8 porcji 8 miesięcy+

Idealne ciasto naleśnikowe bez jajek.

Naleśniki dla alergika.

wyprawka do rozszerzania diety

 

Jak zrobić idealne naleśniki, ale bez użycia jajek? Sprawdziłyśmy to dla wszystkich rodziców alergików! Serio, dostajemy od was codziennie masę zapytań, o to, czym zastępować jajka w przepisach. Więc testujemy dla Was dania z użyciem choćby wody… po ugotowanej ciecierzycy. tak, tak, ta niedawno odkryta ”aquafaba” daje alergikom mnóstwo możliwości. Nie zmienia smaku potrawy, daje się ubijać jak białko, jest wręcz idealnym zamiennikiem jajek w wypiekach. Kolejny pomysł na wykorzystanie aquafaby (klik) czyli wody po ugotowanej ciecierzycy, która idealnie naśladuje jajeczko:) to ciasto do naleśników:

Składniki:
  • 2 szklanki mleka krowiego;
  • 1 1/2 szklanki mąki (np. 1 szklanka pszennej+ 1/ szklanki orkiszowej);
  • 6 łyżek aquafaby;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Miksujemy wszystko i odstawiamy ciasto na 10 minut by ”odpoczęło”. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na małej ilości tłuszczu. Gwarantujemy, że nikt nie pozna, ani w smaku, ani w konsystencji, że są bez jaj! Serio 🙂

 

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep