Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

02 maja 2014

Pasta marchewkowo – figowa

Naturalnie słodka pasta marchewkowo-figowa. Idealna na kanapki, gofry czy nadzienie do naleśników.

Pasta marchewkowo – figowa

Pasta marchewkowo – figowa

Ta ciekawa pasta kanapkowa marchewkowo-figowa sprawdzi się na słodkie śniadanie z ulubionym pieczywem, jako smarowidło do gofrów czy farsz do naleśników.

Składniki:

4 marchewki
2 suszone figi
4 jagody inkaskie (niekoniecznie)
2 goździki
sok z cytryny

Wykonanie:

Marchewkę obrać, pokroić w plastry. Zagotować odrobinę wody, wrzucić goździki, marchewkę, figi i jagody. Ugotować do miękkości.  Wyjąć goździki i wszystko zblendować. Dodać kilka kropel cytryny.
Podałam z chlebkiem żytnim.
Jagody inkaskie dodałam dla odrobiny kwaskowatości, gdyż figi są bardzo słodkie, jednak sok z cytryny również spełni tę funkcję.

Pasta marchewkowo – figowa
Pasta marchewkowo – figowa

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (5)

Asia

Dodano opinię: 21.07.2016

Już któryś z kolei wypróbowany przepis z Waszej strony i po raz kolejny miłe zaskoczenie!:) Pasta jest świetna! Razem z córką zjadłyśmy całą porcję na śniadanie;P No dobra, troszkę tata nam pomógł, ale większość zjdłyśmy same. Takie dobre! Mniam mniam mniam…

Agnieszka

Dodano opinię: 28.10.2017

Czy zamiast suszonych fig mozna użyć świeżych? Też je podgotować czy tylko zmiskować razem z ugotowaną marchewką?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

Zmiksuj z marchewką.

Ula

Dodano opinię: 30.11.2021

W jakiej ilości wody należy ugotować składniki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Dodajemy na oko. Trzeba pilnować i dolewać, gdy wyparuje a jeszcze składniki są twarde.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek