12 porcji

image

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka mleka

1 jajko

100 g twarogu półtłustego

mały pęczek szczypiorku

szczypta pieprzu 

szczypta gałki muszkatołowej

Kaszę zalej mlekiem i odstaw na około 15 minut, by wchłonęła cały płyn. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj do masy i mymieszaj. Oddziel białko od żółtka. Żółtko dodaj do masy, a białko ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy posiekany szczypiorek i przyprawy – wymieszaj. Na koniec połącz delikatnie masę z pianą. 

Placki smaż na patelni lekko posmarowanej olejem do zrumienienia z obu stron. Na patelni teflonowej nie musisz używać tłuszczu, smaż jednak na niewielkim ogniu, by nie przypalić placków.

Wersję dla dorosłych można doprawić solą i kajeńskim pieprzem. 

imageimageimage