4 - 5 porcje 8 miesięcy+

Udka pieczone na warzywach  smakują sokami, które wypłynęły z warzyw podczas ich pieczenia. Mięso jest delikatne w smaku, dlatego z pewnością posmakuje dzieciom.

Składniki:

  • 4-6 pałek z kurczaka,
  • 6 dużych ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/4 korzania selera,
  • 1 niewielki por, biała część,
  • 1 główka czosnku,
  • 3 łyżki zielonego groszku mrożonego,
  • opcjonalnie 5 pieczarek,
  • 1/2 łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżki papryki wędzonej w proszku/papryki słodkiej,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki masła,
  • opcjonalnie koperek lub natka pietruszki do posypania przed podaniem.

Mięso posyp papryką wędzoną i pieprzem, i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem.

Obierz ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę, por umyj. Pokrój ziemniaki w ćwiartki, a pozostałe warzywa  w grube plastry. Wyłóż wszystko na formę (brytfanna/naczynie żaroodporne), dodaj czosnek w łupinach rozczłonkowany na ząbki. Polej wyciśniętym sokiem z cytryny, olejem i posyp ziołami. Zamieszaj wszystko, by olej i przyprawy znalazły się na wszystkich warzywach. Poukładaj na nich mięso. Całość przykryj i wstaw do piekarnika na 1 godzinę. Pieczarki umyj i, jeśli są duże, pokrój na ćwiartki. Po upływie odpowiedniego czasu wyjmij formę, dodaj pieczarki, groszek, masło i zamieszaj delikatnie całość, by smaki się połączyły. Wstaw do piekarnika bez przykrycia na około 20 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź, czy ziemniaki są miękkie.

Całość posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Opcję dla dorosłych możesz dosolić i podkreślić smak ostrą papryką.

Kurczak na warzywach to potrawa, którą możesz dowolnie modyfikować, zmieniając warzywa i przyprawy. Korzeniowe będą się piekły tyle czasu co udka, jednak pamietaj o tym, że nie wszystkie warzywa wymagają tak długiego czasu pieczenia.

Jeśli Twoje naczynie nie ma przykrywki, użyj do tego papieru do pieczenia.

Udka pieczone na warzywach będą jeszcze smaczniejsze, gdy od czasu do czasu, podczas pieczenia, polejesz całość tłuszczem znajdującym się na dnie.

Upieczony czosnek traci swoją ostrość. Możesz wycisnąć go na kurczaka lub posmarować nim (jak masłem) chleb lub grzankę.

*Danie możesz podać po 8 miesiącu jeśli pominiesz pieczarki i groszek (Ze względu na jego kształt).