Poniżej 12 miesiąca życia NIE PODAWAJ  dziecku:

– pieczarek i grzybów leśnych (grzyby leśne podajemy jeszcze później, ok 12 r. ż);
– miodu (W miodzie mogą być przetrwalniki bakterii clostridium botulinum, które mogą wywołać botulizm dziecięcy. Starsze dzieci i dorośli sobie z nim poradzą, niemowlęta mogą się zatruć po prostu);
– produktów bardzo słonych np. oliwek, serów typu feta; wędzonek, sosu sojowego;
– dań słodzonych cukrem;

Zachowaj szczególną ostrożność podając dziecku (oczywiście starszemu):
– surowe mięso (tylko z pewnego źródła);
– jajka na miękko (białko powinno być ścięte);
– orzechy w całości (do 3 r. ż, orzechy podawaj zmielone lub rozdrobnione);
– stewię i ksylitol (ten drugi nie jest w ogóle wskazany dla małych dzieci poniżej 3r.z.);

Inne wątpliwe produkty:

– przetwory mleczne można podawać już po 6 m, (my jogurty naturalne zaczęłyśmy podawać Ali i Antkowi w 9m);
– cytrusy, gluten – można podawać od początku (obserwować dziecko!);
– kakao możesz (nie musisz) zastąpić karobem.

 

Niniejszy post nie stanowi profesjonalnej porady medycznej. W przypadku wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub dietetykiem niemowlęcym.