
Niemowlakowi podczas rozszerzania diety możesz podać niemal wszystko to, co podane jest w zdrowy sposób. Jest niewiele produktów zakazanych w diecie dziecka do pierwszego roku życia. Zobacz jakie.
Poniżej 12 miesiąca życia NIE PODAWAJ dziecku:
- cukru,
- soli,
- miodu,
- mleka koziego,
- mleka ryżowego,
- grzybów leśnych do 12 r.ż. (zobacz TEN wpis)
- surowego mięsa,
- surowego jajka (żółtko musi być ścięte)
- soków (do picia tylko mleko mamy lub mm oraz woda źródlana) TUTAJ najnowsze zalecenie dotyczące soków.
- herbaty z kopru,
- podrobów, wędlin, parówek, kiełbasy (do 3 r.ż)
Uważaj na te produkty:
- żółty ser, feta (podaj po roku)
- oliwki,( niewiele, okazjonalnie)
- sos sojowy,
- kiszonki (możesz podać przed rokiem, ale małe ilości)
- stewia i ksylitol (ten drugi w duzych ilościach może prowadzić do rozwolnienia),
- orzechy w całości (podawaj w proszku lub pod postacią masła, wprowadzaj produkt w domu)
Inne wątpliwe produkty:
– przetwory mleczne można podawać już po 6 m,
– cytrusy, gluten – można podawać od początku (obserwować dziecko!);
– kakao możesz (nie musisz) zastąpić karobem. Wybieraj kakao gorzkie bez cukru.
Niniejszy post nie stanowi profesjonalnej porady medycznej. W przypadku wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub dietetykiem niemowlęcym.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
dlaczego te produkty sa watpliwe.
nie rozumiem tego podzialu.
grzyby do min 10 rz sa zakazane kazdy pediatra to potwierdzi – skat informacja ze mozna wczesniej.
co to jest karob.
bardzo chaotycznie napisane nie rozumiem
Karob to łagodny zamiennik kakao, ma zbliżony smak, konsystencję.
Po konsultacji z dietetyczką zmieniłyśmy zapis dot. grzybów leśnych.
Oj do kakao mu daleko 😉 ale jet smaczny i może dzieciom zasmakować nawet bardziej iż kakao.
Dlaczego nie powinno się podawać wywarów z mięsa?
Witam,
Nie działają linki do przepisau namleka migdałowe i owsiane 🙁 może do innych mlek też?
U mnie działają https://alaantkoweblw.pl/mleko-migdalowe/
https://alaantkoweblw.pl/mleko-owsiane/ Proszę:) Trzeba wejść tu:
https://alaantkoweblw.pl/category/abc-gotowania/zrob-to-sam/ i wybrać konkretne mleko, w tym poście zbiorowym sąstare linki, z poprzedniego bloga, naprawimy to niebawem:)
Ten post gdzie zebrane są wszystkie mleka nie działa poprawnie, naprawimy go. Wejdź tu i wybierz post z nazwą mleka które Cię interesuje https://alaantkoweblw.pl/category/abc-gotowania/zrob-to-sam/ 🙂
Mam pytanie dot. wywarów- co z rosołkiem??? Mój dzieć uwielbia rosołek ( 9 miesięcy) jestem bardzo zaskoczona:(
Nie poleca się go podawać ze względu na możliwość obecność hormonów i substancji szkoldliwych. Jeśli już robisz wywar, rób na mięsie z pewnego źródła, gdzie wiesz,co zwierzę jadło. A na pewno nie podawaj wwyaru robionego na kości, bo jest mega ciężkostrawny. To w kościach gromadzą się metale ciężkie i substancje chemiczne w ogóle.
Poza tym wywar z mięsa zawiera puryny obciążające nerki.
Ciekawe, kiedy to w kościach tucznika miałymy się te metale ciężkie nagromadzić, przecież on nawet roku nie dożywa.A nawet gdyby, to w jaki sposób owe metale miałyby przejść do wywaru? Węglany są słabo rozpuszczalne w wodzie
Robie rosół na perliczce albo kurzych łapkach. Mięso mam od znajomej pani prowadzącej gospodarstwo ekologiczne. Do garnka wkładam pół ptaka i przyprawy i gotuję to 2-3 godziny. Albo 8 nóżek kurzych i postępuję podobnie jak przy zwykłym rosole (nóżki to najlepsze źródło wartościowego kolagenu). Potem dodaję warzywa i gotuję kolejne 30 min. Rosół przepięknie pachnie i ma cudowny smak. Moje dziecko go uwielbia i zarówno w czystej postaci jak i w zupach kramach (pomidorowa, szparagowa, dyniowa, porowa, brokułowa …). Rosół od zawsze podawany był jako lekarstwo przy wszystkich przeziębieniach praktycznie we wszytskich kulturach. Przerabiałam już okres w życiu kiedy unikałam rosołów bo bałam się tych wszystkich metali ciężkich i hormonów, puryn i diabli wiedzą czego jeszcze. Prawda jest taka, że po zjedzeniu miski rosołu czuję się fantastycznie. Poza tym wywar z mięsa z kośćmi zawiera mnóstwo minerałów i mikroelementów, których bardzo często brakuje w naszym jedzeniu. We wszystkich kulturach jada się rosoły od wieków. Naprawdę nie popadajmy w paranoję i nie zabierajmy dzieciom wartościowego jedzenia. Oczywiście zgadzam sie z tym, ze rosół na żeberkach kupionych w Tesco to nie jest to co powinniśmy srewować naszym dzieciom. Jednak myśle, że większość mam zdaje sobie z tego sprawę i stara sie znaleźć lepsze źródło dobrego mię sa na rosołek dla swoich dzieci.
Amen:))
Ja też trochę nie rozumiem tej przestrogi przed wywarem na mięsie z kością. Na pewno nie każdego rodzaju mięso się nadaje. Moja babcia mieszka na wsi, hoduje króliki na własny użytek w warunkach zupełnie naturalnych. Krupnik na takim mięsie jest chudziutki, na powierzchni zupy nie widać ani grama tłuszczu. Skąd w kościach takiego królika metale ciężkie i toksyny? Pytam, bo naprawdę nie wiem i zastanawiam się, czy jestem wyrodną matką jeśli raz w tygodniu karmię moje 8-miesięczne dziecię taką zupką.
PS Śmiem twierdzić, że nawet warzywa z targu, które podają się za ekologicznie, wcale się są "czyste" od chemii. Ciężko jest kupić niezmutowane roślinki. Poza tym one też wchłaniają toksyny z atmosfery, tak samo jak ten nasz biedny królik.
chyba chodziło o kości wieprzowe 😉
No właśnie. Straszy się tym wywarem mięsnym nie wiadomo po co. Gdy tak naprawdę wywar mięsny jest zdrowszy od kasz, bo praktycznie nie zawiera zbędnych węglowodanów. Wpycha się dzieciom od kołyski kasze i potem nie wiadomo od czego chorują. Węgle są cudowną pożywką dla bakterii i pasożytów. Już z owocami należy uważać, tyle się mówi o szkodliwości soków owocowych, gdy one zawierają mniej węglwodanów od kaszy! Poza tym warzywa i owoce dla odmiany zawierają mnóstwo chemii z oprysków i nawozów, też mi różnica.
Przepraszam, ale dawno takich bzdur nie czytalam i to wyglaszanych ex cathedra. Przede wszystkim weglowodany sa podstawa zdrowej diety, ale weglowodany zlozone (o niskim indeksie glikemicznym) najlepiej z duza iloscia blonnika, czyli np. kasze, w przeciwienstwie do sokow owocowych (same weglowodany proste, wysoki IG i praktycznie zero blonnika, zeby nie powiedziec, ze cukrzyca typu 2 i otylosc w plynie). Bo tu liczy sie glownie jakosc a nie ilosc. Z reszta zjedzenie 30g weglowodanow z kaszy (porcja czyli 1/2 woreczka 100g) nasyci wiekszosc doroslych, a z soku (ok. 300ml czyli wieksza szklanka) co najwyzej zaspokoi pragnienie, ale napewno nie glod.
Co do wspomnianych puryn- dla tych, ktorzy juz nie pamietaja lekcji biologii: puryny i pirymidyny to budulec DNA, ktore maja wszystkie zywe organizmy: kazda roslinka, zwierzatko i mikroorganizm. Jedne w 100g zawieraja mniej inne wiecej DNA, a co za tym idzie: puryn. Wiec czy to stek czy fasolka szparagowa- wszystko je zawiera tylko w innej dawce. Co do zanieczyszczen: wszystko w naszym swiecie jest zanieczyszczone chemia, ale sztuka polega na wyborze tych produktow, do ktorych uprawy/ hodowli nie dorzucano jej ekstra.
Z ksylitolem nie macie racji- jest najlepszy do ewentualnego dosłodzenia (konsultowałam z pediatrą i dietetykiem). Byleby nie był fiński (jest pozyskiwany chemicznie), tylko chiński (pozyskiwany naturalnie)
My mamy inne dane od 2 dietetyczek, które sugerują by nie dosładzać dzieciom poniżej 3 r.ż ksylitolem, bo ma właściwości silnie rozluźniające.
Wnioskuję, że jest bardzo pomocny przy zaparciach.
nam też pediatra i dietetyk kazali unikać ksylitolu, ze względu na włąsciwości przeczyszczające nawet mała ilość moze rozregulować układ trawienny malucha
Kate&Laura z ksylitolem jest odwrotnie- ma być fiński, nie chinski 🙂
Czy moglabym Cie prosic o ewentualny link do kupna tego chińskiego ksylitolu? Zaskoczona jestem ze ten jest lepszy od fińskiego ktory używam od daaawna ? Wlasnie za nim zaczelam używać przewertowałem internet i wyczytałam ze ten fiński Santini jest najlepszy… a tu taka wiadomosc ? Bede wdzięczna za odpowiedz.
Czy mogę się dowiedzieć od jakiego wieku dzieciom można podawać domowy majonez ( surowe zółtko, ale wcześniej sparzone jajko) ?
Wg opinii naszego zaprzyjaźnionego doradcy żywieniowego:” W zasadzie układ pokarmowy dojrzewa do 7 roku życia i mniej więcej do wtedy jest bardziej narażony na działanie bakterie (bo chodzi głównie o salmonellę). Ale oczywiście nie dając się zwariować, nie czekamy ze wszystkim do 7 r.ż
A jak z groszkiem, kukurydzą, kiedy można podawać?
My podajemy:) Oczywiście gotowaną i nie na samym początku a gdzieś koło 10 m dopiero gdy dzieci miały opanowany chwyt pęsetowy:)
a jak jest z chilli, ostatnio dziecko mi pożarło polentę z dodatkiem chilli…
Jak lubi to na zdrowie:) ale ostrożnie, żeby nie okazało się, że rozbolał brzuszek:)
mi lekarka powiedziala zeby ostroznie ale podawac miod! zaczac od rozpuszczenia lyzeczki w wodzie i podac do picia i jesli nie ma reakcji niepozadanej to spoko , mozna dziecku podawac moidek – niezastapiony przy przeziebieniach i slodzeniu potraw 🙂 oczywiscie lekarka zastrzegla ze miod musi byc ze sprawdzonego i znajomego zrodla a nie z marketu 🙂 ja miod podawalam od 6msc 🙂
No ja też jestem wielką zwolenniczką miodu, więc chwilę poszperałam i jednak nie będę ryzykować podawania przed 1rż- zachęcam do przeczytania 😉
https://pasieka24.pl/index.php/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/36-pasieka-1-2009/329-miod-jako-rodo-botulizmu-niemowlt-botulizm-i-miod-cz-ii
Mieszkamy w Anglii i tutaj też miód wraz z orzechami przed 12m.ż. "zabroniony". Dziękuję za link z wyjaśnieniem!
I to wlasnie angielski miod jest najbardziej niebezpieczny. Nasz polski raczej nie. Chodzi o to co w powietrzu lata. Ja swojemu synkowi jak skonczyl 2 lata podaje miod jako slodziwo kakao. 1 plaska lyzeczka i cala jesien, zime az do teraz mi nie chorowal!!! A ja w styczniu 2 razy, maz tez i sie nie zarazil. Dla mnie to szok bo wczesniej chorowal. Leczymy sie bez antybiotykow wiec moze nabral tez odpornosci naturalnej. Nie wiem juz. W lato latal na boso prawie codziennie a slyszalam ze to sposob na zahartowanie. Cos na pewno pomoglo.
Lekarka?! Z całym szacunkiem ale jakim prawem fachowiec tak bardzo naraża życie i zdrowie dziecka? Tu nie ma znaczenie źródło miodu bo nie chodzi o alergie ani toksyny pochodzące ze środowiska a o zanieczyszczenie mikrobiologiczne. Ogólnie miód ze względu na mega stężenie cukru i tym samym brak dostępnej dla bakterii sody do rozwoju jesr sterylny ale… ale mogą w nim przetrwać przetrwalniki clostridium botulinum, bakterii produkujących jad kiełbasiany. U dorosłego zarodniki w przewodzie pokarmowym są niegroźne ( dla doroslych tylko potrawy zawierające samą toksyne a więc np dłużej leżące wędliny- gdzie z przetrwalnikow wykielkowaly aktywne formy bakterii i wyprodukowaly toksyne) . Ale niemowleta mają niedojrzałe brzuszki i w ich jelitach z przetrwalnikow tak samo mogą wykielkowac bakterie i produkować toksyne, śmiertelna dla maluszka. Jeśli macie ochotę na rosyjską ruletke podawajcie. Niepojęte to jest że lekarz sieje takie brednie.. aż się zagotowalam. Pozdrawiam, lekarz weterynarii, który wie co mówi bo ma uprawnienia m.in. do kontrolowania bezpieczeństwa żywności
Gdy mój syn miał jakoś pół roku i dostał pierwszych zaparć, lekarka poleciła wodę z miodem… Ale nie zastosowałam się do tego, ze względu na potencjalną szkodliwość miodu względem niemowląt. Przeszło innym sposobem a syn ma już półtora roku. Z miodem jeszcze czekam. I tak ma za dużo cukru.
