Składniki:

  • u mnie około 2 szklanki pokrojonej w dużą kostkę dyni;
  • 2 marchewki starte na grubych oczkach tarki;
  • 1 duża, posiekana cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka curry w proszku;
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku (albo ok 6 cm świeżego, startego imbiru);
  • szczypta pieprzu i soli dla dorosłych i starszaków;
  • woda;
  • olej do smażenia.

W szerokim, dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek, dodajemy po chwili mieszania startą marchew i dalej lekko podsmażamy składniki. Dodajemy pokrojoną w dużą kostę dynię bez skóry, jeszcze chwilę smażymy i zalewamy całość wodą do poziomu warzyw (tak by w całości były przykryte wodą – nie przejmuj się, gdy zblendujesz zupę zawsze możesz dodać więcej wody, jeśli będzie zbyt gęsta). Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut, aż dynia się rozpadnie. Zdejmujemy z ognia, blendujemy, dodajemy przyprawy, dodajemy wodę jeśli zupa jest zbyt gęsta i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Maluszkom można zupkę lekko posłodzić np. miodem (po roku), a dorosłym podajemy pikantną zupę doprawioną solą i większą ilością imbiru.

Można posypać grzankami lub prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi.

 12077379_1046021055431478_355656409_n  12087545_1046021225431461_1034456228_n  12067935_1046021315431452_813046501_n12092657_1046020968764820_1110050137_n