U

Wiadomo, natka pietruszki to bogactwo żelaza i witaminy C. Ale jak ją jeść? Może tak?

Składniki:

ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 7 g suchych drożdży

pesto

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzechów/płatków migdałów
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie 2 łyżki tartego parmezanu

Drożdże wymieszaj z mąką. Dodaj olej, a następnie powoli dolewaj wodę, mieszając ciasto łyżką. Gdy już wszystkie składniki będą na stolnicy, wyrabiaj ciasto około 3 minut

Przełóż ciasto do miski wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw, by wyrosło (około 2 godziny).

Przygotuj pesto. Do Blendera Molekularnego Ronic Zyle Led II przełóż natkę, czosnek, oliwę, orzechy/migdały, pieprz, parmezan. Naciśnij program Paste. Blender w chwilę zrobi ze składników pesto. Polecamy go rownież do wyrobu mlek roślinnych, masła, past kanapkowych, sorbetów czy gotowania zup. Nasze przepisy z wykorzystaniem tego blendera znajdziesz tutaj (Quiche) i tutaj (Krem z kalafiora)

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na średnicę około 32cm, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj pesto. Pozostałą część pesto odłóż.

Piecz w temperaturze 200’C z termoobiegiem przez około 10 minut. Kontroluj stopień zrumienienia. Pamiętaj, kazdy piekarnik jest inny, więc zawsze należy kontrolować proces pieczenia.

Foccacię możesz zjeść, maczając w pozostałym pesto lub w oliwie z ziołami.

Z tej porcji wychodzą dwie foccacie. Ja ciasto na jedną porcję, po wyrośnięciu, odkładam do lodówki i korzystam z niego następnego dnia (wyjmij z lodówki i odstaw do ponownego wyrośnięcia).

Wpis powstał we współpracy z firmą Ronic.

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep