4 porcje 7 miesięcy+

Budyń z mleka kokosowego to szybki i pyszny sposób na zaspokojenie dziecięcego głodu! Zrobisz go w 3 minuty, a gwarantuję, że będzie smakował nie tylko dziecku, ale i Tobie:)

Składniki:

  • 1 szklanka płynnego mleka kokosowego*;
  • 1/3 szklanki mleka krowiego;
  • 1 łyżka ulubionego słodziwa (tym razem użyłam cukru kokosowego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • owoce do dekoracji i kawałek startej gorzkiej czekolady:)

 

*Jeśli masz mleko w puszce o stałej konsystencji przełóż je do garnka i podgrzej. Gdy zmieni konsystencję na płynną odmierz jedną szklankę. Resztę zużyj do czegoś innego. Lub wykorzystaj je zamiast 1/3 szklanki mleka krowiego.

Niemowlakom możesz podać taki budyń, jednak najlepiej osłodzić go rozgniecionym owocem np. bananem (po ugotowaniu).

Zaczynamy:

W szklance wymieszaj mleko krowie i mąkę ziemniaczaną.

W garnku zagotuj na małym ogniu 1 szklankę mleka kokosowego z dodatkiem ulubionego słodziwa. Do gotującego się mleka powoli wlewaj mieszankę mleka z mąką i energicznie mieszaj całość trzepaczką. Zmniejsz od razu ogień, by budyń nie przypalił się. Gotuj jeszcze ok. 1 min cały czas mieszając.

Przelej budyń do salaterek, poczekaj, aż ostygnie. Udekoruj owocami lub np. musem z mango:) Mniam!Prosy, smaczny deser lub drugie śniadanie gotowe w 3 minuty!