Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

21 września 2018

Imbirowe racuchy z nektarynką

Imbirowe racuchy z nektarynką to propozycja na wczesnojesienne podwieczorki albo pyszne przekąski. Racuchy nie kojarzą się zdrowo. Zupełnie niepotrzebnie. Smażąc je w sposób odpowiedni, można uzyskać efekt domowych racuszków  ale bez nadmiaru tłuszczu.  składniki: 3 szklanki mąki pszennej 14 g drożdży w proszku 1,5 szklanki ciepłego mleka krowiego/roślinnego 1 jajko w temperaturze pokojowej opcjonalnie 1,5...

Imbirowe racuchy z nektarynką to propozycja na wczesnojesienne podwieczorki albo pyszne przekąski. Racuchy nie kojarzą się zdrowo. Zupełnie niepotrzebnie. Smażąc je w sposób odpowiedni, można uzyskać efekt domowych racuszków  ale bez nadmiaru tłuszczu. 

składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 14 g drożdży w proszku
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka krowiego/roślinnego
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • opcjonalnie 1,5 łyżki cukru kokosowego
  • 1 duża, słodka nektaryna
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1/4 cynamonu w proszku

 

W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj mleko, cukier, rozbełtane jajko i wymieszaj ciasto, by składniki sie połączyły. Jeśli robisz ze świeżych drożdży, zrób wcześniej rozczyn. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.

Około 15 minut przed smażeniem racuchów obierz nektarynkę, przepołów i pokrój ją w plastry. Wymieszaj owoce z cynamonem i startym na małych oczkach tarki imbirem. Odstaw.

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni (naprawdę nie trzeba dużo, co widać na zdjęciu z patelnią) i łyżką nakładaj ciasto na patelnię. Na środek każdego racucha ułóż jeden lub 2 plasterki nektaryny. Smaż na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. Pilnuj temperatury, bo jesli będzie zbyt wysoka, racuchy spalą się z zewnątrz, a będą surowe w środku.

Racuchy z nektarynką możesz osłodzić miodem lub wybranym musem owocowym.

Rozszerzasz dietę dziecku? Sprawdź nasz ebook na start przygody z BLW!

ebook z przepisami dla niemowlaka
Po 6 miesiącu!

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (20)

Agnieszka

Dodano opinię: 21.09.2018

Jaką mąką najlepiej zastąpić pszenną?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.09.2018

Próbuj z taką, jaką chcesz.

Agnieszka

Dodano opinię: 21.09.2018

Czy można mąkę pszenną zastąpić jakąś inną? Ja i mąż jesteśmy na diecie bezglutenowej więc chcemy gotować i piec dla nas wszystkich.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.09.2018

Próbuj z np. jaglaną, może pomieszaj dwie bezglutenowe. Z mąkami mozna a nawet należy:) eksperymentować.

Pestka

Dodano opinię: 23.09.2018

Kurcze, ale glina. Starałam się zrobić wszystko tak jak w przepisie ale coś ewidentnie poszło nie tak 😉 ciasto było bardzo gęste, mimo siadania większej ilości mleka. uwielbiam Wasze przepisy, ale niektóre z nich jak dla mnie nie do przejścia 😉 pozdrawiam

Oliwia

Dodano opinię: 27.09.2018

Jakie dokładnie drożdże dać do przepisu? Dałam 14g drożdży suchych instant i ciasto wyszło bardzo gęste a po usmażeniu placki są twarde i niesmaczne… Nie wiem co zrobiłam nie tak. Wszystko robiłam wg przepisu.

Monika, mama Feliksa 7,5m

Dodano opinię: 30.09.2018

A ja mam pytanie z innej beczki: robię z waszych przepisów np. bananowe pancakesy na śniadanie dla maluszka (są pyszne!) i podając je dziecku zastanawia mnie, gdzie tu jest element polsko tłumaczonego skrótu BLW czyli bobas lubi wybór? Jak podaję mu takie ciacha na śniadanie to specjalnie wyboru nie ma 🙂
Czy wy praktykujecie podawanie na śniadanie np. kilku rodzajów pancakesów albo jakieś inne jedzonko do tego żeby było z czego wybierać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.09.2018

Wybor nie polega na przebieraniu i kapryszeniu, ale na tym, że dziecko wybierze ile zje i czy w ogóle zje. Nie propagujemy zamęczania matki staniem przy garach i gotowanie 10 opcji potraw dla wybierającgo dziecka? Propagujemy szacunek do dzecka i jego decyzji.

Monika, mama Feliksa 7,5m

Dodano opinię: 30.09.2018

Rozumiem, dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 porządkuje mi to w głowie trochę.

ekubo

Dodano opinię: 04.10.2018

czy można użyć świeżych drożdży? jeśli tak to w jakiej ilości?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

50 g świeżych

Matka Joanna

Dodano opinię: 10.10.2018

Cześć, rozszerzamy dietę z Waszymi przepisami ( pycha), dajemy dużo warzyw i owoców ( od Babci niepryskane). Zwasze jak mam ochotę na takie placuszki to się zastanawiam – dziecku, smażone dawać? Średnio to zdrowe. Wiadomo, nie codziennie, ale jednak mam wątpliwości.

Justyna

Dodano opinię: 16.07.2019

Robilam w piekarniku, dalam banany, borowki i maliny – genialne!:)

Kamila

Dodano opinię: 10.08.2019

Czy mleko może być z puszki? (Chodzi o kokosowe)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2019

tak, z dobrym składem.

Ania

Dodano opinię: 29.08.2019

Czy mogę masę na wieczór zostawić by usmażyć?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

lepiej zrobić rano, bo owoce mogą puścić sok.

Olga

Dodano opinię: 07.01.2020

Czy można zamiast nektarynki np. dodać jabłko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.01.2020

tak

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek