20 sztuk porcji 12 miesięcy+

Proste dyniowe pancakes

Sezon dyniowy kolejny raz wykorzystujemy na maxxxxaaaa:) Dziś zapraszamy na dyniowe, słodkie pancakes w sam raz na śniadanie czy do pudełka na jesienny spacer.

aaaaaaaaaa

Składniki:

  • 3/4 szklanki puree z dyni (ugotowana w kostkach dynia bez skóry, następnie rozgnieciona tłuczkiem do ziemniaków i odsączona z nadmiaru wody);
  • 3/4 szklanki maślanki;
  • 1 jajko;
  • 3/4 szklanki mąki (pszennej/ orkiszowej);
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 4 kropelki esencji waniliowej (można pominąć jesli akurat nie masz);
  • olej kokosowy do smażenia;
  • miód/ syrop klonowy do polania placków.

 

Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto powinno być gęste, ale też łatwo spływające z łyżki. Rozgrzewamy dużą teflonową patelnię z dodatkiem 1 łyżeczki oleju koko. Łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy tylko do zrumienienia z dwóch stron na średnim lub małym ogniu nie odchodząc od patelni (bo placuszki naprawdę szybko się smażą). Przy każdej nowej porcji placków nie zapomnijcie o dodaniu 1 łyżeczki oleju na rozgrzaną patelnię tak by nic Wam się nie przypaliło. Smacznego!

U nas 20 sztuk zjedzone na śniadanie:)

Ze względu na obecność miodu placki są od 12M+ jeśli zamiast miodu nic nie dacie albo syrop klonowy można podawać od ok 9m+ 🙂

5 111 4 3 2