Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

08 grudnia 2017

Dziecinnie prosty Quiche ze szpinakiem i fetą

„Kisz” lub tarta, zwał jak zwał, ważne, że robi się szybko i smakuje wspaniale. Polecam raczej dla starszych dzieci, powyżej roku z uwagi na słoną fetę i twardy spód. Spód: 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki gryczanej; 1 jajko; 1/3 kostki masła ( kostki 200g); opcjonalnie szczypta soli himalajskiej. Farsz: 250g świeżego szpinaku  (liście);...

„Kisz” lub tarta, zwał jak zwał, ważne, że robi się szybko i smakuje wspaniale. Polecam raczej dla starszych dzieci, powyżej roku z uwagi na słoną fetę i twardy spód.

Spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej;
  • 1 jajko;
  • 1/3 kostki masła ( kostki 200g);
  • opcjonalnie szczypta soli himalajskiej.

Farsz:

  • 250g świeżego szpinaku  (liście);
  • 140 g fety (pół kartonika);
  • 1 pomidor;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1/ łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • łyżka soku z cytryny;
  • 100 ml śmietanki 30%;
  • 2 jajka.
  • 1 łyżka masła

Wszystkie składniki na spód wsypujemy do miski i zagniatamy. Uformowaną, zwartą, jednolitą kulę układamy na arkuszu papieru do pieczenia, zawijamy je i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nastawiamy na 180’C z termoobiegiem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, następnie oblepiamy nim całą formę (25cm, ja mam szklaną). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na cieście układamy kawałek arkuszu papieru do pieczenia i obciązamy surowym ryżem (pół szklanki) by ciasto podczas pieczenia nie unosiło się. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.

Teraz przygotowujemy farsz:

Szpinak myjemy, wrzucamy na patelnię, dodajemy 1 łyżkę masła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak zmięknie (zaledwie 2-3 minuty). Wyłączamy gaz, dodajemy gałkę i sok z cytryny.
W szklance mieszamy jajka ze śmietaną.
Pomidora kroimy w cienkie plastry. Fetę drobno kruszymy.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika zdejmujemy ryż i papier. Nakładamy na nie ODSĄCZONY z nadmiaru wody szpinak, pokruszoną fetę, polewamy całość śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach+ 5 minut w 200 stopniach, by kisz bardziej się przyrumienił.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (37)

Bożka

Dodano opinię: 08.12.2017

Od kiedy można podawać fete maluchowi?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.12.2017

My dawalysmy po roku.

Natka

Dodano opinię: 09.12.2017

Poprzednia tarta wyszła super, tą też muszę wypróbować 🙂 Tylko myślę sobie że chyba zastąpię fetę ricottą – to może byc mniej słona opcja dla młodszych brzdąców 🙂

Monika

Dodano opinię: 30.12.2017

Zamiast mąki gryczanej mogę dać zwykła? Mam jeszcze ryżowa ?☺

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.01.2018

jasne, może być zwykła lub ryżowa.

PIOTR

Dodano opinię: 02.01.2018

Czyli tego ryżu z piekarnika się dalej nie używa¿?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.01.2018

Jak CI się nie przypiecze to możesz potem do czegos ugutować.

Mariola

Dodano opinię: 04.01.2018

Wyszło bardzo smaczne. Bardzo fajna strona. Często z niej korzystam. Dzięki za ciekawe przepisy

Karolina

Dodano opinię: 08.01.2018

A jakiej fety używacie? Prawdziwej greckiej owczej czy serka polskiego krowiego „typu feta”?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2018

Polskiej:)

Aga

Dodano opinię: 08.01.2018

Ciasto bardzo się kruszyło, ale skleiłam je na formie i wyszło mega pycha :)) zaraz zabieram się za muffiny ?

Klaudia

Dodano opinię: 24.01.2018

Witam. Czy zamiast mąki gryczanej mogę dać np. razowa ? Lub ogólnie inna ? Mieszkam za granica i nie mam dostępu to maki gryczanej 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.01.2018

Jasne.

Kasia

Dodano opinię: 02.08.2018

Ja w takich sytuacjach gotuję kaszę na sypko i blenduję. Mam słaby blender inaczej by sobie nie poradził, mocniejszym można tak zrobić z surową i już masz mąkę gryczaną.

Ola

Dodano opinię: 26.01.2018

Czy można użyć szpinaku mrożonego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.01.2018

Tak

Magda

Dodano opinię: 08.02.2018

A czy zamiast śmietany moge użyć jogurtu natralnego ??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2018

Niestety nie.

Magdalena

Dodano opinię: 23.02.2018

Tarta przepyszna, zjadłyśmy z sałata i pomidorem. Mała uwielbia próbować liści, strasznie ją to cieszy. Zamiast czownku dałam cebulę. Wyszło palce lizać.

Mama Monka

Dodano opinię: 18.04.2018

Możecie polecić jakaś fete z dobrym składem?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.04.2018

Mama Monka

Dodano opinię: 20.04.2018

Czy możecie polecić fetę z dobrym składem?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.04.2018

Anna

Dodano opinię: 21.04.2018

Mogę użyć mąki ryżowej lub jaglanej zamiast gryczanej ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.04.2018

Tak, ryżowa będzie super.

Magda

Dodano opinię: 13.09.2018

Mam i ja ?

Dorota

Dodano opinię: 10.10.2018

Witam ? Czy zamiast śmietanki mogę dać mleko kokosowe ? Syn ma nietolerancję laktozy ☹️ A nie mam akurat śmietany bez laktozy

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2018

Jak najbardziej-tak

baśkag

Dodano opinię: 19.10.2018

Nie mogę przejść obojętnie i nie zostawić komentarza. Przepis jest po prostu rewelacyjny. Próbowałam już wcześniej tart ze szpinakiem, ale nie dało się ich za dużo zjeść. Składniki są świetnie wyważone – nie za dużo szpinaku, cienkie ciasto. Tylko fety dałam trochę mniej, bo jemy wszystko praktycznie bez soli. Dziękuję! 🙂

Gosia

Dodano opinię: 29.11.2018

Czy formę na tartę trzeba wcześniej czymś posmarować, wyłożyć papier? Czy masło ma być z lodówki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.11.2018

Masło z lodówki, nie formy nie musisz niczym smarować.

Magdalena

Dodano opinię: 15.03.2019

Czy śmietanka 18% z kartonika też pasuje?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.03.2019

Tak

Ewelina

Dodano opinię: 04.04.2019

Pycha?

Kasia

Dodano opinię: 19.03.2020

Czy mozna zastapic ser feta innym aby zrobic taki posilek dla dzieck 9m+?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

tak

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 14.12.2020

Zrobione. Ja zamiast mąki gryczanej dalam pełnoziarnistą orkiszową i juz przy zagniataniu czulam, ze to nie to (czesto robie tarty) pozniej oczywiscie zjechalo z bokow formy podczas podpiekania (przy dobrym ciescie i dobrze schlodzonym to sie nie zdarza) i smietanka z jajami wylala sie za brzegi ciasta. Po upieczeniu nie bylo kruche. Sam farsz swietny. Dzis na kolacje powtorka tym razem zrobie ze swojego sprawdzonego przepisu na tarte i z tym samym farszem i bedzie przepysznie:) tymczasem zdjecie pierwszej. Pomidory tylko na polowce dla taty bo dzidzia i mama nie mogly. Pozrawiam. Bylo i tak bardzo smacznie

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek