4-5 porcje 8 miesięcy+

Lody to nasz ulubiony deser. No nie poradzę… Antek uwielbia. Ale przecież mogą one nie tylko osładzac nam życie, ale i czynić je zdrowszym:) 

1 szklanka pure z dyni

400 ml mleka kokosowego

1 żółtko

2 łyżki syropu daktylowego

sok z 1/4 limonki

1 łyżeczka skórkie startej z limonki

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta imbiru w proszku

Umyj i wyparz limonkę. Przelej mleko kokosowe do garnka, dodaj startą skórkę z limonki i zagotuj. Żółtko i syrop daktylowy zmiksuj za pomocą miksera na gładki krem. Dodaj do niego kilka łyżek gorącego mleka, by zahartować masę. Wymieszaj mikserem. Całość przelej do mleka kokosowego i zagotuj, mieszając. Masa trochę zgęstnieje.

Zdejmij z palnika, dodaj sok z cytryny, dynię i przyprawy. Zmiksuj wszystko do połączenia skladników. Ostudź i przełóż do pojemników na lody.

Pamietaj, by wybierać mleko kokosowe z ze składem powyżej 80% kokosa i bez konserwantów.

Użyłam do lodów dyni białej.

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep