Sezon na dynię trwa długo, ale warto go przedłużyć, mrożąc ten pyszny i zdrowy owoc. Można to zrobić w łatwy i szybki sposób, nie pozbawiając dyni jej własciwości odżywczych.

Nastaw piekarnik na 180’C.

Dynię przekrój na pół. Pozbaw pestek. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż skórką do dolu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawalek posmaruj olejem. Piecz 40 minut z termoobiegiem. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Zdejmij skórkę (łatwo odchodzi), a następnie zblenduj na pure. Przełóż do pojemników i zamroź.

Zamiast piec, dynię możesz gotować, ale wówczas jej wartości pozostaną w wodzie, a szkoda.

W tym roku mrozilam dynię białą. Jest bardzo delikatna w smaku, a potrawy z niej wykonane mają bialy kolor. O odmianach dyni możesz poczytac tutaj.

Dynia to bardzo tania droga do pysznych, wartościowych potraw. Na naszym blogu znajdziesz wiele przepisów, w których ona gra główną rolę, np.:

Placki cukiniowo-dyniowe

Ciasteczka dyniowe

Zupa krem z dyni i marchewki

Muffiny dyniowe z niespodzianką

Placki amarantusowe z dynią i jabłkiem

Proste dyniowe pancakes

Lody dyniowe na mleku kokosowym

Jaglane kluseczki z dynią