http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/05/mleko-owsiane.html

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
woda
pielucha tetrowa:)
czas…. 

Płatki zalewamy zimną, przegotowaną wodą. Ile wody? Tyle by zakryły całe płatki, ja po godzinie „podlałam je” trochę bo płatki „wypiły” wodę i przez noc mogłyby wyschnąć.
Odstawiam płatki w ciemne miejsce na ok. 10 h, ja zapomniałam o nich i po 24 h sobie przypomniałam.
Przelałam je do wysokiego pojemnika, dolałam zwykłą butelkową wodę źródlaną (3 szklanki) i zblendowałam. Stwierdziłam że mleko jest dosyć gęste więc dolałam jeszcze 0, 5 szklanki wody i dalej blendowałam. Następnie przelałam mleko przez pieluchę tetrową. „Trociny” które zostały wykorzystam do upieczenia prostych owsianych ciasteczek, a mleko schowałam do lodówki (max. 2 dni może w niej stać).
Inspiracją do powstania był blog i przepis na mleko roślinne na tej stronie .

płatki zblendowane z wodą po 24h
mleko owsiane i masa owsiana