minut, by pulpety się nie rozpadły.
Jeśli masz ochotę na taką potrawę, ale z udka i, przepis znajdziesz TUTAJ.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (68)
Anonim
Dodano opinię: 06.02.2019
Przepyszne!! Uwielbiamy razem z córeczką 😉
Ada
Dodano opinię: 06.02.2019
Czy curry można podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia? Pytam ze względu na zawartość soli.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Są przyprawy curry bez soli.
Ania
Dodano opinię: 08.02.2019
Dziewczyny, czy mogę takie pulpety z cielęciny zrobić? Po prostu dłużej w piekarniku potrzymać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.02.2019
tak:)
Angelika
Dodano opinię: 09.02.2019
A czym zastąpić kaszę mannę? Obiad chcę przygotować dla wszystkich a mamy w domu osobę z nietolerancją glutenu…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.02.2019
Ugotowaną kaszą jaglaną:)
Megi
Dodano opinię: 31.03.2020
A płatki jaglane nadają się ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
tak
Natalia
Dodano opinię: 01.06.2021
Niestety wyszło mega pikantne, a dałam mniej carry niż w przepisie i więcej ziemniaków. Ziemniaki 2h pieczone i dalej twarde co jest dla mnie dziwne bo często robię ziemniaki w naczyniu żaroodpornym tylko z nóżkami z kurczaka i po 1,5h są miękkie. Po dosoleniu mąż zjadł ze smakiem. Dla mnie i synka ugotowalam ziemniaki w wodzie.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.06.2021
Sporo zależy od gatunku ziemniaka.
Aasia
Dodano opinię: 13.02.2019
Zrobiłam, wygladało smacznie ale mój półtoraroczny syn skonsumował kęs i nie chciał więcej…
Gosia
Dodano opinię: 14.02.2019
A czy mogę do tego wykorzystać mięso z rosołu (skrzydło z indyka)? 🙂 zawsze mam problem, co zrobić z tym mięsem 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.02.2019
Zrób pastę do kanapek
Agnes
Dodano opinię: 14.02.2019
A czym zastąpić cebulę? 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.02.2019
czosnkiem:)
Pati
Dodano opinię: 25.02.2019
Witam? czy kasza manna to ta zwykła czy blyskawiczna? Mam w domu zwykła A chciałam jutro taki obiad przygotować ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.02.2019
Może być zwykła
Kasia
Dodano opinię: 26.02.2019
Witam, w przepisie jest jajo, a miały to być przepisy bez jaja.
Aleksandra
Dodano opinię: 02.03.2019
Piekę już 1,5h i dalej ziemniaki surowe 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.03.2019
Hm… może taki gat7nek oporny albo pokroiłaś grubo. Dawno powinny być dobre
Natalia
Dodano opinię: 12.03.2019
Hahaha marzec 2019 jest jakiś felerny dla ziemniaków 😀 ja też 1,5h w piekarniku i surowe! Pierwszy raz mi się tak zdarzyło! 😉
Basia
Dodano opinię: 24.03.2019
marzec 2019 u mnie z ziemniakami to samo hahaha 😀
Aga
Dodano opinię: 24.04.2021
Ja też tego się boję. Ogólnie zauważyłam, że obecne ziemniaki długo się gotują. Postanowiłam je podgotować zanim włożę całość do piekarnika 😉
Ania
Dodano opinię: 04.03.2019
Ja sobie zawsze ziemniaki marchewkę i pietruszkę troszkę podgotowuje.
Marta
Dodano opinię: 07.06.2020
maj 2020 – moje ziemniaki też oporne na pieczenie 😛
Urszula
Dodano opinię: 04.04.2019
U nas wersja tego przepisu ugotowana na parze (córka ma niecałe 7m). Bardzo fajny, pomidorowy smak pulpetów. Ja wykorzystałam pomidory ze słoika z działki moich rodziców.
Tak na marginesie, pół żartem, pół serio, przydałby się tag pt. Rozszerzanie diety na przedwiośniu. W sklepach wszystko z importu i zupełny brak sezonowych warzyw. Czasem aż się zastanawiam czy słoiki nie byłyby lepsze :/ Ostatnio zastanawiałam się nad podaniem szparaga, bo już zaczął się na nie sezon, ale ostatecznie zrezygnowałam z tego pomysłu.
Magda
Dodano opinię: 07.04.2019
Nie tylko marzec, kwiecień też się załapał bo u mnie to samo z ziemniakami ?
Maria
Dodano opinię: 14.04.2019
Głupie pytanie ? Co z tym upieczonym czosnkiem? Wyrzucić? Obrać i zjeść? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.04.2019
Jasne, że zjeść. Ma super smak po upieczeniu. Możesz posmarować nim grzanki,
Sara
Dodano opinię: 14.04.2019
Tez miałam problem z ziemniakami . Dodałam pół szklanki wody , 20 min i ziemniaki miękkie 🙂 pozdrawiam
Justyna
Dodano opinię: 23.04.2019
U mnie wszystko twarde lub poltwarde :/ poza mięsem. Piekłam 60minut z termoobiegiem. Uprzednio lekko podgotowałam sugerując się komentarzami. Rozczarowanie, bo liczyłam na na prawdę fajny obiad. Ostatni raz robiłam ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Na blaszcze zawsze mi wychodzą.
Marta
Dodano opinię: 17.05.2019
Czy taki obiad pieczony jest odpowiednia dla 8.5 miesiecznego dziecka?;)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.05.2019
Zależy od jego predyspozycji. Mama wie najlepiej.
Kasia
Dodano opinię: 29.05.2019
Pulpety super 🙂
Nie jestem mistrzem kulinarnym i stąd mam pytanie, jak to zrobić żeby takie pulpety (może być bez warzyw) przechować w słoiku tydzień czasu w celu zabrania ich na wakacje?
Magda
Dodano opinię: 15.06.2019
Przepraszam prawdopodobnie glupie pytanie czy kasze do pulpetow fodawac ugotowana czy sucha?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2019
Suchą.
Paula
Dodano opinię: 29.06.2019
A co jak nie mam naczynia z przykryciem może być folia aluminiowa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.06.2019
tak, albo papier do pieczenia.
Agnieszka
Dodano opinię: 07.07.2019
Pulpeciki super. Ale tutaj znowu pojawia sie problem z upieczonymi ziemniakami. Zawsze znajde kilka surowych pomimo wydluzenia czasu pieczenia, niewiem czemu… ale ogolnie danie na plus 🙂
Marta
Dodano opinię: 10.07.2019
Pyszne danie!!! Mój 2latek zajadał się razem z mamą?? Super smak daje pulpecikom ten starty pomidor. Super pomysł! Dziękujemy?
Mama Natalia
Dodano opinię: 19.07.2019
A czy 7-miesiecznemu dziecku nie można takich pulpetów czy warzyw dać? Mój synek próbował już różnych warzyw i mięsa, tu one są upieczone, więc czemu nie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.07.2019
To rodzic decyduje:)
Dorota
Dodano opinię: 06.08.2019
Właśnie siedzi w piekarniku
Kasia
Dodano opinię: 02.10.2019
A czy można zrobić te pulpety z mięsa wieprzowego? I czy koniecznie trzeba potrawę przykrywac? Chciałabym zrobić większą porcje na obiad, a nie mam tak dużego naczynia żaroodpornego, myślałam użyć blachy.
Jeanette
Dodano opinię: 03.11.2019
A czy moga byc mrozone warzywa? Jesli tak to jak dlugo piec?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
mrożone nie, bo one mają krótki czas obróbki
OwlEdy
Dodano opinię: 08.11.2019
Pulpeciki są wyśmienite! Mój 9cio miesięczny synek domagał sie dokładki! Super przepis, dziękuję!
Mamablw
Dodano opinię: 15.03.2021
Faktycznie wyszlo pyszne, az musialam skomentowac ? wprawdzie nie dodalam kukurydzy i groszku bo nie mialam ale i tak bomba, Młody jadł i jadł i jadł ☺️ Zrobilam jeszcze do tego sosik czosnkowy (czosnek plus jogurt naturalny, troszke oregano i pieprzu). Polecam!
Łukasz
Dodano opinię: 19.11.2019
Ziemniaki robić na blaszce. 2h pieczenia żeby w ogóle były gotowe.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.12.2019
czasem zależy od rodzaju ziemniaka i od grubości na jaką go pokroisz, a nawet i kształtu
MamaLili
Dodano opinię: 16.01.2020
Mega pyszne…jemy cała rodziną. Dziewczyny to jest świetny przepis ?
Marta
Dodano opinię: 08.03.2020
Uwielbiam ten przepis!!! Dzisiaj znowu taki obiad zagościł na naszym stole. Co prawda muszę delikatnie przyprawić dla mojej 3,5 latki. Lubi delikatne smaki, ale i tak jest mega. Dziękuję!!!
Ania
Dodano opinię: 23.03.2020
Czy z rozmrozonego mięsa można zrobić pulpety na dwa dni? Czy muszą być zjedzone w dniu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
można
Ewelina
Dodano opinię: 21.12.2020
Przydalby sie update w tym przepisie odnośnie ziemniaków. Nie przeczytałam wcześniej komentarzy i też już piekę pponad 1.5h dalej twarde…dodalam wody i czekam kolejne 15min. Nie pokroiłam ich grubo dodam…następnym razem podparuje warzywa. Mam nadzieję że warto jest czekać…dzieciak już mega głodny….ja też:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Najlepiej wybrać ziemniaki do pieczenia. Jest wiele odmian ziemniaków i niektóre, zwłaszcza sałatkowe pieką się w nieskończoność.
Sylwia
Dodano opinię: 15.02.2021
Luty 2021 moje ziemniaki i marchewka też oporne na pieczenie. Ja po 40 min wyjęłam pulpety i dopiekłam resztę ? Tak czy siak wyszło przepyszne! ❤
Iwona
Dodano opinię: 23.02.2021
Moje pulpety z mięsa drobiowego zawsze wychodzą twarde. Ktoś podpowie dlaczego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Może za dużo mąki lub bułki tartej jesli dodajesz. Spróbuj zagęszczać namoczonymi i odciśniętymi płatkami owsianymi.
Patrycja
Dodano opinię: 01.03.2021
Mam pytanie o mięsko, może być gotowe, czy np. zmielony filet?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Tak.
Wiktoria
Dodano opinię: 13.03.2021
Dziś zrobiłam i cała moja trójka zajadała się se smakiem, nawet mój niejadek mięsa 🙂 pyszne 🙂 na pewno zagości na naszym stole nie raz 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Super
Magdalena
Dodano opinię: 28.03.2021
Dzis robimy pierwszy raz dla naszego 9,5 miesieczniaka ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Smakowało?
Magdalena
Dodano opinię: 26.04.2021
O matulu I to jak !!!! W ogole jestem ogromna fanka Waszych przepisow ❤️ Gratulacje pomyslow!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Jak miło