25 porcji 8-9 miesięcy+

Orzechowe ciastka z czarnuszką to nie tylko smaczny deser, ale również dodatkowe wartosci, które dziecko dostarcza organizmowi. Czarnuszka ma wiele zalet, o których warto pamiętać. My, korzystając z okazji, polecamy picie oleju z czarnuszki. Dlaczego? Klikajcie TUTAJ

składniki

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g masła orzechowego (około 2 kopiastych łyżek)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru kokosowego /syropu daktylowego
  • 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki  czarnuszki
  • 1 laska wanilii

Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Masło i masło orzechowe wraz z cukrem i ziarnami z laski wanilii przełóż do miski i miksuj, aż masa stanie się puszysta i jasna. Dodaj jajko i miksuj dalej przez chwilę. Na koniec dodaj mąkę, proszek, czarnuszkę i miksuj do momentu połączenia składników (powstanie konsystencja gęsta, grudkowa).

Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczaj na dłoni, tworząc kształt ciastka. Układaj na blaszcze w odstępach, gdyż ciastka lekko urosną. Piecz 15 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.

Możesz użyć masła orzechowego ze sklepu, ale w składzie powinny byc 100% orzechy i kropka. Możesz również zrobić masło rzechowe sama, przepis tutaj (KLIK)

Orzechowe ciastka możes posypać przed pieczeniem czarnuszką.

❗️Zobacz nasz nowy projekt #jembochce przeciwko zmuszaniu dzieci do jedzenia. Kliknij tutaj, by poznać zaprojektowane przez nas bodziaki KLIK