O zdrowej i prawidłowej diecie dziecka mówimy wówczas, gdy jest ona różnorodna i zapewnia dziecku odpowiednie proporcje. Jeśli nie będzie równowagi w jedzeniu, nie będzie też równowagi w organizmie.

Wiemy doskonale i powtarzamy to do znudzenia, że podstawą w żywieniu człowieka są warzywa i owoce.

To one leżą u podstaw piramidy żywienia oraz zajmują połowę talerza żywieniowego. Jednak nie możemy zapominać o pozostałych elementach prawidłowej diety jak zbożach, nabiał, mięso, tłuszcze. Tym razem chcemy poświęcić więcej uwagi zbożom.

Są one źródłem węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, składników mineralnych (fosfor, cynk, magnez, żelazo, mangan) oraz błonnika tak potrzebnego do procesu trawienia. Zboża to też cała gama rozmaitych propozycji, które urozmaicą menu dziecka. Są nieodzownym elementem diety naszych dzieci i całej rodziny.

Jak korzystać ze zbóż i dlaczego?

DSC_0303
DSC_0348
DSC_0319
DSC_0297
DSC_0352

KASZA

Podajemy ją na śniadania, kolacje, obiady, przekąski. Świetnie komponuje się z warzywami i owocami, możesz dosmaczać ją pestkami, ziarnami, orzechami. To świetny pomysł na różne potrawy, jednak jest jeden warunek. To musi być kasza w czystej postaci, a nie produkt przetworzony zawierający cukier i konserwanty. Najlepsze kasze to te, które w składzie mają tylko kaszę. Kupisz je w każdym sklepie. Które to te najsmaczniejsze? Polecamy kaszę jaglaną, nazywaną przez nas królową kasz. Ma bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B, E, żelazo i miedź. Jej zaletą jest to, że nie ma glutenu. Wartościowe są również kasze: gryczana, jęczmienna, pęczak, komosa, orkiszowa. Możesz je podawać ugotowane na wodzie lub mleku z owocami np. TAK, albo jako dodatek do obiadu, np. z sosem, zobacz TUTAJ. Kasze to też doskonały składnik potraw, np. placków (klik). Maluszkom kaszę możesz podawać od początku rozszerzania diety, a żeby było im wygodniej, zrób z niej kulki lub kostki, by dziecko sprawniej złapało w małą rączkę.

PIECZYWO

Nie od dziś wiadomo, że dzieci do pieczywa namawiać nie trzeba. Zwłaszcza do pysznej buły. Tylko jak jedzenie pieczywa przekuć z sukces, by nie były to tylko buły zjedzone na prędce w markecie?

Pieczywo to bardzo wartościowy produkt. Dostarcza węglowodanów złożonych, które powinny być głównym źródłem energii w diecie, a także błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit. Pokrywa około 20–25% dziennego zapotrzebowania na białko. Zawierają między innymi witaminy z grupy B, E, żelazo, magnez, cynk, selen.

Pieczywo z dobrym składem (skład krótki, a w nim mąka, woda, zakwas, drożdże, sól) to świetna propozycja na śniadanie, przekąski, dodatek do zup, kolacje. Zobacz TUTAJ, co niestandardowego możesz wykonać z pieczywa lub TUTAJ, by poznać przepisy na pasty i dodatki do kanapek. Aktualnie pieczywo często jest wypiekane po uprzednim mrożeniu. Z tej metody przechowywania żywności korzysta wielu producentów i zaznaczamy, że jest to jak najbardziej zdrowa opcja. Pod warunkiem oczywiście, że sam skład pieczywa jest dobry. O mrożeniu pieczywa więcej przeczytasz na stronie Kampanii Edukacyjnej „Świeżo wypieczone”.Podając niemowlakowi pieczywo pamiętaj, by było ono dostosowane do jego umiejętności. Pokrój je w paski, pastę dociśnij do chleba, a jeśli trzeba, odkrój skórkę.

MAKARONY

Produkt, który ratuje zabieganych rodziców szybkim obiadem, bowiem z makaronów przygotujesz coś z niczego. Wystarczy niewiele, by na stół wjechał wartościowy posiłek, którego bazą będzie właśnie makaron.

Mnogość kształtów zapewnia atrakcyjny wygląd, a te większe makarony to wygodny produkt dla małych rączek niemowlaków. Najczęściej używamy do sosów tego z semoliny idąc za Włochami, natomiast do rosołu koniecznie polski makaron jajeczny. W ich składzie nie powinno się znaleźć nic poza mąką, jajkami i wodą. Kwestia kształtów makaronów to już zawrót głowy. Na rynku dostępna jest cała gama, co daje naprawdę spore pole do popisu w kuchni. Kliknij TUTAJ i zobacz, ile możesz mieć pomysłów, korzystając z makaronu.

ZBOŻA EKSPANDOWANE

Odkrycie roku. Od początku istnienia naszego bloga polecamy Wam popping ze zbóż jako doskonały dodatek do potraw i świetna, zdrowa alternatywa dla niezdrowych płatków śniadaniowych.

Popping czyli ekspandowane zboża to ziarna, które zostały poddane wysokiej temperaturze w wyniku której pęcznieją. To lekkie zboże świetnie pasują do koktajli (klik), jogurtów (klik),jako dodatek do przekąsek (klik).

Zboża znajdują się zaraz nad warzywami i owocami w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, powinny zajmować ¼ talerza naszych dzieci. Pamiętajmy o tym i w imię różnorodności wplatajmy je do diety rodziny. Korzystajmy z mnogości produktów zbożowych począwszy od pysznej kaszy na śniadanie, kanapki z szynką i z warzywami na spacerze, czy w pracy, makaronu z sosem na obiad czy pysznym koktajlem z amarantusem na dobry koniec dnia.

Wpis powstał w ramach

Kampanii Edukacyjnej „Świeżo wypieczone”

prowadzonej przez

Stowarzyszenie Producentów Pieczywa

pod patronatem

Instytutu Żywności i Żywienia.