Kolejny pomysł na ekspresowy obiad. Ale ile w nim dobra… na zdrowie!
1/2 awokado
5 łodyżek bazylii
3 łodyżki natki pietruszki
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
opcjonalnie 2 łyżki tartego parmezanu
Oderwij listki od łodyżek natki i bazylii. Włóż je do malaksera. Wyjmij łyżką awokado ze skórki i przełóż do malaksera. Dodaj czosnek, migdały, sok z cytryny, oliwę, pieprz i ser. Zblenduj całość na pesto.
Ugotuj makaron i odcedź. Przełóż do garnka, w którym się gotował. Dodaj do niego pesto i wymieszaj, by okleiło makaron.
Podawaj posypane parmezanem lub płatkami migdałów.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (70)
Agnieszka
Dodano opinię: 07.09.2017
A kiedy awokado? Czy ja czegoś nie widzę, czy jego w przygotowaniu juz nie ma? Kiedy dodać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.09.2017
Już dodane.
Kk
Dodano opinię: 07.09.2017
Czy awokado wrzucić do malaksera razem z bazylią i natką?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.09.2017
Tak
Kk
Dodano opinię: 12.09.2017
To najlepsze pesto jakie w życiu jadłam! Jesteście genialne!
Pychaaaa:-)
www.greengoodies.pl
Dodano opinię: 07.09.2017
Zdecydowanie moje smaki 🙂 muszę wypróbować Twój przepis. pozdrawiam:)
Kasia
Dodano opinię: 07.09.2017
Super przepis:) próbujemy dzisiaj. W opisie przyrządzenia zabrakło wzmianki koedy dodajemy awokado:) ale chyba wszyscy sie domyśla:) pozdrawiamy
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.09.2017
Już dodałam.Smacznego!
Ola
Dodano opinię: 07.09.2017
Ooo super pomysł na pesto! Jutro próbujemy! Dzięki!
Gabi
Dodano opinię: 12.09.2017
Brzmi pysznie.. jutro próbujemy:)
ANETA
Dodano opinię: 19.09.2017
Co mozna dodac zamiast świezej bazylii?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.09.2017
Natkę pietruszki lub szpinak:)
Magda
Dodano opinię: 26.09.2017
Pycha!!!
Milena
Dodano opinię: 28.09.2017
Czy można czymś zastąpić migdały? Ewentualnie nie dodać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.09.2017
Orzechami.
Marta
Dodano opinię: 13.10.2017
Jak to jest z czosnkiem? Od kiedy można podawać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
małe ilości już od początku rozszerzania diety.
Sapka23
Dodano opinię: 17.10.2017
Pesto wychodzi przepyszne? uwielbiamy???
Małgosia
Dodano opinię: 24.10.2017
Mozna zrobic wiecej i zamrozić, czy będzie niesmaczne?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.10.2017
Pesto możesz mrozic.
Kasia
Dodano opinię: 24.11.2017
To pesto jest bardzo ostre co moge dodac zeby złagodzić smak? Nie mialam parmezanu i natki pietruszki
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.11.2017
Własnie te składniki łagodzą. Mozesz dodać więcej migdalów.
Justyna
Dodano opinię: 29.11.2017
czy może być suszona bazylia? dziekuje Wam za inspiracje, pozdrawiam, Justyna
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.12.2017
Nie. Bazylia to skladnik pesto. Musi byc świeża.
Kasia
Dodano opinię: 10.12.2017
Ośmiomiesięczny Tymon się nie skusił. Być może zbyt wyraźny smak (pierwszy raz dostał coś z czosnkiem). Mama za to zjadła wszystko na raz, rezygnując z niedzielnego schabowego u babci. Pesto obłędne! Na stałe wpisuje w nasze menu!
Kama
Dodano opinię: 22.12.2017
Witam, czy mogłabym czymś zastąpić pietruszkę albo pominąć bo mam wszystkie skladniki tylko jej mi brakuje? I mozzarella zamiast parmezanu? Wiem że to nie te smaki ale zawsze ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.12.2017
Jasne
Monika
Dodano opinię: 14.01.2018
Czy parmezan mogę podać 16.mies. dziecku ?
Monika
Dodano opinię: 14.01.2018
Czy parmezan można podać 16 mies. dziecku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.01.2018
tak
Iwona
Dodano opinię: 31.01.2018
Jak typ (kształt) makaronu najlepszy dla 8 miesięcznego dziecka? Spaghetti wydaje mi się trudne (z parppadelle sobie radzie, ale spróbowałabym coś jeszcze).
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2018
Zuzka lub świderki i kolanka.
Iza
Dodano opinię: 20.02.2018
Czy zamiast oliwy z oliwek moze byc olej rzepakowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.02.2018
Tak
Aga
Dodano opinię: 21.02.2018
Wprawdzie mój 2 latek nie polubił, ale ja tak! Zjadłam ze smakiem 🙂
Aga
Dodano opinię: 21.02.2018
PS. Co można zrobić z drugą połową awokado?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.02.2018
Polej sokiem z cytryny, odstaw do lodówki a nastepnego dnia zrób pastę kanapkową.
Teresa
Dodano opinię: 05.05.2018
Corka ma 11mcy, nie podawalam jej jeszcze orzechow ani innych bakali, czy moge jej podać migdały?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.05.2018
Jesli nie spróbujesz, nie będziesz wiedziała. Każde dziecko jest inne. Jedne coś uczula a inne nie. To nie kwestia wieku. Teraz może nie mieć alergii a za rok może mieć i odwrotnie.
Magdalena
Dodano opinię: 18.05.2018
pyszne, dziecko zajada ze smakiem 🙂
BasiaK
Dodano opinię: 18.05.2018
Boskie, synuś zjadł ze smakiem. Dałam mu jednak mniej pesto bo wyszło mi dość ostre…może za duży ząbek czosnku i aż go otrzepało 😉 Sama zakochałam się w tym daniu i lecę jutro po awokado!
Agnieszka
Dodano opinię: 26.06.2018
O matko… To jest obłędne!!!
Mayaaax
Dodano opinię: 13.07.2018
Ha, akurat mam pół awokado w lodówce i nie wiem co z nim zrobić 😉 będzie fajny makaron akurat jutro na obiad. Macie w ogóle jakieś swoje ulubione marki, nie wiem, lubella, arrighi czy coś innego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Jakoś niespecjalnie. Różnie. Czasem nas coś zachwyci. Może kiedys stworzymy o tym jakis post.
Paula Mama 18mcznej Laury
Dodano opinię: 17.09.2018
Ooo mega smakowało mimo przeziębienia mała pochłonęła wielka porcje:) dziękujemy dziewczyny za wszystkie pyszne przepisy ?
magda
Dodano opinię: 18.09.2018
Pycha Dzieki za przepis! Poleccie prosze jakies podobne.. .pesto pietruszkowe i buraczane zupelnie nie podeszlo
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.09.2018
https://alaantkoweblw.pl/zboze-smakuje-i-inspiruje/
https://alaantkoweblw.pl/makaron-z-domowym-pesto/
Natalia
Dodano opinię: 13.11.2018
Zauważyłam, ze wiekszosc dostępnych w sklepie parmezanow jest z mleka niepasteryzowanego, czy mozna podać taki dziecku 1,5- rocznemu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.11.2018
nie
Aga
Dodano opinię: 16.01.2019
Mój synek jest uczulony na orzechy migdały i nabiał czym mogłabym zastąpić migdały i parmezan?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.01.2019
Możesz pominąć
Emilia
Dodano opinię: 05.03.2019
Gdzie najlepiej kupić świeżą bazylię? Taka z marketu będzie ok? To samo z pietruszką?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.03.2019
W markecie w doniczce. Pesto tylko ze świeżej
Mon
Dodano opinię: 27.03.2019
Jaki parmezan najlepszy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.03.2019
Z dobr6m składem. Dużo ich ja rynku.
Izabela
Dodano opinię: 12.04.2019
Super sprawa z tym przepisem ? Bardzo mi smakowało tylko dodałam podwójnie składniki oprocz czosnku i więcej sera goudy w moim przypadku i dla nas wersja z solą. Polecam !!!
Justyna
Dodano opinię: 16.05.2019
Jak ja Was kocham za te ekspresowe obiady!
Wioletta
Dodano opinię: 20.05.2019
Szukając pomysłu na śniadanie natrafiłam na pesto. Najistotniejsze kładniki miałam. Avokado już wołało o zjedzenie a bazylia na oknie obrosła więc 5 minut i gotowe było pesto. Syn po pierwszym kęsie zrobił wielkie oczy, szeroko się uśmiechnął i pałaszowałam dalej sam rączkami
? To niesamowite bo zjadł nowe danie do ostatniego makaronu. Polecam!
☺️
Anna
Dodano opinię: 20.06.2019
To pesto jest fantastyczne!!! Robiłam już dwa razy. Podałam je z kopytkami z batata. Wyszło pysznie. Córeczka (8m.) zajadała, aż miło było patrzeć. W wersji dla dorosłych dodałam szczyptę soli i grana padano. Świetnie smakowały też odsmażane na kolację 😀 (oczywiście dorosłym).
Przepis na stałe wchodzi do mojego repertuaru. Dziękuję :-*
Marta
Dodano opinię: 15.07.2019
Jak z tematem wekowania takiego pesto? Próbowałyście? Da radę? 🙂
Karolina
Dodano opinię: 09.08.2019
Przepyszne pesto! Na pewno będzie robić częściej dla całej rodziny, bo wszystkim smakowało:) migdały zamieniłam na mielone orzechy włoskie, bo akurat miałam w domu. Córka 13 miesięcy zjadła ogromną porcję!
Anna DB
Dodano opinię: 28.11.2019
Starszaczce nie posmakowało, nawet gdy zmieszałam jej z normalnym sklepowym, które wcześniej jadła. Za to ja i maluch (8 mcy) zjedliśmy z przyjemnością!
Gosia
Dodano opinię: 18.02.2020
Widzę, że ten przepis jest oznaczony jako danie od 8 miesiąca. Czy to znaczy, że jednak można podawać sery takim maluchom? Bo gdzieś tutaj na blogu czytałam, że ogólnie z żółtymi serami trzeba się wstrzymać, bo mają dużo soli. Jak to więc jest z tym przepisem, czy rzeczywiście jest od 8 miesiąca życia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.02.2020
parmezan jest podany jako opcjonalny składnik. Pomiń go.
Anna
Dodano opinię: 28.02.2020
Bazyliowego pesto nie lubie. Mysle sobie, co sie tym tak ludzie zachwycaja? Ale pol awokado mam to zrobie mlodemu. Jezuuu Dziewczyny jakie to pyyyyszne!!! Dalam szpinak zamiast pietruszki bo nie mialam, ale booooskie:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.02.2020
warto się przełamać:))
mama_maksia
Dodano opinię: 12.11.2020
Szpinak musi być świeży czy może być mrożony?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.11.2020
Świeży.
Izka
Dodano opinię: 30.09.2021
pyszne, nawet starsza 3latka jadla
Małgo
Dodano opinię: 08.10.2021
Moja 10 miesięczna córcia zjadła ze smakiem mimo że było wyraźnie czuć czosnek.
Pyszny obiad,dla całej rodziny, przepis prosty do zapamiętania , więc na pewno częściej będziemy robić.