Składniki:
7 łyżek ugotowanej, zimnej kaszy jaglanej;
1/4 kostki twarogu półtłustego;
2 łyżki amarantusa ekspandowanego;
3 suszone daktyle;
jajko.

Dacie wiarę, że te pyszne ciasteczka są bez cukru, glutenu i proszku do pieczenia:)? a ich wykonanie banalnie proste.

Daktyle wrzucamy do szklanki, zalewamy wodą i moczymy ok.20min. (jeśli nie namoczymy, nic się nie stanie-trudniej będzie je zblendować).
Piekarnik nastawiamy na 180’C i blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Kaszę, jajko, twaróg łączymy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy odsączone z wody daktyle i dalej blendujemy. Wsypujemy amarantus i mieszamy ciasto łyżką. Będzie bardzo gęsteeee:)
Zwilżamy ręce wodą i nabieramy trochę ciasta, formujemy kulkę i lekko spłaszczamy. Układamy ciastka na blasze i zapiekamy ok. 20minut.
Z tej porcji wychodzi ok. 15 ciasteczek.