http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/05/bulion-warzywny-i-sposob-na.html

litr wody;
3 marchewki;
1 korzeń pietruszki;
1/2 średniego selera;
mała cebula;
kawałek pora (biała część);
pęczek natki pietruszkii;
2 gałązki lubczyku;
1 nać selera;

liść białej kapusty

ząbek czosnku w łupince
1 listek laurowy;
2 ziela angielskie

3 ziarnka pieprzu czarnego

Warzywa umyć, obrać i przekroić na drobniejsze części. Cebulkę obrać i przypalić nad ogniem (sposób z mojego domu rodzinnego. Uwierzcie mi, całkowicie zmienia smak bulionu:)).Wrzucić wszystkie warzywa do zimnej wody, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem na NAJMNIEJSZYM ogniu przez 1,5 – 2 godzin . Warzywa odcedzić na sitku.
Bardzo często w przepisie należy użyć niewielkiej ilości bulionu, a ponieważ gotowanie tak małej ilości jest problematyczne, więc zastępujemy go wodą, co nie jest z korzyścią dla potrawy. By jednak mieć bulion w każdej chwili, po ugotowaniu większej ilości, studzę go i przelewam do woreczków na lód, a następnie zamrażam. W ten sposób mam bulion w każdej chwili:).