Zobacz wszystkie nasze bestsellerowe ebooki:
Kochamy ciastka! To deser idealny:) Błyskawiczny w przygotowaniu, smaczny i jest go dużo;) A przemycić można w nim tyle zdrowia, ile tylko te maleństwa pomieścić mogą:).
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3 łyżki amarantusa ekspandowanego,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 2 łyżki sezamu,
- 2 łyżki rodzynek,
- 1 jajko,
- 100 g zimnego masła,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki syropu daktylowego lub innego słodziwa
Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Namocz przez 10 min rodzynki w gorącej wodzie. Odcedź.
Płatki owsiane i pestki dyni zblenduj, ale nie na proszek. Masło pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do nich amarantus, sezam, mąkę, posiekane rodzynki i zimne masło. Wyrób ciasto rękoma. Dodaj cynamon, jajko i syrop daktylowy. Wyrób ponownie. Odrywaj ciasto po kawałku, formuj rękoma kulki wielkosci orzecha włoskiego i spłaszczaj na dłoni, nadając kształt ciastka. Układaj na blaszce w niewielkich odległosciach od siebie. Piecz około 15 minut kontrolując stopień zrumienienia.
Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasteczka, dodaj więcej słodziwa.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (73)
Aga
Dodano opinię: 05.10.2015
Właśnie ostatnio pomyslałam, że przydałby się przepis na owsiane ciasteczka i proszę – oto są 🙂
Powiedzcie tylko czy mogę dać mąkę orkiszową pełnoziarnistą?
Pozdrawiam,
Aga
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.10.2015
Jasne:)
Gosia
Dodano opinię: 05.10.2015
No to idziemy z Mają pichcić
Edyta
Dodano opinię: 05.10.2015
A czy w ramach słodziwa można dać banana?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.10.2015
Możesz, ale konsystencja ciastka może się zmienić.
Edyta
Dodano opinię: 28.08.2016
Nie miałam rodzynek i dałam całego banana, nejtarynke i wiórki kokosowe. Smak i konsystencja super.
Felicja
Dodano opinię: 05.10.2015
Wyglądają super. Na pewno takie zrobię. Można dodać miodu? A co można dać zamiast rodzynek?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.10.2015
Można, ale pamiętaj, że w wysokich temperaturach miód traci swoje wartości, więc najlepiej go nie podgrzewać. Zamiast rodzynek możesz użyć innych suszonych owoców np żurawiny.
doriss
Dodano opinię: 06.10.2015
Pychotka wczoraj robiliśmy Makuś pomagał
bladykot
Dodano opinię: 06.10.2015
Wow akurat wszystkie skladniki miałam w domu i cistka już się pieka.
Żółwia mama
Dodano opinię: 06.10.2015
Mąka kokosowa się nada? mam nietolerancję glutenu.. a też bym chciała podskubnąć synkowi 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.10.2015
Eksperymentuj:) Ja nie robiłam, ale dlaczego miałyby nie wyjść:) daj znać, jak wyszły:)
Iwona
Dodano opinię: 07.10.2015
zamiast masła olej kokosowy? wyjdzie? nie możemy nabiału 🙁 jeśli tak to w proporcjach takich jak masło?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.10.2015
Jasne, że olej koko!!:)
Iwona
Dodano opinię: 08.10.2015
no i wyszły na oleju koko 🙂 pychotka 🙂 następny razem dodam połówkę banana żeby były mniej sypkie i ze 2 łyżki żurawinki co by je dosłodzić :)) mniam 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.10.2015
No, piękne! Cudnie, że zaryzykowałaś:) pozdrawiamy!!
Just
Dodano opinię: 07.10.2015
U nas zamiast dyni pestki słonecznika a zamiast rodzynek suszone śliwki i miód do poslodzenia- czekany:)
Magdalena
Dodano opinię: 07.10.2015
Dziewczyny a co w zamian za maslo?? My na diecie bezmlecznej.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.10.2015
Olej kokosowy takiej konsystenci.
Magdalena
Dodano opinię: 07.10.2015
Super, dziekuje:)
Ania K.
Dodano opinię: 07.10.2015
Faktycznie kruche te ciasteczka 🙂 ale dzieciaki wpałaszowały w mgnieniu oka
Aga
Dodano opinię: 13.10.2015
Co mozna dodac zamiast amarantusa akurat nie mam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.10.2015
W jego miejsce np więcej sezamu lub płatków.
Inok
Dodano opinię: 15.10.2015
Dziewczyny – jesteście boskie! Bez Was nigdy bym nie uwierzyła, że zdrowe jedzenie może być AŻ TAK dobre! U nas wobec braków w składnikach : w miejsce sezamu i dyni – słonecznik, a mąka pół na pół owsiana i razowa. Wyszły idealne 🙂 Wcinamy z moim roczniakiem jedno za drugim 🙂
Pannacotta
Dodano opinię: 24.10.2015
Fajne te ciasteczka, tylko bardzo suche mi wyszły,
Aga i Zuzia
Dodano opinię: 25.10.2015
ciasteczka pyszne, robiłam je już chyba 3 razy z różnymi kombinacjami zależnie od tego co znalazłam w szafce, tylko tak jak poprzedniczka uważam że są trochę suche i dolewam ciut wody i jest super;) a córeczka uwielbia wsypywać składniki a później robi dziury w ciastkach gdy kładziemy na blachę;p
aga i zuzia
Dodano opinię: 02.11.2015
robiłam wczoraj kolejne;)bardziej rodzicom się chciało coś zjeść ale dziecię dzielnie pomagało;)
dodałam do płatków owsianych i mąki wiórki kokosowe i siekane daktyle- jak dla nas najlepsza wersja!;)zjedzone po wyjęciu z piekarnika;)
Ania
Dodano opinię: 04.12.2015
Moja modyfikacja: Mąka – pół na pół z orkiszową, 1łyzka syropu daktylowego, 1 łyżka miodu. pycha! Sztuk 22.
Ulla
Dodano opinię: 07.12.2015
Dziewczyny ile czasu można przechowywać w szczelnym opakowaniu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.12.2015
MAx 3 dni:)
Monika
Dodano opinię: 11.01.2016
Zamiast syropu daktylowego użyłam domowej roboty syropu z mniszka lekarskiego. Pyszny syrop, a do tego zwalcza przeziębienie.Polecam.
Karola
Dodano opinię: 18.03.2016
a można coś więcej o tym syropie?>?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.03.2016
https://alaantkoweblw.pl/syrop-z-suszonych-owocow/
krychula
Dodano opinię: 04.03.2016
a co można zamiast jajka?
o bananie pisałyście że zmieni konsystencje – robić zamiennik jajka z mielonego lnu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.03.2016
Próbuj…
Viola
Dodano opinię: 13.07.2020
Czy to dobrze, jeżeli moje ciasteczka, gdy je formuję są bardzo kruche?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
powinny się trzymać w trakcie formowania.
Asia
Dodano opinię: 15.04.2016
Czego jeszcze używacie do dosładzania potraw dla maluszka, tak od 7-8 miesiąca? Widziałam w przepisach syrop daktylowy, co jeszcze może być?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2016
Cukier kokosowy, banany, w ogóle owoce, suszone owoce w całości lub zblendowane z wodą, ksylitol ale rzadko.Jeszcze stewia jest, ale nie smakuje nam.
Mini
Dodano opinię: 02.11.2016
Czy to możliwe żeby mi wyszedł zakalec?…. 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.11.2016
Wszystko jest możliwe w kuchni matki:)
Karolina
Dodano opinię: 29.11.2016
A czy jako słodziwa można użyć syropu klonowego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.11.2016
Tak
Marysia
Dodano opinię: 14.12.2016
Od którego momentu (wieku dziecka) można podawać te ciasteczka? Czy sądzicie, że mogę je dać mojej córce, która za kilka dni skończy 7 miesięcy? Czy to za wcześnie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.12.2016
Za wcześnie. Najszybciej po 9 miesiącu.
Marysia
Dodano opinię: 15.12.2016
Dziękuję. Zatem jeszcze trochę poczekamy:)
ola
Dodano opinię: 12.01.2017
Mamy uczulenie na białko – zamaist masłą chciałąm użyć oleju. Ale nie wiem ile.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.01.2017
Tyle samo zimnego oleju kokosowego.
Mama Ani
Dodano opinię: 20.01.2019
Ciasteczka są przepyszne. Zajadamy się właśnie nimi. Po raz kolejny skorzystałam z Waszego przepisu i się nie zawiodłam. Dodałam miodu, bo tylko to ze słodkości w domu było, ekspandowane ziarno jaglane i masło klarowane zamiast zwykłego. Dziękuję i pozdrawiam
Karo
Dodano opinię: 07.02.2019
Wyszły pyszne, tę porcję dziecię zabierze jako przekąskę na balik, ale na pewno będę je robić częściej, bo smakują wszystkim, bez wyjątku.
Karolina
Dodano opinię: 07.02.2019
Wyszły pyszne ❤
Mama Marysi
Dodano opinię: 20.08.2019
Ciastka genialne. Długo szukałam przepisu na owsiane ciastka a ten jest idealny 🙂 za pierwszym razem nie miałam jajek w domu więc dodałam łyżkę jogurtu naturalnego żeby skleić ciasto plus odrobinę sody. Wyszły miękkie a jednocześnie kruche. Robiłam już z maki pełnoziarnistej i gryczanej, z suszonymi morelami i sliwkami. Zawsze wychodzą pyszne 🙂 polecam
AnaR
Dodano opinię: 24.09.2019
Ciasteczka idealne?
Ania
Dodano opinię: 07.11.2019
Fajnie gdyby nie były tak suche, kością w gardle stają niestety 🙁
Kasia
Dodano opinię: 27.01.2020
To dodaj banana, beda miękciejsze… ☺️
Gosia
Dodano opinię: 27.01.2020
Super przepis napewno wyprobuje. Mam jeszcze pytanie w innym temacie. Moja córeczka ma 14 miesięcy i nie chce chodzić w bucikach. Ma buty ze smyka ocieplane. Czy możecie mi polecić buciki na taki wiek, żeby były wygodne i ciepłe. Jakie buty nosiła Tola w tym wieku i jak przekonać dziecko do butów?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2020
Tola nosi Emelki. To bardzo wygodne buty.
Ania S.
Dodano opinię: 27.01.2020
A czym można zastąpić amarantusa? Ciasteczka wyglądają pysznie i z moją 2.5 latka na pewno je zrobimy☺️
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2020
innymi zbożami ekspandowanymi
Mama C
Dodano opinię: 28.01.2020
A ja mam pytanie czy zamiast 1 jajka mozna dodac np 2 lub 3 zoltka?
Czy to nie spowoduje ze beda jeszcze bardziej suche?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2020
zmieni to proporcje
Aga
Dodano opinię: 29.01.2020
Bardzo smaczne, ale bardzo suche.
Dodałam trochę mąki kokosowej, dała ciekawy posmak.
Dan
Dodano opinię: 30.01.2020
Zapomniałam o jajku ? a są już w piekarniku… ??? Pewnie po nich
Aśka
Dodano opinię: 03.02.2020
Czy może być syrop klonowy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
tak
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 04.03.2020
Zrobione. Zamiast sezamu dałam wiórki kokosowe. Jako słodziwo syrop klonowy. Jak dla nas wystarczajaco słodkie. Pyszne, kruche.
Mama Tobiaszka
Dodano opinię: 29.04.2020
A my właśnie zajadamy z synkiem Wasze ciacha na świeżym powietrzu 😉 dziękujemy Wam za kolejny bombowy przepis! Ciacha są pyszneeeee, nie mialam pestek dyni i dałam daktyle 😉 mój dwulatek coś ostatnio nie chce jeść mimo że jadł wszystko do tej pory… Staram się przemycać mu jak najwięcej wartościowych składnikowi i dzięki Waszym przepisom jakoś mi się to udaje :))) nie wiem ile zjadł tych ciastek, niech je na zdrowie 😀 wczoraj kupiłam Wasza najnowszą książkę i nie mogę się już doczekać!!! Dziękujemy!!!
Marlena
Dodano opinię: 23.05.2020
Niestety ale mam amarantus nie eskpandowny. Co robić? Czy do czegoś się nada? ?♀️
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.05.2020
tak, mamy przepis na blogu z ziarnami amarantusa
Ala
Dodano opinię: 15.10.2020
A można je mrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.10.2020
Lepiej zamknąć w słoiku lub szczelnym opakowaniu.
Ola
Dodano opinię: 22.11.2020
Czy można dodać posiekaną gorzka czekolade ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Pewnie.