Spód:
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1/2 szklanki mąki gryczanej;
- 1 jajko;
- 1/3 kostki masła ( kostki 200g);
- opcjonalnie szczypta soli himalajskiej.
Farsz:
- 250g świeżego szpinaku (liście);
- 140 g fety (pół kartonika);
- 1 pomidor;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/ łyżeczki gałki muszkatołowej;
- łyżka soku z cytryny;
- 100 ml śmietanki 30%;
- 2 jajka.
- 1 łyżka masła
Wszystkie składniki na spód wsypujemy do miski i zagniatamy. Uformowaną, zwartą, jednolitą kulę układamy na arkuszu papieru do pieczenia, zawijamy je i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180’C z termoobiegiem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, następnie oblepiamy nim całą formę (25cm, ja mam szklaną). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na cieście układamy kawałek arkuszu papieru do pieczenia i obciązamy surowym ryżem (pół szklanki) by ciasto podczas pieczenia nie unosiło się. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Teraz przygotowujemy farsz:
Szpinak myjemy, wrzucamy na patelnię, dodajemy 1 łyżkę masła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak zmięknie (zaledwie 2-3 minuty). Wyłączamy gaz, dodajemy gałkę i sok z cytryny.
W szklance mieszamy jajka ze śmietaną.
Pomidora kroimy w cienkie plastry. Fetę drobno kruszymy.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika zdejmujemy ryż i papier. Nakładamy na nie ODSĄCZONY z nadmiaru wody szpinak, pokruszoną fetę, polewamy całość śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach+ 5 minut w 200 stopniach, by kisz bardziej się przyrumienił.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (37)
Bożka
Dodano opinię: 08.12.2017
Od kiedy można podawać fete maluchowi?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
My dawalysmy po roku.
Natka
Dodano opinię: 09.12.2017
Poprzednia tarta wyszła super, tą też muszę wypróbować 🙂 Tylko myślę sobie że chyba zastąpię fetę ricottą – to może byc mniej słona opcja dla młodszych brzdąców 🙂
Monika
Dodano opinię: 30.12.2017
Zamiast mąki gryczanej mogę dać zwykła? Mam jeszcze ryżowa ?☺
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.01.2018
jasne, może być zwykła lub ryżowa.
PIOTR
Dodano opinię: 02.01.2018
Czyli tego ryżu z piekarnika się dalej nie używa¿?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.01.2018
Jak CI się nie przypiecze to możesz potem do czegos ugutować.
Mariola
Dodano opinię: 04.01.2018
Wyszło bardzo smaczne. Bardzo fajna strona. Często z niej korzystam. Dzięki za ciekawe przepisy
Karolina
Dodano opinię: 08.01.2018
A jakiej fety używacie? Prawdziwej greckiej owczej czy serka polskiego krowiego „typu feta”?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.01.2018
Polskiej:)
Aga
Dodano opinię: 08.01.2018
Ciasto bardzo się kruszyło, ale skleiłam je na formie i wyszło mega pycha :)) zaraz zabieram się za muffiny ?
Klaudia
Dodano opinię: 24.01.2018
Witam. Czy zamiast mąki gryczanej mogę dać np. razowa ? Lub ogólnie inna ? Mieszkam za granica i nie mam dostępu to maki gryczanej 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.01.2018
Jasne.
Kasia
Dodano opinię: 02.08.2018
Ja w takich sytuacjach gotuję kaszę na sypko i blenduję. Mam słaby blender inaczej by sobie nie poradził, mocniejszym można tak zrobić z surową i już masz mąkę gryczaną.
Ola
Dodano opinię: 26.01.2018
Czy można użyć szpinaku mrożonego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.01.2018
Tak
Magda
Dodano opinię: 08.02.2018
A czy zamiast śmietany moge użyć jogurtu natralnego ??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2018
Niestety nie.
Magdalena
Dodano opinię: 23.02.2018
Tarta przepyszna, zjadłyśmy z sałata i pomidorem. Mała uwielbia próbować liści, strasznie ją to cieszy. Zamiast czownku dałam cebulę. Wyszło palce lizać.
Mama Monka
Dodano opinię: 18.04.2018
Możecie polecić jakaś fete z dobrym składem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.04.2018
https://czytajsklad.com/feta/
Mama Monka
Dodano opinię: 20.04.2018
Czy możecie polecić fetę z dobrym składem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.04.2018
https://czytajsklad.com/feta/
Anna
Dodano opinię: 21.04.2018
Mogę użyć mąki ryżowej lub jaglanej zamiast gryczanej ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.04.2018
Tak, ryżowa będzie super.
Magda
Dodano opinię: 13.09.2018
Mam i ja ?
Dorota
Dodano opinię: 10.10.2018
Witam ? Czy zamiast śmietanki mogę dać mleko kokosowe ? Syn ma nietolerancję laktozy ☹️ A nie mam akurat śmietany bez laktozy
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2018
Jak najbardziej-tak
baśkag
Dodano opinię: 19.10.2018
Nie mogę przejść obojętnie i nie zostawić komentarza. Przepis jest po prostu rewelacyjny. Próbowałam już wcześniej tart ze szpinakiem, ale nie dało się ich za dużo zjeść. Składniki są świetnie wyważone – nie za dużo szpinaku, cienkie ciasto. Tylko fety dałam trochę mniej, bo jemy wszystko praktycznie bez soli. Dziękuję! 🙂
Gosia
Dodano opinię: 29.11.2018
Czy formę na tartę trzeba wcześniej czymś posmarować, wyłożyć papier? Czy masło ma być z lodówki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.11.2018
Masło z lodówki, nie formy nie musisz niczym smarować.
Magdalena
Dodano opinię: 15.03.2019
Czy śmietanka 18% z kartonika też pasuje?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.03.2019
Tak
Ewelina
Dodano opinię: 04.04.2019
Pycha?
Kasia
Dodano opinię: 19.03.2020
Czy mozna zastapic ser feta innym aby zrobic taki posilek dla dzieck 9m+?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
tak
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 14.12.2020
Zrobione. Ja zamiast mąki gryczanej dalam pełnoziarnistą orkiszową i juz przy zagniataniu czulam, ze to nie to (czesto robie tarty) pozniej oczywiscie zjechalo z bokow formy podczas podpiekania (przy dobrym ciescie i dobrze schlodzonym to sie nie zdarza) i smietanka z jajami wylala sie za brzegi ciasta. Po upieczeniu nie bylo kruche. Sam farsz swietny. Dzis na kolacje powtorka tym razem zrobie ze swojego sprawdzonego przepisu na tarte i z tym samym farszem i bedzie przepysznie:) tymczasem zdjecie pierwszej. Pomidory tylko na polowce dla taty bo dzidzia i mama nie mogly. Pozrawiam. Bylo i tak bardzo smacznie