Składniki:
- 1 średnia cukinia;
- kawałek dyni wielkości otwartej dłoni;
- 1 mała cebula;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka startego imbiru;
- 2-3 łyżki mąki orkiszowej.
Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj (ja to robię blenderem). Cukinię i dynię zetrzyj na tarce (na dużych oczkach). Przesyp warzywa do miski, dodaj starty imbir, jajko, mąkę i wymieszaj. Lubimy gdy placki mają w miarę jednolitą konsystencję, dlatego po połączeniu wszystkich składników biorę blender (żyrafę:)) i w kilku miejscach dociskam ciasto blenderem, by je jeszcze bardziej rozdrobnić na „paćkę”.
Placki smaż na lekko natłuszczonej patelni kilka minut z każdej strony. Ciasto dla dorosłych i starszaków dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą.
Podawaj polane jogurtem naturalnym.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (18)
Gosia
Dodano opinię: 12.09.2017
W smaku pyszne. Ale kompletnie mi się rozpadały przy smażeniu. Nie wyszły placuszki tylko papka. Może za bardzo zmielilam. Nie wiem co robić, żeby masa się bardziej ścinała.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.09.2017
Może więcej mąki następnym razem, pewnie cukinia puściła soki.
Marta
Dodano opinię: 20.09.2017
Ale smakowite, szkoda, że mój maluszek i przez to i ja nie możemy jajka 🙁
Klara
Dodano opinię: 15.09.2022
U nas jest podobnie z tym że tylko córka ma alergie na jajko. Ja zamiast jajek do takich placuszków daje zamiennik.
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody = 1 jajo
są inne też, np banan, mąka ziemniaczana z odpowiednimi proporcjami i jeszcze inne.
Ale jak na razie korzystam dużo z siemienia lnianego. Tylko z wypiekami mam zagwozdkę, ale musze przetestować różne opcje.
Spróbuj, zobaczysz że będziecie się zajadać bez strachu 😉
Karina
Dodano opinię: 22.09.2017
Mozna placuszki zamrozic???
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.10.2017
My nie mrozimy, ale mozesz spróbować:)
Basia
Dodano opinię: 24.09.2017
Spróbuj zastąpić jajko dwiema łyźkami mąki z ciecierzycy 🙂
Marta
Dodano opinię: 04.10.2017
Nie miałam mąki orkiszowej, dodałam ryżową (4 łyżki) i też wyszły świetne 🙂 a zamiast smażyć, upiekłam w 200 st, ok. 15 minut. Zaraz przekonam się jak będą smakować synkowi.
Marlena
Dodano opinię: 07.10.2017
I jaknow smakowały pieczone?
Dorota
Dodano opinię: 29.11.2017
Podbijam. Mi też chyba cukinia puściła soki i też myślę nad „podsuczeniem” w piekarniku. Jak zrobię, to opiszę
Dorota
Dodano opinię: 29.11.2017
Dalej paćka 🙁 piekarnik wcześniej rozgrzałam, ale zdaje się, że masa i tak była zbyt mokra, bo pomimo, że z wierzchu placki wyschły, to przy odkrywaniu z papieru rozrywały się ukazując packowate wnętrze. Niestety „ciastka” owsiane też mi jeszcze nigdy nie wyszły, wiec nie wiem: czy to kwestia zbyt mokrej masy, zbyt wczesnego oderwania od papieru. A może trzeba pięć przy otwartym piekarniku? 🙁 ciekawe jak wszyscy oprócz mnie to robią, że im wychodzi 🙁 a mi nie :,(
Karolina
Dodano opinię: 10.06.2018
Co mozna dac zamiast imbiru ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.06.2018
Np. Kardamon.
Tadeusz
Dodano opinię: 07.09.2018
Wyciskam w wyciskarce sok z dyni i z cukinii, wytłoki mieszam, dodaję mąkę, jajka, sól i przyprawy wg uznania. Smażę tradycyjnie na oleju. Masa jest na tyle sucha, że świetnie się trzyma. Sok oczywiście do picia. Podwójna korzyść, nic i się nie marnuje. Do soku dodaję wyciśnięty sok z cytryny lub pomarańczy. Pycha. Pozdrawiam i życzę smacznego.
Emilia
Dodano opinię: 14.10.2018
Dodalam duzo wiecej niz w przepisie maki orkiszowej (z 6-7 lyzek) oraz 3 lyzki maki jaglanej. Placki musza miec sporo tluszczu, zeby nie przywieraly. Im bardziej je „zmiksujecie”, tym wiecej wyplynie soku.
Ala
Dodano opinię: 26.09.2019
Można je jakoś zrobić z puree z dyni zamiast surowej? Akurat mam trochę, a te placki kuszą:)
Wioletta
Dodano opinię: 31.12.2019
Moje dziecko ma wypryski na buzi po cebuli, to samo jest z porem, czym więc zastąpić cebulę w przepisie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.02.2020
Pominąć