Mam pytanie odnośnie mleka krowiego. Od kiedy można podawać?? My owsiankę gotujemy 50;50 woda mleko krowie. Dzidzia ma 8,5 miesiąca. 🙂
Wg nowych wytycznych od 6 m życia jako dodatek do dań , więc teoretycznie możecie. My zaczęłysmy gotować na krowim jak dzieci skończyły rok.
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź! Uwielbiam Wasz blog! 🙂
Czyli kaszki również można przygotowywać na krowim mleku już po 6 miesiącu?
Tak, ale my robimy w proporcjach 1/3 mleka i 2/3 wody.
A o kiedy można podać śmietanę do zupy?
Możesz od razu.
Od kiedy można podawać dziecku białko jajka?Słyszałam, że ugotowane na twardo powyżej roku, ale u Was widzę przepisy z jajkami (np. placki) już u młodszych dzieci?
Jajko w całości podawałyśmy niemal na początku rozszerzania diety, koło7, 8 miesiąca. Nie wiem,skąd informacja,by podawać po roku.
Ze starych zalecen zgodnie z ktorymi nalezy odczekac z podawaniem bialka jaja ze wzgledu na ryzyko alergii. A teraz wiemy, ze unikanie potraw w pierwszym roku zycia wlasnie zwieksza ryzyko alergii, wiec zalecenia sie zmienily.
Witam, mam pytanie odnośnie produktów do ukończenia 12 miesiąca, gdzie kupowały Panie warzywa i owoce (czy w sklepach ekologicznych – bardzo mały wybór, czy np na rynku – rolnicy uczciwie przyznawali, że niestety są większości chociaż trochę pryskane), mięsko (pytałam już w wielu sklepach mięsnych i nikt nie oferuje ekologicznego kurczaka, indyka, jedynie cielęcina jest ponoć "wysokiej jakości"), a kaszki, mąki, suszone owoce – ze sklepów eko czy zwykłe? z góry dziekuję za odpowiedź, pozdrawiam
Witaj.Staramy się kupować owoce i warzywa sezonowe z warzywniaka lub korzystać z naszych działek.Jeśli nie ma sezonu a chcemy coś koniecznie,to wybieramy mrożonki. Mięso kupujemy w sprawdzonym sklepie mięsnym.Jeśli chodzi o kasze i tp.to zazwyczaj kupujemy podstawowe ich formy nieprzetworzone w supermarketach,a jeśli tam nie ma to w sklepach eko.Pozdrawiamy!
Bardzo dobrej jakości mięso jest w sklepie Lidl. Ja tam cały czas kupuję i przygotowuję swojemu dziecku odkąd skończyło 6 miesięcy.
Witam serdecznie. Jakie jest Wasze stanosisko wobc mleka modyfikowango? Bardzo chcialabym uniknąć jego podawania jednak karmienie piersią sprawia mi niestety szereg trudności i nie mam pewności czy uda mi się karmić do roku. Czy po odstawieniu piersi mleka roslinne i nabiał będą wystarczające? Bardzo proszę o odpowiedź, przeszukuje internet w poszukiwaniu rzetelnych informacji. Pozdrawiam i dziękuję.
Żadna z nas nigdy nie podawałam dziecku mm, nie zabieramy więc subiektywnego stanowiska w tej sprawie. Nasza wiedza (zaczerpnieta od zaufanej dietetyczki Małgorzaty Jackowskiej – Doula i Porady Żywieniowe – znajdziesz na FB) jest taka, że mleko mm podaje się dziecku do roku, potem nie trzeba już dawać MM, można przejśc na krowie normalne. Mleko roslinne to tylko z nazwy mleko, to napój, nie może on być równoznacznym zamiennikiem mleka, ale zawiera bardzo dużo substancji odżywczych w tym magnez czy wapń w zależności od tego jakie mleko roślinne podajesz. Bardziej wartościowe od samego mleka krowiego są jego przetowry np. jogurty. Jesli napotykach trudności z kp, moze udaj się do doradczyni laktacyjnej?Warto karmić piersią:) Zachęcamy! Jeśli masz jeszcze jakieś pytania skontaktuj się z Małgosią i powołaj na alaantkowe:)
Bardzo dziękuję 🙂 Byłam już u doradczyni laktacyjnej, walczę 🙂
Olga, polecam blog hafija.pl – dużo rzetelnych informacji, więc też spora dawka motywacji 🙂
Jak walczyłaś już w lutym to pewnie teraz nadal kp 🙂 ja miałam wielkie problemy z kp i udało mi się z nich wyjść, mała na piersi szósty miesiąc i zaczynamy blw:) Czasaami zdaża mi się jej dać mm i jedyne które mi odpowiadało znalazłam we francji, nazywa sie Premichevre, jest na bazie mleka koziego, z olejem kokosowy itd… wszystkie skladniki eko. Jedyna sprawa to jest bardzo drogie bo opakowanie kosztuje 33euro.
A jak ta porada ms się do wytycznych z polecanej przez Was książki „Moje dziecko nie chce jeść”, gdzie dr Gonzalez stanowczo przestrzega przed podawaniem dzieciom mleka krowiego nawet do 4 r.z.? Przy pierwszym dziecku wierzyłam w wytyczne z „Bobas lubi wybór” i używałam mleka gotując potrawy przed 1 r.z. Juz nie popełnię tego błędu. Jeśli niemodyfikowane mleko krowie to w śladowych ilościach, sporadycznie i po roku. A najlepiej karmić piersią tak długo jak to możliwe. Jesli to niemożliwe to fermentowane produkty mleczne lub niestety jestesmy skazani na mm. Jest po produkt przetworzony, ale po to się go przetwarza, żeby był bezpieczny dla dzieci.
Wg najnowszych zaleceń mleko krowie można podawać niemowlakom jako składnik potrawy. Pamiętaj, że medycyna sie zmienia, dietetycy ciągle pracują, warto śledzić najnowsze zalecienia.
Proszę o wyjaśnienie – bo w liście tej jest ujęte mleko krowie – a w wielu przepisach mleko jest składnikiem – naleśniki z manny, babeczki, placuszki etc.
To w końcu można mleko krowie czy nie można?
Pisząc „mleko”, pozostawiamy rodzicom dowolność, którego mleka użyją:roślinnego lub krowiego. Ponadto, mleko krowie, jako składnik w potrawie, nie stanowi problemu, bo dziecko niewiele go spożyje.
Zaskoczył mnie to, że ksylitol nie jest polecany. Czytałam już gdzieś, że stewia też nie jest najlepsza. Czym zatem dosłodzić dziecku kwaśne owoce np. porzeczki?
Miodem, syropem daktylowym,cukrem kokosowym…
A syrop klonowy? Gdzie kupię ten syrop daktylowy albo cukier kokosowy?
W sklepach ze zdrową żywnością. Syrop daktylowy możesz zrobić sama.
Ale po co tak kombinować? Zwykły brązowy cukier też będzie dobry.
raz podajecie że miód to produkt z grupy "NIE PODAWAJ" a potem na pytanie czym dosładzać to "Miodem, syropem daktylowym,cukrem kokosowym…" 🙂
Nie podawaj do roku. Powyżej roku, mozna słodzić miodem. Pisząc o dosadzaniu mówimy o dzieciach w różnym wieku, te do roku mogą używać innych alternatyw.
A może nie dosładzać i niech dziecko nauczy się prawdziwego smaku owoców? W końcu nie wie, że może smakować inaczej i może takie polubi 🙂
A ja mam pytanie odnośnie mleka roślinnego. Od kiedy można je stosować w diecie dziecka?
Praktycznie od początku rozszerzania diety.
A czy każde mleko roślinne może być podawane na początku rozszerzania diety? Sojowe nie będzie zbyt obciążajace dla maluszka? Czy warto wybierać mleka smakowe np. waniliowe czy lepiej o naturalnym smaku?
Tylko naturalne i jeśli kupujesz, czytaj skład. Mleko roślinne możesz podawać tuż po warzywach i owocach.
Witam,
Córka kończy 7 -m-c i staram się rozszerzyć dietę, tylko co chwilę zaliczam "wpadki" wiec proszę o informację od kiedy można podawać surowe warzywa np. ogórek zielony, avokado, pomidor?
z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Renata
Nie ma dolnej granicy. Decyzja nalezy do Ciebie i dziecka. Ważne, by warzywa byly podane w sezonie.
Ja bym nie dawała dziecku mleka sojowego. Zawiera przecież estrogeny.
Nie zawiera. Izoflawony sojowe/fitoestrogeny to nie estrogeny.
niedawno był program o cukrze(galileo), i niestety, cukier to cukier, nieważne czy kokosowy, palmowy czy biały, tak samo dzialają na organizm, więc po prostu nie dosładzać, póki można i dziecko toleruje smak
witam, a co z napojem ryżowym? właśnie szperałam w sieci i niestety natknełam się na informacje, że ani dzieci ani dorośli zasadniczo teo napoju nie powinni konsumować….
Dlaczego? z powodu obecności arszeniku, a ryż wcłania arsen z leby którego jest straszne stężenie tam, gdzie na wielką skalę uprawiają. I niestety dotyczy to także ryżo eko, a także kaszek ryżowych etc 🙁
ja jestem w totalnym szoku, bo mleko ryżowe wzboacone wapniem to było dla mnie podstawa w muesli, i jako alternatywa dla mleka któego pić nie mogę:(
tutaj można poczytać więcej
http://naszezyciebezchemii.blogspot.com/2013/07/5-mleko-ryzowe.html
Ciężko ustosunkować się do tekstu, w którym bloger, nie podaje źródeł swoich informacji. Nieprofesjonalne.
Witam 🙂
Nasz synek skończył 6 miesięcy i rozszerzamy jego dietę. Mam pytanie odnośnie owoców, jest lato, więc jest ich dość sporo a ja nie wiem jak je podawać. Truskawki,maliny, jagody -czy wystarczy je tylko zmiksować i podać na surowo? Jak podawać mango czy melona? czy już można? i co z arbuzem? Ciągle mamy sporo wątpliwości, dlatego z góry dziękujemy za pomoc. 🙂
Wszystkie owoce możesz podać do łapki, ale nie na raz. Podawaj po jednym i obserwuj, czy nie pojawia się alergia.
Drodzy rodzice, pamiętajcie, że z mlekiem sojowym też trzeba uważać, zwławzcza u chłopców, bo zawiera fitoestrogeny.
A jak to jest w koncu z tym miodem? Tu podajecie jako produkt zakazany do 12 m-ca a w przepisach np na placki (8 m+) jako skladnik dosladzajacy…
Byc moze jest bląd w przepisie albo zapomniałysmy dopisac ze po 12 m. Na pewno miodu nie podajemy wcześniej.
kurcze, szkoda, że miodu nie można 🙁 u mnie to podstawa jak chcę coś na słodko…
Syrop klonowy, syrop z agawy
Chciałabym zapytać, czy mleczko kokosowe jest wskazane, czy należy go unikać w diecie dziecka dwuletniego, ew. od kiedy możne się on znajdować w potrawach jako składnik np. w zupie dyniowej?
Dziękuję serdecznie za odpowiedź!
Nie widzimy przeciwskazań. Nasze dzieci je dostawały przed rokiem.
Ja już zaczęłam, ae brakuje mi pomysłów na śniadanie. Moja Dzidzia ma 6,5 miesiąca. Kiedy mogę podawać jajko, pieczywo i jakie. Ogólnie co z makoronem i rybą. Soków, nawet warzywnych nie dajemy, tylko warzywa, tak?
Jajko, pieczywo od razu:) Jakie pieczywo- pszenne, rzadko żytnie i inne z dużą ilością błonnika, bo maluszki czerpią błonnik z owoców. Makaron i ryba również nie są na niedowzwolnej liście. Wszystko z rozwagą i dopasowane do umiejętności dziecka. Wiadomo, że jeśli nei radzi sobie jeszcze z gryzieniem i połykaniem to wybieraj produkty miekkie itd.
A co z pieczywem żytnim na zakwasie dla 10 miesięcznego malucha?
Jest ok.
he, czyli np jajeczniczke ze sprawdzonych jajek taki 9 miesięczny maluch może już jeść?
Tak.
Według Pań od kiedy dziecko może zjeść jogurt naturalny/serek bieluch? Mała nie chce owoców ani kaszek i chciałam je przemycić w jogurcie/serku. 🙂
W deugim półroczu, ale nie codziennie. Zachowując zasade diety urozmaiconej.
A jak to jest z solą?
Wiadomo, że lepiej unikać, ale kiedy można dziecku podać odrobinę posolonej potrawy (męsko, czy coś)… Pytam, bo moje dziecko zasadniczo mało je, ale przez przypadek dostała posolone tortelini i zajadała aż się uszy trzęsły…
Z czasem dziecko bedzie miał większy dostep do posolonych potraw, np.idac do żłobka czy przedszkola. Ale im dłużej jej nie używasz, tym lepiej. My dotąd soli y sobie na talerzu:), ale Antek zna smak soli, choć nie przepada.
Czy wiecie może jak to jest z serami pleśniowymi? W wielu miejscach piszą, że od 3 roku życia ale nie piszą dlaczego. W jednym napisali, że chodzi o listerię, ale z tego co czytałam w ciąży listeria ginie w pasteryzacji a europejskie (a już zwłaszcza Polskie) sery są wszystkie pasteryzowane.
Dokladnie, mozna taki ser podac dziecku wczesniej, jeśli jest PASTERYZOWANY ale pamietając, że sery pleśniowe są ciężkostrawne. Najlepiej zacząć od niewielkiej ilości.
Mam pytanie: co z wywarami mięsnymi i z kości? Do tej pory unikałam poniżej 12 m., a teraz widzę, że są tu wykreślone. Czy to w związku z nowymi wytycznymi dotyczącymi żywienia?
Nie ma informacji na ten temat, więc podajemy.
hej
Im więcej czytam tym mniej już wiem 😛
Miodu poniżej roczku nie podajemy. W wielu przepisach jest miód. Czy wtedy nie szkodzi?
Ale zawsze z opcją, że mozna zastapić go innym słodziwem.
A jak wygląda sprawa z krewetkamki? Czy można podać 8miesiecznemu dziecku?
tak
A ja mam pytanie kiedy można podać dziecku sery pelśniowe, ryby wędzone oraz kiszonki?
Kiszonki nawet przed rokiem w niewielkich ilosciach, bo sa bardzo zdrowe, mimo iz solone. A co do serow plesniowych i ryb wedzonych nie polecamy dlugo.
Witam. Bardzo rozbierzne informacje pojawiają się odnośnie przypraw dla niemowląt. Jako bezpieczne podają koper, natka pietruszki, kminek, a co z suszonymi jak bazylia, oregano, majeranek czy cynamon? W wielu artykułach podkreślają, że dopiero po 1 r.ż., w innych, że juz od początku rozszerzania diety, po 6 m.ż. Jakie jest Pań zdanie i praktyka? pozdrawiam
My po 6 m podawałyśmy różne przyprawy, ale bardzo malutkie ilości na próbę. Bez ograniczeń że cynamon nie, a koper tak.
Waham sie co do orzechów i kakao. Dzieć w święta bedzie miał dokładnie 11 miesięcy i zastanawiam sie czy mogę mu podać ciasto z kakao i orzechami (zmielonymi na mąkę) czy jednak unikać tych produktów? Jeżeli unikać to czy obydwu czy tylko jednego z nich?
A z jakiego powodu?
Córka ma 5,5 miesiąca i jak widzi,że ja i mąż jemy, to otwiera buzię i też by chciała. Czy mogę jej zacząć dawać np.gotowane warzywa? Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że się nie naje tym. 🙂 Dodam,że sama stabilnie jeszcze nie siedzi.
Pośpiech nie jest wskazany:) https://alaantkoweblw.pl/rozszerzamy-diete-zbior-najwazniejszych-aktualnych-informacji-grudzien-2016/
Hej, chcialam sie dopytac o ser żółty -nie jest zakazany, ale z natury jest słony (na szczescie nie jak feta itp ktorej nie podaję) – po waszych przepisach wnioskuję, że na kanapkę mogę podać dziecku 9m? ciągle ta sprawa z solą mnie zastanawia..
Czy lepiej go unikać?
Unikaj, ale sa już sery z dobrym składem, czytaj. Uwazamy, że raz na jakiś czas-krzywdy nie będzie, a póki co, polecamy twaróg.
Ser żółty jest doskonałym, wręcz najlepszym źródłem wapnia. Jeden plasterek zawiera więcej wapnia niż kilka litrów mleka, o jogurtach nie wspomnę.
Jakiej marki ser żółty jest najlepszy?
Zobacz Pikserki firmy Sierpc
Czy od początku przygody z blw mogę podawać dziecku twarożek?
Tak, choc lepiej zacząć od warzyw, owoców, kasz.
To, że ksylitol do jedzenia jest złym pomysłem rozumiem, ale co myślicie o jego obecności w paście do zębów (zamiast fluoru)? Też nie będzie odpowiednia dla 6m malucha?
Skoro jest ryzyko połknięcia, nie dawałabym:)
Od którego miesiąca można podawać syrop klonowy? kupuję mojej córce kaszki bezmleczne i bezcukrowy m.in. z Helpy, mieszam z owocami, ale coś nie przepada za tymi kaszkami, pomyślałam, że może kropla syropu klonowego zmieniłaby sytuację?;) albo mój dzieć nie lubi owoców:) zupki warzywne je. Dodam, że córa skończyła 7mcy.
Czemu wywar mięsny jest skreślony?
Bo nie ma danych, które potwierdzałyby że nie mozna podawać.
Witam. Odnośnie krzesełka do karmienia – czy dziecko musi już samodzielnie siedzieć żeby stosować BLW? Czy jak jeszcze nie siedzi a ma około 6-7 miesięcy to jego kręgosłup jest na tyle stabilny, że może siedzieć w krzesełku te max 30min podczas posiłku?
30 min to b. długo dla kręgosłupa niemowlaka. Możesz posadzić jesli się nie chwieje na krótki czas, tylko karmienia, a najlepiej skonsultuj to z fizjoterapeutą, ponieważ nie udzielamy takich porad online:)
Wiatam! Mój synek za 2 tyg skonczy roczek. Za kilka dni małego będę zawozić do żłobka, no i pojawia się problem… jedzenie. Mój synek będzie najmłodszy, reszta dzieci jest powyżej 14 miesięcy. Jak pytałam o posiłki, to obiadki dwudaniowe są dowożone prze katering (np. pieczeń rzymska, buraczki+ rosół drobiowy z makaronem, ryba,surówka z kapusty kiszonej+ zupa fasolowa itp. Poza tym na śniadania: chleb + dzem, pieczywo, szynka, ogórek+ herbata owocowa. No i jeszcze podwieczorek ( który podawany jest o godz. 14): drożdzówka, biszkopty, galaretka z owocami itp.
Mój mały uwielbia jeść ( oczywiście sam :)) prawie wszystko (oczywiście tylko z waszych przepisów korzystam- JESTEŚCIE SUUUPER), dlatego nie widzę potrzeby aby wprowadzać sól, cukier. Jak zapytałam o doprawianie posiłków to usłyszała ” no trochę soli, cukru trzeba dodawać”. Zastanawiam się również czy może ja nie przesadzam z tymi obawami… Pomóżcie proszę… nie wiem co mam robić
Ania posłała Antak do żłobka gdzy skończył 12 m. Jedzenie nie było „idealne” dlatego gotowała i zawoziła jedzenie do żłobka każdego dnia.
No ja też tak zdecydowałam. Od 1,5 tyg. Mały jeździ na ” adaptacje” i zawozimy nasze jedzonko. Dzięki kochane :-). Ps. Czy Antek miał trudny okres adaptacji? Bo mój już drugi tydzień jeździ i jest ciężko 🙁
Nie było jakoś mega trudno. Wiadomo, smucił się jak szedl, ale panie go zagadywały i szedł. A jak przychodziłam, widziałam szczęsliwe dziecko. Cierpliwosci. Polcem ksiązkę „Akcja adaptacja” wyd Mamania.
Witam,jutro mój malec skończy 10 m.z tym rozszerzeniem diety u nas marnie,bo nie stosowałam BLW a papki, w dodatku moja mama panikę ze się zadlawi. Ale chyba czas się wziąć w garść i dawać małemu stałe pokarmy.oczywoscie próbowałam dawać jabłko obrane żeby sam. skrobal dwoma ( teraz już czterema) ząbkami. Czasem się krztusil ale żyje ?raz dałam zupkę krupnik (zjadł) i ziemniaki rozgniecione ( zjadł mało). Jak mam teraz zacząć podawać jedzenie? Normalnie kawałki do ręki? Jestem mało cierpliwa,wiec jak bawi się jedzeniem to mnie coś trafia,może też dlatego ze nie ma.miejsca w domu i wszystko w pobliżu będzie do wymycia. Czy w 10 m nie przeoczylam najlepszego momentu do nauki jedzenia twardszy i wiekszychpokarmów?
P.s.mlody jest alergikiem, o krowie mleku ani myślę,ale jem sama kozie.moge juz mu podawać np kozi jogurt?
Kozie mleko wg wytycznych nie jest dobre dla maluszków. Lepiej zastąpić je odpowiednim mm, a jako dodatek do gotowania używać mleka roślinnego. Sama musisz sobie odp na pytanie czy zgadzasz się na ten bałagan i dasz radę to znieśc. Nic na siłę:)
A moj lekarz (gdy byla obawa ze bede musiala przestac kp z powodu szpitala)powiedzial ze lepsze kozie niz mm.
Dietetyk czy pediatra? Bo chyba nie czytał zaleceń PTP 🙂
Ja również bardzo długo unikałam podawania pokarmów stałych dziecku. Córeczka dławiła się rozgotowanym ryżem, czy nawet rozgniecionymi warzywami, owocami. Kiedyś na instagramie widziałam zdjęcie z ALA’ANTKOWE BLW jak 7 miesięczny dzidziuś jadł spaghetti i wtedy się odważyłam na podanie stałych pokarmów. Córeczka miała ponad 8 msc-y, dostała banana, ugotowaną marchewkę. Co prawda martwiłam się okropnie, czy się nie zadławi, ale ponoć dziecko ma własny instynkt samozachowawczy i jeśli czuje, że nie da rady czegoś połknąć to wypluje. Dokładnie tak było z moją córką, kiedy za dużo włożyła do buzi, odkrztusiła i wypluła. Od tamtej pory czerpię przyjemność, że mała sama je posiłki. Jestem szczęśliwa, że trafiłam na tego bloga, bo pewnie do dziś podawałabym same papki. Pozdrawiam 🙂
:*:*:*:*:*
Mój synek niebawem kończy rok i u nas bardzo ciężko to idzie… Dostawał banana do rączki wyściskał go i wyrzucał za krzesełko i to już trwa dość długo. Jabłuszko utarte łyżeczką zwracał. Zupki ugniecione widelczykiem absolutnie dusi sie dławi wypluwa wymiotuje. Milion pięćset prób i bez zmian. Nie akceptuje wiekszych kawalkow pokarmu. Pomocy co robić? Dodam że ma dwa ząbki.
Witam?poszukuje informacji na temat krewetek… Nie ma ich ani w produktach zakazanych ani tych dozwolonych…??
Nie mamy informacji, by były szkodliwe dla dziecka. Zapytaj tutaj: http://malgorzatajackowska.com/
A ja mam takie dwa pytania, zarówno do toczącej się dyskusji w komentarzach, jak i samego wpisu:
1. Gdzie takie żłobki, które bez problemu godzą się na własne jedzenie? Moje dziecko chodzi od tygodnia do żłobka, jesteśmy na etapie adaptacji. Byliśmy zainteresowani kilkoma placówkami w pobliżu naszego mieszkania (bliżej i dalej, ale w granicach rozsądku) i wszędzie pozwalali podawać dziecku jedynie jedzenie z cateringu, ewentualnie słoiczki sklepowe. Tłumaczyli to tym, że nie chcą ponosić odpowiedzialności, gdyby dziecku przydarzyło się zatrucie pokarmowe, a nie mogą kontrolować tego, co dziecko je w domu oraz w czym jedzenie jest przechowywane. Wybraliśmy co prawda żłobek, który przynajmniej deklaruje ekologiczne żywienie dzieci, z ograniczoną ilością soli i bez cukru białego, ale kto ich tam wie. Więc jak to jest?
2. Mój Synek ma rok. Szczerze przyznam, że chyba stosujemy metodę „mieszaną” karmienia 🙂 Jaś je trochę zupek, ale też bardzo dużo sam rączkami, jeśli tylko jest to coś, co do rączki można wziąć (kanapki z serkiem, makarony, pierogi, pokrojone mięso, warzywa itd., itd.), przy zupach, papkach i jogurtach dostaje swoją łyżeczkę, ale jest też karmiony. Po skończeniu roku zaczęłam go zaznajamiać z miodem, cytrusami, dalej w planach mamy mleko krowie oraz kakao. I w związku z tym: jak się Panie zapatrujecie na zupki mleczne (jeśli nie będzie niepożądanej reakcji na mleko)? Zarówno pod kątem wartości odżywczych, jak i samego BLW (no nie poradzi sobie z płynem jeszcze, nie ma szans 🙂 ).
Witam, ja wciąż mam dylemat odnośnie podawania kapusty białej czy czerwonej w postaci surowej, gotowanej czy kiszonej. Nawet na blogu nie znalazłam zbyt wiele przepisów. Córka 13m ostatnio wchłania ogórki kiszone 🙂 Starszyzna wciąż mi doradza by się wystrzegać podawania surowych twardawych warzyw.. a bo papryka to twarda skórka, kapusta na wzdęcia..
Też nie podaję surowej kapusty. Bo jest twarda i mało soczysta wg mnie, więc po co, no chyba, że w surówce by się trafiła to jak najbardziej. A surowa papryka przeciez jest b. smaczna. Obieram cienko nożem ze skórki i daję do ssania. Czasem odgryza i połyka.
Jak to jest z tymi grzybami? Ja na pewno jadłam wcześniej, niż od 12 roku życia, bo z rodzicami regularnie zbieraliśmy grzyby od kiedy pamiętam. A teściowa przy każdej okazji powtarza, że na Litwie podaje się dzieciom suszone borowiki zamiast smoczka. To jedna z tych jej rad, którą jednym uchem wpuszczam, drugim wypuszczam i robię swoje, ale żeby 10-latek nie mógł jeść grzybów?
Czytam,ze kozie mleko nie jest najlepszym wyjsciem. A co w przypadku kiedy dziecko (10m) jest na mm (krowim co prawda), ale na inne produkty pochodzenia krowiego wykazuje reakcje alergiczna? Z kolei podany na probuje np jogurt kozi zero reakcji alergicznej. Moze podac od czasu do czasu ? Mleko roslinne (kokosowe, owsiane) jest stalym zamiennikiem do potraw. Mleko kozie mam na mysli tylko w ppstaci przetworow-jogurt, twarog czy ser.
Proszę poradzić się dietetyka, nie mamy takich informacji niestety.
A czy można robić kaszki i kleiki albo gotować płatki owsiane na mleku roślinnym a nie krowim ? Albo swoim z piersi?
I jakie warzywa oraz owoce sezonowe mogą byc bezpiecznie podawane w maju oraz czerwcu – jest to okres na kiedy przypada skończone 6 miesiący mojej córki. Bardzo chce metodę Blw ale moja mama puka sie w głów i kasuje juz zaopatrywać sie w słoiczki. Pomocyyy
Chciałabym wprowadzać warzywa ale jedno danie np zrobić jakaś kaszkę albo kleik- zupę mleczkna
Dziękuje za poradę 🙂
Jesli nie chcesz robic kaszek na mleku krowim, rób na wodzie po prostu. My tek robiłyśmy. Co do warzyw i owoców, to musisz sprawdzic co wówczas jest w sezonie. Możesz tez użyć warzyw mrożonych.
Czy można podać maliny 7m dziecku?
tak
Chciałbym zrobić córce (10 miesięcy) galaretkę, mogę używać żelatyny?
tak
Czy można użyć groszku konserwowego w daniu dla 7m dziecka?
w co ma w składzie? nie lepiej ugotowany groszek po prostu?
Syn skończył rok, ksylitol nadal zakazany? Właściwie czemu…? Nie wiedziałam o tym wcześniej, zdarzyło się, że jadł coś z odrobiną ksylitolu u babci, nic się nie działo. Będę wdzięczna za info 🙂
Ponieważ ma właściwości rozluźniające . Wytyczne wskazują by do 3r.ż unikać w diecie dziecka ksylitolu.
Witam. Ja standardowo mam zestaw pytań :). Córka ma już prawie 10m. Praktycznie cały czas korzystam z Waszych przepisów, bo są genialne! Mam wątpliwości co do produktów:
1. czy wiśnie/czereśnie i porzeczki obieramy ze skórki?
2. Czy można podać już zmielone orzechy, migdały, wiórki kokosowe, masło orzechowe?
3. Czy można podać kefir i zsiadłe mleko tak do wypicia a nie jako składnik potraw?
Z góry dziękuję za odp.pozdrawiam 😉
Hej, odpowiadamy:
1. Nie, nie obieramy, ale kroimy wzdłuż i wyjmujemy pestki.
2. No pewnie:)
3. Tak.
Hej, hej – u nas szesc miesięcy minęło i własnie od tygodnia rozszerzamy dietę i pojawiły sie wątpliwości odnośnie niektórych pokarmów np. suszone owoce – śliwka , morela , daktyle ? Słyszałam że na zatwardzenie sa dobre np. śliwka suszona z kaszką . Inne, to – kaszka kukurydziana , orkiszowa pelnoziarnista , płatki owsiane , jaglanka, amarantus , komosa, kasza gryczana – czy można już od szóstego miesiąca ? Owoce – arbuz, maliny , poziomki, melon ? Warzywa – brokuły, ogórek, pomidor, cukinia ? Chciałam ostatnio dac arbuzka ale przeczytałam że dopiero od 9 miesiaca ? I już sama nie wiem ? Z góry dziękuję za odpowiedź . Pozdrawiam ciepło
Dziś będzie o tym post:) Zapraszamy do lektury po g. 20
A dlaczego kakao jest niewskazane przed ukończeniem 12 mż?
Jest jedynie napisane, że możesz ale nie musisz zastąpić. Nie jest niewskazane. Po prostu czasem alergizuje albo zatwardza i zaproponowałysmy zamianę wówczas na karob.
Otaowane jest pod przepisem
Zastanawiaja mnie nastepujace produkty: kisiel i budyn z paczki oraz krewetki. Mozna podawac dziecku po 12 miesiacu?
Produkty tzw. gotowce, nie polecamy, ale od czasu do czasu nie zabija:) Krewetki np. smażone, tak.
Jestem na etapie robienia domowych dłoiczków dla niemowląt ponizej 1rż. Czym mogę dosłodzic brzoskwinie przed pasteryzacja ponieważ uważam że są zbyt kwaśne by przetrwały kilka msc ( dzieci mają dopiero 3msc)?
Niestety nie robimy słoikow z owocami
Dziewczyny, a jakie macie informacje od dietetyka ad. boczniaków? Traktować te grzyby tak jak pieczarki? Pozdrawiam
tak:) po 12m można podawać wg M. Jackowskiej.
Dziękuję.
A czemu xylitol jest szkodliwy. Ja żyję zęby synkowi pastą z xylitolem, wiadomo trochę połyka, a pasta jest dla maluszków do roku
wg naszej wiedzy, ksylitol nie powinien byc dodawany do dań dla dzieci poniżej 3 rż.
Czy głównym zarzutem dla wędzonek jest sól ? Czy są inne powody by nie podawać wędzonego np. wielonienasycone węglowodory aromatyczne? Jeżeli mamy sprawdzone mięso, które sami przyprawimy i uwędzimy to można podać niemowlakowi czy lepiej nie podawać produktów przyrządzanych taką metodą?
Absolutnie nie podawać. To nie jest obróbka godna zaufania, do tego ilość soli.
Mam pytanie: piekę chleb w automacie. W przepisach, które znalazłam zawsze dodawany jest cukier (chleb n drożdżach). Na 1 kg chleba to są 2 stołowe łyżki cukru. Czy moja córka (10 mc) może jadać takie chleb od czasu do czasu?
Cukier nie jest konieczny do pracy drożdży, ciasto bez niego wyrośnie tak samo.
Synek ma 9 m. Zaczynaliśmy od palek,ale po miesiącu stwierdził że woli kawałki i dzisiaj nie zje już niczego z łyżeczki. Jak mam mu podać zupki lub jogurt? Z kubeczka nie pije, łyżeczką sie bawi. Jedynie bidon z rurką, a zupka z grudkami nie przejdzie -próbowałam. Czasem chciałabym ugotować barszczyk czerwony czy krupniczej,bo tak to je tylko te same warzywa,mięsa prawie wcale nie chce. I najbardziej smakuje mu chlebek z masłem, brokuł i łosoś gotowany-a to przecież za mało. Żadne placki czy makarony mu nie smakują:(
A jak to jest z serem mozzarella? Za dwa tygodnie mamy roczek. Możemy? Np. w ekspresowych pizzerkach?
jasne:)
Czy wiadomo Pania cos na temat podawania kielkow? Od kiedy mozna, czy wszystkie i czy moga byc w formie surowej ? Spotkalam sie z opiniami, ze nie mozna, ze mozna, ale dopiero po 1 r.z. , ze jak juz mozna to tylko po obrobce termicznej. Dlaczego? Nie wiem. A niestety nie udalo mi sie znalezc zadnego rzetelnego zrodla informacji na ten temat.
Pozdrawiam
Nie mamy informacji, by nie można było podawać niemowlakowi
A co z majonezem? Takim sklepowym? Dziś dostałam pytanie z rodziny, czy moje 2,5 letnie dziecko może zjeść kotlecik z kurczaka, w którego składzie jest majonez . Nigdzie nie mogę znaleść informacji ?♀️
może:)
Mój 1,5 roczniak spróbował naszych potraw, doprawionych solå ( am am am…;) i od tego czasu, bardziej domaga się naszego jedzenia, naszych smaków. Do tej pory nie używałam soli do przyrządzania jego potraw. Wyczytałam, że do 2 lat jest zakazane podawać dziecku sól…?? Więc jak to jest z tä solą? Można czy nie można?
Sól do roku absolutnie nie. Sól dodawaną do potraw ogólnie warto ograniczać do minimum, ponieważ jest dodawana do większości kupnych produktów w sporej ilości.
Witam 🙂 nie mogę znaleźć info o tym, że nie powinnam dawać niemwoalkowi wywaru na mięsie. Czy coś się zmieniło w tej kwestii ? Pozdrawiam
można podawać wywary na mięsie. Nie ma dowodów na to, by to szkodziło.
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie stewii. W kulkach zbożowych z Otolandii jest stewia- 0.15% na każdy rodzaj kulek. Czy można podać takie kulki 10 miesięcznemu Dziecku? Dlaczego stewii się nie zaleca ? Dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam
można podać. mówimy o dużych ilościach:)
Kiedy można podać surowa rybę? (Sushi)
PO roku, ale tylko jeżeli masz 100% pewności, co do świeżości ryby.
a jak z serami z mleka niepasteryzowanego? od kiedy można?
Najwcześniej po roku i też ostrożnie, ze sprawdzonego źródła.
Czy droższe aktywne będą w porządku jako dodatek do pesto dla 8 miesięcznego malucha?
Nie mamy informacji. Warto spytać dietetyka.
Witam a czy może mnie ktoś uświadomić odnośnie serów. Jakie sery i od kiedy ? Moja córcia ma 10 miesięcy. Jakie mogę już podawać sery ? Dziękuje
Wszystkie, poza solankowymi, żółte rzadko i w małych ilościach ze wzgledu na sól
A kiedy wątróbkę drobiowa i jak ja przyrządzić ? ?
Po 3 rż wg najnowszych zleceń.
Czy można podawać tuńczyka z puszki? Jeśli tak, to który polecacie?
Tuńczyka najlepiej unikać.
A jak to jest z syropem klonowym? Po 1rż można czy jeszcze się wstrzymać?
Można.
Witam, chcialam sie dowiedziec dlaczego nie mozna podawac mleka koziego? czy tylko mleka czy serow z mleka niepasteryzowanego tez? Chlopak za tydzien skonczy roczek 🙂 dziekuje i pozdrawiam.
„Mleko takie (kozie) cechuje bardzo wysokie, niekiedy niebezpieczne, stężenie soli mineralnych oraz mała zawartość kwasu foliowego i witamin (zwłaszcza witaminy B12). Zdecydowanie nie należy stosować takiego mleka u niemowląt poniżej 12. m.ż. (…) Spożywanie takiego mleka zwiększa ryzyko wystąpienia niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego i/lub witaminy B12.”
Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria. 2014
Naszło mnie takie pytanie ale nie bardzo mogę znaleźć odpowiedź a sama nie jestem pewna, a mianowicie robię galart drobiowy z dodatkiem żelatyny i czy może go jeść 10 miesięczne niemowlę? Oczywiście chodzi mi o galaretkę. Oczywiście dla malucha porcja bez soli 🙂
Z góry dziękuję za odpowiedź! 🙂
zależy z czego go robisz
Czy dobrze rozumiem, że wpis jest aktualizowany na bieżąco zgodnie z najnowszą wiedzą? Przejrzałam komentarze i (chyba) odnoszą się do punktów, których już nie ma, np, zupy na wywarze mięsnym.
Jest aktualizowany na bieżąco, za każdym razem, gdy pojawiają się nowe zalecenia.
Czy można podać 12 m dziecku (uczulenie na mleko krowie i jajka) mleko sojowe (jako składnik potraw) i tofu?
tak
Czy mogę podać synkowi 10 miesięcy jogurt kokosowy naturalny bez cukru?
Oczywiście
A mleko modyfikowane Capricare (kozie)
Mleko kozie modyfikowane jest odpowiednio przystosowane do spożywania przez niemowlęta, podobnie jak mleko modyfikowane na bazie mleka krowiego
Od kiedy można podawać dziecku pyzy drożdżowe na parze? Chodzi mi oczywiście o taką „suchą” bez ciężkiego, tłustego sosu. Podczas świątecznych objadów często są to kupne ze sklepu. Czy powinnam zwrócić uwagę na coś szczególnego, żeby nie było tego w składzie?
Możesz podać. Uważaj na sól w składzie, a cukru tylko tyle, ile do zmobilizowania drożdży do pracy.
Od kiedy można podawać dziecku pyzy drożdżowe na parze? Mam na myśli oczywiście taka ,, suchą „, bez ciężkiego, tłustego mięsnego sosu. Często na rodzinnych świątecznych objadach pojawiają się takie kupne. Czy jest coś w składzie, na co powinnam zwrócić uwagę kupując?
Powinny być tylko niezbędne składniki- bez soli, a cukru tylko tyle, by zmobilizować drożdże do pracy.
A jak to jest z sodą oczyszczoną i/lub proszkiem do pieczenia?
Można podawać niemowlakowi odrobinę np. do gofrów, placków czy muffinek?
Czy lepiej się wstrzymać do roku?
Można
A ja mam pytanie o te wytwory mięsne w sensie wędliny parówki kiełbasy itd. Czy naprawdę jest ktoś kto czeka do 3 roku życia żeby dać dziecku parówkę albo szynke? W mojej rodzinie jemy dużo mięsa i dzień bez chleba z szynka jest stracony. Zastanawiam się jeśli bierzemy te wytwory z dobrego źródła czy naprawdę to taka tragedia jak dziecko dostanie od czasu do czasu parówkę Np po ukończeniu przez nie roku? Nie mogę znaleźć właśnie w internecie skąd takie zalecenie o tych przetworach, czy to who czy skąd?
To aktualne zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii Hepatologii i Żywienia Dzieci, które mówią:
„Niemowlętom i dzieciom do 3. r.ż. nie zaleca się podawać podrobów i przetworów mięsnych (kiełbasy, wędzonek, konserw, parówek i innych wyrobów garmażeryjnych).”
Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, 2021. Opierają się miedzy innymi na badaniach Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), która uznała wędliny jako rakotwórcze dla ludzi.