
15 porcji 8 miesięcy+
TE PLACKI, TO WASZ NR 1 NA NASZYM BLOGU!
Pokochaliście ten przepis i gości na waszych stołach od 2015 roku!
Ale jeśli trafiliście na niego po raz pierwszy, to czas zrobić puszyste placki z manny od razu:)
Składniki:
- 1 jajko (osobno białko i żółtko),
- 1/2 szklanki kaszki manny,
- 1/2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego,
- 1 dojrzały banan,
- opcjonalnie: 1 daktyl/ garść rodzynek oraz 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego i 1/2 łyżeczki cynamonu
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy kaszkę, mieszamy i odstawiamy na ok. 15-20 minut, by kaszka napęczniała. Banana obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę.
Daktyla/ rodzynki kroimy w drobna kostkę, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 min, a następnie odcedzamy i przesypujemy do manny.
Gdy kasza napęcznieje, mieszamy z bananem i żółtkiem. Dodajemy cynamon i wanilię. Ponownie mieszamy.
Białko ubijamy na pianę, dodajemy do masy i mieszamy.
Rozgrzewamy suchą patelnię (ja używam teflonowej), łyżką nakładamy niewielką ilość ciasta i smażymy placuszki tylko do momentu, aż się zarumienią z obu stron.
Gotowe:)
Zamiast banana można dać starte jabłko lub marchewkę, a dodatkowo osłodzić na talerzu np. miodem dzieciom po 12 m.
Zobaczcie ten przepis na YouTubie:) KLIK
lub na insta w naszej rolce- obejrzysz TU.


Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Robiłam już wcześniej, są bombowe!!!
O tak, można się uzależnić 🙂
A czym można zastąpić jajko? moj maluch jest uczulony.
Jest banan- powinien wystarczyć.
Wystarcza 🙂 dziś nie miałam totalnie nic poza zczerniałym bananem, zero jajek, chleba, nic … i już myślałam, że cyc na śniadanie, ale te placki mnie uratowały 🙂 uboga wersja (mleko,banan, manna) też super pyszna 🙂
Witam czy te placuszki można zrobić z mleczną kaszką np Bobovita. Szukam czegoś do zastąpienia wieczornej porcji kaszki.
Nie polecamy kaszek bobowita i innych mieszanek. Z powodzeniem możesz zastąpić tę kaszkę plackami z manny i na pewno będzie to z korzyścią odżwyczą dla dziecka.
A jakie inne kaszki dla dziecka polecacie zamiast mieszanek ? Moze podacie jakies szybkie przepisy 🙂
Nie rozumiem pytania.
np. kasza jaglana + jakiś owoc + daktyl (bez daktyla i tak już będzie wystarczająco słodko). Są też kasze; kukurydziane, owsiane itd.
Te kupne np. Bobovita zawierają mnóstwo cukru i są przetworzone.
Jesli szukacie czegoś dobrego na szybko to mogą być też kaszki Holle, które są w więkoszości pełnoziarniste.
Zamiast banana dałam awokado. Niestety banany się skończyły. Wyszło super. Dzięki za przepis !
Kaszki z helpy są bardzo dobre;)
A czy mój 7 – miesięczny synek może już spróbować placuszków? Gryzienie uwielbia natomiast papki są okropne:-)
Decyzja należy do Ciebie
Jak długo można przechowywać te placki? Czy po kilku dniach w lodówce możnaby jeszcze podać dziecku (9 m-cy)?
Raczej nie, max 2 dni.
Po KILKU dniach?? sama bym ich nie zjadła, a co dopiero dać dziecku.. najpóźniej na drugi dzień,,,
Czy daktyle/rodzynki mozna zastapic suszona zurawina lub jagodami goji?
Jasne, można też dać świeże owoce np. Kawałki gruszki, jabłka, maliny:-)
Rewelacja! Takie szybkie i smaczne, że szok.
Pominęłam daktyle ale dodałam łyżkę smaku Jagodę z Helpy ?
Kaszka manna to to samo co zwykła kasza manna ?
Tak
Czyli rozumiem że kaszki manny nie gotujemy w mleku, tylko namaczamy? Czy gotujemy?
NIE gotujemy, TYLKO namaczamy:) Wystarczy:) Smacznego:)
Iwa Dziedzic – „błyskawicznej” czyli takiej której nie trzeba gotować:-)
W instrukcji obsługi „błyskawicznej”, której zawsze używam, jest napisane: dodać do wrzątku i gotować około 3 minut. Na sucho się raczej nie nadaje do jedzenia :). Ale już wszystko wiem 🙂
Smacznego 🙂
Namaczamy w zimnym czy ciepłym mleku?
W zimnym.
Uwielbiamy te placuszki. Dziękuję za świetny przepis 🙂 a proszę mi podpowiedzieć z jakimi można je zrobić warzywami i w jaki sposób, żeby miało to ręce i nogi ? 😉
Szczypiorek, drobno pokrojona papryka.
Mega pomysł! Jutro wypróbuję! 🙂
Koniecznie 🙂
Uzależniający jest Wasz blog 🙂
Dziękujemy 🙂
super pomysł! Na pewno wypróbuje! No i gratuluję przejścia do kolejnego etapu 🙂
Dziękujemy 🙂
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Bardzo fajny przepis, zaraz będę robić dla Staśka na podwieczorko-kolację 🙂 Gdzieś widziałam podobny ale do gotowej masy dodawało się trochę masła orzechowego. Robiłam – byłý pyszne aczkolwiek masło orzechowe te kupne do najzdrowszych nie należy 😉
Smacznego 🙂
a ze zwykłą kaszą wyjdą czy musi być błyskawiczna? w domu mam zwykłą, a do sklepu za daleko 😉
Możesz zrobić ze zwykłą ale mocz ją dłużej, ok 30 min.
Czesc. Dzieki za przepis. Wlasnie jemy:) Czy macie jakas wersje tych plackow bez banana? Bede wdzieczna za informacje. Pozdrawiam. Justyna.
Nie mamy, ale mogą być np z ugotowaną rozgniecioną marchewką i zielonym groszkiem lub z miodem i malinami lub z czym dusza zapragnie 🙂 o albo z syropem daktylowym.
Ja właśnie zrobiłam swoim dziewcznynkom (8m i 2,5r.) z jabuszkiem startym na grubych oczkach i szczyptą cynamonu. Są przepyszne!
I tylko sie zastanawiam, jak przechować kilka do jutra…w lodówce? w normalnej temp. np. szczelnie zamknięte?
W lodówce, szczelnie zamknięte.
ale musiały być delikatne, ja bym je tylko polała jakimś musem owocowym i orzechami nerkowca ! 🙂
Wedle uznania:) Pozdrawiamy Madziu:)
Pyszne te placuszki wyszły teraz czekam na mojego małego testera,w sam raz na śniadanko
Oby mu smakowały:)
I zniknęły w mgnieniu oka:)
Świetnie:) Cieszę się, że Wam smakowały:)
A czy można te placuszki zrobić bez białka?
Prawdopodobnie tak:) Ale nie wiem czy będą tak puszyste.
Ja robię bez białka i wychodzą równie dobre 🙂
Widzę, że mój przepis z FB się podoba 😉
Przepis jest inspirowany wieloma próbami różnych kaszkowych placków, a nie żadnym konkretnym przepisem:) Podziel się z nami swoim przepisem, bo chyba go nie znamy:) Pozdrawiamy!
REWELACJA 🙂
Dziękuję:)
Prostota tych placków i ich czadowy smak powalają! Wchodzą do naszego menu na stałe:)
Smacznego:)
Podejrzewam u małej skazę białkową, więc pytanie – czym zastąpić jajko? Drugim bananem?
Tak, możesz spróbować, jednak nie obiecuję, że będą tak puszyste, albo dodaj pół banana.
Zamiat bialka można dodać ubitej wody po ciecierzycy, w jakich proporcjach nie wiem bo jeszcze nie próbowałam. Pozdrawiam
Ja akurat miałam pod ręką gotową mleczną kaszkę manne bez cukru Bobovity i też placuszki wyszły super.
Cieszę się,że przepis się sprawdził.:)
a czy można mleko zastapić wodą?
Sama sobi odpowiem można je zrobic z woda bo ja robiłam i zmieniłam troszke Wasz przepis bo dodałam banana i mandarynki, mały sie tak zajadął że masakra dziękuje za super przepisy
Moja ma 8 msc i mleka boję się podać.Czym zastąpić aby było smaczne? Czy może takie mleko 0, 5% dac?
Z wodą też będzie smaczne:)
One są meega 🙂 zastanawiałam się tylko czy wodę z kaszy tez. Ale po zastanowieniu odlalam ją dochodząc do wniosku ze ciasto będzie za rzadkie. No i wyszło dobre.
Robiłam ze zwyklej manny i moczyłam ok 20 min w lekko cieplej wodzie. Wyszlo dobre. Nawet bardzo 🙂
Ja nawet jak nie wsiąknie całej wody/mleka to nie odlewam, a i tak wychodzą puszyste i nie rozwalają się:) Cieszę się, że tak Wam smakują:)
Placuszki robią u nas furorę 😀 nasz mały 12 miesięczny szkrab potrafi zjeść 6 od razu 😀 Fantastyczny przepis !!!!!!
O to prawdziwy pożeracz placuszków:) Ala zjada 2-3 max za jednym razem:)
To moje już drugie podejście do tych placków i nie da ich się przewrócić na patelni, co robię nie tak?
Może za szybko próbujesz otworzyć
Mój mały je uwielbia…dodajemy jeszcze borówki
A my czasem maliny:)
Czy z przepisu wychodzi tyle placków co na zdjęciu?
Tak:)
Właśnie zrobiłam placuszki. Są BOOOSKIE! !! Będę próbować następne przepisy 🙂
Cieszę się bardzo:) Smacznego:)
Mniam mniam. Fajne placuszki
Dzięki:)
Witam, czy do przygotowania placuszków można użyć mleka modyfikowanego? Chciałam zrobić placuszki mojej 8-miesięcznej córeczce 🙂
Niestety, nie mam pojęcia, nigdy nie używałam mm. Ale na pewno można zrobić je na wodzie i równie pysznie smakują:)
Ja zrobiłam placuszki na mleku modyfikowanym i wyszły OK.
Właśnie drukuje sobie przepis na te placuszki! wyglądają bardzo apetycznie!
Smacznego:)
Pierwszy raz zrobiłam coś z internetowego przepisu:) Super, smaczne i łatwe:) Zaraz obudzę śpiącą Córeczkę, żeby i ona spróbowała 😉
Cieszymy się,że to z nami ten debiut:)Daj znać, czy Córci smakowało:)
Moja Alunia zachwycona:) Właśnie zastanawiam się, czy znowu je zrobić, czy wykonać jakąś inna pychotkę z Waszej strony:)
a może jutro takie?
http://www.alaantkoweblw.pl/2015/02/bezglutenowe-pankejki-z-kaszy-gryczanej.html
Super smaczne, moja Alunia wcina na śniadanie…dzięki dziewczyny za super blog gotowanie to teraz przyjemność 😉 czy jest szansa na podział śniadania, obiady itd?
Hej, jasne taki podział istnieje od dawna, u góry „Przepisy blw” kliknij 🙂
Oo 😉 dzięki teraz to bajka 😉
a mi przywierają do patelni 🙁 co robię nie tak?
chyba lałam za dużo ciasta na raz, bo pod koniec wyszły już ok 🙂
Czy mogłabym podać te placuszki mojej 9,5 miesięcznej córeczce? Może mleko zastąpić wodą?
Tak, można.
Ja podałąm mojej 8,5 miesiecznej Córeczce-placuszki an mleczku-i wszytsko było OK:)Dziś znów je zrobię:)
robiłam je wczoraj wyszły pyszne a mój synek zjadł prawie dwa i jedzenie ich sprawiło mu wiele radości
Świetnie:) Zapraszamy do korzystania z naszych przepisów częściej:)
wcale mi nie chcą odchodzić z patelni. masakra..
Nie zniechęcaj się. Jakiej patelni używasz?
No właśnie, a jaką konkretnie Wy używacie z Ikei? Smazycie na indukcji?
aktualnie używamy patelni Woll
ja mam ten sam problem 🙁 całe ciasto wywaliłam do śmietnika… poproszę moją mamę żeby spróbowała zrobić mam nadzieję że jej wyjdzie…
Proponuje smażyć na patelni do nalesnikow ?
Jaką kaszkę użyłaś?
Witam. Mam zapytanie, czy do placków mogę użyć mleka modyfikowanego? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam:)
Tak:)
Zrobiłam i ja! Dla mojej kochanej siostrzenicy i nie tylko 🙂
http://niby-nic.blogspot.com/2015/03/placuszki-z-kaszy-manny.html
Super!
No dobra… robiłam je kilka razy i zawsze mi się jarają na ciemny bronz ;/
Jak to robicie, że są takie złote, rumiane?
Mam patelnię z Ikei, smażyłam na małym i dużym ogniu – zawsze to samo… Gdy są takie złote nie da się ich przerzucić na druga stronę.. A potem już są brązowe ;/
A czym je przewracasz? Może spróbuj zrobić je nieco mniejsze?
mój mąż woli na słono i pyta czy możliwa jest wersja tych placuszków na słono 😉
dziś zrobiłam krakersy i ciasteczka owsiane – pycha pycha pycha!
Wasz blog powoli mnie uzależnia 😉
pozdrawiam
Asia
Robiłam już te placki z marchewką i cynamonem, z warzywami ugotowanymi i pokrojonymi w kosteczkę z curry i ze szpinakiem i czosnkiem. Za każdym razem były tak samo smaczne:)Zatem-do dzieła!Może wymyślisz jakąś swoją kombinację:)Podziel się później:)
Kobietki help! Próbowałam je zrobić ze zwykłej manny. Ugotowałam (chciałam szybko bez czekania 30 min.podczas namaczania), ale tak szybko się zgęstła, że musiałam dolewać wody. Po dodaniu reszty składników nijak nie chciały się trzymać te placki ani nie rosły, ani nie dawały się przekręcać. Robił ktoś z takiej manny wymagającej gotowania? Z początku manna musi być taka gęsta przed dodaniem reszty składników? Ewentualnie jakie manny błyskawicznej używałyście? Koniecznie chcę spróbować raz jeszcze.
Szczerze mówiąc, to nie wpadłabym na to by gotować mannę, nawet tą zwykłą, nie błyskawiczną.Bo to długie moczenie wystarcza, ale rozumiem, że chciałaś na szybko. I pewnie jak kasza się ugotowała to jest bardziej ”paćkowata” niż jak wtedy gdy jest moczona. Pewnie dlatego taki efekt;/ Błyskawiczną kupuję z Kupca lub nawet w Biedronce;)
Ale w tych przepisach na torebce jest napisane by gotowac. Ja mam właśnie tę z biedronki, ale nie jest napisane, że to błyskawiczna, chociaż innej nie widziałam. Po namoczeniu taka gęsta jest ta manna? No to sprobuje raz jeszcze namaczając.
Udało się! Namoczyłam, jak w przepisie, wzięłam inną patelnię i się udało. MNIAM!
Bardzo się cieszę,że wyszło i smakowało!Podziel się zdjęciem!:)
Robiłam na śniadanie są pyszne mniam, mała zjadła chyba 4 🙂 będziemy robić częściej. Mam tylko pytanie, a właściwie prośbę polećcie jakąś dobrą paletnię bo na mojej większość placków przypala się albo rozlatuje.
Używamy teflonowych patelni z IKEA. Mają duży wybór i nam służą:)
A czy mleko kokosowe z Lidla moze byc? Czy takie kartonowe lepsze?
Ważne,żeby było płynnej konsystencji.
Pomocy! Co zrobiłam źle,że mi surowe ciasto po upieczeniu zostało? Zrobiłam z wodą, wlałam wrzątek co kaszki i jakoś się chyba skleiło za mocno…..myślicie że to przez wrzątek? Przy pieczeniu z zewnątrz jako tako upieczone ale w środku surowe ciasto…zjadłam kilka to aż mnie brzuch rozbolał;/
Tak,przez wrzątek. Kaszka nie tyle napęczniała, co się od razu zagęściła. Następnym razem nie używaj wrzątku;)
Polecam. Bardzo fajny przepis. To moj pierwszy przepis z tej strony. Spodobalo mi sie i zostaje 🙂 Najczesciej robie bez rodzynek. Dla mojego Igora i tak sa wystarczajaco slodkie, jesli banan jest odpowienio dojrzaly.
Witam,
Synek ma prawie 9 miesięcy i do tej pory był / jest papkowy. Powoli chcę go przestawiać na "normalne" jedzenie – czy poradzi sobie z tymi placuszkami? Czy lepiej zacząć o gotowanych na miękko warzyw?
Zacznij od warzyw. Tylko pamiętaj,zawsze jedzcie razem i to samo.
witam serdecznie!
jak długo mogą leżeć takie placuszki ? dziękuję za możliwie szybką odpowiedź.
W lodówce 1 maks 2 dni. Ale wiadomo,że one będą najsmaczniejsze tego samego dnia.
Rewelacja! Śledzę wasz blog, ale przepis na placuszki skłonił mnie do komentarza. Super sprawa, zrobiłam dziś bez banana i z jagodami, trzeba korzystać z sezonowych owoców, i młody był zachwycony, a i my zjedliśmy 😉
Dzięki za świetny blog 🙂
Na zdrowie!
Zrobiłam dzisiaj na śniadanie placuszki,są bardzo dobre. Ale mam pytanie odnośnie ciasta.Czy musze usmażyć placki z całej porcji,czy mogę ciasto wstawić do lodówki i usmażyć świeże placki za pare godzin?
Możesz usmażyć później.
Dużo słyszałam o sławnych placuszkach z kaszy manny 🙂 w końcu się skusiłam i zrobiłam i chwała Wam za ten pomysł, syn małojadek, zachwycony!! Dzięki, na stałe zapisuję w pamięci 🙂
Miło nam być w Twojej pamięci;)Pozdrawiamy!:)
Nie wyszły mi takie "fotogeniczne" jak wasze ale zniknęły z talerza a to się liczy 🙂 Moje pierwsze 🙂 Dziś z dyni 🙂
U nas dzisiaj zagościły placuszki z dżemem porzeczkowym. Córa wcina już drugiego i nie wiem czy zostanie coś dla męża jak wróci z pracy 🙂 Pychota!
dzisiaj robiłam placuszki! Rewelacyjny przepis! Prosty, szybki, pyszny!
Makowi bardzo smakowały, zjadł 5 ! dzięki 🙂
*Maćkowi
Świetne, lekkie, słodziutkie i szybkie do wykonania placuszki 🙂
Z ostatniej chwili – polecam dodanie malin lub borówek 🙂
czy placuszki nadają się dla dziecka 6 mies? Czy lepiej poczekać z tym smażeniem?
Poczekaj jeszcze…:)
A jak dlugo czekać?
Po dodaniu kaszy do mleka??Okolo 5 min wystarczy.
nie mam daktyli ani rodzynek. Do sklepu daleko… Czym zastąpić? Moze byc bez?
Moze,ale będą mniej słodkie.
Rany…. Użyłam kaszki manny niesłodzonej bobovity, na wodzie- lekko cieplej. Trzymałam ok 30 min. A na patelni packa…:( przypalają sie od spodu ale nie jestem w stanie ich odwrocić bo sie rozpadają. Dodawałam wiecej kaszy, smażyłam na oliwe …. Nic nie pomaga:( co robic??
Kupc najzwyklejszą kaszke mannę np. firmy Kupiec, te dziecięce nie nadają się:)
Pomogło! Dziękuję 🙂
choć tak piękne jak Wasze jeszcze nie wyszły – no ale trening czyni mistrza…
A czemu jest to oznaczone jako śniadanko?nie mogłoby byc na kolacje dla rocznego dziecka? Zamiast kaszki?
Jasne:) Sprawdzą się tez jako podwieczorek:)
Fajne, ale u mnie było czuć bardzo kaszkę, była taka po prostu "niedogotowana". Nie wiem czy kaszka błyskawiczna to ta sam którą najdujemy normalnie w sklepie? Może zrobilam jednak coś źle…
Placki w 80% skłądają się z kaszki więc będzie ją czuć:) Ale nie ma opcji by była niedogotowana. Jesli Ci to przeszkadza, spróbuj odlać nadmiar mleka po namoczeniu i zblendowac kaszkę przed zmieszaniem jej z pozostałymi składnikami.
A ewentualnie kaszkę manną możn zastąpić orkiszową? I wtedy będą sie nadawały na półroczniaka?
Manna podobnie jak orisz nadają się dla półroczniaka. MY natomiast nie podawałyśmy placków w 6 miesiącu życia:) Czekałyśmy z tym do ok 8 m.:) Ale jesli chcesz, możesz podać.
Zrobiłam z jabłkiem bez rodzynek 🙂 REWELACJA!
Robiłam je dwa razy i wychodzą super. Za drugim razme zamiast banna dałam twaróg i borówki z malinami oraz łyżczkę syropu z agawy – moja mała je pożerała w trybie światła 🙂
Placuchy są super extra! Wyszły idealnie. Mam tylko pytanie – jakie daktyle dodajecie do tych plackow? Bo ja wszędzie spotykam się z takimi suszonymi, karmelizowanymi jakby, ale to chyba nie o takie chodzi? Czy o takie? 🙂
Ja kupuję w Rossmanie albo PIotrze i Pawle z lini bio. To po prostu suszone daktyle i tyle:)
Bardzo się cieszę, że dziś przez przypadek natknęłam się na Wasz blog. Poszukiwałam w rozpaczy jakiś pomysłów BLW na sniadanie dla synka. Od kilku miesięcy rozszerzamy dietę metodą BLW. Moje dziecko jest ufne do nowości i szczęśliwe gdy samo je. Po lekturze książki o BLW kilka miesięcy temu wyczerpały mi sie pomysły na potrawy. Dziś chciałam nakarmić synka łyżeczką kaszką manną taką na gęsto…Była stanowcza odmowa. W mig zrobiłam Wasze placuszki i …zniknęły 3 szt. Teraz mam kopalnię pomysłów, dziękuje raz jeszcze!
Witamy w naszych skromnych lecz goscinnych progach:)!
Dodam, że smakują obłędnie, zupełnie jak kaszka manna na gęsto!
Robiłam wczoraj. Są pyszne. A mała moja się zajadała :).
czy sa ok dla 7.5 msc dziecka?
Tak, aczkolwiek my nie dawałyśmy 7 m dzieciom placków, raczej gotowane warzywa, owoce, kasze:)
obłędne 😀 jesteście boskie:) nareszcie mam przepisy w jednym miejscu, proste, smaczne, szybkie i najważniejsze- synek zjada wszystko aż mu się uszy trzęsą 😀 a ostatnio zrobił się wybredny pomimo swoich 20 miesięcy 🙂 dziękuję, na stałe zagościłam u Was 🙂 zaraz zamawiam książkę 😀
Zamawiaj zamawiaj:))) Dziękujemy <3
Mnie też placuszki przywierały do patelni i upiekłam w piekarniku:-) Wyjełam jak się lekko zarumieniły. Moja córka jeszcze nie próbowała ale jak dla mnie pycha, zaraz wstanie to będziemy razem próbować:-) Dzięki za przepis
Naprawdę pyszne te placuszki, nie spodziewałam się takiego efektu, raczej nie lubię takich placków a te są naprawde pyszne. Agatka tak jak mało wszystkiego je to tego zjadła naprawdę dużo.. Bardzo się cieszę, że jesteście, bo korzystam z Waszych przepisów:)
Dziękujemy za miłe słowa!:)
Czy pokryta teflonem patelnia do naleśników z Ikei jest dobra do smażenia tych placuszków? Zrobiłam je dziś córce zgodnie z Waszym przepisem, ale trochę przywierają i niestety większość wyszła ciemniejszych niż te piękne placuchy na zamieszczonym do przepisu zdjęciu.. 🙂
Ja piekę na najzwyklejszej teflonowej z Ikea i zawsze mi wychodzą:)
musisz je smażyć naprawdę baarzo krótko i na malutkim ogniu. Wtedy na pewno będą jaśniutkie.
A myślicie że zamiast mleka krowiego mogę dać mleko modyfikowane, które daje na codzień? Mały ma skończone 7 miesięcy i jeszcze nie dawałam mu mleka krowiego w żadnej postaci.
W 7 m nie dawałybyśmy placków.. raczej warzywa, owoce, kasze gotowane. Nie wiemy czy na MM można gotować, takim maluszkom to lepiej na wodzie:)
W sumie ten przepis poleciła mi jedna z mam, którą inspirujecie. Dziękuję za przepis. Polecam wersję – 1 banan + 0,5 jabłka + łyżka żurawiny. Pychaaa
Ja dziś zaszalałam, bo do tego przepisu zrobiłam mleko jaglane 🙂 A placuszków zrobiłam więcej, wszystkie zniknęły, żaden się nie ostał na później. Najmłodszy zjadł chyba z 4 🙂
Naprawdę, Wasz blog jest wciągający 🙂
Co mogłam zrobić źle, że placuszki nie wyszły takie puszyste, tylko w środku są mokre?
🙁
Może nie ubiłaś dobrze białka?
Hm, w sumie możliwe, przy dziecku zawsze się ze wszystkim spieszę… Dzięki 🙂 Będę jeszcze próbować.
[…] Inspiracja – podesłana przez moją koleżankę Malwinę :* […]
Musialam zrobic dwie porcje bo jedna sama zjadlam:) przepyszne:)
Właśnie zrobiłam placuszki – wyszły przepyszne, nawet nie sądziłam, że manna może tak smakować 😀
Kocham je. Nawet moje ziecko potrafi zjeść 2-3 a w jej przypadku to megaaa dużo. Robię je śrenio raz w tygodniu. Dzisiaj też:) Z tym że dzisiaj z jogurtem zamiast mleka i sokiem z mandarynek 🙂 Pycha
Pycha! Mała zjadła, mama zjadła, załapała się nawet babcia, która wpadła z wizytą. Wkrótce do nich wrócimy z nowymi składnikami 🙂
Zrobiłam wczoraj i się udało. Młodej nawet smakowało 🙂 To pierwszy przepis od Pani.
Pozdrawiam 🙂
Witamy u nas:) Częstujcie się i zapraszamy do książki alaantkoweBLW:)
Super placuszki, dopiero zaczynam przygodę z waszymi przepisami, szkoda że nie trafiłam na nie jak zaczynałam małej podawać takie jedzonko. Ale lepiej późno niż wcale 🙂
Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie (oprócz tego, że moczyłam kaszę w wodzie a nie w mleku) a wyszły mi płaskie jak naleśniki (mimo, że robiłam takie malutkie krążki na patelni). Nie mam pojęcia co zrobiłam nie tak… 🙁 W smaku były dobre, ale puszyste nie były w ogóle.
Sekret puszystości to dobrze ubite białko, może tu tkwi przyczyna?
Mam pytanie dotyczące kaszki. Robiłam już placuszki z manny (raz z bananem, a raz z jabłkiem) i były pyszne, ale niedawno okazało się, że synek ma alergię na gluten. Próbowałam też placki z kaszy gryczanej, ale smakowały nam mniej. Czy myślicie, że kaszka kukurydziana mogłaby zastąpić mannę?
To zupełnie inna kasza, ale jeśli nie spróbujesz, nie przekonasz się. My niestety nie robiłyśmy na kukurydzianej.
Me gusta. :3 Może wypróbuję też wersję z warzywami, np. marchewką.
Wspaniałe:-D takie delikatne chmurki:-) dzięki Waszym przepisom mogę przemycić kasze mojemu berbeciowi.
Wyszły pyszne! 🙂 ale u nas niestety od razu reakcja alergiczna 🙁 drapie się i na twarzy wysypana 🙁 poleććie proszę jakieś placuszki bez jajek 🙂
Zastąp jajka zmielonym siemieniem lnianym lub bananem.
Czy można użyć kaszy mannej razowej ?
Robiłam już wielokrotnie ze zwykłej i są przepyszne 😀 uwielbiamy je z córką
Robiłam na razowej. Wyszły pyszne,ale mniej puszyte:)
Ostatnio zabrakło mi kaszy mannej, zapomniałam kupić a mieliśmy ochotę na te placuszki. I zastąpiłam kaszę mąką krupczatką. Wychodzą takie same 🙂
Niestety moje dziecię pogardziło plackami… Nie smakowały mu. Na szczęście mama zjadła 🙂
Genialny przepis:) Dzięki Dziewczyny uwielbiamy Wasz blog 🙂
Placuszki rewelacja. Robiłam je buraczkowe . I moje Dziecię które nie lubi buraczkow jadło aż się uszy trzesly. Wcześniej robiłam takie placuszki z kaszy kukurydziane z oregano.
Zdarzyło mi się już użyć bananów, jabłek, suszonych śliwek i rozmrożonych truskawek, za każdym razem placuszki się udają. Wspaniały przepis:)
Placuszki są przepyszne 🙂 robiłam już różne wersje z warzywami, z owocami i wszystkie są dobre a smaże na patelni od nalesników 🙂
Zrobiłam z mlekiem migdałowym własnej roboty. Podczas smażenia zjadałam chyba co drugi placek 😀 Mojej córeczce bardzo smakują. Po prostu pyszne.
jedne z lepszych placuszków jakie jadłam! są naprawdę pyszne i bez grama cukru. Wyszły idealne, puszyste i wyrośnięte, Gorąco Polecam!
Jestem troszkę zrezygnowana, bo mój maluszek, który skończył 8 miesięcy (nie ma jeszcze żadnego ząbka i dopiero "prawie" siada) nie potrafi jeść sam:
– marechewki ugotowanej na parze pokrojonej w długie paski (nawet jak sama mu najpierw trzymałam to próbować ugryźć ale bez ząbków nie dawał rady
– dawałam kawałek świeżej gruszki, trochę jakby udało mu sie nagryźć ale nie chciał dalej
– chlebek z masełkiem kawałek kromki trzymany najpierw przeze mnie w ręce, smoktał masełko, a potem więcej miękkiego się dostało mu do buźki i zaczął się strasznie krztusić że sama się przestraszyłam, po tym incydencie nie chciał już próbować
– wczoraj robiłam takie lane kluski serowe, dość miękkie, dawałam mu do pogryzienia, i też nie
:((( naprawdę nie wiem, może on jest jeszcze za malutki? Zaś jak dam mu banana w siateczce to smoka, smoka i zje
Co o tym myslicie?
Myślimy, że każde dziecko ma swój czas:) Czy jesz z nim i to samo? Czy sam ma możliwość chwytania?
Jeszcze jesteśmy przed zakupem krzesełka do samodzielnego jedzenia, także Mikuś na razie był karmiony jak trzymałam go na kolanach. Jeśli chodzi o warzywa/owoce w kawałkach to dawałam mu je do buźki sama trzymając w swojej dłoni, aby zobaczyć wogóle jego reakcję, bałam się też zakrztuszenia. Jedząc zaś pulpeta, ziemniaczki i gotowana marchewkę, podziobane widelcem na talerzyku pozwalałam mu dotykać rączkami, ale raczej to była zabawa, nie próbował nawet wkładać jedzenia do buźki tylko rozgniatał rączkami. Ale to wlasnie wtedy schwycił za widelczyk z jedzeniem i włożył sam do buźki, i tak 3 razy.
Witam,
mam pytanie – próbowałam dzisiaj zrobić te placuszki, ale niestety coś poszło nie tak. Namoczyłam kaszkę manną (taką holle pełnoziarnistą) w mleku migdałowym (wysła fajna gęsta), dodałam banana i jajko i niestety plcuszki nie wyszły. Na patelni (takiej teflonowej do smażenia należników) zaczęły bulgotać i nie chciały się ściąć 🙁 proszę o pomoc, bo bardzo chciałabym spróbować tych placuszków 🙂
Nie mamy pojęcia co poszlo nie tak. Może to pecha jakis:) nie zrażaj się!
Witam, od którego miesiąca można podawać te placuszki? Jak to jest z tym białkiem?
Od ok 8-9 m, a o co pytasz z białkiem bo nie rozumiem?
Placuszki świetne, cała rodzina zachwycona 😀
Próbuję wstawić zdjęcie ale coś się nie udaje. Dodam, że przetestowaliśmy również wersję z jabłkiem i jest równie wyśmienita. Pozdrawiamy!
Czy mleko mogę zastąpić wodą?
Tak:)
I jak dobre wyszły placki na wodzie?
ja też robiłam na wodzie były smaczne ale mniej słodkie. mały mial alergie na mleko krowie ale od kilku tygodni stopniowo zaczynamy mu podawac mleko i przetwory na szczescie nic mu sie nie dzieje mały skończył 10 miesięcy. placki są świetne
p.s mleko delikatnie podgrzewam żeby bylo lekko letnie to wtedy szybciej kasza się robi, dużo szybciej w kilka minutek i gotowe 🙂
Dopiero zaczynamy rozszerzanie diety. Owoce i warzywa są memłane i ostatecznie w większości wypluwane. A tu placki? podeszly bardzo mojemu synowi! Jakby mogl, to by wszystkie 15 zjadl 😀
Nie dawałam banana, bo nie miałam.Zrobiłam na domowym mleku kokosowym, które było dosłodzone daktylami (15 daktyli na 200gwiórków i 2,5l wody). Placki wyszly bardzo, bardzo smaczne, idealne do rączki,łatwo zjeść, bo same się rozpadają w buzi. Ba, sama zjadłam ze smakiem.
Donoszę,że kasza nie musi byc blyskawiczna, zrobilam ze zwyklej manny i tez wyszly 🙂
Cześć, Dziewczyny! 🙂 Dzięki za te wszystkie przepisy, jest w czym wybierać. Właśnie wracamy do blw, pierwsze próby nam nie wyszły, córka pare razy się zakrztusiła i naprawdę narobiła mi stracha. Jednak myślę, że to jeszcze nie był ten moment. Odczekałam trochę i od kilku dni znów próbujemy na nowo. I jestem bardzo zadowolona. Mała radzi sobie o wiele lepiej niż przy pierwszych próbach. Dzisiejsze śniadanie, obiad i podwieczorek zjedzone samodzielenie. Jajecznica, makaron ze szpinakiem i te placuszki wszystko inspirowane Waszymi przepisami. Córa zadowolona i ja jakaś taka dumna chodzę 😀 Oby tak dalej 🙂 Placuszki takie dobre, że ja i mąż zajadaliśmy ze smakiem 😉 Właśnie szukam czegoś na jutrzejszy obiad. Pozdrowienia! 😉
Pozdrawiamy również i powodzenia!
Bardzo nam smakowalo! dodalam 3suszone śliwki zamiast daktyla i tez wyszly super 😉
Rewelacyjny przepis. Robiłam już kilka różnych opcji, m.in. z pomidorami, świeżą bazyli i serem żółtym, a także z pieczarkami, papryką i szczypiorkiem. Wersje na słodko też, z dodatkiem np. truskawek. Nasz 13-miesięczny pożeracz placków potrafi zjeść z 5 za jednym zamachem 🙂
A co myślicie o smażeniu na oleju kokosowym lub arachidowym? Nie jestem przekonana do smażenia na suchej teflonowej patelni, bo gdzieś kiedyś przeczytałam, że wtedy z teflonu uwalniają się jakieś rakotwórcze związki.
Smażymy na małej ilości rzepakowego lub kokosowego. Czasem na klarowanym maśle.
Zrobiłam, usmażyłam na oleju arachidowym, są super 🙂 Teraz leżą i czekają aż mały wstanie z drzemki, a ja walczę sama ze sobą, żeby ich nie zjeść 🙂 Następnym razem zrobię podwójną porcję. 🙂
Super przepis! Mojej córce bardzo smakowało, niestety nie lubi żadnych kasz i kaszek, więc takie placki do świetny pomysł. Chciałam jej część zostawić w lodówce na drugi dzień, ale nie dałam rady ich nie zjeść 🙂
Dzisiaj na śniadanie były placuszki z kaszki manny. W mojej wersji z łyżką syropu klonowego, borówkami z własnego ogródka i brzoskwinią. Coś czuję, że to danie na stałe zagości w naszym menu. Szybkie proste i przede wszystkim przepyszne. Synek zajadał sie nimi z uśmiechem 😉 pozdrawiam 🙂
Właśnie zrobiłam dla synka. Rodzynki i morela w środku. Cieszę się że jest coś dla dzieci które nie moga produktów mlecznych jeść. Zobaczymy czy będą mu smakować przekonaj się jak wstanie:) pytanie mam tylko chy dodać świeża brzoskwinie czy ta z puszki ?? Jakbym chciał troszkę inna wersje tych placków mu dać
Tylko świeże.
Pyszności ☺☺☺ robiłam je już kilkakrotnie i Córeczka zajada się za każdym razem ☺
Rewelacyjne są te placuszki i wyszły za pierwszym razem. Tylko muszę robić podwójną porcję bo synek niewiele nam zostawił tak mu posmakowały 🙂 Podałam do tego maliny z jogurtem. Mmmmniam 🙂
Placuszki są świetne 🙂 Będę jeszcze z nimi eksperymentowała…ale na jutro planuje już placuszki z tartymi warzywami 🙂 Mniaaam
Czy mleko można zastąpić mlekiem modyfikowanym ?
Ńie polecamy, lepiej użyć roślinnego.
Mega! U nas pierwszy raz w wersji na wodzie i trochę kasze zblendowałam z daktylem. Po pierwszym smażonym na patelni ceramicznej wieszczyłam im sromotną klęskę (rozległą się) ale po dolewce kapki oleju do ciasta i zmianie na teflonowe jest super. Młody wciągnął juz 5 i końca nie widać 😉
Dzisiaj smażyłam mojemu maluchowi. Na wodzie, bo jakoś tego mleka krowiego się jeszcze boję.
Ekstra puszyste 🙂 Na początku stwierdziłam, że będzie za dużo, ale w sumie synek nie chciał być karmiony kawałkami tylko sam chciał w łapkach trzymać, więc porcja na jeden raz – biorąc pod uwagę, że sama mu kilka podjadłam 😉
Smakuje też jak wystygnie, więc idealne na spacery 🙂
Zapomniałam dopisać, że połowa wylądowała na podłodze 😉 ale na pewno będą stałą pozycją w naszym menu 🙂
Czy może być mleko ryżowe?
Ryzowe nie jest polecane dzieciom, inne roslinne.
Dlaczego?
Przepyszna sa, warte polecenia. Zapukilam Wasza ksiazke i czas zaczac przygode! Pozdawiam Kasia
czy zwykla manna moze byc nie mam blyskawicznej i nie moge znalesc w niemczech…………?….
Po prostu namaczaj ją znacznie dłużej.
Zrobiłam te placki z klasycznej kaszy manny, także moczyłam ją ok. 30min w zimnej wodzie. Dałam dwa daktyle (namoczone w gorącej wodzie i następnie posiekane) i rozmrożone borówki, ale za to zrezygnowałam z banana. Wyszły naprawdę puszyste i smaczne. Zero cukru, daktyle zrobiły dobrą robotę. 😀 Posiłek nie tylko dla dzieci 😀
a ja zrobilam z bialym serem i bananami. pychota
zamiast banana ile należy dać syropu klonowego?
1,5 łyżki max.
Cieszę się, że trafiłam na Waszego bloga 🙂 Placuszki z marchewki już wypróbowane, teraz zabieram sie za te 🙂
Dziś smażyliśmy je pierwszy raz. Zamiast daktyli wylądowały dwa banany. Pyszne! Jadłam razem z synkiem;)
Udało się – zrobiłam ze zwykłek kaszy manny i na wodzie – miaaami :o) Super przepis!
Zwykla kasza manna sie nada? nie mam blyskawicznej 🙁
tak:)
Nie wiem czy to kwestia patelni czy nie 9pieklamna dwoch roznych) ale nie potrafietego dobrze upiec. Ciasto ise przypala. Jak probujego wczesniej przewrocic na druga strone to sie rozpadana kawalki.
Druga kwestia: jak podajeciete placuszki? Na zimno? Strasznie szybko stygna i jak probowalam je podac to zanim dziecko zjadlo pierwszego to reszt ajuz zimna byla
Podstawa sobrego smażenia jest olej i dobra patelnia. Nie powinno sie też smażyć na bardzo wysokim ogniu. Co do stygnięcia, zupełnie nie rozumiemy problemu. Smażymy, lekko studzimy i podajemy dzieciom, które jedzą je ciepłe.
Hej! Blog jest po prostu rewelacyjny! 🙂
Robilam dzisiaj pierwszy raz te placuszki- ale tak jak koleżanka wyżej- byla tragednia. Z wierzchu zjarane, a w środku surowe. Dalam kasze manna z ~Bebiko i mleko sojowe.
Na patelni (tefal) robiłam małe i duże placuszki i niestety wszystko do wurzucenia 🙁
Co mogło pójść nie tak?
Pozdrawiam
Naprawdę ciężko powiedzieć. Spróbuj jeszcze raz:)
Witam,
użylam kaszki bobovita, a placuszki zupełnie mi sie rozpadły:(
Gdzie szukać przyczyny? Wszystko zrobiłam tak jak w przepisie :(?
Nie wiemy, jaki skład ma kaszka bobovita, bo używamy zwykłej.
A ile mają kcal te placki?
Yyyyy?? Nie wiemy:) A do czego kalorycznosć?
Placuszki są świetne! Lubimy je na ciepło i na zimno! Jemy je z Waszymi pysznymi pastami, a szczegulnie z ogrobiną jogurtu, a na to pasta z awokado i gruszką 😀
Dziękujemy!!!
Placuszki zrobione dziś po raz pierwszy! Pyszne! Zjedzone ze smakiem, nie tylko przez maluszka, ale również przez mamę. Nawet babci smakowały, a komplement z jej strony dużo znaczy;)
przepis rewelacja 🙂 z mlekiem sojowym polecam 🙂 i owocami naprawdę dobry przepis 🙂 zdrowe nie oznacza nudne ;0 pozdrawiam
Katarzyna 🙂
Przepis przepyszny. Robię je bardzo czasto, ale nigdy nie wyszły mi tak puszyste jak na zdjęciu :/ w czym może tkwić przyczyna ? zawsze jakies takie oklpanięte mi wychodzą :/
Puszystkości nadaje ubita piana. Może delikatniej mieszaj, by nie opadła?
Wyglądają smakowicie ale mam w domu alergika nietolerująego mleka krowiego ani jajek. Czy w jakikolwiek sposób mogę zmodyfikować przepis żeby wyszły smaczne?
Woda zamiast mleka, ale bez jajka bedzie kipesko.. nie będą puszyste. możesz dać samą kaszkę z bananem i wodą.
mogą być morele suszone zamiast rodzynek? czy się nei nadają? jestem zielona w temacie, ewentualnei użyję czegoś innego
Jasne:)
Cześć! Mam pytanie o wielkość tej porcji – czy słusznie zakładam, że to porcja dla mamy i 1 dziecka? W naszym przypadku dla mamy bo dzieciak wszystko zrzucił na podłogę 🙂 mnie smakowało 🙂
Z tej porcji wyjdzie około 14 placków.
Zrobione dziś. Pyszne! Z bananem wyszło tak słodkie, że zrobiłam już bez daktyli, czy innych dosładzaczy. Córa zjadła z entuzjazmem.
ja robie je z sosami owocowymi – kiedyś zrobiłam z musem truskawkowym zamrożonym – ciepłe placki z lodami na górze. posypane np. borówkami. Był taki czas że było to danie obowiązkowe na weekend na śnadanie u nas.
Witam, czy te placki nadaja sie do mrozenia? 🙂 Sa pyszne, ale mala poki co zjada jednego, a czasem takie awaryjne by sie przydaly, jak jest jakis leniwy poranek 😉
yyy raczej nie mrozimy placków:)
moj roczny synek nawet ich nie ruszył 🙁
Jego wybór:)
Jesteśmy zachwyceni! Są przepyszne! 🙂 Zrobiliśmy bez daktyli, ale z gotowanym jabłkiem, kasza manna zwykła namoczona w mleku wieczorem, a jajek nie ubijałam, bo bardzo się spieszyłam, a mimo to placuszki były puszyste i naprawdę pyszne! Cała rodzina się zajadała 🙂
Świetny przepis, wszystkim smakują, szybko znikają. Robimy różne kombinacje, łączymy owoce i bakalie: jabłko i żurawina, gruszka i rodzynki, banan i daktyle. Wszystkie wersje pyszne.
A czy można zamiast na patelni do gofrownicy?
Nie probowalam:)
Jaka powinna być proporcja jeśli zastępuje jajka kurze przepiórczymi? Zrobiłam na trzech, ale mi się troszkę przyklejały, chociaż być może to wina patelni teflonowej, która już trochę przeszła ;). Zrobiłam też na mleku kozim, bo moje dziecko jest alergikiem.
Dziś zrobione pierwszy raz. Moja 8 miesięczna córeczka się zajadała 🙂
Dzień dobry. Dziekuję za ten przepis – córka uwielbia. Ja dostrzegam też inne walory oprócz smakowych (to bardzo "czysty" obiad, który szybko można posprzątać:))
Mam pytanie, czy placuszki (przechowane w lodówce) można podawać następnego dnia?
Pozdrawiam, Paulina
Jasne:) Pozdrawiamy!
Moja córka jest uczulona na białko, więc zastąpiłam je aquafabą. Wyszło przepysznie:)
Placuszki super, trzeba je wrzucić na bardzo rozgrzaną patelnię, a następnie smażyć na minimum. Wówczas nic się nie dzieje. Mój półtoraroczniak wciągnął przy pierwszym podejściu 7 sztuk! Dobra alternatywa dla naleśników, smak bez mąki, bardzo pożywne placki, zagoszczą na stałe u nas w menu. Pozdrawiamu Ala'Antkowe BLW 🙂
dziewczyny a czy dla 9 mc nie za szybko na krowie mleko, czy sadzicie ze zamiana na mm bedzie ok
Nie znamy mm, nigdy na nim nic nie przygotowywałyśmy. Krowie można dodawać do dań po 6m.
Na mleku owsianych wychodzą pyszne, na migdałowym też.
REWELACJA:)
Witam! Mam pytanie, nie ma niestety dostępu do dobrej patelni (jesteśmy na wakacjach) czy można upiec je w piekarniku? Jeśli tak to na ilu stopniach i jakiej temperaturze spróbować? 🙂
Raczej nie.
Synek stał mi pod kuchenką jak je smażyłam 🙂 Ledwo zdjęłam z patelni i już wołał am am am :):):) Następne robię z gruszką 😀 Przepyszne 🙂
Oh jeju! Cóż za pyszności. Czytam waszego bloga od paru dni i dzis postanowiłam na szybko zrobic te placuszki. Ja sama bym zjadla caly talerz, a synkowi tez smakują? uwielbiam.
Mam jedno pytanie, po co daktyl/rodzynki? Bo ja ich nie dodałam.
Dla smaku, można pominąć:)
a ja juz je robiłam któryś raz z kolei i mi się rozwalają, nie wiem co jest nie tak 🙁
Nie wyszly …..
Naprawdę super przepis 🙂 Już kolejny raz robię te pyszne placuszki swojej 11 miesięcznej córci, zjada na śniadanie 4 🙂 Przy okazji z mężem również korzystamy i zjadamy resztę 🙂
P.S. Robię je na mleku słonecznikowym, wychodzą przepyszne i pożywne.
Pozdrawiam!
Nie wierzę że komuś wyszły te placki. Robiłam dwa razy. Raz na mleku roślinnym raz na kozim (syn ma skaze) i dwa razy wrzuciłam do kosza. Na mleku roślinnym nic co się smaży nie wychodzi. Zaskoczeniem bylo ze na mleku kozim nie wyszlo. Albo przepis jest niekompletny albo komentarze fałszywe.
290 komentarzy:) Nie miałybysmy czasu fałszować;) Może następnym razem wyjdą:) Pozdrawiamy!
Ja dzisiaj pierwszy raz robilam na mleku roslinnym i wyszly idealne jak na zdjeciu ? tylko u mnie zamiast banana mango zblendowane i zurawina posiekana ?pyszne!
Nasz apsolutny hit, robiłam je już wiele razy i są rewelacyjne! Tylko nie udaje mi się ich zdjąć z patelni żeby mi się trochęnie rzolowały podczas podwarzania, zastanawiam się czy to kwestia szpatułki czy może być inna przyczyna? Z temperaturą na patelni już kombinowałam i z wielkością placuszków. Muszą być małe żeby dobrze odchodziły, a temperatura nie za wysoka, jednak nie są takie idealne jak Wasze 😉 Najważniejsze że są przepyszne.
Może problem lezy w jakosci patelni.
W przepisie napisane jest ze banana mozna zastapic syropem klonowym. W jakich proporcjach? Czy mozna pominac daktyla?
Pyszne
Mi i moim dzieciom bardzo smakowały. Mimo, że piana z białek nie do końca mi wyszła, były super. Na pewno będę je robić, a przepis podam dalej.
Pychotka. Matka uwielbia placki. Dziecko do nich przekonuje. Ale skutecznie. Pozdrawiam
Drogie Panie, dziś zrobiłam placuszki, dla mnie pycha!!! ale moja córcia nawet nie chciała spróbować 🙁 . Od razu wychodzi z założenia że nie dobre bo są inne niż zawsze i to nie pierwszy raz tak reaguje na nowe dania a ma już prawie 5 lat. Nie mam już cierpliwości a chciałabym wprowadzić coś innego . Co robić??
czy takie placuszki zrobione wieczorem mozna zjesc nastepnego dnia?
Tak, ale robi się je tak szybko, że może warto rano:)
Placuszki są świetne! Mój roczniak wciągnął 3 za jednym podejściem, a zwykle owocami gardzi. W placuszkach udaje mi się przemycić nawet znienawidzone przez synka jabłko :)!
Może to glupie pytanie,ale namoczona w mleku kaszkę juz nie odsaczamy czy należy odsączyć od mleka i taką odsaczoną mieszamy z pozostałymi składnikami?
nie odsączasz:)
Super przepis, ale mała jest na bebilonie pepti, czy mogę go użyć zamiast mleka? Wiem że mogłabym użyć roślinnego ale staram się dopilnować aby zjadała należny dla jej wieku przydział mieszanki. Nie wiem tylko czy po takiej obróbce nie straci ona swych wartości odżywczych… Jakieś rady?
Nie polecamy używania mm do potraw. Może po prostu adekwatną porcję podaj jako mleko osobno.
Wyszla obrzydliwa breja ?i wyladowala w śmieciach
Placki są super, ale mam takie pytanie. Wszystkie placki, które dotąd robiłam wg Waszych przepisów, wyglądają dokładnie tak samo. Sa dość ciemne, raczej z jednolitą fakturą. Za to tutaj na zdjęciach wyraźnie się różnią. Co mogę robić źle? Za długo je smażę? Boje się, że w środku wyjdą surowe. Może jakaś podpowiedź? 🙂 Pozdrawiam
Być może jest tak jak piszesz. Zacznij od rozgrzania dobrze patelni, potem zmniejsz palnik i obsmażaj kilkukrotnie przekładając na drugą stronę na wolnym ogniu.
Mnie również nie wyszły takie jak na zdjęciu, nie chciały się dobrze usmażyć- nie dało się ich obrócić na druga stronę, bo się rozlatywały, a gdy trochę dłużej przytrzymałam na patelni to robiły się już czarne. Smażyłam na dwóch różnych patelniach, przystosowanych do beztłuszczowego smażenia. Dodam ze mam bardzo duże doświadczenie w gotowaniu i bardzo rzadko coś mi nie wychodzi. Niestety te placuszki to była kompletna klapa.
Robiłam je już kilka razy z zwykłej kaszy manny i wychodziły pyszne. Dziś zrobiłam z błyskawicznej i wyszły też pyszne ? tylko przy gryzieniu takie uczucie jakby piasek miały… Czy to poprostu przypieczona kaszka?
MOże nie nasiąkły odpowiednio.
Właśnie zrobione. Jak myślicie dlaczego nie wyszły takie puszyste jak u Was na zdjęciu? Syn 6-latek niestety nie polubił a roczna córa, która lubi poznawać nowe smaki po prostu placki wypluwała. Spróbuje następnym razem z jabłkiem.
Trzeba delikatnie je obracać. Najlepiej płaską, drewnianą szpatułką. Widelcem nie da się.
Mojemu 3latkowi nie smakowały, 2-letniej córce smakowały a 10-„latkówi średnio.
Placuszki pyszne ? w mojej wersji normalna kasza manna z mango i posiekana zurawina ?
Mam pytanie . mam kaszke mmanne i na opakowaniu jest że gotować 3-5 minut. Czy taką mogę dać?
tak
Hej!
Rozsmakujemy się w Waszych przepisach razem z 9 miesięcznym Olkiem:)
Dzisiaj próbujemy zrobic te placuszki. Chciałam zapytać czy można je polać syropem z agawy? Czy jednak dla takiego malca nie koniecznie. Pozdrawiam serdecznie:))
Mozna, ale w sumie po co, niech jak najpóxniej poznaje tak bardzo słodkie smaki:)
Chyba jestem jedyna osoba ktorej nie wyszły. Nie chciały do przewrócić. Przy sa i przypalily się do patelni.
Nie jestes jedyna, moje tez sie rozwalaly :/ nie mam pojecia czemu. Dadalam troche maki kokosowej dopiero jakos sie udalo przewrocic na druga strone
https://www.youtube.com/watch?v=UIlwtlx6gM0 zapraszamy na film:)
Boskie są, będę musiała chyba robić z podwójnej porcji
A czy zamiast kaszki mannej błyskawicznej mogą być błyskawiczne płatki jaglane? I co możecie polecić zamiast daktyla? Bo nie mam 🙁
Nie moga byc płatki, bo konsystencja nie będzie się zgadzała.
Super przepis, dziękujemy!
A jak się ma sytuacja w przypadku normalnej kaszy mannej (nie instant)? Tez wystarczy odczekać te 15 minut czy lepiej ja zagotować?
tak
Czy można użyć mleka roślinnego zamiast krowiego?
Tak
Pyszne;)
Chyba najlepszą opinię wystawił Wam mój Głodomor – właśnie pobił swój rekord ilości zjedzonych placków – zjadł ich aż 14! 🙂
Zrobiłam na mleku kokosowym bo akurat zostało mi pół szklanki i wyszły obłędne! Dzięki za przepis 🙂
14… Szacun❤️
Czy ktoś już próbował robić te placuszki na wytrawnie? Z marchewką, gruszkiem a może burakiem?
Mmm REWELACYJNE !! Przepis trafia do ulubionych 😀 Bardzo lubimy jeszcze Placuszki bananowe z nasionami chia. Cieszę się, że trafiłam na waszą stronę!
a czy mozna zamiast mleka dac jogurt naturalny?
Nie.
Zrobiłam z buraiem zamiast banana. Czy onemaja być takie 'gumiaste’?
Maluch i tak wcina 🙂
Burak dał wilgoć i dlatego są wilgotne.
Czy mozna jakos zastapic lub ominsc jajko np aquafaba?
Musisz próbować
Czy mozna zrobić z kefirem zamiast z mlekiem?
Nie
Robiłam te placki ze zwykłą kaszą i ciasto wyszło rzadkie 🙁 czy kasza jak napęcznieje musi być sztywna?
raczej gęsta, dodaj mniej mleka następnym razem
Zastanawiam sie czy mozna kasze manna zalac mlekiem juz na noc, zeby rano bylo szybciej?
Nie robiłyśmy tak nigdy.
Placuszki wyszły pyszne! Polecam! Rewelacja! ? synek zjadł z uśmiechem.
Idealny przepis na udane śniadanie!
Te placuszki to rzeczywiście hit. Robiłam je już kilka razy i za każdym razem zjadane są ze smakiem. Robię je z mlekiem roślinnym, bez daktyli czy rodzynek, za to czasem dodaję pokrojone truskawki. Świetnie sprawdzają się na spacerze lub jako szybkie śniadanie/kolacja. Jako, że placków wychodzi dość sporo, to najczęściej robię je wieczorem na kolację i przez noc przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce i przed podaniem rano odgrzewam delikatnie na parze.
Moja córeczka kaszy manny nie chce jeść ani w formie kostek, ani na gęsto, ani w bardziej płynnej konsystencji. Za to te placuszki wcina po 3-4 na jedno posiedzenie 🙂
Cześć ALAANTKI 🙂
Czy te placki nadają się do zrobienia z ugotowanej kaszy? Wczoraj radośnie i w podskokach ugotowałam mojej Córce kasze na kolację, naiwnie sądząc, że zje i zostawiła całą. Szkoda, żeby się zmarnowała, chciałabym ją przerobić, a placki to zawsze u nas hit 🙂
Nie, tylko z surowej.
Trafiłam to Was przypadkiem, spróbowałam zrobić gofry z kaszy manny i…. ach, najlepsze gofry na świecie! Idealne też dla dwudziesto- i trzydziestoletnich dzieci 😉 Teraz przymierzam się do tych placków. Niestety – nie lubię bananów. Czy banan ma tu ważną rolę, np. dla konsystencji? I – czy mocno czuć smak bananowy po usmażeniu? Np. w cieście marchewkowym czy cukiniowym w ogóle nie czuć tych warzyw, więc może tu podobnie? Nie bardzo chcę próbować eksperymentalnie, bo serce by mi pękło, gdyby się zmarnowały, a mnie niestety taki zwykły banan (i jego zapach) odrzuca 🙁
REWELACJA!
Placuszki wyszly puszyste (mimo ze nie czekałam 15 min tylko jakies 7) bez banana i daktyli dosłodziłam tylko syropem z agawy. Pychotka???
Czy można użyć do placków kaszki manny dawnych zbóż od helpy?
To inna kasza
Hej, właśnie zrobiłam te placuszki po raz pierwszy, narazie na próbę dla mnie: czy one powinny być lekko wilgotne w środku? Bo wyszły złote ale w środku takie lekko wilgotne.
Nurtuje mnie pytanie czy takie placki mogą być propozycją dla 7msc dziecka, które jeszcze nie jadło/ piło wcześniej mleka ani jajek?
Będę wdzięczna za odpowiedz. Placki wyszły pyszne 🙂
na start smażonego nie dawaj.
Boskie jesteście, boskie są te placki ??? uwielbiam!!!! Do niektórych dodałam świeżych malin- PYSZNOŚCI!!!
Placki super! Robiłam na mleku ryżowym i wyszły super smaczne. Moje niejadki wciągnęły w mngnieniu oka ?
Placki są mega! Mega szybkie i mega smaczne! Moja 2 latka dziś zazyczyla sobie placki na obiad, pytam a co z zupka, ona na to mamusiu zostanie na jutro 🙂 Proste przecież! Dziś wyszła mi trochę luźna masa, wobec czego dosypalam wiórki Kokosowe i żurawine-rewelka! Polecam! 🙂
Czy można dodać mleko z orzechów laskowych zamiast innego? Mam tylko takie w domu ? Pozdrawiam serdecznie
tak
Robię te placuszki już chyba z 4 lata dla synka, w sumie to nie wiem czy bardziej dla niego, czy dla mnie ? Proste i pyszne!
Polecam moczyć tradycyjną (nie błyskawiczną) mannę dłużej, najlepiej znacznie dłużej niż 30 minut. Po tym czasie mocno chrupała w plackach, a niewyczuwalna była dopiero w porcji smażonej po ponad godzinie odstania ciasta (drzemka międzyplackowa 😉 ). Ostatecznie wyszły przepyszne.
Witam mam pytanko czy orientujecie sie czy placki wyjdą bez białka. Mój syn ma 9 miesięcy od 3 tygodni zbuntował sie na jedzenie a od kilku dni jest na samym mleku ale biedaczek ma wirus i mysle ze to dolozylo swoje. Przyznam sie ze moje początki rozszerzania diety nie były metodą blw tylko papki ale teraz próbujemy blw i narazie widze że mały ogląda, rozgniata, wyrzuca i próbuje ale z różnym skutkiem. Dzisiaj zrobilam wasze placki orkiszowe które w przepisie są z mango tylko ze dalam jabłko bo nie mialam mango w domu i mały zajadał ( nie dalam białka i wyszły) chodzi o to że próbowalam 2 razy dać mu gotowane jajko lub jajecznice i choc zjadł male ilosci to wymiotował i podejrzewam że ma nietolerancje na bialko bo jak jadł samo zoltko to nic sie nie dzialo. Bardzo sie ucieszylam jak zjadl ten placek i chcialabym pokombinowac z tym przepisem z warzywami itp.
Wyjdą, ale to piana robi tu robotę.
Właśnie zrobiłam, wyszły świetne ze startym jabłkiem, ciekawe jak córci zasmakują ?
Ulubione placki całej naszej rodziny. Są wyśmienite!?
Czy w przepisach macie na myśli suszone daktyle? Dzisiaj kupiłam suszone skuszona Waszymi przepisami, a później się dowiedziałam że daktyle są też do kupienia świeże i zgupialam jakie to mają być ?
mogą też być:)
W dobie koronawirusa już mi się pomysły na placki i naleśniki skończyły a nie chcę używać drożdży. To strzał w dziesiątkę 🙂
Przepyszne ! Dodałam zmielone orzechy, siemię lniane, malinki i czerwone porzeczki. Jadłyśmy aż nam się uszy trzęsły. Bardzo szybkie w przygotowaniu ??
Ja, beztalencie kulinarne – wyszły! To jedne z najłatwiejszych placków Waszych (amarantusowe z twarożkiem tez łatwe były) 🙂 Patelnia teflonowa, bez tłuszczu pięknie się smażą! A jakie pyszne! 10 miesięczne maluszki zjadają wszystkie placuszki!
Myślę że warto pisać na jakim ogniu (duży, mały, sredni) ile czasu smażycie, bo niektóre inne mi się psuły na etapie smażenia.
Witam, ile razy w tygodniu można podawać 9-10 miesięcznemu dziecko placki smażone?
Zrobione. U nas z pokrojoną na drobno suszoną morelą (bez siarki) zamiast daktyla, moczyła się razem z kaszą w mleku. I z jabłkiem i cynamonem zamiast banana. Odwracałam jak każde placki jak juz się na wierzchu robily „kratery” <- taka rada dla mam poczatkujacych. Bardzo smaczne. Smazone na patelni do nalesnikow przetartej recznikiem papierowym nasaczonym olejem. Madzia jadla z ochotą. A ksztalt choinki, mikolaja i ludzika to juz w ogole był szał 🙂 ksztalty uzyskalam z wykrawaczek do ciastek. Posmarowalam je oliwka by nie przywarly i dobrze nagrzałam je razem z patelnią. Niektore lekko polane syropem daktylowym domowym konsystencji syropu klonowego. Dziekujemy alaantkowe za ciagłe źródło inspiracji.
Czy ciasto można przygotować wieczorem, żeby mąż upiekł synkowi jak będę w pracy i czy można dać mrożone owoce. Jeśli tak to przed samym smażeniem?
Ciasto najlepiej przygotować na świeżo, zwłaszcza ze względu na dodatek świeżego jaja. Nie wiem czy owoce zdążą się rozmrozić w trakcie, jednak krótkiej, obróbki cieplnej.
Wszystko pięknie fajnie. Zrobiłam identycznie jak podała pani w przepisie. Dlaczego więc placki na patelni wgl się nie chciały ściąć? W sensie ze od spodu zaczynały się przypalać a mimo to nie byłam w stanie ich obrócić bo nie stezaly. Próbowałam na 3 patelniach, nawet tej do naleśników. I wyszła jedna wielja kupa
Być może za rzadkie lub patelnia za bardzo rozgrzana i powinny być smażone dłużej.
Moje 1.5roczne dziecko odmówiło dzis zupe, a dwa różne dania główne zjadla w ilości max 4lyzeczek. W związku z tym jak zawsze Wasze placki poszły w ruch jako ostatnia deska ratunku żeby nie padla z glodu. Tak wiec z marszu 7 placków i po spacerze zjadla juz 2 i je dalej. Dziekuje;)
Cieszymy się
Zamiast banana dałam upieczonego batata, piękny kolor i smak 🙂
Zrobiłam ze zwykłej kaszy manny, bo nie doczytałam i też wyszły super 😉
Juz ktos To napisal ale święta prawda uzalezniajacy jest Wasz blog , wypróbowałyśmy już z Leosia (16miesiecy) większość przepisów są świetne ! Jutro na śniadanie placuszki , wyjdą jak wszystko z waszych przepisów ! Pyszne , zdrowe , zawsze wychodzi ! Dziękujemy ❤️
Dziękujemy pięknie, aż chce się tworzyć
Placuszki pyszne, ale nie do przejedzenia przez jedno dziecko na raz:) czy można je zamrozić?
Nie lubimy mrozić placków, potem ich konsystencja nie jest przyjemna.
Witam, syn 8 miesięcy. Czy mogę naleśniki pancake i inne dania robić na mleku krowim? Mleko z własnego gospodarstwa
Pozdrawiam
tak.
Zrobilam bez jajka, wyszly ideolo ❤️
Placuszki znane i lubiane. Nadzienie co dusza zapragnie 🙂 jabłka, cukinia, rodzynki, zurawina, korzen pietruszki, marchew, dynia, wiórki kokosowe, starte orzechy i bogactwo przypraw: kardamon, skórka z cytryny dla rodziców chili, cynamon 🙂 puścić wyobraźnię wolno n i ech spaceruje i tworzy nowe smaki a przy tym korzystać z produktow które są już w domu 🙂 Pozdrawiam i polecam ❤️
Dokładnie tak. Większość przepisów można dowolnie modyfikować 🙂