4-5 porcje 8 miesięcy+
Lody to nasz ulubiony deser. No nie poradzę… Antek uwielbia. Ale przecież mogą one nie tylko osładzac nam życie, ale i czynić je zdrowszym:)
1 szklanka pure z dyni
400 ml mleka kokosowego
1 żółtko
2 łyżki syropu daktylowego
sok z 1/4 limonki
1 łyżeczka skórkie startej z limonki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru w proszku
Umyj i wyparz limonkę. Przelej mleko kokosowe do garnka, dodaj startą skórkę z limonki i zagotuj. Żółtko i syrop daktylowy zmiksuj za pomocą miksera na gładki krem. Dodaj do niego kilka łyżek gorącego mleka, by zahartować masę. Wymieszaj mikserem. Całość przelej do mleka kokosowego i zagotuj, mieszając. Masa trochę zgęstnieje.
Zdejmij z palnika, dodaj sok z cytryny, dynię i przyprawy. Zmiksuj wszystko do połączenia skladników. Ostudź i przełóż do pojemników na lody.
Pamietaj, by wybierać mleko kokosowe z ze składem powyżej 80% kokosa i bez konserwantów.
Użyłam do lodów dyni białej.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Dopytam o mleko kokosowe: chodzi o takie z puszki, tak? 🙂
Tak.
Chciałabym użyć mrożonego dyniowego puree własnej roboty i zwykłego mleka. Uda się?
Produktu uprzednio mrożony nie poleca się zamrażać ponownie.
Można ponownie mrozić po obróbce termicznej czyli np porządnie przegotować puree, choć dla młodszych dzieci pewnie i tak miałabym wątpliwości, u mnie dzisiaj będzie testowanie przepisu, pozdrawiam
Nie, produkt raz rozmrożony lepiej nie zamrażać ponownie.
Ze zwykłym mlekiem też się uda? Czy ma tu znaczenie tłustość kokosowego z puszki?
Po prostu mają inny smak, ale próbuj na krowim, powinny się udać.