15 porcji 8 miesięcy+

TE PLACKI, TO WASZ NR 1 NA NASZYM BLOGU!

Pokochaliście ten przepis i gości na waszych stołach od 2015 roku!

Ale jeśli trafiliście na niego po raz pierwszy, to czas zrobić puszyste placki z manny od razu:) 

Składniki:

  • 1 jajko (osobno białko i żółtko),
  • 1/2 szklanki kaszki manny,
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego,
  • 1 dojrzały banan,
  • opcjonalnie: 1 daktyl/ garść rodzynek oraz 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego i 1/2 łyżeczki cynamonu
 
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy kaszkę, mieszamy i odstawiamy na ok. 15-20 minut, by kaszka napęczniała. Banana obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę.

Daktyla/ rodzynki kroimy w drobna kostkę, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 min, a następnie odcedzamy i przesypujemy do manny.

Gdy kasza napęcznieje, mieszamy z bananem i żółtkiem. Dodajemy cynamon i wanilię. Ponownie mieszamy. 
Białko ubijamy na pianę, dodajemy do masy i mieszamy.
Rozgrzewamy suchą patelnię (ja używam teflonowej), łyżką nakładamy niewielką ilość ciasta i smażymy placuszki tylko do momentu, aż się zarumienią z obu stron.

Gotowe:)

Zamiast banana można dać  starte jabłko lub marchewkę, a dodatkowo osłodzić na talerzu np. miodem dzieciom po 12 m. 
Zobaczcie ten przepis na YouTubie:) KLIK
 
 lub na insta w naszej rolce- obejrzysz TU.
 
 
placki z kaszy manny alaantkoweblw
placki z kaszy manny

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep