4 porcje

image

Lubicie koperek? Jest cudowny! Doskonale podkreśla smak potraw, a dodany w większej ilości pachnie niewiarygodnie. Ta zupa na pewno posmakuje jego fanom:).

1 litr bulionu (przepis znajdziesz tutaj)

1,5 pęczka koperku

4 średmie ziemniaki

1 marchewka

1 duży ząbek czosnku

1 żółtko

1 łyżka masła

2 łyżki jogurtu greckiego/śmietany

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

szczypta pieprzu

Bulion zagotuj. Ziemniaki i marchewkę obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki. Wrzuć do gotującego się bulionu i gotuj warzywa do miękkości (około 15 minut). Zblenduj całość na gładki krem. Koperek oddziel od twardych łodyg i drobno posiekaj. Rozpuść masło na patelni, dodaj do niego koperek i duś około minuty. Wyciśnij czosnek przez praskę i dodaj do koperku. Duś kolejną minutę. Dodaj koperek i czosnek do kremu, zamieszaj i gotuj zupę jeszcze około 2 minut. Dopraw gałką i pieprzem. 

W miseczce wymieszaj jogurt/śmietanę z żółtkiem. Dodaj kilka łyżek zupy, by ocieplić śmietanę i wlej całość do gotującego sie kremu. Zamieszaj i poczekaj, aż ponownie się zagotuje. Zdejmij zupę z ognia.

Podawaj z grzankami kub samą. 

Maluchom zupę polecamy podawać w genialnym Doidy Cup. Możesz go kupić tutaj/klik/.

Smacznego!:) 

imageimageimage