Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

02 maja 2014

„Jaglane kluseczki z dynią”

1/2 szklanki kaszy jaglanej;szklanka wody do ugotowania kaszy;300g. dyni;2/3  szklanki mąki orkiszowej;łyżka amarantusa ekspandowanego;jajko;listki mięty;cynamon. Dynię pokrojoną w kostkę ugotować do miękkości. Zblenodwać ją wraz z ugotowaną kaszą. Dodać mąkę, amarantus i jajko, zmiksować. Dodać porwane listki mięty, wymieszać. Konsystencja powinna być bardzo gęsta. Jeśli nie jest,dodać mąkę. Kłaść łyżką kluseczki na wrzącą wodę. Wyjmować...

1/2 szklanki kaszy jaglanej;
szklanka wody do ugotowania kaszy;
300g. dyni;
2/3  szklanki mąki orkiszowej;
łyżka amarantusa ekspandowanego;
jajko;
listki mięty;
cynamon.

Dynię pokrojoną w kostkę ugotować do miękkości. Zblenodwać ją wraz z ugotowaną kaszą. Dodać mąkę, amarantus i jajko, zmiksować. Dodać porwane listki mięty, wymieszać. Konsystencja powinna być bardzo gęsta. Jeśli nie jest,dodać mąkę. Kłaść łyżką kluseczki na wrzącą wodę. Wyjmować minutę po wypłynięciu na wierzch. Gotowe kluseczki posypać delikatnie cynamonem.
Podałam z gruszką i jogurtem naturalnym.
Kluseczki dla rodziców dosłodziłam cukrem trzcinowym.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (34)

Martyna

Dodano opinię: 27.10.2015

Czym mozna zastapic dynie???

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.10.2015

Możesz pominąć, dać odrobinę banana.

Dorota

Dodano opinię: 18.08.2016

Pycha! U nas maka kukurydziana fantastycznie się wkomponowala

Dorota

Dodano opinię: 18.08.2016

Pozdrawiamy serdecznie 🙂 

Jagna

Dodano opinię: 08.09.2016

Pytanie od laika kulinarnego: czy dynię i kaszę muszę wystudzić zanim zacznę je mieszać z pozostałymi składnikami i wrzucać na wodę?

Jagna

Dodano opinię: 08.09.2016

Ok, powyższe pytanie już nieaktualne. Śpieszyłam się więc zrobiłam jak wszystko było ciepłe ale wyszły i były super 🙂 sezon dyniowy uważam za otwarty 🙂

Asia

Dodano opinię: 07.11.2016

A jeśli mam puree z dyni to ile mniej więcej powinnam użyć w tym przepisie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.11.2016

300g:)

Aga

Dodano opinię: 20.01.2017

Czy te kluseczki można zamrozić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.01.2017

Nie polecamy.

Agata

Dodano opinię: 02.03.2017

Jaka mąka zamiast orkiszowej sprawdzi sie równie dobrze?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2017

Pszenna.

Karola

Dodano opinię: 02.09.2017

Te kluseczki to u nas hit! I dzięki nim udało się przekonać malucha do jogurtu naturalnego, bo podałam w nim umoczone 🙂 ( a przy produkcji klusek powstał też „budyń”z jaglanki z dynią- więc wyszły dwie potrawy za jednym razem ???)

k&k

Dodano opinię: 12.10.2017

co zamiast amarantusa można użyć? można go pominąć? czy te kluseczki nadadzą się dla 7msc bobaska? pozdrawiamy z Kalinką 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

tak , możesz pominąć i dac bobaskowi.

Basia

Dodano opinię: 02.11.2017

Konsystencja po ugotowaniu wychodzi mi niewiele różnica się od surowej, jest kleista i bardzo łatwo się rozciapuje, nie mówiąc już w rękach dziecka.
Czy to znaczy że jest za mało maki? Albo że zbyt krótko blenduje?
W ogóle nie wyglądają tak jak na waszym zdjęciu…
Co mogło pójść nie tak?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

Cięzko powiedziec. Moze nastepnym razem wyjdą.

MamaDyzia

Dodano opinię: 31.01.2018

Genialne!!! Proste szybkie i przede wszystkim samo zdrowie☺
Dziewczyny robicie świetną robotę!!! Dzięki Wam nasze obiady nie sa monotonne?

Anka

Dodano opinię: 27.02.2018

czy mąkę orkiszową uzyskam poprzez zmielenie płatków orkiszowych? ;>

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.02.2018

tak:)

Olga

Dodano opinię: 01.08.2018

Czy moge użyć mąki kukurydzianej ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2018

Próbuj

Kasia

Dodano opinię: 04.09.2018

kluseczki wyszły mi bardzo gorzkie. Zakładam że to przez kaszę. Płukałam wrzątkiem przed gotowaniem. Macie pomysł co mogło pójść źle?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.09.2018

Niestety nie.

Anna

Dodano opinię: 08.12.2018

Miałam podobny problem kilka razy z kaszą i ktoś mi podpowiedział taki sposób płukania: na sitku pod gorącą wodą z kranu płukać tak długo, aż spływająca woda będzie czysta, przed samym wrzuceniem na wrzątek kaszę jeszcze raz opłukać na sitku, ale w zimnej wodzie. I przestała być taka gorzka po ugotowaniu (a to ta sama kasza, z tego samego opakowania) 🙂

Ania

Dodano opinię: 18.09.2018

Kasza mogła być stara i zjełczała, u mnie też tak było nie raz, nie dwa, że mimo przelewania wrzątkiem kasza była gorzka ( i mimo daty ważności aktualnej :))

Emilia

Dodano opinię: 18.10.2018

z pieczona dynia wyszly przepyszne ?

Dorota

Dodano opinię: 08.12.2018

Nieam świeżej mięty. Mogę ugotować jaglankę z dodatkiem esencji z herbaty miętowej? Czy to raczej zły pomysł?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.12.2018

Pomiń ją.

Kamila

Dodano opinię: 16.09.2019

Czym można zastąpić jajko

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

tutaj nie można zastąpić jajka:(

Magda

Dodano opinię: 15.10.2019

Czy moge podac te kluseczki z jogurtem naturalnym 7 miesiecznemu dziecku ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

tak

Alicia

Dodano opinię: 16.11.2019

W przepisach z kaszą jaglaną dobrze byłoby też podawać zawsze ile jest to kaszy już ugotowanej. Ja zazwyczaj gotuję cały gar kaszy a potem tworzę różności:) Pół szklanki kaszy jaglanej – ile to będzie ugotowanej? Nie mogę znaleźć w Internecie, a kluseczki byłyby super na jutro.
Mój dwulatek rok temu zajadał się dynią zarówno na słodko jak i wytrawnie, a w tym roku za nic nie chciał ruszyć czegokolwiek z dynią. Po ponad półtora miesiąca prób (więcej niż 15 razy) w końcu sukces! Otworzyłam piekarnik (już nie ciepły), gdzie były kawałki pieczonej dyni i może wyjadanie prosto z blachy, z piekarnika, tak się spodobało, że przezwyciężył awersję:P A może ta próba akurat była tą, która miała go przekonać;) Pozdrawiam i nie poddawajcie się mamy, proponujcie!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek