Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

11 września 2017

Placki dyniowo-cukiniowe z imbirem

Wrzesień 2017 przywitał nas jesienią.  A jak wiadomo jeśli jesień- to musi być dynia! Składniki: 1 średnia cukinia; kawałek dyni wielkości otwartej dłoni; 1 mała cebula; 1 jajko; 1 łyżeczka startego imbiru; 2-3 łyżki mąki orkiszowej.   Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj (ja to robię blenderem). Cukinię i dynię zetrzyj na tarce (na dużych oczkach)....

Wrzesień 2017 przywitał nas jesienią.  A jak wiadomo jeśli jesień- to musi być dynia!

Składniki:

  • 1 średnia cukinia;
  • kawałek dyni wielkości otwartej dłoni;
  • 1 mała cebula;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka startego imbiru;
  • 2-3 łyżki mąki orkiszowej.

 

Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj (ja to robię blenderem). Cukinię i dynię zetrzyj na tarce (na dużych oczkach). Przesyp warzywa do miski, dodaj starty imbir, jajko, mąkę i wymieszaj. Lubimy gdy placki mają w miarę jednolitą konsystencję, dlatego po połączeniu wszystkich składników biorę blender (żyrafę:)) i w kilku miejscach dociskam ciasto blenderem, by je jeszcze bardziej rozdrobnić na „paćkę”.

Placki smaż na lekko natłuszczonej patelni kilka minut z każdej strony. Ciasto dla dorosłych i starszaków dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą.

Podawaj polane jogurtem naturalnym.

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (18)

Gosia

Dodano opinię: 12.09.2017

W smaku pyszne. Ale kompletnie mi się rozpadały przy smażeniu. Nie wyszły placuszki tylko papka. Może za bardzo zmielilam. Nie wiem co robić, żeby masa się bardziej ścinała.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.09.2017

Może więcej mąki następnym razem, pewnie cukinia puściła soki.

Marta

Dodano opinię: 20.09.2017

Ale smakowite, szkoda, że mój maluszek i przez to i ja nie możemy jajka 🙁

Klara

Dodano opinię: 15.09.2022

U nas jest podobnie z tym że tylko córka ma alergie na jajko. Ja zamiast jajek do takich placuszków daje zamiennik.
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody = 1 jajo
są inne też, np banan, mąka ziemniaczana z odpowiednimi proporcjami i jeszcze inne.
Ale jak na razie korzystam dużo z siemienia lnianego. Tylko z wypiekami mam zagwozdkę, ale musze przetestować różne opcje.
Spróbuj, zobaczysz że będziecie się zajadać bez strachu 😉

Karina

Dodano opinię: 22.09.2017

Mozna placuszki zamrozic???

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.10.2017

My nie mrozimy, ale mozesz spróbować:)

Basia

Dodano opinię: 24.09.2017

Spróbuj zastąpić jajko dwiema łyźkami mąki z ciecierzycy 🙂

Marta

Dodano opinię: 04.10.2017

Nie miałam mąki orkiszowej, dodałam ryżową (4 łyżki) i też wyszły świetne 🙂 a zamiast smażyć, upiekłam w 200 st, ok. 15 minut. Zaraz przekonam się jak będą smakować synkowi.

Marlena

Dodano opinię: 07.10.2017

I jaknow smakowały pieczone?

Dorota

Dodano opinię: 29.11.2017

Podbijam. Mi też chyba cukinia puściła soki i też myślę nad „podsuczeniem” w piekarniku. Jak zrobię, to opiszę

Dorota

Dodano opinię: 29.11.2017

Dalej paćka 🙁 piekarnik wcześniej rozgrzałam, ale zdaje się, że masa i tak była zbyt mokra, bo pomimo, że z wierzchu placki wyschły, to przy odkrywaniu z papieru rozrywały się ukazując packowate wnętrze. Niestety „ciastka” owsiane też mi jeszcze nigdy nie wyszły, wiec nie wiem: czy to kwestia zbyt mokrej masy, zbyt wczesnego oderwania od papieru. A może trzeba pięć przy otwartym piekarniku? 🙁 ciekawe jak wszyscy oprócz mnie to robią, że im wychodzi 🙁 a mi nie :,(

Karolina

Dodano opinię: 10.06.2018

Co mozna dac zamiast imbiru ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.06.2018

Np. Kardamon.

Tadeusz

Dodano opinię: 07.09.2018

Wyciskam w wyciskarce sok z dyni i z cukinii, wytłoki mieszam, dodaję mąkę, jajka, sól i przyprawy wg uznania. Smażę tradycyjnie na oleju. Masa jest na tyle sucha, że świetnie się trzyma. Sok oczywiście do picia. Podwójna korzyść, nic i się nie marnuje. Do soku dodaję wyciśnięty sok z cytryny lub pomarańczy. Pycha. Pozdrawiam i życzę smacznego.

Emilia

Dodano opinię: 14.10.2018

Dodalam duzo wiecej niz w przepisie maki orkiszowej (z 6-7 lyzek) oraz 3 lyzki maki jaglanej. Placki musza miec sporo tluszczu, zeby nie przywieraly. Im bardziej je „zmiksujecie”, tym wiecej wyplynie soku.

Ala

Dodano opinię: 26.09.2019

Można je jakoś zrobić z puree z dyni zamiast surowej? Akurat mam trochę, a te placki kuszą:)

Wioletta

Dodano opinię: 31.12.2019

Moje dziecko ma wypryski na buzi po cebuli, to samo jest z porem, czym więc zastąpić cebulę w przepisie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.02.2020

Pominąć

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek