Pieczywo to świetny pomysł na danie, które uzupełni dietę naszego dziecka i naszą o zboża. Nie musimy się ograniczać w inwencji kulinarnej tylko do kanapek, bo jest naprawdę sporo możliwości, by serwować pieczywo inaczej. Zobaczcie na nasze propozycje nie tylko śniadaniowe, ale i na obiad, kolacje oraz przekąski. 

PRZEPIS 1

WEGETARIAŃSKI PASZTET Z CHLEBA

Wegetariański pasztet z chleba

Składniki:

  • 2 kajzerki,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 1 cebula,
  • 1 mała marchewka,
  • 2 duże pieczarki,
  • 2 łyżki tartej mozzarelli,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki płatków kukurydzianych,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Do miski pokrusz pieczywo. W kubku rozbełtaj jajka z mlekiem i zalej nimi pieczywo. Zamieszaj i odstaw na 10 minut, by bułki wchłonęły płyn. 

Cebulę posiekaj i zeszklij na 1 łyżce oleju. Ostudź. Zetrzyj marchewkę na grubych oczkach tarki, pieczarki pokrój w kostkę. Dodaj warzywa i mozzarellę do masy z pieczywa, dopraw pieprzem i koperkiem, zamieszaj. 

Formę na pasztet o wymiarach około dł 22 cm x wys 10 cm posmaruj masłem. Przełóż masę do formy i wyrównaj. Posyp wierzch płatkami kukurydzianymi i polej 1 łyżką oleju. 

Piecz 40 minut na środkowym poziomie piekarnika. 

Jeśli w trakcie przygotowywania masy na pasztet uznasz, że jest za sucha, możesz dolać odrobinę mleka. 

Ten przepis możesz wykonać również z innego rodzaju pieczywa, np. czerstwego chleba. 

Pasztet świetnie smakuje zarówno na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak i na zimno, np. jako przekąska. 

PRZEPIS 2

CUKINIOWE GOFRY Z CHLEBA

Cukiniowe gofry z chleba

Składniki:

  • 1 bułka lub 2 kromki chleba,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 mała cukinia (około 250 g),
  • 1/2 cebuli,
  • 4 kopiaste łyżki mąki orkiszowej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Pokrusz pieczywo do miski. W kubku wymieszaj jajko z mlekiem i zalej nim pieczywo. Odstaw na 5 minut, by wchłonęło płyn. 

Zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki, cebulę posiekaj bardzo drobno. Dodaj do masy wraz z mąką, olejem i przyprawami. zamieszaj. 

Rozgrzej porządnie gofrownicę i nakładaj na kratki po jednej kopiastej łyżce. Piecz gofry zgodnie z zaleceniami producenta (około 5 minut).

Nie otwieraj gofrownicy podczas pieczenia. 

Gofry możesz podać z sosem czosnkowym (200 g jogurtu naturalnego + 1 mały ząbek czosnku) lub koperkowym (200 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka posiekanego koperku).

PRZEPIS 3

PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU Z MIĘTĄ

Pasta z zielonego groszku z miętą

Składniki:

  • 150 g (ok. 3/4 szklanki) groszku konserwowanego (z puszki lub słoika),
  • 1/2 małe cebuli,
  • 1 łyżeczka sezamu,
  • 4 listki mięty,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka oleju lnianego,
  • 1/2 łyżeczki oliwy.

Przygotuj małą patelnię i malakser. Sezam przesyp na patelnię i chwilę upraż, aż zacznie się złocić. Przełóż do misy malaksera. Dodaj groszek, listki mięty, sok z cytryny, olej lniany. Cebulę posiekaj w małą kostkę, przełóż na patelnię, dodaj oliwę i zeszklij. Przełóż do malaksera. Całość zblenduj na kremową pastę. Podawaj z ulubionym pieczywem. Przechowuj maks. 2 dni w lodówce

PRZEPIS 4

BUŁA Z JAJKIEM

Buła z jajkiem

Składniki:

  • 1 bułka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka oliwy do smażenia.

Za pomocą ostrego noża zetnij górę bułki. Palcem wydrąż na środku dziurę wielkości 5 zł. Mleko przelej do głębokiego talerza, wymieszaj z cynamonem. Na patelni rozgrzej oliwę. Zanurz bułkę w mleku z jednej i drugiej strony, by nasiąknęła jak gąbka. Przełóż na rozgrzaną patelnię. Wbij jajko w dziurkę, tak by żółtko było w zagłębieniu. Obsmażaj bułkę najpierw ok 2-3 minut z jednej strony na średnim ogniu, a następnie zdecydowanie przewróć szpatułką na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. Podawaj z warzywami.

 

PRZEPIS 5

PASTA Z CIECIERZYCY Z CZARNUSZKĄ

Pasta z fety i ciecierzycy

Składniki:

  • 150 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika lub puszki),
  • 2 łyżki fety,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka oleju lnianego,
  • 1 łyżeczka czarnuszki.

Wszystkie składniki przełóż do misy malaksera i zblenduj. Pastę podawaj na ulubionym pieczywie z dodatkiem świeżych warzy np. ogórka. Przechowuj maks. 2 dni w lodówce.

Pieczywo to wachlarz pomysłów, dlatego w naszym domu jest zawsze. Kupujemy dobrej jakości chleb, bułki, bo czytamy etykiety i pytamy o skład. Pamiętajcie o tym, że sprzedawca ma obowiązek Wam go udostępnić. Nie obawiajcie się pieczywa mrożonego przed wypiekiem, ale jego złego składu. Pieczywo uprzednio mrożone nie ma gorszej ani jakości, ani smaku, pod warunkiem oczywiście, że ma dobry skład. Zobacz TUTAJ, jak powstaje.  

Wpis powstał w ramach

Kampanii Edukacyjnej „Świeżo wypieczone”

prowadzonej przez

Stowarzyszenie Producentów Pieczywa

pod patronatem

Instytutu Żywności i Żywienia.