Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

03 sierpnia 2021

Krążki z cukinii w panierce serowo-czosnkowej

Klasyka letniej kuchni. Panierowane krążki cukinii. Tanie, szybkie, proste i smaczne. Spróbuj naszej podrasowanej wersji.

Krążki z cukinii w panierce serowo-czosnkowej

Krążki z cukinii w panierce serowo-czosnkowej

Krążki z cukinii to danie  dzieciństwa i potrawa studentów?. Tania, łatwa, szybka w przygotowaniu, zdrowa i smaczna. No ideał normalnie. Mamy dla Was wersję lekko podrasowaną. Podkręciłyśmy smak cukinii czosnkiem i serem. Spróbujcie, jaki pyszny efekt!

Składniki:

2 małe cukinie (można dwa rodzaje)
3 duże jajka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka tartego parmezanu
1 łyżka mąki
szczypta pieprzu
około 1 szklanki bułki tartej

Wykonanie:

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Posmaruj papier olejem.  Nastaw piekarnik na 190’C.

Cukinie umyj, osusz i pokrój w krążki.

W głębokiej miseczce rozkłóć jajka. Dodaj parmezan, mąkę, wyciśnięty przez praskę  czosnek, oregano, pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie tak, by nie było grudek z mąki.

Nasyp bułkę do drugiej  miseczki.

Maczaj krążki z cukinii w jajku a następnie obtaczaj w bułce. Układaj na blaszce.  Skrop krążki olejem (koniecznie!) i zapiekaj je z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika około 15 minut do zrumienienia. Możesz w połowie tego czasu przewrócić je na druga stronę.

Starszym dzieciom i dorosłym krążki z cukinii możesz dosolić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Później nadmiar oleju odsącz na ręczniku papierowym. Szczerze mówić, ta wersja jest zdecydowanie smaczniejsza:)

Krążki z cukinii w panierce serowo-czosnkowej
Krążki z cukinii w panierce serowo-czosnkowej
Krążki z cukinii w panierce serowo-czosnkowej
Krążki z cukinii w panierce serowo-czosnkowej

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (45)

Marta

Dodano opinię: 16.07.2018

Od kiedy podajecie swoim dzieciom parmezan? Moja córka ma 10 m-cy, zastanawiam się czy już może, czy pominąć

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2018

Po 12 miesiącu, ale decyzja należy do Ciebie.

Natalia

Dodano opinię: 15.05.2021

Trochę to mylące

Marta

Dodano opinię: 17.07.2018

Przepis już dziś sprawdzony. Super danie! Ja miałam tylko 2 duże jaja, a i tak mi dużo rozbełtanego zostało, że wykorzystałam również kalafiora. Polecam i taką wersję, bo kalafior wyszedł lekko chrupiący i palce lizać.

Natka

Dodano opinię: 18.07.2018

Marta, a kalafior piekłaś surowy czy blanszowany?

Natka

Dodano opinię: 18.07.2018

Dzisiaj spróbujemy 🙂 A póki co – na drugie śniadanie placki twarogowe z kaszy manny ze szczypiorkiem 😀

Mała Mi

Dodano opinię: 18.07.2018

Czy jajka mozna zastapic siemieniem lnianym? Jeżeli tak to odpowiednio 3 łyżki ?

magda, mama alergika :)

Dodano opinię: 27.08.2018

jajka, najlatwiej zamienic mąką z ciecierzycy rozrobioną z wodą na konsystencję rozkłóconego jajka. pominęłabym wtedy zwykłą makę, ktora jest w przepisie.

Ania F

Dodano opinię: 19.07.2018

Dziewczyny ale pycha danie. Nie znalam go wcześniej. Szybkie, smaczne i na ciepło. Kocham Was za takie przepisy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.07.2018

??? Na zdrowie i do usług:)

Gosia

Dodano opinię: 22.07.2018

Czym zastąpić parmezan?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Może grana padano, albo go po prostu pominąc.

magda, mama alergika :)

Dodano opinię: 27.08.2018

platkami drozdzowymi nieaktywnymi.

Agata

Dodano opinię: 28.07.2018

Czy żółty ser (gouda / edamski) mógłby ewentualnie zastąpić parmezan, czy to już nie to samo? Mam wielką ochotę zrobić te krążki, niestety brakuje mi tego jednego składnika…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2018

Można, choć zapewne zmieni to konsystencję.

Agnieszka

Dodano opinię: 19.10.2018

Dziś zrobiłam te krążki na obiad. Nie dodałam czosnku, i dwa razy obtaczałam w jajku i bułce, ale i tak mojej 13-miesięcznej córce bardzo smakowało. Mi może nawet i bardziej. Nie wiedziałam, że cukinia może być taka dobra. Polecam 🙂

Evi

Dodano opinię: 05.12.2018

Krążki z cukinii pyszne?u nas zostało jajko i panierka, więc wykorzystałam pieczarki – oczywiście dla siebie ?, palce lizać. Pieczarki zwykle smazylam w głębokim oleju z żółtym serem, choć taka wersja rownież baaaardzo mi smakuje. Super te Wasze dania???

Ewa

Dodano opinię: 31.12.2018

Super przepis! Zrobiłam na święta. Zajadała ze smakiem nie tylko córka, ale i goście.

Alicja

Dodano opinię: 23.01.2019

Czy one sa w skórce? Dziecko moze zjeść skurke? I srodek te ziarenka tez moze jesc?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.01.2019

Tak, może. Nie usuwamy ziaren, kesli cukinia jest mała

Natalia

Dodano opinię: 15.02.2019

U mnie coś to oregano i parmezan nie trzymał się z jajkiem to znaczy na cukini po moczeniu zostawało tylko jajko a reszta w misce. Może za rzadkie cis zrobiłam?

Agata

Dodano opinię: 14.04.2019

Da się je zrobić również na patelni?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.04.2019

Tak

Karolina

Dodano opinię: 24.05.2019

A czym zastąpić parmezan? Jakiś inny ser się nada?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.06.2019

Tak, drobno tarty

Agnieszka

Dodano opinię: 18.06.2019

Pierwszy raz jedlismy takie danie, dosyc dziwne bylo, ale o wiele wiecej krazkow moj syn zjadl na drugi dzien 🙂

Agnieszka

Dodano opinię: 29.05.2020

Nie wiem dlaczego bardzo mało jajka zostawało na cukinii, jakby było za rzadkie? Od jajka grudkowała mi się bułka, dlaczego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.05.2020

może za mało roztrzepane to jajko?

Monika

Dodano opinię: 30.06.2020

dziecko ma 21 miesięcy czy może zjeść takie krążki smażone na patelni?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.07.2020

Tak.

ewa

Dodano opinię: 13.08.2020

czy 10 miesięczne dziecko może jest te placuszki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.08.2020

Oczywiście

Olga

Dodano opinię: 08.01.2021

Czy danie z opcją z patelni nadaje się dla 13 miesięcznego Szkraba?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Tak.

Dorotty

Dodano opinię: 16.07.2021

Jest pycha! Nie lubię cukinii z patelni, bo pije za dużo tłuszczu, a z piekarnika wychodzi idealne. Fasolka szparagowa z tą panierką jest chyba jeszcze smaczniejsza, nawet ziemniaki z wczorajszego obiadu dają rade :*

Ula

Dodano opinię: 31.08.2021

Bardzo smaczne. Jajko słabo mi się trzymało więc najpierw w bułce obtaczałam a potem w jajku i bułce jeszcze raz i wyszło super. Tak samo zrobiłam kilka plasterków papryki i też bardzo smaczne były.

Agnieszka

Dodano opinię: 02.09.2021

Ależ te krążki są pyszniutkie!!!???Pycha, dzięki za przepis!!!

Monika

Dodano opinię: 14.09.2021

a czym można zastąpić bułkę tartą? 😉 dziękuję bardzo!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Np. płatki owsiane

Monik

Dodano opinię: 19.10.2021

Panierka smakowo Ok, ja dałam suszone pomidory, bo nie miałam oregano i cheddar zamiast parmezanu. Faktycznie nie trzyma się cukinii i spływa, ale dwa razy maczałam w jajku i bułce i było Ok. Fajny przepis. Mojej 14miesiecznej córce bardzo smakowało.

Martyna

Dodano opinię: 03.12.2021

Czy tak jak pisze przy porcja moze jesc to 9 miesieczne dziecko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

tak.

Martyna

Dodano opinię: 08.12.2021

Czy tak jak pisze u góry przepisu, że można podawać to od 9 miesiąca to prawda?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Tak.

Julita

Dodano opinię: 09.12.2021

Dziecku nie smakowały, sama je jadłam. Ja tam lubię wszystko, ale dałam więcej sera i mąki, trochę posoliłam. Mi zupełnie 2 jajka wystarczyły.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek