12 porcji 9 miesięcy+

Kakaowe placki z kaszy manny to pyszna wersja już kultowych alaantkowych  pankejków. Mają wyraźny, czekoladowy smak, osłodzony bananem i zachowują swoją puszystość. Będziecie zadowoleni:)! 

składniki:

  • 2/3 szklanki kaszy manny
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka kakao/karobu
  • 2 małe jajka
  • 3 niewielkie dojrzałe banany
  • opcjonalnie laska wanilii
  • odrobina masła klarowanego/oleju rzepakowego do smażenia

Zalej kaszę mlekiem, pomieszaj i odstaw na 10 minut. Oddziel białka od żółtek.

Do misy minimalaksera przełóż 2 banany, kakao, ziarenka z laski wanilii, żółtka. Zblenduj całość.

Połącz namoczoną kaszę z masa kakaową i wymieszaj łyżką. Ubij białka na pianę, dodaj do masy i wymieszaj delikatnie łyżką, by piana nie opadła.

Pokrój w plastry ostatniego banana. Rozgrzej patenię posmarowaną lekko tłuszczem i nakładaj po łyżce masy. Na każdy placuszek, przed przewroceniem kładź po  2 plasterki banana. Smaż z obu stron do zrumienienia. Nie przewracaj placków niepotrzebnie wielokrotnie.

Zamiast kakao możesz użyć karobu – smakuje bardzo podobnie a nie zatwardza i jest bardzo dobrym substytutem dla alergików. Do kupienia na stoiskach i w sklepach ze zdrową żywnością.

Możesz użyć mleka zarówno krowiego jak i roślinnego.

Podawaj z sezonowymi owocami.

Placków nie trzeba dosładzać.