Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 sierpnia 2021

Ekspresowe bułeczki

Te buły  są częstym gościem na naszym śniadaniowym stole, bo są przepyszne i tak trywialne w wykonaniu. W obecnej sytuacji niejednokrotnie ratują nasze menu. Do tego kakao (maluchom możesz podać w doidy cup.… Mmmmm…:) Bardzo polecam! Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej) 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g ciepłego, miękkiego masła 1/2...

Te buły  są częstym gościem na naszym śniadaniowym stole, bo są przepyszne i tak trywialne w wykonaniu. W obecnej sytuacji niejednokrotnie ratują nasze menu. Do tego kakao (maluchom możesz podać w doidy cup.… Mmmmm…:) Bardzo polecam!

Składniki

(wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g ciepłego, miękkiego masła
  • 1/2 szklanki mleka

wersja słodka:

  • 1,5 łyżki rodzynek (uprzednio namoczonych)
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka cukru kokosowego, miodu (po 1 rż), syropu daktylowego

(do roku nie dosładzaj dziecku potraw)

wersja wytrawna:

  • 1-2 łyżek tartego sera żółtego
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 ząbek wyciśniętego czosnku

Nastaw piekarnik na 200’C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta przełóż do misy minimalaksera i zblenduj na gładkie ciasto lub po prostu wyrób rękoma. Do ciasta dodaj wybrane składniki wersji słodkiej lub wytrawnej. Możesz podzielić ciasto na pół i zrobić obie wersje. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulkę. Ułóż na blaszce w odstępach i spłaszcz lekko. Posmaruj mlekiem i posyp ulubioną posypką (u mnie amarantus i czarnuszka). Piecz 15-20 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.

imageimageimage

ZOBACZ KSIĄŻKĘ KUCHARSKĄ DLA DZIECI

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (224)

Irena

Dodano opinię: 19.04.2016

Noo, przybieram się do tych bułeczek – może dziś..? 🙂  Nabyłam kubeczek doidy cup i fajnie, córa powolutku sączy jogurt naturalny (jak już przestanie machać kubkiem i ciamkać uszko), tylko czy on nie będzie się wywalał przy lada dotknięciu?

Ire

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.04.2016

kubeczek jest stabilny. Poza tym, przecież dziecku nie nalewamy pełnego kubka;)

Ana

Dodano opinię: 14.07.2017

Tak mi chodzi po glowie… A może by tam sypać słonecznikiem lub dodać posiekane migdaly??? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.07.2017

Na pewno będzie smacznie.

Mama Gucia

Dodano opinię: 19.04.2016

W jakim wieku były Wasze dzieci, jak dostały pierwszy raz żółty ser? Przepis wygląda obiecująco, czaje się na niego 🙂 a to masło gorące tzn rozpuszczone na patelni np?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.04.2016

Masło w temp pokjowej, ale nie rozpuszczone. Ser żółty w postaci zwykłej podawałyśmy przed rokiem, ale np upieczony na pizzy później.

Beata

Dodano opinię: 03.10.2016

A moge zapytac dlaczego ser upieczony podaje sie pozniej? (jak jak wprowadzilam jogurt naturalny to zaniedlugo tez twarog, a pozniej zolty ser – i to i na zimno i na cieplo. troche mnie zmartwilyscie…)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.10.2016

My podawałyśmy póxniej ponieważ, żółty ser jest słony i ciązkowstrawny dla małego brzuszka.

Beata

Dodano opinię: 04.10.2016

tylko napisalas ze upieczony podawalas pozniej niz w postaci zwyklej, czyli upieczony jest jeszcze bardziej ciezkostrawny?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.10.2016

Pieczone jest zawsze bardziej ciężkostrawne. 

Natalia

Dodano opinię: 24.05.2018

A czy masło muszę rozpuścić w garnuszku ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.06.2018

nie

Mama Gucia

Dodano opinię: 19.04.2016

Aaa no i ile mniej więcej wychodzi tych bułeczek?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.04.2016

Nad przepisem są porcje. Około 8 sztuk.

Nata

Dodano opinię: 19.04.2016

Zastanawiam się nad (nie)szkodliwoscią proszku do pieczenia dla niemowląt i dzieci. Mieliście już jakiś wpis na ten temat?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.04.2016

Z pewnością nie prezentuje wartości jak brokuł:), ale to swego rodzaju pomocnik. Jedząc go w potrawie, dziecko przyswaja go niewiele. 

Monika

Dodano opinię: 19.04.2016

Jedno pytanie. Wyjdą z mąki jaglanej / gryczane / itp? Ewentualnie jakiej bezglutenowej :)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.04.2016

Powinny się udać. Próbuj.

Marta

Dodano opinię: 19.04.2016

A jak długo bułeczki trzymają świeżość?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.04.2016

następnego dnia, przechowane w woreczku, były miękkie. Dłużej nie trzymałam. 

Dominika

Dodano opinię: 19.04.2016

Może być mleko roślinne???

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.04.2016

Tak.

justa

Dodano opinię: 19.04.2016

A czy myślicie, że da się je przerobić na wersję bezglutenową – np orkiszową i jakie proporcje wtedy?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.04.2016

Mąka orkiszowa ma gluten. Myślę, że z gryczaną możesz sprobować na wytrawnie.

Marysia

Dodano opinię: 19.04.2016

Czy z mleka roślinnego też wychodzą? Pozdrawiam serdecznie

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.04.2016

Powinny wyjść.

ania

Dodano opinię: 19.04.2016

Zrobiłam, tak jak napisane: banalnie proste, wybrałam wersje wytrawną, z mozarellą i oregano, posypałam amarantusem. Mnie wyszlo 11 bułeczek. O 17ej czytałam przepis, o 18ej juz się piekły, w międzyczasie nakarmilam bobasa i pozmywalam 😉 spalaszowane na kolację. Mysle, ze będą częstszym gościem w naszym domu 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.04.2016

Hihihi:) Ekspresowe bułki- ekspresowa mama:) Pozdrawiamy!

Ania

Dodano opinię: 25.08.2016

Bardzo byszne bułeczki. Trochę zmieniłam przepis i zamiast proszku do pieczenia dodałam drożdże.

Marlena

Dodano opinię: 20.04.2016

zamiast masła może być olej? jeśli tak to ile?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.04.2016

Kokosowy w konsystencji bardziej stałej. Tyle ile masła. 

Lidia

Dodano opinię: 22.04.2016

A mi nie wyszły;( Użyłam mąki orkiszowej, ale iarnistej i wyszły twarde i zbite..

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.04.2016

Może następnym razem z inną mąką:)

Asia M.

Dodano opinię: 24.04.2016

Faktycznie szybko i prosto. Niestety za długo przetrzymałam je w piekarniku i skórka wyszła dość twarda. Zamierzam zrobić je jeszcze nie jedne raz i lepiej przypilnować czasu 😉

Monika

Dodano opinię: 25.04.2016

Czy wy używacie tutaj mleka krowiego? Jakie może być inne ? Kokosowe ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.04.2016

Możesz użyć roślinnego. Np. migdałowego do wersji słodkiej a owsianego do wytrawnej. My używamy krowiego.

Alina

Dodano opinię: 25.04.2016

A ja źle przeczytałam i dodałam 1.5 szklanki mleka, więc musiałam dodać 'troszkę' więcej mąki (użyłam orkiszowej). Ale i tak wyszły rewelacyjnie:). Dzięki za super przepis.

Karolina

Dodano opinię: 04.12.2017

Hehe ja zrobiłam to samo 🙂

Patrycja

Dodano opinię: 27.04.2016

A minie wyszły….skórka ok,ale w środku  mokre,jakiś zakalec….co  może być przyczyną?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.05.2016

Przyczyn zakalca jest naprawdę wiele. Zazwyczaj jest to brak temperatury pokojowej produktow, ale naprawdę ciężko dojść. Najlepiej zaakceptować taki stan rzeczy i nie poddawać się:)

Paula

Dodano opinię: 01.04.2022

Czy te bułeczki wersja słodka można zrobić z jabłkiem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

tak

nina

Dodano opinię: 27.04.2016

Super zdjęcia, z okruszkami i nie pozorowane na idealne blogowe! Bardzo mi się podobają! 🙂

Lidia

Dodano opinię: 28.04.2016

Ja właśnie piekę po raz drugi po pierwszej nieudanej próbie;) Tym razem z mąką orkiszową, ale białą;) 

 

Alicja

Dodano opinię: 29.04.2016

Mam pytanie, jakbym pomieszała mąki pszenną z orkiszową, albo z samej mąki orkiszowej to czy bułeczki też wyjdą bez problemu ? Nie chciałabym się zaskoczyć, że jednak będą za twarde jak skała. 😉 

Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.05.2016

Powinny wyjść.

Monika

Dodano opinię: 01.05.2016

czesc, napaliłam się na te bułeczki, zrobiłam zgodnie z przepisem i w środku zakalec na na wierzchu twarde ! Użyłam cukru kokosowego i zwykłej margaryny i maki pszennej.  Jakiego masla używacie ? Moze w tym tkwi problem?? Podpowiedzcie  coś proszę! Pozdrawiam 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.05.2016

Margaryna to nc dobrego. Używaj masła co najmniej 83% w temperaturze pokojowej. 

Magda

Dodano opinię: 06.05.2016

Bułeczki w smaku bardzo dobre tylko czy wasze tez sie tak kruszą. Co mogłam zrobic nie tak?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.05.2016

Może za mało masła albo nie było w pokojowej temperaturze?

Basia

Dodano opinię: 12.07.2016

hmmm… Moje też kruche. Zrobiłam bez dodatków i następnym razem dodam odrobinkę soli plus ziarenka. Moje masło było nieco zimniejsze, może to jego sprawka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.07.2016

Z pewnością. 

sznorufka

Dodano opinię: 07.05.2016

Witam bułeczki wyśmienite 🙂 Dzięki za przepis!

Ewelina

Dodano opinię: 11.05.2016

Pyyyyyccchhhhhaaaa 😀 uwielbiamy je i zostają u Nas na stałe

Tusia

Dodano opinię: 15.05.2016

Jak myślicie,  czy zamiast masła mogę dbać oliwę? Niestety masło wyszło 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.05.2016

Niestety ma zbyt rzadką konsystencję. Olej kokosowy bardziej stalą.

Paulina

Dodano opinię: 27.05.2016

wyjdą w wersji "bez dodatków" ? Takie gołe i wesołe ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.05.2016

Pewka:)

Glorii

Dodano opinię: 05.07.2016

Bułeczki, że mniam mniam 🙂

 

Kasiołek

Dodano opinię: 06.07.2016

a czy minimalaksera można zostapić mikserem??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.07.2016

Mikserem raczej nie uda Ci się ciasta wyrobić. Po prostu zrób to rękoma. 

Anusza

Dodano opinię: 19.07.2016

Mam pytanie odnośnie sera żółtego. Czy jakiś polecacie? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.07.2016

Dobra Mozzarella lub „Milbona” z Lidla. 

Agnieszka S.

Dodano opinię: 21.07.2016

Witam! Czy mleko ma być ciepłe czy może być zimne? A czy piekarnik nastawić na termoobieg czy góra dół?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2016

Mleko w zwykłej temperaturze, termoobieg. 

borzo

Dodano opinię: 22.08.2016

a ja mam pytanie o rodzynki jak długo je moczyć?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.08.2016

W gorącej wodzie do 5 minut. 

KasiaM

Dodano opinię: 27.09.2016

Witam,

Które bułeczki poleciłybyście dla 10 miesięcznego niemowlaka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.09.2016

Drożdżowe. 

Beata

Dodano opinię: 31.10.2016

witam,

czy zamiast mleka może być woda?

pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.10.2016

W ostateczności, a najlepiej zastąp roślinnym mlekiem.

Katarzyna

Dodano opinię: 21.06.2020

właśnie piekę te bułeczki z jogurtem zamiast mleka (mleko się skończyło, gdzie ja je kupię w niedzielę wieczorem ;P )
mam nadzieję, że wyjdą!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.06.2020

Udały się?

Justyna

Dodano opinię: 31.10.2016

Bułeczki są pyszne i tak rewelacyjnie szybko się je robi. Mam tylko jedno pytanie: jak Pani je formuje po zblendowaniu ciasta? Ciasto bardzo klei się do rąk. Jakoś sobie poradzilam ale może jest na to sposób. Dziękuję i pozdrawiam 🙂 Justyna

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.10.2016

Możesz posmarować dłonie olejem lub odrobine zmoczyc ręce.

Karina

Dodano opinię: 07.11.2016

Oglądałam ostatnio kolorowe kubeczki z imieniem które trzyma dziecko na zdjęciu i są one wykonane z plastiku nie nadającego się do żywności. Sprawdźcie numer na spodzie kubka

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.11.2016

Dziękujemy za uwagę:)

Hania

Dodano opinię: 29.11.2016

Pychota! Zmieszałam rózne mąki i też się udały. Nie wiem, która wersja lepsza… Dzieciaki dopiero przetestują 🙂

Agnieszka mama Arturka

Dodano opinię: 16.12.2016

Moja kruszynka ostatnio nie chce chlebka jeść. Bułeczki są strzałem w 10 !!!. Szybkie i jakie smaczne. Od dawna śledzę waszego bloga. Dzięki wam, zmieniłam system żywienia mojej pociechy. Pozdrawiam serdecznie :). 

Andżelika

Dodano opinię: 28.12.2016

Czy mogę mąkę zastąpić mąką bezglutenową?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.12.2016

Próbuj. 

Magdalena

Dodano opinię: 19.01.2017

Właśnie wcinam razem z synkiem. Szybko się je robi i bardzo szybko stygną, także kolacja na szybkiego się udała 🙂 Bułeczki są smaczne i nawet mój niejadek wcina już drugą sztukę. A smarujecie je czymś czy takie same podajecie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.01.2017

Smarujemy masełkiem, miodem, serem…

Asia

Dodano opinię: 25.01.2017

Próbowałam zrobić, ale takie mokre są w środku 🙁 Produkty miały temp. pokojową. Co jeszcze możę być przyczyną ? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2017

Nie mam pojęcia niestety co się stalo. Może za krótko sie piekły albo za wysoka temperatura.

anna

Dodano opinię: 19.02.2017

Pieczemy z termoobiegiem czy bez ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.02.2017

Z termoobiegiem.

Ola

Dodano opinię: 28.02.2017

po raz drugi nie wyszły:( zakalec wstętny.. Chociaż mi smakują;p

 Czy mleko też powinno być w temp pokojowej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.03.2017

Nie może być prosto z lodówki.

Olga

Dodano opinię: 03.03.2017

Właśnie zrobialm bułeczki w obu wersjach i wyszły przepyszne. Juz prawie nie ma 🙂

Ama

Dodano opinię: 07.03.2017

Wyszły mi twarde z wierzchu, czy to może być wina za krótkiego wyrabiania ciasta?

Robiłam na szybko i dałam zimne mleko prosto z lodówki i masło roztopione bardzo ciepłe czy cos z tego mogło mieć wpływ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.03.2017

Moglo.

magda

Dodano opinię: 19.03.2017

zrobilam z oleju kokosowego( temp pokojowa ale takie ze dalo sie normalnie kroic), mleka owsianego,normalnej maki pszennej i proszku do p. i niestety zakalec… sprobuje nastepnym razem dac normalnie masla , moze jednak ten olej kokosowy tak srednio…a pachnialy tak ladnie:/

Joanna

Dodano opinię: 21.03.2017

Mam pytanie odnośnie tych bułeczek. Wyszły super – jedyny "problem" polegał na tym, że były kruche :/ co ewentualnie można dodać żeby to poprawić i się tak nie kruszyły? Bardzo dziękuję za pomoc 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.03.2017

Wydaje mi się, że to kwestia masła. Musi być ciepłe, czyli w temp pokojowej, wtedy jest mięciutkie. Gdy jest zimne ciasto może wychodzić kruche. 

goha

Dodano opinię: 22.03.2017

aby jeszcze szybciej wykonać te bułeczki polecam thermomix. Ciasto wyrabia się 1,5 minuty. Wychodzą super. Dzięki za przepis.

Ania

Dodano opinię: 18.04.2017

Amarantus do sypania – ziarno czy ekspandowany?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.04.2017

ekspandowany:)

Ania

Dodano opinię: 28.04.2017

moje w piekarniku ale obawiam się ze nic z tego nie będzie bo dolałam zimne mleko 🙂 a i moje ciasto cały czas kleiło mi się do rąk i nie wiedziałam czy dosypywać tej mąki bo sporo już dosypałam

Anna

Dodano opinię: 09.05.2017

Witam.

Co może być przyczyną, że bułeczki są w środku mokre, zakalcowate, a z wierzchu dość twarde ? Robiłam według przepisu.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.05.2017

Przycyzn może być wiele. Spróbuj raz jeszcze.

mama trzech synków

Dodano opinię: 09.05.2017

Są super:) dziś właśnie upiekłam, rzeczywiście ekspresowo się je robi, a ja tyle czasu już dawno szukałam przepisu na łatwe i szybkie bułeczki bez drożdży.

Gosiak

Dodano opinię: 25.05.2017

Mi wyszły bardzo kruche ? przez co tak? Mleko za zimne? Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej do wypieku pieczywa

Gośka

Dodano opinię: 03.07.2017

szklanka 170g czy 250g?

Gośka

Dodano opinię: 03.07.2017

szklanka 170g czy 250g?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.07.2017

u nas zawsze 250g

joanna

Dodano opinię: 06.07.2017

A ja mam pytanie dotyczące surowego ciasta. Bylo kleiste, to normalne???

bułki zrobiłam w muffinach. Zobaczymy co wyjdzie bo właśnie czekamy? 

Iwona

Dodano opinię: 17.07.2017

Wyjdą jak zamiast proszku do pieczenia dam sodę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.07.2017

Tak

Bułeczki orkiszowe dla najmłodszych i nie tylko | Pipilotka

Dodano opinię: 21.08.2017

[…] Przepis ten znalazłam na blogu o żywieniu najmłodszych Ala’Antkowe BLW, gdzie teraz często „przebywam” w poszukiwaniu wiedzy na temat żywienia niemowląt. Jednak, nie byłabym sobą, gdybym tego przepisu odrobinę nie zmodyfikowała. Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ. […]

Michasia

Dodano opinię: 08.09.2017

Bułeczki są genialne, mój 9miesięczniak nawet podczas ząbkowania, gdzie nie miał apetytu, je wcinał że smakiem. Ja dodałam 3 ząbki czosnku bo moje dziecię go lubi i odrobinę Bazyli. Wyszły pyszne.

Kasia

Dodano opinię: 16.09.2017

A czy zamiast mleka, mogę dać maślankę która została mi po wyrobieniu masła?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.09.2017

Ona się tak nie ubije, ale próbuj.

Emilia

Dodano opinię: 19.09.2017

Czy wyjdzie jeśli zrobię wersje wytrawna bez sera?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.09.2017

Tak

Gosia

Dodano opinię: 25.09.2017

Czy dobrze rozumiem, że na podwójna porcje potrzebuje 500 g mąki?

Gosia

Dodano opinię: 25.09.2017

Przepraszam, źle przeliczyłam 1,5 szklanki to 250g+ 125 g czyli 375 g. Podwójna porcja to 750 gram. Dobrze rozumiem? Bo moje szklanki nie mają 250 gram.

MadziaLenka

Dodano opinię: 03.10.2017

Druga książka już w domu od wczoraj 🙂 , bułeczki zrobione zmieszałam mąkę pszenną z pełnoziarnista i jest super pozdrawiam 🙂

Paula

Dodano opinię: 07.12.2017

Dla 4latki na wyprawę do kina. Dzis z suszoną śliwką i kawałkami czeko…. 😉

JoannaAnna

Dodano opinię: 12.01.2018

U mnie klapa. Zakalec. Główny plus za wkurzenie mnie na tyle, że w sylwestra o 17 oblatywalam sklepy w poszukiwaniu drożdży. Te z innego przepisu, pomidorami suszonymi- wyborne. Zamrożone w małych porcjach dla córy i do dziś miałam dla niej pieczywo bez soli i chemii. Dziś lub jutro zabieram się za inne drożdżowe. Super się rozmrażają, nawet jak zapomnę wieczorem to 20 sek w mikrofali i mam ciepłą bułę na śniadanie. Jednak u mnie okazało się że pośpiech i błyskawicznosc się nie opłaca.

Agnieszka

Dodano opinię: 08.02.2018

Ja zrobiłam eksperyment i dałam 1 szkalanke maki gryczanej i resztę zwykłej pszennej. Wyszły mocno kruche w sumie dobrze bo łatwiej było córce je pogrysc bo ma 11 mcy i tylko 2 dolne zęby.
Czy jak zrobię w oryginale z samej maki pszennej to nie są takie kruche?
Czy jakoś można je ulepszyć żeby zrobić z m. Gryczanej albo innej pełnoziarnistej mąki i żeby były smaczne? Sama jestem na diecie redakcyjnej i niektóre przepisy modyfikuje pod siebie. A książka jest naprawdę super 😉 dużo pomysłów na smakołyki.

Karolina

Dodano opinię: 14.02.2018

Czy można dodać zamiast mleka krowiego jogurt naturalny? Syn nie może jeść mleka krowiego

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.02.2018

Użyj roslinnego.

Katajerzyna

Dodano opinię: 06.04.2018

Czy takie bułeczki nadają się dla 8miesięcznego dziecka?bez przypraw ewentualnie w wersji wytrawnej(brak zębów więc chcemy dac ze środka miękką część do pociumkania)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.04.2018

Jasne.

Maja

Dodano opinię: 10.04.2018

Czy próbowałyście kiedyś mrozić ciasto podstawowe żeby w razie kompletnego braku czasu tylko wyjąć, dodać resztę składników i upiec bez zakalca? Tak na logikę powinno być ok

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.04.2018

nie, nie próbowałyśmy.

aśka

Dodano opinię: 19.06.2018

czy mogę zastosować drożdze zamiast proszku do pieczenia? a jesli tak to w jakiej proporcji

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.06.2018

To przepis i proporcje na proszek do pieczenia, ale mamy na blogu przepisy na bułeczki na drożdżach, zapraszamy.

Antosiowa mama

Dodano opinię: 22.06.2018

Mega te bułeczki są ? super kruche mięciutkie ? my zrobiliśmy wersję wytrawną z mozarella, Oregano i czosnkiem. Mąka orkiszowa i pszenna w proporcjach 1:1 i naprawdę wyszły smaczne ??? dziękujemy za przepis ?

Magdalena

Dodano opinię: 30.06.2018

Dlaczego wychodzą takie wilgotne w środku ? Wszystko dodane zgodnie z instrukcja po wystygnięciu z wierzchu chrupiące środek mokry ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.07.2018

Cięzko powiedzieć.

Daria

Dodano opinię: 16.09.2018

Mi tez takie wyszly

Eliza

Dodano opinię: 28.07.2018

Czy można dodać oleju kokosowego albo rzepakowego albo z winogron zamiast masła.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.07.2018

Możesz spróbować z olejem koko.

Katarzyna

Dodano opinię: 12.10.2018

Może być masło orzechowe?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.10.2018

W przepisie? nie:(

Katarzyna

Dodano opinię: 19.08.2018

Mleko krowie chyba nie bardzo się nada dla 10-miesięczniaka ?
Bezpieczniej będzie roślinne ?? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.08.2018

Jako składnik potrawy mleko możesz podac.

Daria

Dodano opinię: 16.09.2018

Witam czy do ciasta mozna dodac amarantusa ekspandowanego czy lepiej nim posypac bułeczki??? Urosna w ogole??? Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.09.2018

Można, n8e powinno to w nicyzm orzeszkodzić, bo popping jets lekki.

Katarzyna

Dodano opinię: 12.10.2018

Mogę zmienić masło na masło orzechowe?

Maja

Dodano opinię: 22.10.2018

Jakieś takie zakalcowe mi wyszły 🙁 Choć pyszne. Sama zjadłam 😛 Dziecku się bałam dawać 😛
I nie wiem czemu tak wyszło?
Ciasto w ogóle było bardzo lepkie, strasznie ciężko było z niego coś robic musiałam moczyć ręce w zimnej wodzie. Tak chyba nie powinno być?

Iwetka

Dodano opinię: 07.01.2019

Czy zamiast masła moze być bio mus kokosowy z Lidla?albo domowe masło klarowane?córka ma alergię na bmk

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.01.2019

Tak, ale w takiej konsystencji jak masło

Anka

Dodano opinię: 07.01.2019

Czy mąkę pszenną można zamienić na jakaś bezglutenową?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.01.2019

możesz spróbować połączyć mąkę ryżową z mąką kukurydzianą.

Karina

Dodano opinię: 07.01.2019

Czy z mąki orkiszowej też wyjdą?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.01.2019

tak:)

Kasia

Dodano opinię: 09.01.2019

No u mnie z wierzchu twarde ale chrupiące a w środku no nie wiem czy zakalec czy nie. Nie lepi się to ale wyrośnięte idealnie nie jest. Dodałam syrop daktylowy jedynie a reszta jak w przepisie, masło temp. pokojowa. Dziecko nie dało się powstrzymać 🙂

Daria

Dodano opinię: 09.01.2019

Trzeba uważać przy gazowym piekarniku. U mnie 200 stopni to za dużo. Dół przypieczony, góra biała. Ale to kwestia piekarnika. Pora w końcu kupić elektryczny.

Iwona

Dodano opinię: 09.01.2019

Ja dałam mleko prosto z lodówki i udały się 😉 i piekłam bez termoobiegu – nie jest zaznaczone w przepisie (20min w 200°). Bułeczki wyszły i smakują mi i mojej małej, przepis już poleciłam dalej, bo warto 😉 zastanawiam się tylko ile drożdży dać zamiast proszku do pieczenia? Sądzę że byłyby jeszcze lepsze, szczególnie słodka wersja 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.01.2019

Pewnie, że możesz dodać drożdże, ale celowo ich nie iżylyśmy, bo to wersja ekspres?

Joanna

Dodano opinię: 14.01.2019

Czy można dodać zamiast żóltego sera mozarelle i np. szynke w kawałkach? dla dzieci 18 m-cy

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.01.2019

Tak

Justyna

Dodano opinię: 16.01.2019

W smaku pycha, tylko chrupiące trochę za bardzo dla mojego roczniaka. Zinterpretowałam ciepłe masło jako rozpuszczone, ale w kruchym cieście zimny tłuszcz daje kruchość, więc nie wiem gdzie błąd :/

Gosia

Dodano opinię: 21.01.2019

Właśnie zrobiłam dla siebie (nie dla dziecka) bo nie miałam pieczywa w domu 🙂
Wyszły super. Zamiast mleka dodałam wody, bo też nie miałam w domu – tak to jest jak człowiek chory ;p dodałam też trochę twarogu.
Bułeczki rewelacyjne. Na wierzchu posmarowałam białkiem. Polecam bardzo

Sylwia

Dodano opinię: 22.01.2019

A czy mogę zrobić tą podstawową wersję dla córki którą na 7 miesięcy? Zastanawiam się z uwagi na mleko w przepisie.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.02.2019

Możesz

Maja

Dodano opinię: 24.01.2019

Kucharz ze mnie żaden więc spytam – jak dodać tą laskę wanilii? w całości? posiekać? czy przekroić i wysypać ziarenka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.01.2019

Przekrój wzdłuż i zeskrob łyżeczką ziarna.

Ania

Dodano opinię: 24.01.2019

Pyszne, szybkie – czego chcieć więcej… To nasza pierwsza, ale nie ostatnia próba 🙂

Ania

Dodano opinię: 25.01.2019

trochę jak angielskie scony ? i naprawdę ekspresowe ? ja wolę te z serem dodałam suszone pomidory, rewelka!

KAROLINA

Dodano opinię: 19.05.2019

Bułeczki super. Ja dodałam odrobinę soli. Na kilka dałam słonecznik i posypałam odrobiną papryki słodkiej. Zajęło to około 25 minut z pieczeniem, czyli szybciej, niż miałabym iść do piekarni.

Ami

Dodano opinię: 11.08.2019

Świetny przepis, dzięki. Nie miałam możliwości kupienia sobie dzisiaj pieczywa (niedziela) i szukałam szybkiego przepisu. Jedyne co to dodałam jednak trochę soli do ciasta. Mam zamiar wypróbować też wersję słodką 🙂

Kasia

Dodano opinię: 18.08.2019

Dziękuję za przepis, bułeczki pyszne! Pięknie wyrosły, mam piekarnik parowy więc myślę że i on pomógł. Pozdrawiam

Danuta

Dodano opinię: 01.09.2019

A mi nie wyszły i tylko dlatego bo jest napisane że ciepłe masło a ciepłe masło w ogólnym rozumieniu to roztopione a tu chodziło o masło w temperaturze pokojowej. Szkoda że kolejny przepis nie napisane dokładnie ;( i mój zmarnowany czas
Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.09.2019

przepis jest napisany prawidłowo. Gdy mowa o rozpuszczonym maśle, to jest napisane w wykonaniu, żeby je rozpuścić. Pozdrawiamy serdecznie i życzymy powodzenia następnym razem!

Paula

Dodano opinię: 07.09.2019

Czy kawałek takiej bułeczki bedzie sie nadawal dla 8 miesięcznego bobasa „do pociumkania” ? Czy moze lepiej drożdżowe?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

lepiej drożdżowa, bo nie jest taka sucha.

Katarzyna

Dodano opinię: 24.09.2019

Czy ciasto można wyrobić wieczorem i zostawić na noc, np. w lodówce?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

nie

Paulina

Dodano opinię: 28.09.2019

W trakcie pieczenia byłam pewna że nie wyjadą bo dałam za zimne masło, wyszły lekko kruche z wierzchu ale i tak przepyszne. Dzisiaj były na kolację, a jutro zrobimy świeże na śniadanie 😀

Magda

Dodano opinię: 16.12.2019

Zrobione ekspresem trochę twarde z góry i krusza się ale i tak za jadam ze smakiem ?

Kaśka

Dodano opinię: 29.12.2019

Rewelacja, prosty przepis i pyszne bułeczki

Emilka

Dodano opinię: 18.01.2020

To są dokładnie te bułeczki angielskie znane jako scones (wersja slodka). Zrobilam oczywiscie z tego przepisu i sa super 🙂

Agnieszka

Dodano opinię: 28.01.2020

A oregano może być suszone?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2020

tak

Ola

Dodano opinię: 29.01.2020

Przepyszne!
Robiłam dwa razy w ciągu jednego dnia 🙂 tylko mam pytanie odnośnie ilości mąki, czy możecie panie podać ile jest tej mąki w gramach? Raz zrobiłam 1.5 szklanki to nie mogłam odkleić od rąk a potem dałam ok 350 g to ciasto miało konsystencję ciastoliny dla dzieci 🙂

Krystyna

Dodano opinię: 09.02.2020

Zrobiłam dzisiaj na kolacje…produkty dałam 'na oko’ , Do wersji słonej – trochę soli, ręce „oliwiłam”, wierzch przekroiłam posypałam serem tarty. Pycha. Druga wersję + cukier, około 2 łyzeczek, cukier limonkowy, trochę anyżku mielonego, wierzch posmarowałam mlekirm posypałam czrnuszka…Przepyszny przepis – dziekuję. Pozdrawiam!

Kasia

Dodano opinię: 29.02.2020

Od jakiego wieku można je podawać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

tak

Iza

Dodano opinię: 02.03.2020

Bułeczki są pyszne, ale trochę się zmartwiłam. W przepisie na słodko mowa o miodziem, mleku czy też proszku do pieczenia.. Czy dla 9-miesięczniaka jest to wszystko ok? Uwielbia zjadać te bułeczki, ale miód może zawierać botulinę, która co prawda ginie w wysokiej temperaturze… Mleko teoretycznie też dopiero po 1 r.ż. Nie wiem teraz, czy nie poczekać z tym przepisem do skończenia tego roku.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

Mleko jako składnik potrawy można przed 1 rż, miód po roku, ale nie musisz osładzać, proszku do pieczenia jest mała ilość.

Paulina

Dodano opinię: 08.03.2020

Od dawna was śledzę dziewczyny wasze przepisy są w dechę ?dziś poraz drugi piekę wasze bułki- pierwsze poszły do śmietnika jak okazało się że dzieci do mąki ,której użyłam dodały piasku dla chomików..ładnie wyglądają a jak smakowały dam znać jutro.

Anka

Dodano opinię: 15.03.2020

Upiekłam wczoraj po raz pierwszy, wyszły fantastyczne- smaczne i chrupiące! W wersji wytrawnej bez żółtego sera, dzieci zachwycone jadły bez żadnych dodatków!
To moje pierwsze bułki jakie w życiu upiekłam! Bardzo dziękuję za expressowy przepis!

Sauer

Dodano opinię: 27.03.2020

Wyszły piękne i chrupiące. Ale w smaku beznadziejne a wręcz nawet bym powiedziała że po prostu niedobre. Cóż… Ptaszki się najedzą.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.03.2020

i oby im smakowało.

Ina

Dodano opinię: 28.03.2020

Dopiero zaczynamy przygodę z rozszerzaniem (mały ma 7 miesięcy), więc nie wiem jak to jest. Chciałabym zrobić synkowi bułeczki żeby spróbował (na razie były warzywa i owoca do rączki), ale przecież do roczku nie można mleka. Idzie je czymś zastąpić w tym przepisie? Z góry dziękuję za odpowiedź:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

Mleko można podawać jako składnik potrawy. Nie podaje sie do picia.

Weronika

Dodano opinię: 02.04.2020

Czy macie może doświadczenie w pieczeniu bułeczek w piekarniku gazowym? Nie wiem czy próbować skoro nie mogę dać grzania z góry czy termoobiegu. Tak samo z innymi buleczke mi z waszych przepisów. Które by się nadawały do piekarnika gazowego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

nie mamy, ale może ktoś inny?

Aneta

Dodano opinię: 03.04.2020

czy można to ciasto zblendować zwykłym blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym ? czy powinien być ten dół z siekaczami… ???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

nie da rady.

Marta

Dodano opinię: 04.04.2020

Jakiej wielkości kulki się formuje i jak duże wyrastają? U mnie dosłownie tylko minimalnie urosły. Coś mogło byc tego przyczyną?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

zimne składniki z lodówki.

Basia

Dodano opinię: 14.04.2020

Poniosła mnie fantazja i zamiast bułeczek zrobiłam chałkę. Nie polecam 😉 w środku zrobił się zakalec a skórka jest trochę twarda i źle się kroi. Następnym razem zrobię bułeczki bo przepis jest super ekspresowy

Eliza

Dodano opinię: 20.04.2020

Czy to normalne że są bardzo kruche?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.04.2020

jeśli masło nie było ciepłe.

Justyna

Dodano opinię: 20.04.2020

Mam pytanie odnośnie mleka mój synek ma dopiero 10 miesięcy czyli do przepisu muszę użyć roślinnego lub wody? Czy jeśli taka niewielka ilość i po obrobce termicznej to może być mleko krowie z kartonu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

możesz krowiego, krowiego nie podajemy do picia do 12 m, do dań można dodawać.

Issa

Dodano opinię: 21.04.2020

Zrobilam z cukrem z prawdziwą wanilią i kruszonką. Wyszło c-u-d-o! Robią się blyskawicznie, a mam w domu miesięczne dziecko i 2.5-latka, wiec przepis na wagę złota ☺☺☺

Kasia

Dodano opinię: 21.04.2020

Mi się udało zwykłym starym mikserem. Ale masło rzeczywiście musi być miękkie

Justyna

Dodano opinię: 22.04.2020

Witam, piszę kolejny raz bo poprzedni komentarz został usunięty….chodzi o mleko czy można dać do przepisu krowie dla dziecka 10 miesięcy, czy należy zastąpić wodą bądź roślinnym. Pytam bo wszędzie trąbią że d 12 miesiąca nie wolno podawać? To jak w końcu jest z tym mlekiem 🙂
pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.04.2020

Mleko krowie może być podawane przed rokiem jako składnik potrawy, nie może być podawane do picia jako mleko zastępcze za mleko podstawowe.

Sylwia

Dodano opinię: 01.05.2020

Witam. Czy można tu użyć innej mąki niż pszenna? Np żytnia, jaglana lub orkiszowa

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Oczywiście, orkiszowa na pewno da radę.

Iza

Dodano opinię: 15.07.2020

Bułeczki wyszły przepyszne! Dodam jeszcze że my z uwagi na alergie robiłyśmy na dobrej jakości maśle roślinnym i mleku migdałowo-orkiszowy. Pięknie wypieczone, szybko się robi i uszy się trzęsą przy jedzeniu:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.07.2020

Cieszymy się 🙂

Patrycja

Dodano opinię: 07.09.2020

Wyszły tragedia, słaba ze mnie kucharka… w środku zakalec, twarde jak nie wiem, nie dość ze wyszło mi 6 sztuk to takie malutkie jak 1/5 normalnej kajzerki. Całkiem inaczej niż u was… nie urosły wcale i zakalec max.. mleko podgrzewały z masłem w thermomix na 37 % przez 3 min… czy to za długo? Był jakiś przepis na słodkie bulki z mlekiem i właśnie tak tam było… może błędem było to jednak ze te masło się roztopiło a nie ze było miękkie po prostu ? Następnie wyrabiałam 3 min w thermomix i mimo takiej samej proporcji skaldnikow ciasto było takie mokre ze lepiło się do rak, nie mogłam wgl zrobić kulek, po dodaniu około 30 g maki było już ok. Spróbuje jutro zrobić po prostu z ciepłymi składnikami i aby wyrobic w thermomix… możliwe ze te składniki były aż za ciepłe

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2020

To nie kwestia złej kucharki 😉 masło powinno być miękkie, nie może być płynne. Spróbuj zrobić je ręcznie- to nic trudnego 🙂

Asia

Dodano opinię: 12.11.2020

Wyszły trochę zakalcowate, co mogło pójść nie tak? Składniki miałam w temperaturze pokojowej, piekarnik nagrzany, wyrabiałam ręcznie, wyszło mi 7 sztuk.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.11.2020

A która wersja była robiona? Ta z serem może robić takie wrażenie. Inna przyczyna to za krótki czas pieczenia- to niestety bardzo zależy od piekarnika. Jeśli z zewnątrz już były ok, a w środku jeszcze nie do końca, to trzeba wydłużyć czas pieczenia i pod koniec nakryć je z wierzchu, żeby się bardziej nie spiekały.

Asia

Dodano opinię: 24.11.2020

Z serem, być może trzeba dłużej potrzymać w moim piekarniku.

Agnieszka

Dodano opinię: 15.12.2020

Jak na taką prostotę robienia, wyszły pyszne. Nie znam się za bardzo na gotowaniu i to przepis dla mnie idealny ?. Wyszły trochę kruche ale u mnie to kwestia masła prosto z lodówki plus trochę za krótkiego wyrabiania. Ale takie coś to żaden problem ?

Kasia

Dodano opinię: 27.12.2020

Zrobiłam, ale niestety w środku zakalec, niewiele urosly. Masło mięciutkie, mleko z szafki a nie lodówki, nie wiem co było przyczyną 🙁 piekłam bez termoobiegu, może to tego wina?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2020

Ciężko ustalić przyczynę.

Kasia

Dodano opinię: 14.01.2021

Piekłam po raz pierwszy ale wyszły mi jakieś twarde.mleko wyciągłam z lodówki po piętnastu minutach połączyłam z ciastem może za zimne?i podczas wyrabiania miałam mokre ciasto takie klejące czy takie ma być przy takiej ilości masła? I na jakim obiegu piec bo miałam ustawione wiatrak a potem zmieniłam na góra dół? Z czym podawać wersję wytrawną w sensie czym smarować bułkę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Najlepiej góra-dół ustawić. Skłądniki w temperaturze pokojowej. A do bułki- twarożek, hummus i inne pasty kanapkowe- jest ich u nas psoro

Asia z Sielankowej

Dodano opinię: 20.02.2021

Te bułeczki będą często gościły u nas na śniadaniu 🙂 proste, szybkie i bardzo pyszne :). Za pierwszym razem wyszły idealne. Wszystkie składniki ok 45 min w temp pokojowej, mój 3,5 letni kucharz wyrabiał ciasto, piekarnik grzanie góra-dół, po 20 min pieczenia przedłużyłam czas o parę minut bo po rozkrojeniu jednej bułeczki była trochę mokra. Polecam 🙂

Anna

Dodano opinię: 21.10.2021

Co robię nie tak ciasto jest zbite strasznie…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Czy wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej? Może trzeba tez zmniejszyć ilość mąki (różnią się wilgotnością).

Olaaaaa

Dodano opinię: 16.01.2022

Chciałam zapytać czy można dawać niemowlakowi 8 msc mleko krowie ?? Jest dużo ciekawych przepisów ale np suszone pomidory ,pomidory w puszce zawierają sól a nie zaleca się używać soli ,więc jak to rozumieć ???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Mleko jako składnik potrawy można, jako napój nie- bo zastępuje mleko mamy lub mm. Obecnie można znaleźć wiele produktów, które nie zawierają soli, a jeśli jest jak np. w pomidorach suszonych, to w potrawie ta ilość jest znikoma i od czasu do czasu można skorzystać.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek