Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

23 października 2019

Miód – dlaczego nie wolno podawać go niemowlakom?

  Nie wyobrażamy sobie kuchni bez miodu! A zwłaszcza w chłodne pory roku. Ten wspaniały dar od przyrody ma nie tylko cudowne właściwości zdrowotne, ale również smakuje wybornie. Należy jednak pamiętać, że niezależnie od tego, czy występuje w kawałku upieczonego ciasta, jest na kanapce, czy słodzi koktajl – MIODU NIE PODAJEMY DZIECIOM PONIŻEJ PIERWSZEGO ROKU...

 

Nie wyobrażamy sobie kuchni bez miodu!

A zwłaszcza w chłodne pory roku. Ten wspaniały dar od przyrody ma nie tylko cudowne właściwości zdrowotne, ale również smakuje wybornie.

Należy jednak pamiętać, że niezależnie od tego, czy występuje w kawałku upieczonego ciasta, jest na kanapce, czy słodzi koktajl –

MIODU NIE PODAJEMY DZIECIOM PONIŻEJ PIERWSZEGO ROKU ŻYCIA!

DLACZEGO?

Miód może zawierać małe ilości bakterii Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego). To niezwykle trująca toksyna, która może doprowadzić do botulizmu – choroby bezpośrednio zagrażającej życiu dziecka i porażającej nerwy. Niemowlęta, z uwagi na brak w pełni wykształconej mikroflory naturalnej jelit oraz niedojrzałe komórki układu immunologicznego, są szczególnie narażone na tę chorobę. Miód to jedyny produkt spożywczy gromadzący Clostridium botulinum, dlatego

WHO, American Academy of Pediatrics i National Honey Board, Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci zalecają,̨ aby nie podawać́ miodu niemowlętom poniżej 12 miesiąca życia, ponieważ może u nich dojść dojść́ do rozwoju botulizmu niemowlęcego.

Nawet niewielkie ilości spor pałeczki jadu kiełbasianego mogą wywołać objawy botulizmu niemowlęcego, choroby zbliżonej pod względem przebiegu do syndromu nagłej śmierci niemowląt.

Poddanie miodu obróbce termicznej w wysokiej temperaturze też nie rozwiązuje problemu, ponieważ

Clostridium Botulinum ginie dopiero podczas obróbki kilkuminutowej w temperaturze co najmniej 121’C.

A przecież wiemy, że powyżej 40’C wartości miodu giną, pozostaje sam cukier i całe zdrowotne założenie miodu traci sens. Pozostaje sam cukier, a jak wiadomo, niemowlętom cukru nie podajemy.

Chcemy jednak podkreślić, że dla dzieci starszych (powyżej 1 r.ż.) i dorosłych miód jest całkowicie bezpieczny. Uprzedzimy Wasze pytania – kobieta w ciąży i kobieta karmiąca piersią może jeść miód.

Warto włączać miód do diety rodziny, ponieważ ma on niesamowite właściwości zdrowotne i lecznicze.

To między innymi naturalny antybiotyk, a w połączeniu z wodą doskonały lek na kaszel (nasz pediatra właśnie to najczęściej wypisuje nam w zaleceniach:)

Ważne jest jednak, by przestrzegać pewnych zasad, używając miodu.

  • Nie poddawaj miodu wysokiej temperaturze (wyższej niż 40’C). Wówczas straci wszystkie swoje wartości. Jeśli chcesz użyć go do potrawy na ciepło, np. dodać do kaszki, ostudź ją i dopiero wówczas dodaj.
  • Nie używaj do nabierania miodu tej samej łyżki, która wcześniej była oblizywana. W kontakcie ze śliną produkty spożywcze psują się.
  • Przechowuj miód w ciemnym miejscu.
  • Nie przechowuj miodu w metalowym pojemniku. Miód może przejść metalicznym smakiem. Najlepiej używaj do tego pojemnika (słoika), w którym go kupiłaś.
  • Unikaj wysokich temperatur i nasłonecznionych miejsc podczas przechowywania miodu (blisko kuchenki, kaloryfera, okno). Lodówka jest dobrym miejscem na przechowywanie miodu, ale może to być też zacieniona szafka.
  • Dbaj o to, by do miodu nie dostała się ani kropelka wody. To może doprowadzić do procesu fermentacji.

W naszych domach miód ma miejsce honorowe. Lubimy jego różne rodzaje, choć każda ma swoich faworytów. U Ani w domu zajada się najchętniej miód rzepakowy. Jest pysznie kremowy, Antek uwielbia śniadaniowe kanapki z tym miodkiem. Odkryciem jest też dla nas miód nawłociowy. To super odmiana dotąd nam nieznana, pewnie dlatego, że to rzadki miodek i trudny do pozyskania. Wzmacnia odporność i ma właściwości antybiotyczne. Do tego jest suuuuper słodki (info dla extra łasuchów;)) Ala i Zuzia lubią natomiast  lubią miód lipowy. Jest bardzo aromatyczny, ma piękną barwę i delikatny smak.

Miody dodajemy do kaszek, owsianki, smarujemy placuszki, pijemy z herbatą, smarujemy nim chleb, zagryzamy smak oleju z czarnuszki 😉 i leczymy się nim… Nasz pediatra najczęściej wystawia w zaleceniach lek „woda z miodem”, hihihi.

 

DSC_0483

 

DSC_0510

 

DSC_0470

 

DSC_0380

 

DSC_0467

 

DSC_0395

Previous
Next

Więcej o miodach  przeczytasz w TYM NASZYM WPISIE. 

A jakie miody Wam polecamy?

Te, których my używamy – miody marki Olini. Ufamy tej firmie, bo jakość ich produktów jest bardzo wysoka. 

Informacje zawarte we wpisie mają charakter informacyjny i nie zastąpią profesjonalnej porady medycznej. Jeśli niepokoi Cię coś w rozwoju dziecka, skonsultuj się z lekarzem. 

źródła:

http://www.pm.microbiology.pl/web/archiwum/vol5422015184.pdf?fbclid=IwAR1icHnIYfUZyqCP3Eq7aKy-limO12fZwsAwXVGt7LBNKx4O57NYjeInS3I

https://ptp.edu.pl/files/Standardy_Medyczne_2014_Zalecenia_ywienia_.pdf

https://mataja.pl/2017/02/domowy-sposob-na-kaszel-ktory-naprawde-wspomaga-leczenie/

Patronem wpisu jest

marka Olini – rodzinna firma,

której oleje, masła i miodki są stałym elementem w naszej kuchni



Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (36)

Karolina

Dodano opinię: 10.10.2017

Najlepsze ! ❤️

Paulina

Dodano opinię: 10.10.2017

Czym objawia się ta choroba? Czy skutki są natychmiastowe? Czy dopiero po upływie dłuższego czasu widoczne są skutki?
Pytam ponieważ zdarzyło mi się pare razy podać miód.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.10.2017

Olga

Dodano opinię: 10.10.2017

A czy kobieta kp może spożywać miód? (Niemowlę 5mies)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.10.2017

tak

Kasia

Dodano opinię: 10.10.2017

A mama karmiąca piersią może jeść miód?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.10.2017

tak:)

KasiaM

Dodano opinię: 10.10.2017

A mama karmiąca może jeść?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.10.2017

Jasne, nie ma diety matki kp:)

CÓRKA PSZCZELARZA

Dodano opinię: 10.10.2017

Może zawierać, a nie zawiera! To istotna różnica jak dla mnie. Generalnie wszystkie produkty spożywcze pochodzące z gospodarstw rolnych poprzez kontakt z glebą mogą ulec zanieczyszczeniu przetrwalnikami laseczek beztlenowych Clostridium botulinum. Tym tropem idąc nie powinniśmy jeść nic ze straganu + ryb i ptactwa. Z badań przeprowadzonych w USA wynika, że jedynie około 15% przypadków botulizmu niemowląt spowodowanych jest przez zanieczyszczony miód. Nie wiem na jakie badania się Pani powołuje – w literaturze bowiem przeczytać można, że . Oczywiście lepiej zapobiegać niż leczyć i faktycznie dla bezpieczeństwa nie zaleca się podawania miodu dzieciom do 1 roku życia, ale artykuły wypadałoby pisać rzetelnie skoro idą w szeroki świat i straszą ludzi, że KAŻDY miód jest zatruty. Nieładnie tak.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.10.2017

Dziękujemy za informacje. Uzupełniłyśmy wpis.

Łukasz

Dodano opinię: 10.10.2017

Czyli po pierwszym roku życia można? Od jakiego wieku dziecko bezpiecznie może spożywać miód?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.10.2017

Łukaszku najdroższy nasz, tak po 12 miesiącu Antoś może dostać niewielką ilość miodu, jeśli nie zauważysz żadnych niepokojących objawów (alergia skórna itp) możecie się nim karmić codziennie 🙂

Aga

Dodano opinię: 17.10.2017

To ja zapytam tak… Wiem, że nie należy dosładzać dzieciom napojów. Natomiast moje dziecię ostatnio odrzuciło samodzielnie butlę i przy okazji odrzuciło wodę… A pił czystą wodę gdzieś od 3 miesiąca z czego bardzo się cieszyliśmy. Stwierdziliśmy, że lepsza woda z jakimkolwiek posmakiem jak żadna i zaczęliśmy dodawać śladowe ilości miodu (9 miesięcy dziecię skończyło). To skoro nie miód to co? Jakiś inny sposób by namówić go do picia, a później stopniowo zmniejszać słodycz? (Jak był młodszy tak go nauczyliśmy pić – z tym, że wtedy była glukoza, która też jest be).

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

Niestety, ale nie możemy Ci doradzić. Woda nie powinna być słodzona niczym. Podawaj ją w różnych kubeczkach, łyżeczką, bidonie, ale nie dosładzaj.

Ania

Dodano opinię: 14.03.2018

Ja dodałam odrobinkę, tyci tyci soku jabłkowego tłoczonego jak Synek nie chciał pić samej wody. A teraz to już tylko głównie sama wodę pije.

monka

Dodano opinię: 25.10.2017

A czy mamy w ciąży mogą jeść miód?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2017

tak

Kejti

Dodano opinię: 14.03.2018

Proszę powołać się na literaturę ile faktycznie niemowlaków w Europie ma ta bakterie spowodowana spożycie miodu? Straszycie ludzi.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.03.2018

Czym straszymy? Piszemy o faktach, że to jest możliwe. Oby się nie przytrafiło i tyle. Takie są wytyczne. Nie alaantkowe, tylko ogólnopolskie. Piszemy dlaczego jest zabronione, a nie czy 40 czy 4 osoby ucierpiały. Najlepsze źródło informacji podajemy na dole wpisu. Każdy sam decyduje co i kiedy poda. Pozdrawiamy:)

Roe

Dodano opinię: 23.09.2018

Ludzie! Czytajcie że zrozumieniem i do końca!!!!

Agnieszka

Dodano opinię: 08.10.2018

Sorry dziewczyny,
Bardzo Was szanuje, ale ten post jest bzdurny. Jakby napisać nie wychodzi na ulicę bo Cię auto rozjedzie. Wystarczy sprawdzić dane z Państwowego zakładu Higieny jak często występuje botulizm 50 osob na 100.000 ludności w przeciągu roku i to pewnie zarazone z mięsa, a nie miodu. Porównajcie to chociazby z salomonella. Skoro bakteria czy jej przetrwalniki sa tak samo niebezpieczna po obróbce termicznej to nie podawajmy także mięsa. Sądzę, że te bzdurne zalecenia zapewni who są po to, żebyśmy czasem za zdrowi nie byli i zbyt odporni bo leki będą słabiej szły, a czym skorupa za młodu… Wystarczy mieć miód że sprawdzonego źródła przebadany. Pozdrawiam Agnieszka

Asia

Dodano opinię: 07.11.2019

Sprawdzone, niesprawdzone, pałeczki botuliny mogą być wszędzie, nieważne czy bio,eko, czy jakie tam bez gmo. Ludzie, czytajcie ze zrozumieniem! Nikt nie chciałby zafundować swojemu dziecku zakażenia. To jak np. z pneumokokami, rzadkie przypadki, a o zgonie dziecka mówi cała Polska. Dziewczyny- brawo za bloga, jesteście dla mnie bogniniami w kuchni! Pozdrawia lekarka z Poznania.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.11.2019

Dziękujemy Asiu i pozdrawiamy:))

Ola

Dodano opinię: 27.11.2018

A czy zamiast miodu można dodawać syrop klonowy? Czy też istnieje takie ryzyko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.12.2018

Można, ale poelcamy bardziej syrop daktylowy

Ola

Dodano opinię: 28.11.2018

Witam, czy miod można zastąpić stropem daktylowym?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.11.2018

tak

Ola

Dodano opinię: 13.02.2020

Mam Waszą książkę (w sumie to dwie;) ). W pierwszej na popczatku w zdrowych zamiennikach cukru jest właśnie mowa i o syropie klonowym i daktylowym. Czy możecie powiedzieć na ten temat coś wiecej? Dlaczego one są ok, skoro też zawierają cukry? Można je dawać dziecku między 6, a 12 miesiącem życia?

Gosia

Dodano opinię: 24.10.2019

Mam pytanko kiedy będą dostępne fartuszki bo cały czas nie mogę na nie trafić? 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.10.2019

są dostępne niebieskie i różowe o tutaj: https://zosiu.pl/producenci/alaantkoweblw a po weekendzie również dostawa zielonych i żółtych

Agnieszka

Dodano opinię: 24.10.2019

My na brak miodu nie narzekamy ? mój tata ma pasiekę ! ???

Justyna

Dodano opinię: 25.10.2019

Macie jakieś konkretne i sprawdzone proporcje na tę wodę z miodem na przeziębienie? Słyszałam już o tym sposobie, ale nigdzie nie ma konkretnych ilości.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

1 łyżeczka na 3/4 szklanki

Daria

Dodano opinię: 17.12.2020

A co z pierniczkami? Jest w nich miód, ale poddany obróbce termicznej. W takiej postaci chyba nie ma zagrożenia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2020

Lepiej nie ryzykować.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek