litr wody;
3 marchewki;
1 korzeń pietruszki;
1/2 średniego selera;
mała cebula;
kawałek pora (biała część);
pęczek natki pietruszkii;
2 gałązki lubczyku;
1 nać selera;
liść białej kapusty
ząbek czosnku w łupince
1 listek laurowy;
2 ziela angielskie
3 ziarnka pieprzu czarnego
Warzywa umyć, obrać i przekroić na drobniejsze części. Cebulkę obrać i przypalić nad ogniem (sposób z mojego domu rodzinnego. Uwierzcie mi, całkowicie zmienia smak bulionu:)).Wrzucić wszystkie warzywa do zimnej wody, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem na NAJMNIEJSZYM ogniu przez 1,5 – 2 godzin . Warzywa odcedzić na sitku.
Bardzo często w przepisie należy użyć niewielkiej ilości bulionu, a ponieważ gotowanie tak małej ilości jest problematyczne, więc zastępujemy go wodą, co nie jest z korzyścią dla potrawy. By jednak mieć bulion w każdej chwili, po ugotowaniu większej ilości, studzę go i przelewam do woreczków na lód, a następnie zamrażam. W ten sposób mam bulion w każdej chwili:).
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Świetny pomysł! 🙂
Dziękujemy i polecamy się;):)
bomba! muszę spróbować 🙂
Koniecznie:)!
1) jakie są proporcje – jeśli w przepisie jest np. pół szklanki bulionu to ile to mrożonych kostek?
2) jestem przyzwyczajona do bulionów na mięsie – czy w przepisach z blogu stosuje się tylko i wyłącznie taki warzywny bulion czy można raz po raz zrobić na mięsku?
3) czy dziecku poniżej roku można podawać taki typowy polski rosołek na mięsie (skrzydełko, udko z kurczaka itp.)? no może poza przyprawami typu sól, vegeta czy maggi 😉
1. Zawsze wrzucam „na oko”, ale myślę, że około 13 kostek to będzie 1/2 szklanki;
2. My już używamy bulionów na mięsie, ale wcześniej długo używałyśmy same warzywne.
2. Do roku nie podawałyśmy zup na mięsie.
vegete i maggi oraz tego typu inne polepszacze to w ogole radziłabym odstawić …
Oczywiście i bardzo nie polecamy.
Czemu do roku nie podaje się zup na mięsie?
Podaje się. To stare informacje. Aktualnie wiadomo, że nia ma badań, wg których zakazywano by tego.
Czy jak skończył rok możemy już spróbować podać wywar na mięsie? Będzie to bezpieczne? Jakie mięsko najlepiej?
Pozdrawiam 🙂
My po roku podawałyśmy. Najlepszy jest drób- zwłaszcza indyk, ale też królik, cielęcina.
A czy pozostałości po ugotowaniu bulionu jakoś wykorzystujecie?
Jasne. Możesz zrobić placki warzywne, muffinki warzywne, pasztet warzywny…
a jak jest bulion na miesie to zamiast soli co do smaku? przyprawy dary natury sypnac? wystarczy?
Ja mrożę bulion w pojemnikach do przechowywania mleka kobiecego 😉
Jeśli chodzi o objętość, to w woreczkach, jakie kiedyś stosowałam (wyglądały podobnie do tych ze zdjęcia) każda kostka miała pojemność 10 ml. Zastanawiam się tylko, czy poza arcypraktycznym aspektem woreczków do lodu są one bezpieczne do kontaktu z żywnością?
Do pewnego momentu przechowywałam w nich swoje mleko dla smyka, jednak koleżanka zwróciła mi uwagę, bym doczytała, czy nadają się do mrożenia czegoś poza wodą. Nie znalazłam wystarczających informacji, więc na wszelki wypadek używam specjalnych pojemników na pokarm. Gdyby jednak były bezpieczne do jednego i drugiego, to rewelka 🙂
Z pozostałości zawsze robię tradycyjną sałatkę jarzynową, tylko ziemniaki gotuję osobno.
W domach zawsze wylewało się wodę z warzyw na sałatkę, a to taki cudowny bulion ?
Nigdy nie używałam lubczyka, ale kupiłam, ładnie pachnie 😀 Ile go dać do tego bulionu? I naci selera?
Jedną nać selera,albo pół i z 1,2 gałązki lubczyka.
Jak długo można taki bulion przechowywać?
Nigdy nad tym nie myślałam, bo zużywam na przestrzeni miesiąca.
A ile wody dać? Ja zawsze mam problem taki ze daje za duzo wody i wychodzi wodnisty…
Tyle ile w przepisie:)-1 litr.
Czy cebulę kroicie czy wrzucacie w całości?
W całości.
I w takich momentach żałuję że nie mam kuchenki gazowej 🙁 jak opalić tą cebulę, nad świeczką? kto podpowie, a może próbował?
W piekarniku.
Cebulę przekrój na pół i podsmaż na suchej patelni:)
Ja używam do tego palnika takiego na gaz do zapalniczek 🙂
Zrobiłam wszystko dokładnie wg przepisu i wyszła mi tylko mała miseczka bulionu w dodatku bardzo słodkiego. Czy tak ma być?
Raczej nie…
U mnie dokładnie tak samo :/
Witam, czym teraz w zimie zastąpić zieleninę? Susz może być?
jasne:)
Witam,
Super przepis, ale myślę nad tym jak inaczej "przypalić " cebulę. Piec elektryczny … :/
W piekarniku lub na suchej patelni
Ale rozumiem, że ta porcja ze zdjęcia w woreczkach to porcja na jeden raz? Bo jedna kostka nie wystarczy – nie będzie działała jak kostka rosołowa ze sklepu? 😛
Nie będzie:)
Nam niestety bulion nie przypadl do gustu. Chyba za duza ilosc marchewek, byl strasznie slodki – i obydwie zupy na nim zrobione tez 🙁
Hmmm…żeby nie musiec mrozić tyle woreczków kostek, a następnie do jednej potrawy zużywać kilkanaście / kilkadziesiąt kostek, czy można skoncentrować smak bulionu, np. poprzez:
1. Odparowanie gotowego wywaru do ok. 1/5 objętości poczatkowej. Powstanie wówczas taka skoncentrowana galaretka, która przeleje do woreczków, a w razie potrzeby do zupki czy sosu zuzyję max. 1-2 kostki.
2. Zblendowanie wszystkich składników z wodą (i zamrożenie kostek w woreczkach w takiej postaci) zamiast przygotowania wywaru.
Będę wdzięczna za odpowiedź. W innym wypadku, jeśli chce 3l bulionu, musiałabym użyć 90 kostek – nie widze tego :/
Gdy potrzeba 3l bulionu, oczywistym jest, że sie go gotuje specjalnie. Zamrażamy w kostkach, gdy potrzebujemy go niewiele, np. do sosów.
Kiepska ze mnie kucharka, stąd moje pytanie 😉 W przepisie jest nać selera – czy chodzi o selera naciowego czy liście selera korzeniowego?
Seler naciowy:) PS Nie oceniaj się zbyt surowo
Dziewczyny, od dawna szukałam przepisów dla swojej 10 miesięcznej już córki zawsze ten sam dylemat.. Co na obiad, co na śniadanie.. A tu proszę! Jesteście cudowne! Dziękuję!
?
Na zdrowie:)
Dlaczego nie podawalyscie do roku zup na mięsie? Czy jest jakiś powód?
Kiedyś były take informacje, żeby ne podawać nie owlakom bulionów i zup na mięsie. Aktualnie te infrmacje są obalone. Nie ma badań na ich potwierdzenie.
Czyli niemowętom i małym dzieciom nie trzeba gotować osobno wywaru warzywnego na zupę i osobno mięsa, które akurat chciałabym dodać do zupy lub na drugie danie i wylewać mięsnego wywaru (to zawsze wydawało mi się chore!), tylko wszystko razem w jednym garze? Czy ta zasada dotyczy także ryb? Mam możliwość gotowania na parze w urządzeniu i dziwne wydawało mi się wylewanie wody, która zostawała po ugotowaniu w ten sposób mięsa czy ryby.
Nie trzeba osobno
Uff! I bardzo dobrze!
Dla tych, którzy nie wiedzą jak przypalić cebulę-kupić sobie palnik gazowy albo taki kuchenny do kremu brule albo taki budowlany-mam z castoramy i polecam 🙂
Wszędzie widzę czysty bulion. Czy jest jakeś przeciw żeby zrobić bulion i bardzo rozdrobnić warzywa, a następnie zamrozić?
A co do palenia cebuli to polecam w tosterze. 🙂
jasne, że możesz dodac warzywka:)
Mam pytanie bardziej techniczne. Jak wlewalyscie bulion do worków na kostki lodu? Zawsze mam z tym klopot a Wy pewnie macie extra patent jak zawsze…
Prez lejek:)
Witam. Czy taki bulion może być dla dziecka 8mc? Plus do tego jeszcze miesko?
tak
Witam, zrobilam bulion wg przepisu, zamrozilam. Pozniej odmrozilam go w podgrzewaczu na wolnym odmrazaniu, dodalam ugotowany ryz, kasze manne, ugotowanego na parze kalafiora oraz cielęcinę oraz olej rzepakowy, nastepnie dodalam do bulionu. Moje pytanie brzmi czy taka zblendowana zupke mam zagotowac, czy wystarczy podgrzac w podgrzewaczu przed podaniem dziecku?
zagotować
Witam. Czy można użyć suszonego lubczyku? Jak tak to ile ? Pozdawiam
1 łyżkę
A czosnek wrzucić w lupince?
tak
A mozna ten bulion przechowywac w sloiczkach i zapasteryzowac?
polecamy mrożenie
Moja córeczka ma alergię na marchew i pietruszkę, seler jeszcze nie był testowany. Macie pomysł jak zrobić zupkę bez tych warzyw? 😉
Ciężko będzie czymś zastąpić, ponieważ buliony warzywne oparte są na warzywach korzeniowych.
Czy bulionu z tego przepisu można używać do dań dla 6 miesięcznego dziecka?
tak
Jak długo taki bulion można przechowywać w zamrażalce?
ok. 3mcy
Proszę o radę, ugotowałam warzywny bulion wg przepisu, ale niestety został na kuchni na całą noc, rano wstawiłam do lodówki. Czy nadaje się jeszcze do zamrożenia?
Niestety.
Czy można zapasteryzować lub zamrozić zupkę ugotowaną na zamrożonym wcześniej wywarze?
Zamrozić tak, jeśli była dobrze zagotowana. Pasteryzacja nie jest zbyt bezpieczna, bo musimy mieć 100% pewności, że dobrze to zrobiliśmy.
Witam, myślałam, ze bulion to u Was zmiksowane również warzywa z wodą a to sama woda tak? ☺️
Tak, sama woda
Cześć ! Mój ma 7,5 mc i wlasnie gotuje bulion, ale kurcze na miesie … 3 x pałeczki udka kurczaka z wolnego wybiegu. Myślisz, ze to tez będzie dobre dla dzieciaczka ?
Czytałam, ze pisałam o indyki czy króliku … i nie wspomnialas o kurczaczku.
Mam obawy ..
Pozdrawiam !
Gotuj na zdrowie. Polecam usunąc skórę przed gotowaniem.
Książka przejrzysta, kolorowa i ciekawie napisana. Wszystkie porady są idealne dla kobiet, które mają pierwsze dziecko i nie mają wiedzy na temat zdrowego żywienia. To czego zabrakło mi w książce, to przepisów dla rodziców, którzy nie chcą stosować BLW. Jestem z tych, która obawia się takiego żywienia i jednak na początku rozszerzania diety wybieram papki.
Wystarczy zwykłe potrawy potraktować blenderem, podobnie jak robią to producenci słoiczków 😉 Dziękujemy za recenzję. Cieszymy się, że książka jest pomocna.