image

Antek uwielbia orzechy nerkowca. Objada się nimi bez opamiętania:). Dlatego właśnie w naszej lodówce masło orzechowe jest stałym mieszkańcem. A Wy? Do czego używacie tego smacznego kremu?

200g orzechów nerkowca

3 łyżki migdałów

opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego

opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

 

Migdały uprzednio zalać zimną wodą (w gorącej migdały tracą wartości), namoczyć przez noc  i obrać ze skórki.

Przełożyć obrane migdały i orzechy do misy blendera. Blendować do uzyskania gładkiego kremu. Pod koniec blndowania można dodać olej kokosowy i miód.

Podczas ucierania masła należy uważać, by nie przegrzać silnika blendera. W tym celu polecamy robić krótkie przerwy.

Masło, przełożone do słoiczka, można przechowywać w lodówce i używać do śniadaniowej jaglanki, placków, naleśników lub klasycznie – jako pasta do kanapek.