3 porcje 8 miesięcy+

Czy Was również? My nie potrafimy się bez niego obejść. Ba! Nie chcemy, bo to źródło dobra, zdrowia i smaku. Dlatego też z przyjemnością włączamy się do akcji „Zboże smakuje i inspiruje”, bo zawsze i wszędzie wspieramy to, co niesie ze sobą zdrowie.Bez tytułu

Przyjrzyjmy się zbożu z bliska. Nie musimy go szukać z lupą, bo różnorodność produktów ze zbóż jest niesamowita. Zaczynając dzień od zbożowego śniadania np. w postaci jaglanki zapewniamy sobie i swojej rodzinie energię na cały dzień i pewność, że mnogość wartości odżywczych chroni nasz organizm. A konkretnie jakich? Zboża są źródłem węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, składników mineralnych (fosfor, cynk, magnez, żelazo, mangan) oraz błonnika tak potrzebnego do procesu trawienia. Np. na obiad możemy zjeść wspaniałe kasze,  na kolację pyszne pieczywo a na obiad pełnoziarnisty makaron 

W naszych domach najczęściej korzystamy z kasz, różnorodnych mąk, z których wyczarowujemy np. smaczne desery, ale przede wszystkim z makaronów. Spaghetti, fusilli, penne, lasagne, cannelloni – to tylko niektóre z rodzajów makaronów dostępnych w polskich sklepach. Mnogość i możliwości ich przygotowania pozwala nam realizować kulinarne fantazje, nasze dzieci jedzą je z przyjemnością, a my wiemy, że dostarczamy im niezbędnych do ich rozwoju wartości – węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, manganu, fosforu czy żelaza! A na potwierdzenie naszych słów, dziś proponujemy Wam:

 

Pełnoziarniste penne z pesto szpinakowym:

image

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 – 5 łyżek oliwy z oliwek
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Opcjonalnie 2-3 łyżek tartego parmezanu
  • 2/3 opakowania makaronu pełnoziarnistego penne

Umyj liście szpinaku, oderwij twarde ogonki i osusz. Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Ostudź. Czosnek obierz.

Szpinak, listki natki, migdały, czosnek, oliwę, pieprz, sok z cytryny włóż do misy blendera i zblenduj wszystko na gładką masę.

Makaron ugotuj al dente i dodaj do pesto. Wymieszaj całość tak, by pesto otoczyło makaron.

Podawaj posypane parmezanem (podając potrawę maluchom, pomiń parmezan).

Wersję dla dorosłych możesz doprawić solą. Smaczego!

 

imageimageimage

legalka KFPZ

Basic RGB

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep