1/2 szklanki kaszy jaglanej;
szklanka wody do ugotowania kaszy;
300g. dyni;
2/3  szklanki mąki orkiszowej;
łyżka amarantusa ekspandowanego;
jajko;
listki mięty;
cynamon.

Dynię pokrojoną w kostkę ugotować do miękkości. Zblenodwać ją wraz z ugotowaną kaszą. Dodać mąkę, amarantus i jajko, zmiksować. Dodać porwane listki mięty, wymieszać. Konsystencja powinna być bardzo gęsta. Jeśli nie jest,dodać mąkę. Kłaść łyżką kluseczki na wrzącą wodę. Wyjmować minutę po wypłynięciu na wierzch. Gotowe kluseczki posypać delikatnie cynamonem.
Podałam z gruszką i jogurtem naturalnym.
Kluseczki dla rodziców dosłodziłam cukrem trzcinowym.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep