Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

25 października 2017

Amarantuski – ciasteczka bezglutenowe

Dziś szybkie jak błyskawica ciasteczka. Minuta mieszania, 10 minut pieczenia. Czego chcieć więcej?:) W konsystencji są miękkie, nawet na drugi dzień. Znikają w mgnieniu oka. Spróbujcie i pokochajcie amarantus.

bezglutenowe amarantuski

Amarantuski – ciasteczka bezglutenowe

Wiecie, że amarantus (także ekspandowany, czyli ten taki „dmuchany/ preparowany, którego nie trzeba gotować) to źródło białka, węglowodanów, tłuszczu (głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych). Zawiera błonnik, antyoksydanty i minerały, w tym wapń, którego jest więcej niż w mleku!, magnez (więcej niż w szpinaku czy czekolady), żelazo, miedź, fosfor oraz witaminy (głównie E i B). Dodatkowo nie zawiera glutenu, więc z powodzeniem mogą jeść go bezglutenowcy!

Składniki:

1 szklankę amarantusa ekspandowanego
1 łyżkę oleju np. koko lub rzepakowego
1 jajko
2 łyżki syropu z agawy (bio a nie syntetyczny)/ daktylowego/ miodu (po 12m)

Wykonanie:

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Wymieszaj składniki bardzo dokładnie i nakładaj po jednej łyżce porcje „ciasta” na blachę. Spłaszczaj i formuj kształt ciasteczka, wyjdzie ok 12 sztuk w zależności od wielkości.

Piecz na środkowym poziomie piekarnika 10 minut.

Pozostaw na blaszce do ostygnięcia, a następnie za pomocą szpatułki odklejaj ciasteczka delikatnie od papieru.

Mała uwaga dot. smaku – amarantus ma bardzo specyficzny smak. Mówimy z Anią, że albo ktoś go pokocha albo znienawidzi. Ale firma produkująca też ma znaczenie. Np. ten z Dobrej kalorii jest biały i w smaku prawie niewyczuwalny, natomiast ten od firmy ViVio ma taki brązowy kolor i lekko orzechowy smak. Właśnie z niego dziś robiłam te ciasteczka i są pyszne.

bezglutenowe amarantuski
bezglutenowe amarantuski

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (122)

Paulina

Dodano opinię: 26.10.2017

Czym można zastąpić jajo piekąc ciasteczka dla małego alergika? Bananem?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2017

tak, ale wydłuż wtedy czas pieczenia do ok 20min

Karolina

Dodano opinię: 06.10.2022

A czym można zastąpić syrop z agawy??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.10.2022

każdym innym syropem lub pominąć

Kasia

Dodano opinię: 26.10.2017

Można dodać np zurawinę i słonecznik/orzechy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.10.2017

Jasne.

Wiola

Dodano opinię: 26.10.2017

<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

Helena

Dodano opinię: 26.10.2017

Mam pytanie. Jeśli unikacie cukru w diecie dzieci to syrop z agawy jest Ok??? Bo widzę ze malutka je te ciasteczka

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2017

Białego cukru. Syropy daktylowe, klonowe, z agawy są ”mniejszym” złem, oczywiście w umiarze, a nie w nieograniczonych ilościcha, najlepszy cukier to ten z owoców:)

Małgosia

Dodano opinię: 26.10.2017

No to idziemy odpalać piekarnik. Jeszcze pewnie ciepły, bo niedawno wyciągnełyśmy bułeczki maślane ? Dziękujemy za kolejny cudowny przepis ?

Natalia

Dodano opinię: 26.10.2017

Dzień dobry!
Pytanie odnośnie słodzideł – w wielu Waszych przepisach można natknąć się na syrop z daktyli. Czy spotkałyście się może z syropem z buraka cukrowego? Zastanawiam się, czy można tym próbować dosładzać przekąski dla dzieci 8m+. Skład to sam burak cukrowy i woda gotowane do stanu syropu.
Pozdrawiam i z serca dziękuję za wszystkie przepisy 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2017

Z buraka cukrowego jest cukier biały, a my nie używamy cukru białego w przepisach, ani jego pochodnych więc odradzamy:)

Edyta

Dodano opinię: 26.10.2017

Zrobiłam od razu, jak zobaczyłam przepis. Pychota! I do tego jakie zdrowe ?

Magda

Dodano opinię: 26.10.2017

Zuzia jest booska 🙂
Czy banan zamiast jajka też dobrze sklei ciasteczka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.10.2017

Probuj, powinno być ok.

Gosia

Dodano opinię: 27.10.2017

Zajadam nasze ciasteczka. Wczoraj musiałam je zrobić 2x. Dodałam troszkę wiórków kokosowych do nich-są PYYYYSZNE!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.10.2017

Piekne!

Ania

Dodano opinię: 29.10.2017

Skończył mi się syrop z agawy czy moze być melasa karobowa ? Dla 9miesieczniaka będzie Ok ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2017

tak:)

Ewelina

Dodano opinię: 31.10.2017

A co myślicie o syropie z cukru trzcinowego? Mieszkam w UK, kupiłam ostatnio golden syrop i dopiero w domu sprawdziłam co to jest. Mega słodki, to na pewno. Synek 12 miesięcy. Dziękuję i pozdrawiam ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2017

My czasem uzywamy syrop daktylowy , tez słodki ale napewno lepszy od zwykłego białego cukru.

Monika

Dodano opinię: 02.11.2017

całe jajko czy tylko żółtko

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

Jajko=Zółtko+białko

Sandra

Dodano opinię: 03.11.2017

Są ekstra. Nawet mąż, który rzadko sie chwyta smakołyków bezcukrowych zjadl chętnie. A jakie banalne i szybkie w wykonaniu! Cudo 🙂

Ela

Dodano opinię: 07.11.2017

Można użyć syropu klonowego?
Dopiero zaczynam i mam straszne lęki 😀
Przepisy wyglądają cudnie i marze o tym, aby mój Adaś zaczął w końcu jeść ze smakiem i wierzę głęboko, że Wasza książka mi w tym pomoże 🙂 Buraczane pesto dało radę, ale narazie nie zapeszam i próbujemy dalej! Pozdrawiam ciepło

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.11.2017

tak:)

MadziaLenka

Dodano opinię: 08.11.2017

Super szybki, smaczny przepis

Aneciak

Dodano opinię: 09.11.2017

Jak długo i w jaki sposób można przechowywać te ciasteczka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2017

2 dni w zamkniętym pudełeczku.

Gosia

Dodano opinię: 13.11.2017

Uwaga!
Łatwo spalić… 🙂 Pierwsza tura wylądowała w koszu :/

Patrycja

Dodano opinię: 15.11.2017

Witam, a jakie macie zdanie na temat cukru kokosowego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2017

Dobre, używamy:)

Magda

Dodano opinię: 17.11.2017

Mam tylko „surowy” amarantus, mogę go wykorzystać w tym przepisie? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.11.2017

nie

Daria

Dodano opinię: 17.05.2019

Aby zrobic popping:
1/4 szklanki surowego amarantusa
teflonowa patelnia z pokrywką
Rozgrzać patelnię na dużym ogniu.
Dodać dwie łyżki ziaren i nakryć przykrywką. Podrzucać. Amarantus powinien powiększyć swoją objętość po 30 sekundach.
Powtarzać z kolejną porcją zboża.
1/4 szklaki surowego amarantusa = 1 szklanka ekspandowanego

Kasia

Dodano opinię: 19.11.2017

może być syrop klonowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

Tak

Weronika

Dodano opinię: 28.11.2017

właśnie zrobiłam z syropem daktylowym 🙂 jakie pyszne 🙂

Iza

Dodano opinię: 13.12.2017

Zrobiłam. Adaś bez chwili zastanowienia złapał w rączkę i zajadał. A ciężko mu ostatnio dogodzić jedzeniem.

mamaMai

Dodano opinię: 14.01.2018

Uwielbiamy obie ?

Paula

Dodano opinię: 17.01.2018

Strasznie rozpłynęły mi się na boki i większość połączyła w jedno wielkie ciacho 😉 co zrobiłam źle?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

hmm , nie wiemy:(

Betti

Dodano opinię: 13.10.2018

Mi też się rozpłynęło. Zamiast syropu dałam miód i piekłam na termoobiegu. Poza tym w smaku, to chyba najlepsza wersja amarantusa jaką jadłam.

Malwi

Dodano opinię: 02.02.2018

Witam,
Czy zamiast amarantusa mogę użyć gryki ekspand.?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.02.2018

Próbuj

Miś

Dodano opinię: 16.02.2018

Ja ukryłam w środku po plasterku jabłuszka (takim 2-3 mm) i oblepiłam tą masą.
Też ekstra.

Wiola

Dodano opinię: 19.02.2018

Pyszne wyszly!!!!

Ania

Dodano opinię: 23.02.2018

W jakiej temperaturze najlepiej piec ? Termoobieg czy grzalka góra dol ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.02.2018

Termoobieg

mila

Dodano opinię: 23.02.2018

Ciasteczka nr 1 mojej 11 miesięcznej córeczce ?

Agata

Dodano opinię: 26.02.2018

Czy syrop ze słodu jęczmiennego lub ksylitol nada się do słodzenia jedzenia dla dziecka 10-miesięcznego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.02.2018

Słód tak, ksylitolu dzieciom poniżej 3 roku życia nie podajemy.

Ewelina

Dodano opinię: 02.03.2018

ile moge dodac kakao? lyzka, dwie? wyszly super i i chce zrobic czekoladowe 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.03.2018

Max 1 łyżeczkę na początek, tak myślę:)

Agnieszka

Dodano opinię: 06.03.2018

Pyszne! Robiłam już dwa razy i zniknęły z talerza błyskawicznie. Najszybsze i najzdrowsze ciasteczka jakie do tej pory robiłam 🙂

Maja

Dodano opinię: 14.03.2018

Próbowaliście robić te ciasteczka z innymi ziarnami niż amarantus? Co może się jeszcze nadać dla odmiany?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.03.2018

Tak z jaglanką, ale wyszły gumowe.

Aga

Dodano opinię: 03.10.2018

Z quinoa wychodzą świetne, nie wiem czy takie jak z amarantusem bo akurat mam tylko komose na stanie i tylko z nią robiłam.

Paulina

Dodano opinię: 12.04.2018

Kupiłam amarantus nieekspandowany. Z niego można też przygotować te ciasteczka? Są jakieś przepisy na wykorzystanie zwykłych ziaren amarantusa?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.04.2018

Mamy wiele takich przepisow na blogu. Poszperaj.

Dominika

Dodano opinię: 23.04.2018

Czy 11-miesięczne dziecko wyposażone zaledwie w dwie dolne jedynki da sobie z nimi radę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.04.2018

Da radę;)

Natalia

Dodano opinię: 16.05.2018

Rewelacja!! Robiłam już wszystkie opcje i z jajkiem i bez jajka, z bananem, z wiórkami kokosowymi i prosem zamiast amarantusa i zawsze wychodzą i smakują. Do tego ekspresowe!! Gratulacje za pomysł.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.06.2018

W sklepach ze zdrowa żywnościach lub w supermarketach na półkach ze zdrową żywnością.

Dosia

Dodano opinię: 24.09.2018

A czy syrop jest konieczny? Czy bez tego będą zupełnie niejadalne?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

Wyjdą, ale smak będzie inny, możesz dać rozgniecionego banana zamiast syropu.

Gosia

Dodano opinię: 26.10.2020

Ile banana zamiast syropu można dać? Cały 1? 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.10.2020

Tak

Kinga

Dodano opinię: 08.10.2018

Rewelacyjne!!! Jesteście najlepsze tak jak i wasze przepisy 🙂 :*

Patrycja

Dodano opinię: 30.11.2018

Czy zwykły amarantusa można ugotować A potem zrobić z nich ciasteczka? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.11.2018

Nie. Powinien być ekspandowany

Żaneta

Dodano opinię: 23.01.2019

My lubimy amarantus ale taki jedliśmy głównie z jogurtem. Jutro będą ciasta. Dziękuję za przepis ?

Iwet

Dodano opinię: 24.01.2019

A czy można jajko zastąpić siemieniem lnianym? Na banana też mamy uczulenie.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.03.2019

Paulina

Dodano opinię: 24.01.2019

Dzięki za przepis,bo jakoś nie znika u nas ten amarantus:) Chociaż ciasteczka rozlały się po całej blaszce, to moja dwulatka się zajada;) na pewno będziemy próbować jeszcze raz!

Alis

Dodano opinię: 24.01.2019

Czy mogę dodać pestki dyn. Czy wyjdzie za duży suchar? 😛

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.01.2019

Próbuj

Karolina

Dodano opinię: 26.01.2019

Dlaczego mi się rozlały po całej blaszce?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.01.2019

Nie wiemy

Basia

Dodano opinię: 27.01.2019

W ilu stopniach piec?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.01.2019

Tak ja’ jest napisane w przepisie – 180’C.

Ania

Dodano opinię: 06.02.2019

U nas syropem klonowym. Bajka!

Dorota

Dodano opinię: 08.02.2019

O mój bobrze, jakie pyyyyyszne!!!

Paulina

Dodano opinię: 12.02.2019

PRZEPYSZNE!
Maja zjadła chyba z 4, mama – pozostałe hihi;)

Oliwia

Dodano opinię: 13.02.2019

Widzę, że to jest przepis dla 6-7 miesięcznego dziecka. Co zrobić, kiedy dziecko ma tylko dwa zęby i nie jest w stanie pogryźć takich ciastek? Jakie jest alternatywne danie z amarantusa dla takiego malucha? I jeszcze jedno pytanko: czy amarantus ekspandowany= popping z amarantusa? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.02.2019

Tak to popping. Dodawaj go do kaszek, koktajlu.

Magda

Dodano opinię: 15.03.2019

Spontanicznie zrobione dosłownie przed chwilą 🙂 użyłam cukru kokosowego zamiast syropu z agawy

Milena

Dodano opinię: 06.05.2019

Super przepis! Powinny nazywać się „ekspresowe amarantuski”. Chciałam tylko dopytać czy syrop daktylowy robicir same? Jeśli tak to w jaki sposób, ponieważ znalazłam informacji.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.05.2019

Blendujemy suszine daktyle z ciepłą wodą

Daria

Dodano opinię: 17.05.2019

Popping z surowego amarantusa:
1/4 szklanki surowego amarantusa
teflonowa patelnia z pokrywką
Rozgrzać patelnię na dużym ogniu.
Dodać dwie łyżki ziaren i nakryć przykrywką. Podrzucać. Amarantus powinien powiększyć swoją objętość po 30 sekundach.
Powtarzać z kolejną porcją zboża.
1/4 szklaki surowego amarantusa = 1 szklanka ekspandowanego

Marzena

Dodano opinię: 21.05.2019

Ja piekę te ciasteczka 8 min w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobiegu. Dodaję 4 łyżki wiórków kokosowych.

Agabeelle

Dodano opinię: 23.07.2019

A czy bez termoobiegu mozna je upiec?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.08.2019

tak, 20 st więcej na piekarniku:)

Beata

Dodano opinię: 21.08.2019

Czy można zrobić te ciasteczka z komody eksoandowanej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.08.2019

tak

Marta

Dodano opinię: 07.09.2019

Jak9 słodziwa używam zblendowanych rodzynek ( wcześniej gotuję je 5 minut, aby pozbyć się ewentualnych konserwantów)

Magdalena

Dodano opinię: 22.10.2019

Czy przechowywać w lodówce?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

nie

Magda

Dodano opinię: 10.01.2020

Czy ciasteczka w środku mają być wilgotne czy się niedopiekły? Piekłam 10 min, zamiast syropu dałam pół banana

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.01.2020

banan powoduje, że ciastko jest wilgotne.

Aga

Dodano opinię: 19.01.2020

Ja zrobiłam wersje bezjajkowa dodając ok łyżkę puree z pieczonej dyni zamiast jajka z melasą karobowa i tez super wyszły tylko faktycznie ciut dłużej przetrzymac w piekarniku
Mój alergik zajada wiec bardzo dziekuje za inspiracje 🙂

Sylwia

Dodano opinię: 22.01.2020

Wyszły pyszne ?. Osłodzone musem daktylowym ?.

Choinka

Dodano opinię: 07.02.2020

Ekstra szybkie i supersmaczne. W dodatku mało się kruszą, więc nie ma takiego syfu jak np. po waflach ryżowych. Dałam syrop klonowy, który podbił orzechowy smak amarantusa (z Bio Planet). Fajnie, że mam w końcu przepis na wykorzystanie zalegającego poppingu 🙂 Dziecko i ja zadowolone. Na pewno zrobię ponownie 🙂

Marta

Dodano opinię: 15.04.2020

Dodałam dodatkowo 2 łyżki wiórków kokosowych, jedno żółtko, bo masa wyszła bardzo sypka. Syropu dalam jedna łyżkę. Polecam, pychotki ❤

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.06.2020

Wyglądają bosko

Gosia

Dodano opinię: 17.04.2020

Ciastka są przepyszne! Jeden z moim ulubionych przepisów na szybkie słodkości. U nas od razu pieczemy przynajmniej podwójną porcję ♥️♥️♥️

Sylwia

Dodano opinię: 22.04.2020

Czy ciasteczka w środku powinny być mięciutkie? Czy takie twarde?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

miękkie:)

Ola

Dodano opinię: 17.08.2020

A czy syrop z agawy będzie ok dla 6 miesięczniaka?

Ola

Dodano opinię: 17.08.2020

Sorki, nie wiem jak przeczytalam przepis, ze nie zauważyłam że jest podany właśnie ten syrop ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.08.2020

Tak, ze słodziw to miód po roku.

Anka

Dodano opinię: 21.09.2020

Czy można czymś zastąpić masło?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.09.2020

W przepisie nie ma masła

Monika

Dodano opinię: 02.08.2021

Cudowny blog, fantastyczne przepisy i boskie dziewczyny ? uwielbiam was ?
Ten przepis zrobiłam z daktylami, dodałam też trochę mielonych orzechów i wyszło mega pyszne ?

Ewa

Dodano opinię: 26.09.2020

Niestety zrobiłam z miodem i strasznie się rozpłynęły i wyszedł wielki placek. Po komentarzach widzę, że nie tylko mnie się tak stało, więc odradzam wersję z miodem i następną partię zrobię z syropem 🙂

Aga

Dodano opinię: 07.11.2020

Zrobiłam dziś pycha ?

Agnieszka

Dodano opinię: 19.01.2021

Czy syrop klonowy też bedzie ok?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

tak

Magdalena

Dodano opinię: 02.02.2021

Pychota! Zrobiłam z miodem, nie rozlały mi się, ale amarantusa dosypałam trochę więcej. Ile? Nie wiem sypałam na oko, żeby konsystencja ciasta była zadowalająca.

Mama Domisia

Dodano opinię: 19.02.2021

Byłam nastawiona tak sobie ale mówię zrobię , może mojemu synowi (9 miesięcy) zasmakuje i…. ZAKOCHAŁAM SIE !!! Ja sama ? u nas wersja z syropem klonowym ❣️

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Super.

Anka

Dodano opinię: 05.02.2022

Wyszły przepyszne. Dodałam daktyle bo nie miałam żadnego innego spodziewać ale są naprawdę ok. Na nawsze zostają z nami 😀

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek