Gdy Twoje dziecko nie może jajka - czym zastąpić jajko, by potrawa nie straciła na smaku i konsystencji?

Co robisz mamo?

– Ciasto.

– Jakie?

– Bez glutenu, bez jajek, bez nabiału.

– Aaaaa, czyli ciasto bez niczego.

 Gotowanie „BEZ” nie jest łatwe. Bycie rodzicem alergika i przygotowywanie posiłków nie jest proste dlatego dziś o diecie bez jajek. Jajka najczęściej pojawiają się w wypiekach – pełnią tam funkcję spoiwa, ale i działają spulchniająco. Zamiennik jajka wybieramy w zależności od funkcji, jaką jajko pełni w potrawie.

zamiennik jajka
  1. ROZGNIECIONY BANAN

1 jajko = ½ banana

Banan to super zastępnik jajka w słodkich potrawach: plackach, muffinkach. Pomoże dobrze połączyć, spoić składniki i doda słodyczy, dzięki czemu można zredukować lub całkowicie zrezygnować z dodatku cukru.

2. MUSY OWOCOWE

1 jajko = 1/3 szklanki musu

Mus z jabłka, moreli, brzoskwiń świetnie sprawdzi się jako substancja spulchniająca oraz nadająca wilgoci (zwłaszcza w wypiekach bezglutenowych). Szczególnie w ciastach – pomoże też zredukować ilość cukru w przepisie.

3. MUSY WARZYWNE

1 jajko = 1/3 szklanki

Świetnie sprawdzi się w cięższych ciastach, jak np. brownie, gdyż nadają wilgotności, dociążają je. Najlepsze jest puree z dyni, batatów czy buraka.

4. MĄKA Z WODĄ

1 jajko = 1 łyżka mąki + 3 łyżki wody

Dobrze zastępuje jajko w wypiekach o puszystej, lekkiej konsystencji. Wybierz mąkę ziemniaczaną, owsianą lub sojową

5. SIEMIĘ LNIANE, CHIA, PŁATKI OWSIANE

1 jajko = 1 łyżka siemienia/ chia + 3 łyżki wody

Bardzo dobrze zagęszcza potrawy. Zalej wrzątkiem i poczekaj aż napęcznieje.

6. AQUAFABA– piana z wody z ciecierzycy (ubita woda z ciecierzycy)

1 jajko = 2-3 łyżeczki aquafaby

Świetnie rozrzedza, nadaje lekkości, puszystości, ale ma niewielkie właściwości sklejające. To najlepszy zamiennik podczas przygotowywania bezy czy lekkich musów. Zobacz jak przygotować aquafabę TUTAJ

7. TOFU

Idealnie zastępuje jajka w jajecznicy.

8. MASŁO ORZECHOWE

1 jajko = 3 łyżki masła orzechowego

Podobnie jak banan, ten zamiennik stosuj do placków, ciastek i wypieków. Odważni stosują jako spoiwo w kotletach 🙂

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep