Od kiedy mogę podawać dziecku smażone dania? Na jakim tłuszczu mam smażyć? O to pytacie najczęściej w ostatnich wiadomościach. Spieszymy z odpowiedzią:

  • 6-7 miesięczny maluszek dopiero co przestał pić TYLKO mleko. Jego jelita, układ trawienny dopiero uczą się nowych smaków, flora bakteryjna zaczyna reagować w odpowiedni dla siebie sposób na to co dziecko je. Dobrze jest, by w pierwszych dniach, tygodniach nie serwować dziecku schabowego z talerza taty, a raczej skupić się na gotowanych, parowanych ewentualnie pieczonych daniach.
    Krótko: 6-7 m  dania gotowane.
  • 8-9-12 itd Twoje dziecko prawdopodobnie poznało już więcej smaków, produktów, a jego organizm nauczył się już jak trawić nowości. Możesz teraz zacząć okazjonalnie podawać dziecku smażone potrawy. Smażone np. placuszki, naleśniki, kotleciki drobiowe.
  • Powyżej 12 miesiąca możesz częściej niż okazjonalnie serwować dziecku smażone potrawy.

NA CZYM SMAŻYĆ I JAK?

  • na oleju rzepakowym, maśle klarowanym, smalcu,
  • na posmarowanej odrobiną (klika kropel wystarczy) tłuszczu patelni np. teflonowej, żeliwnej, innej która ma powłokę nieprzywierającą,
  • na suchej patelni (możesz dodać np. olej kokosowy do ciasta na naleśniki).

UNIKAJ

  • długiego smażenia w dużej ilości tłuszczu,
  • smażenia na tłuszczach, które nie nadają się do podgrzewania,
  • serwowania dziecku smażonych dań w fastfoodach i innych restauracjach, gdzie olej często jest używany wielokrotnie.

INNE TŁUSZCZE:

  • od początku rozszerzania diety dodawaj niewielkie ilości tłuszczów takich jak: masło, oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy do dań (2-3 krople) do dań na zimno np. polej ryż oliwą.
  • dobrym źródłem tłuszczów jest również awokado, pestki np. dynii czy orzechy (maluszkom nie dajemy orzechów w całości! mozna zmielić).