- 3/4 szklanki kaszy manny
- 3/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
- 3 jajka
- 1 kostka czekolady 70%
- 1 łyżka amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżka oleju
- masło/olej koko do wysmarowania blaszki
Zmiksuj mleko z jajkami, kaszą i olejem. Odstaw na co najmniej 20 minut. To bardzo ważne, bo kasza musi lekko napęcznieć i wchlonąć mleko.
Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem.
Blaszkę wysmaruj masłem i wstaw do piekarnika, by się mocno rozgrzała. Wyjmij ją, gdy piekarnik się nagrzeje. Nalej masę, rozprowadzając ją również po brzegach blaszki (ciasto lekko się zetnie na brzegach). Posyp tartą czekoladą i amarantusem. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Podawaj z owocami, osłodzone miodem lub z domowym sosem czy powidłami owocowymi.
Gdy wybierzesz mleko kokosowe, połącz jego część gęstą z rzadką.
Jeśli chcesz osłodzić naleśnik z kaszy manny przed upieczeniem, dodaj odrobinę syropu daktylowego lub cukru kokosowego, choć uważamy, że dodatek owoców czy miodu po upieczeniu załatwia kwestię słodkości.
Do pieczenia naleśnika z kaszy many nalepiej użyć patelni z odczepianą rączką. Jednak jeśli jej nie masz, tak jak my:), użyj np. blaszki do tarty lub kokilek. Wszystko jest dobre, oby miało ścianki?
Pamiètajcie, że każdy piekarnik jest inny, więc kontrolujcie stopień zrumienienia.
PS Te naleśniki za każdym razem namawiają mnie na patelnię z odczepianą rączką i chyba ją kupię, bo to super opcja.
Aby kupić kurs, kliknij TUTAJ.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (49)
Kasia
Dodano opinię: 27.08.2018
Czy mozna dodać truskawki liofilizowane?:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.08.2018
Posypać? Jasne.
Monika
Dodano opinię: 28.08.2018
Prosze podac wymiar patelni/ tarty na porcje ktora Pani podaje. Boje sie zeby w srodku nie bylo surowe albo np nalesnik za grupy za cienki. Dziekuje!!!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.12.2018
28 cm
Żaneta
Dodano opinię: 29.08.2018
Mozna zastapic czyms innym amarantus?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.08.2018
Tak, migdałami, orzechami lub pominąć
Beata
Dodano opinię: 30.08.2018
Jaka duża foremka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.12.2018
28cm
agata
Dodano opinię: 11.09.2018
Od jakiego wieku można maluchowi podawać czekoladę jako dodatek?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.09.2018
My podawałysmy od jakiegoś 9, ale naprawdę niewiele i rzadko.
Karina
Dodano opinię: 28.09.2018
Serio? Rano odkładanie czegoś na 20 minut ? Ile macie czasu na przygotowanie śniadania? Macie jeszcze jakieś sposoby na dołowanie innych matek, które rano starają się przetrwać i jak najszybciej wypchnąć przynajmniej jedno dziecko z domu żeby nie zwariować?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.09.2018
Karina, akurat my najlepiej wiemy, co oznacza czas rano. Ania wstaje do pracy o 5.40 , dziecko o 6 a wychodzą przed 7. Nie jesteś osamotniona a my to nie supermatki mające na celu pokazanie swojej super mocy. Nie wszyskie potrawy mają czas oczekiwania. Akurat ta, tak. Niemniej jednak, można w chwili oczekiwania robić inne rzeczy, ubierać dziecko, siebie, robić siku, czy makijaż. Albo zwyczajnie… Zrobić tę potrawę w sobotę a w tygodniu szybszą. Pozdrawiamy!
Sylwia
Dodano opinię: 28.09.2018
Chyba coś mi nie wyszło bo mój naleśnik był gumowaty i twardy:( zmiksowałam blenderem składniki i kasza nie wchłoneła mleka do końca więc może dlatego
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.09.2018
Na pewno dlatego.
Maria
Dodano opinię: 04.10.2018
Czy można zrobić ten naleśnik w wersji wytrawnej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
jasne:)
EsTer
Dodano opinię: 24.10.2018
No cóż, u nas wyszło takie 😉 ale i tak było smaczne. Musze jeszcze poćwiczyć bo pomysl super.
Asia
Dodano opinię: 09.11.2018
Wyszło 🙂
Maria
Dodano opinię: 01.12.2018
można podać miód maluchowi poniżej roku? Czy to dlatego, że jest poddany działaniu wysokiej temperatury?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.12.2018
https://alaantkoweblw.pl/miod-dlaczego-nie-wolno-podawac-go-niemowlakom/
Diana
Dodano opinię: 27.12.2018
Wyszedł za pierwszym razem 🙂 pycha! 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2018
Na zdrowie
Monika
Dodano opinię: 05.02.2019
Próbował ktoś zrobić z ubitym białkiem jaja kurzego? Naleśnik wyszedł z przepisu ok, ale ciut za twardy, może piana poprawiłaby końcową konsystencję?
Kamila
Dodano opinię: 06.02.2019
Dlaczego ta potrawa, tak jak i np. omlet z owocami jest dopiero od 8 miesiąca?
Czy przepisy w książkach są również od jakiegoś miesiąca? Myślałam, że od skończonego 6 miesiąca mogę podawać dziecku wszystko (oprócz wyjątkow), jednak wprowadzać produkty po kolei i obserwować dziecko.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Rozszerzanie diety, to przede wszystkim zdrowy rozsądek. Na starce rozszerzania diety nie da się dziecki, które do tej pory jadlo tylko mleko i tylko mleko trawił jego układ pokarmowy, smażonego omletu. Na początek dajemy dania jdnoskładnikowe, by organizm stopniowo uczył się te nowości trawić. Dlatego później są dania dwu i wieloskładnikowe.
Monika
Dodano opinię: 23.02.2019
Sama odpowiem sobie na pytanie 😉 polecam zrobić naleśnika z ubitymi białkami, wychodzi o niebo lepszy, lżejszy, puszysty, idealny. Szkoda że na zdjęciu nie pokazałam tej grubości.
Tak, tak…polecam patelnię z odczepianą rączką… Szukałam sposobu, aby patelnia zmieściła się w zlewozmywaku i znalazłam.
Renia
Dodano opinię: 22.03.2019
A jaka patelnię możesz polecić z odczepiana rączka?
magda
Dodano opinię: 02.03.2019
a czy da się zrobić te naleśniki bez jajek?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.03.2019
Spróbuj na aquafarbie
Ewa
Dodano opinię: 11.03.2019
Te placuszki- naleśniki są naprawdę świetne! Dla dziecka ale i nie tylko! Z miodem są pyszna przekaską także dla mnie. Jestem pod ogromnym wrażeniem! Gratuluję pomysłu! I co najważniejsze nawet tak nieumiejętny kucharz jak ja w godzinkę miałam pyszne przekąski. Dziękujemy za pomysł! ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
Dziękujemy:)))
Paulina
Dodano opinię: 12.03.2019
U mnie chyba coś poszło nie tak… Aż się wystraszyłam, jak weszłam do kuchni 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.03.2019
Buahahaha.No… szacun?
Jadzia
Dodano opinię: 11.08.2019
Ja mam to samo ? czy temperatura mleka w trakcie mieszania z kaszą ma znaczenie? Ja dałam takie z lodówki i zauważyłam, że kasza zaczęła pecznieć dopiero jak mleko się ugrzało
Ana
Dodano opinię: 05.04.2019
Jeśli piekę bez termoobiegu to zwiększyć temperaturę czy wydłużyć czas pieczenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
Wydłużyć, ale kontrolowac przed końcem.
Joanna
Dodano opinię: 24.04.2019
Jak zwykle pozamiatalyscie chociaz przepis znalam w troche innej wersji od dawna. W Finlandii w czwartek tradycyjnie podaje sie grochowke a na deser wlasnie „pannukakku”.
Asia
Dodano opinię: 31.05.2020
O jaki piękny! Jakie owoce dałaś?
Asia
Dodano opinię: 30.04.2019
Moja kasza nie wchłonęła mleka i naleśnik wyszedł cienki, twardy i gumowaty. Jakieś sugestie, jak zachęcić kaszę do wchłaniania mleka? Bo przepis super prosty więc chętnie bym polubiła.
Kinga
Dodano opinię: 26.05.2019
A mi wyszly gumowate dlaczego ? Pieknie uroslo i opadlo a trzymalam 20min bez termobtermoobiegu i wszystko jak w przepisie. Zreszta wszystko co chce upiec mi nie wychodzi ? czy mozna mirc dar do niepieczenia?
Justyna
Dodano opinię: 26.07.2019
Chyba coś mi nie wyszlo, naleśnik jak guma że ciężko przerzuć, młody pluł nim na drugi koniec kuchni.
Kama
Dodano opinię: 27.08.2019
Czy można wrzucić jabłko drobno siekane do środka ? Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.08.2019
Tak
KLAUDIA
Dodano opinię: 02.09.2019
Super pomysł na pyszne danie. Czy można pominąć lub zastąpić jajko? Mam małego alergika.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.09.2019
w tym przepisie niestety nie:(
marta.stanikowska
Dodano opinię: 06.12.2019
Czy mogę do tego przepisu wykorzystać ugotowany wcześniej manne? Mam na zbyciu 😀
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.12.2019
nie
Magdalena
Dodano opinię: 09.09.2020
Ja białka ubiłam i dodałam do środka trochę maku. Przypomina bardzo biszkopt. Pyszne.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
O wow- piękny