15 porcji 12 miesięcy+

Imbirowe racuchy z nektarynką to propozycja na wczesnojesienne podwieczorki albo pyszne przekąski. Racuchy nie kojarzą się zdrowo. Zupełnie niepotrzebnie. Smażąc je w sposób odpowiedni, można uzyskać efekt domowych racuszków  ale bez nadmiaru tłuszczu. 

składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 14 g drożdży w proszku
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka krowiego/roślinnego
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • opcjonalnie 1,5 łyżki cukru kokosowego
  • 1 duża, słodka nektaryna
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1/4 cynamonu w proszku

W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj mleko, cukier, rozbełtane jajko i wymieszaj ciasto, by składniki sie połączyły. Jeśli robisz ze świeżych drożdży, zrób wcześniej rozczyn. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.

Około 15 minut przed smażeniem racuchów obierz nektarynkę, przepołów i pokrój ją w plastry. Wymieszaj owoce z cynamonem i startym na małych oczkach tarki imbirem. Odstaw.

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni (naprawdę nie trzeba dużo, co widać na zdjęciu z patelnią) i łyżką nakładaj ciasto na patelnię. Na środek każdego racucha ułóż jeden lub 2 plasterki nektaryny. Smaż na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. Pilnuj temperatury, bo jesli będzie zbyt wysoka, racuchy spalą się z zewnątrz, a będą surowe w środku.

Racuchy z nektarynką możesz osłodzić miodem lub wybranym musem owocowym.

Rozszerzasz dietę dziecku? Chcesz mieć pełną wiedzę? Zapraszamy do odbycia naszego Kursu BLW Online. Aby dowiedzieć się więcej, kliknij TUTAJ.

 

Zapraszamy do naszego sklepu