12-14 porcji 8 miesięcy+

Wrzesień 2017 przywitał nas jesienią.  A jak wiadomo jeśli jesień- to musi być dynia!

Składniki:

  • 1 średnia cukinia;
  • kawałek dyni wielkości otwartej dłoni;
  • 1 mała cebula;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka startego imbiru;
  • 2-3 łyżki mąki orkiszowej.

 

Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj (ja to robię blenderem). Cukinię i dynię zetrzyj na tarce (na dużych oczkach). Przesyp warzywa do miski, dodaj starty imbir, jajko, mąkę i wymieszaj. Lubimy gdy placki mają w miarę jednolitą konsystencję, dlatego po połączeniu wszystkich składników biorę blender (żyrafę:)) i w kilku miejscach dociskam ciasto blenderem, by je jeszcze bardziej rozdrobnić na „paćkę”.

Placki smaż na lekko natłuszczonej patelni kilka minut z każdej strony. Ciasto dla dorosłych i starszaków dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą.

Podawaj polane jogurtem naturalnym.

 

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep