Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

01 grudnia 2017

Foccacia z pesto z natki pieruszki

U Wiadomo, natka pietruszki to bogactwo żelaza i witaminy C. Ale jak ją jeść? Może tak? Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 4 łyżki oleju rzepakowego 7 g suchych drożdży pesto 2 pęczki natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzechów/płatków migdałów 6 łyżek oliwy z oliwek szczypta pieprzu opcjonalnie 2...

U

Wiadomo, natka pietruszki to bogactwo żelaza i witaminy C. Ale jak ją jeść? Może tak?

Składniki:

ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 7 g suchych drożdży

pesto

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzechów/płatków migdałów
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie 2 łyżki tartego parmezanu

Drożdże wymieszaj z mąką. Dodaj olej, a następnie powoli dolewaj wodę, mieszając ciasto łyżką. Gdy już wszystkie składniki będą na stolnicy, wyrabiaj ciasto około 3 minut

Przełóż ciasto do miski wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw, by wyrosło (około 2 godziny).

Przygotuj pesto. Do Blendera Molekularnego Ronic Zyle Led II przełóż natkę, czosnek, oliwę, orzechy/migdały, pieprz, parmezan. Naciśnij program Paste. Blender w chwilę zrobi ze składników pesto. Polecamy go rownież do wyrobu mlek roślinnych, masła, past kanapkowych, sorbetów czy gotowania zup. Nasze przepisy z wykorzystaniem tego blendera znajdziesz tutaj (Quiche) i tutaj (Krem z kalafiora)

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na średnicę około 32cm, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj pesto. Pozostałą część pesto odłóż.

Piecz w temperaturze 200’C z termoobiegiem przez około 10 minut. Kontroluj stopień zrumienienia. Pamiętaj, kazdy piekarnik jest inny, więc zawsze należy kontrolować proces pieczenia.

Foccacię możesz zjeść, maczając w pozostałym pesto lub w oliwie z ziołami.

Z tej porcji wychodzą dwie foccacie. Ja ciasto na jedną porcję, po wyrośnięciu, odkładam do lodówki i korzystam z niego następnego dnia (wyjmij z lodówki i odstaw do ponownego wyrośnięcia).

Wpis powstał we współpracy z firmą Ronic.

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (28)

Natka

Dodano opinię: 01.12.2017

Wygląda smakowicie 🙂 A z jaką mąką to robiłyście? Próbowałyście może z pełnoziarnistą? Albo chociaż pół na pół?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.12.2017

Na pszennej. Ale z orkiszową też robiłam.

Natka

Dodano opinię: 03.12.2017

Tak, tak ja wiem że w przepisie jest pszenna, miałam na myśli czy pszenna zwykła (450/550/650) czy pełnoziarnista. Orkiszowa zdaje się też jest dostępna i w wersji „oczyszczonej” i pełnoziarnistej. Ja preferuję oczywiście pełnoziarnistą ale wiem że nie każdy przepis się na niej uda… stąd moje dopytywanie się 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.12.2017

Zwykła. Gdy chodzi nam o pelnoziarnistą, dodajemy informację:)

Aga

Dodano opinię: 02.12.2017

Zamiast suchych drozdzy mam swieze ile dodac?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.12.2017

Tak.

Karolina

Dodano opinię: 10.12.2017

Mój wybredny syn pochłonął to danie! Jesteście wielkie!

Ania

Dodano opinię: 11.12.2017

Hmm a dlaczego ten przepis jest 8+? Nie nadaje się dla młodszych dzieci?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.12.2017

Decyzja rodzica. My nie podawałysmy wczesniej.

Agnieszka

Dodano opinię: 21.10.2018

A dlaczego nie podawałyście?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.10.2018

Bo nasze dzieci na początku jadły dania gotowane, kasze, itd.

Agata

Dodano opinię: 12.12.2017

Te pomysły sa rewelacyjne, nawet nie muszę zadręczać się pytaniami, co zrobić na obiad moim maluchom, bo wystarczy, że tu zajrzę i pomysł zawsze jest strzałem w dziesiątkę! A że blender jest ekstra też jestem w stanie uwierzyć, bo z formą Ronic miałam już kiedyś do czynienia i wiem, że mają super produkty, więc kto wie, może teraz skuszę się na takie cudo 😉

Paulina

Dodano opinię: 27.02.2018

Czy pesto z natki można zastąpić np. bazyliowym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.02.2018

Jak najbardziej.

Magda

Dodano opinię: 04.10.2018

czy mozna mrozic juz upieczona foccacie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

tak

Ania

Dodano opinię: 16.10.2018

a od kiedy i jakie orzechy można podawać ?
Pozdrawiam ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.10.2018

W postaci sproszkowanej od kiedy zechcesz, a w całości najszybciej po roku, a najlepiej wówczas, gdy zobaczysz, że dziecko sprawnie rozdrabnia pokarm i poradzi sobie z twardszym orzechem.

Justyna

Dodano opinię: 14.02.2019

Ile świeżych drożdży ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.02.2019

7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych

Magda

Dodano opinię: 15.02.2019

Myślicie że wyjdzie z 1 szklanką pszennej i 2 szklankami chlebowej ? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.02.2019

Powinno

Monika

Dodano opinię: 22.02.2019

A czy pesto można zrobić z suszonej natki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.02.2019

Nie

Magda

Dodano opinię: 16.01.2021

A czy świeże drożdże trzeba rozpuścić najpierw ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Tak, świeże najpierw rozpuszcamy.

Karolina

Dodano opinię: 23.11.2021

Mi wyszła taka bardzo chrupka i twarda. Dla dorosłych super ale dla niemowlaka??? Moja córka bardzo szybko zrezygnowała z jedzenia bo rozmiękczenie kawałków trwało zbyt długo. Chyba musimy poczekać na komplet zębów żeby skorzystać z tego pomysłu 😉.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Możesz dla niej też spróbować dodać do cista mniej mąki.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek