15 porcji 12 miesięcy+

Imbirowe racuchy z nektarynką to propozycja na wczesnojesienne podwieczorki albo pyszne przekąski. Racuchy nie kojarzą się zdrowo. Zupełnie niepotrzebnie. Smażąc je w sposób odpowiedni, można uzyskać efekt domowych racuszków  ale bez nadmiaru tłuszczu. 

składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 14 g drożdży w proszku
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka krowiego/roślinnego
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • opcjonalnie 1,5 łyżki cukru kokosowego
  • 1 duża, słodka nektaryna
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1/4 cynamonu w proszku

W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj mleko, cukier, rozbełtane jajko i wymieszaj ciasto, by składniki sie połączyły. Jeśli robisz ze świeżych drożdży, zrób wcześniej rozczyn. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.

Około 15 minut przed smażeniem racuchów obierz nektarynkę, przepołów i pokrój ją w plastry. Wymieszaj owoce z cynamonem i startym na małych oczkach tarki imbirem. Odstaw.

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni (naprawdę nie trzeba dużo, co widać na zdjęciu z patelnią) i łyżką nakładaj ciasto na patelnię. Na środek każdego racucha ułóż jeden lub 2 plasterki nektaryny. Smaż na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. Pilnuj temperatury, bo jesli będzie zbyt wysoka, racuchy spalą się z zewnątrz, a będą surowe w środku.

Racuchy z nektarynką możesz osłodzić miodem lub wybranym musem owocowym.

Rozszerzasz dietę dziecku? Chcesz mieć pełną wiedzę? Zapraszamy do odbycia naszego Kursu BLW Online. Aby dowiedzieć się więcej, kliknij TUTAJ.