Czekoladowe ciasto – brownie, smaczek czekoladożerców. Czyli Antka:) Doszłam do wniosku, że przecież musi istnieć opcja zdrowsza i proszę bardzo. Bazą jest czerwona fasola, bogactwo witamin z grupy B, białka, żelaza, cynku, wapnia… Co więcej, wcale jej nie czuć w cieście. Nie zaburza smaku czekolady, a daje genialną wilgotność. Sami spróbujcie.
Nastaw piekarnik na 180’C góra-dół. Blaszkę, około 25×25 wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Żurawinę namocz w gorącej wodzie (około 10 min), by zmiękła i odsącz.
Jeśli użyłaś fasoli z puszki, odsącz ją z zalewy na sitku i przełóż do miski. Dodaj banany i zblenduj całość na gładki krem. Dodaj jajka, czekoladę, cukier, olej, kakao, orzechy, proszek do pieczenia i zmiksuj całość. Dodaj żurawinę i zamieszaj. Czekoladowe ciasto przełóż do blaszki i piecz około 40 minut.
Czekoladowe ciasto możesz przed upieczeniem posypać płatkami migdałów.
Jeśli wolisz bardziej słodki smak, dodaj więcej cukru kokosowego.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (78)
Klaudia
Dodano opinię: 06.10.2018
Czy zamiast oleju rzepakowego moge uzyc slonecznikowego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.10.2018
tak
Joanna
Dodano opinię: 06.10.2018
Zabieram sie dzisiaj do testowania ale kusi mnie zeby na wierzch ozdobic jakimis borowkami albo kremem kokosowym …..
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.10.2018
Eksperymentuj:) Jasne.
Iza
Dodano opinię: 07.10.2018
Czy mogę dać ksylitol zamiast cukru kokosowego bo nie mogę na mojej
Wsi znaleźć, a zjadłoby by się ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.10.2018
Jasne
Joanna
Dodano opinię: 07.10.2018
Zrobilam. Wyszlo ge-nial-ne. Rozbilyscie bank tym przepisem. Jest serio cudowny, Rezultat na zdjeciu.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.10.2018
WoooooW!
Monika
Dodano opinię: 07.10.2018
Zrobiłam 🙂
Łatwe, szybkie i przede wszystkim pyszne. Wszystkim smakowało.
Dziękuję 🙂
Zofia
Dodano opinię: 09.10.2018
Ile surowej fasoli ugotować, żeby wyszło 400g po ugotowaniu?pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2018
Około 2 szklanek
lidzia943
Dodano opinię: 09.10.2018
Czym zastąpić orzechy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2018
Amarantusem ekspandowanym
Maja
Dodano opinię: 11.10.2018
A mozna uzyc fasoli z puszki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2018
Tak
Kasia
Dodano opinię: 12.10.2018
Ile mniej więcej daktyli trzeba dodać, żeby użyć ich zamiast cukru kokosowego? Namoczyć je jak żurawinę i zmiksować ze wszystkim?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Tak. Około 8
Meg
Dodano opinię: 21.10.2018
Smaczne. Moim zdaniem po nocy w lodówce lepsze. Wtedy nie czuć banana 😉 zrobiłam z połowy porcji. Dałam suszoną śliwkę zamiast żurawiny. Polecam
Justyna
Dodano opinię: 27.10.2018
Dziewczyny kochane a nie da rady bez jajek? Nie mogę jajek, czym je zastąpić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.11.2018
https://alaantkoweblw.pl/aqafaba-co-to-jest-zamiennik-jajka/
Kładzik
Dodano opinię: 28.10.2018
Dzień dobry!
Mam pytanie, czy w wersji muffinkowej też wyjdzie? Ciasto wg. przepisu, ale czy po nałożniu też piec 40 minut? Z gory dziękuję za odpowiedż! 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Tak. 20 min piecz
Anna
Dodano opinię: 02.11.2018
Czy mozna użyć posiekanych orzechów włoskich?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.11.2018
Tak
M
Dodano opinię: 05.11.2018
Czy można zamienić proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną? W jakiej ilości?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
1 porcja sody to 2-3 razy więcej proszku do pieczenia.
Ewelina
Dodano opinię: 13.11.2018
Zamierzam dziś zrobić to ciacho, tylko czy zamiast cukru kokosowego można użyć słodziwa w płynie? Np. syropu klonowego czy daktylowego?
Iwona
Dodano opinię: 14.11.2018
Wyszlo:) pyszne, tylko zapomniałam dodać kakao…:)
Mati
Dodano opinię: 16.11.2018
Suuuper. Polecam niezdecydowanym My akurat potrzbujemy dodac wiecej cukru kokosowego ale uwazam ze ciasto wymiata☺
Ewa
Dodano opinię: 18.11.2018
A czy można zastąpić kakao karobem? Kakao mi się przeterminowało 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.11.2018
Jasne
Ewa
Dodano opinię: 21.11.2018
Dziękuje! Udało mi się jednak kupić kakao, ale zapomniałam go dodać bo w przepisie jest tylko składnikach i potem już nie jest wspomniane. Wyszło pyszne! Teraz robię drugie, tym razem już dodałam kakao.
Zastanawiam się tylko czy to możliwe, że po kawałku tego ciasta synek dostał po 5 godzinach od zjedzenia takiego zastrzyku energii. Skakał jak szalony i nie było mowy o spaniu, może to ta czekolada w cieście 🙂
Mama Natalia
Dodano opinię: 25.11.2018
Piszecie że fasola daje genialną wilgotność – jak duża ma być ta wilgotność? Piekłam ciasto duuużo dłużej, a wciąż wygląda na niedopieczone, poza tym ok, smak w porządku, zakalca nie ma, no ale mam wątpliwości czy to ciasto ma być takie mokre, no dla mnie ono nie jest upieczone po prostu ale nie wiem ile musiałabym je trzymać w piekarniku żeby było. Piekłam na termoobiegu, bo wszystko zawsze na nim pieke, czy to ma znaczenie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Ono jets wilgotne bardziej niż inne ciasta, cos jak brownie.
Mama Kuby
Dodano opinię: 10.02.2019
Upieklam. Jest ge nia lne! Zamiast cukru dałam melase karobowa. Polecam.
Marzena
Dodano opinię: 11.02.2019
Jest tak pyszne i tak proste, że zastanawiam się czy można zastąpić fasolę jakimś innym „dobrodziejstwem”? Tak dla urozmaicenia ☺️ no bo jak długo można jeść czerwoną fasolę dzień w dzień ?
Natalia
Dodano opinię: 19.02.2019
Czy można pominąć banany i dać daktylr lub więcej ksylitolu? Czy wyjdzie za mała ilość wtedy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.02.2019
Nie polecamy zastepowac banana
Iza
Dodano opinię: 28.03.2019
hmmm…córka nie lubi bananów, czym stłumić jego smak??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.03.2019
Nie czuć ich w cieście
Klaudia
Dodano opinię: 02.04.2019
Do czego kakao?
Jest na liście składników, ale nigdzie dalej.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.04.2019
już dodane.
Asia
Dodano opinię: 11.04.2019
Czy ciasto można zamrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
Tak
Ilona
Dodano opinię: 17.04.2019
Witam. A czym można zastąpić cukier kokosowy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.04.2019
Syropem daktylowym
Paulina
Dodano opinię: 11.05.2019
Wyszło pyszne!
Nonna
Dodano opinię: 25.06.2019
Wiem że to głupie pytanie, ale czy fasolę z puszki też się gotuje?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.06.2019
nie
Joanna
Dodano opinię: 19.07.2019
Czy mogę zastąpić olej rzepakowy kokosowym a cukier kokosowy ksylitolem? Chciałabym dodać na wierzch świeżych malin, kiedy to zrobić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.08.2019
tak i tak, ale ksylitol po 3 roku życia:)
Joanna
Dodano opinię: 18.07.2019
Czy mogę zastąpić olej rzepakowy kokosowym, a cukier kokosowy ksylitolem? Chciałabym dodać na wierzch maliny. Kiedy najlepiej to zrobić?
Ewa
Dodano opinię: 19.07.2019
a ja mam pytanko o orzechy jeszcze – czy można dodać po prostu masło orzechowe? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
Tak
JustynaChF
Dodano opinię: 29.07.2019
Dziś zrobiłam. Nie miałam tylu jajek i bananów (generalnie brakowało połowy tych składników) ale też wyszło pyszne.
Mama trójki :)
Dodano opinię: 19.12.2019
Czy cukier trzcinowy może być ? Jeśli tak czy w takiej samej ilości?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
tak
Marta
Dodano opinię: 04.02.2020
To ciasto jest genialne. Przetestowalam już nie jedno Brownie ale to wymiata :)smakuje nie tylko mojemu rocznemu synkowi ale i rodzicom .polecam i dziękuję
Basia
Dodano opinię: 27.02.2020
Czy wyjdzie ciasto z tych proporcji w tortownicy? Chciałabym je zrobić w formie tortu. Czy jakiś krem polecacie wtedy na niego? Pozdrawiam:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.02.2020
Jeśli użyjesz tortownicy o podobnych proporcjach to pewnie tak:) Krem możesz zrobić z serka mascarpone.
Jagoda
Dodano opinię: 19.03.2020
Witam serdecznie 🙂 Na 400g puszce fasoli jest napisane, że po odsączeniu zostaje jedynie 200g, czy w takim razie muszę dać 2xpuszki?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2020
W przepisie należy użyć dwóch szklanek ugotowanej fasoli. Jeżeli używamy gotowej z puszki to dodajemy 2 szklanki fasoli po odsączeniu.
Zwyczajna
Dodano opinię: 21.04.2020
Jestem za zdrowym żywieniem i takim szukaniem kompromisów ale co chodzi z tym cukrem kokosowym czy syropami? Czy i w czym to jest zdrowsze od cukru buraczanego? Czy to chodzi o jakieś wyszukane doznania smakowe dla 1-2 letnich dzieci? Dziwi mnie to. Ciasto jest okej, nawet bez dodatku cukru.
Fatamorgana
Dodano opinię: 01.08.2020
Uda sie w keksówce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Pewnie, trzeba tylko dostosować czas pieczenia
Asia Loeb
Dodano opinię: 20.08.2020
Czy konsystencja ucierpi bez czekolady?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.08.2020
Raczej nie, ale będzie zdecydowanie mniej czekoladowe
Darek
Dodano opinię: 10.12.2020
Ciasto genialne. Proste, szybkie i jak smakuje. Ja zrobiłem z niego muffiny i też wyszły super. Dodałem jedynie więcej orzechów, spora garść zmielonych włoskich. Do środka zamiast żurawiny poszły kawałki gorzkiej czekolady. Teraz przymierzam się do tortu na tej bazie. Zobaczymy efekt…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Czekamy na ten tort, koniecznie się pochwal.
Joanna
Dodano opinię: 01.01.2021
PRZEPYSZNE!! ? Mega łatwe, szybkie i każdemu smakuje ?
Jola
Dodano opinię: 16.02.2021
Mój 6-letni syn uważa, że to najpyszniejsze ciasto na świecie! A jada też ciasta zupełnie nie-fit 🙂 ciasto jest fantastyczne, wilgotne, ale nie czuć fasoli. Polecam niezdecydowanym, robiłam je już chyba z 5 razy 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Bardzo nam miło.
Maggie
Dodano opinię: 02.04.2021
Witam, ciasto obłędne? tylko ze mi nie uroslo i sobie pomyslalam czy moze bialka ubic same i dodac na koniec czy wtedy bedzie bardzoej puszyste?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Powinno poprawić konsystencję.
Ewa
Dodano opinię: 13.02.2022
Czy mozna dodać skórki pomarańczowej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
tak
Aga
Dodano opinię: 04.06.2022
Mam okrągłą formę o średnicy 23cm – jak długo piec?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Wszystko zależy od piekarnika