Przepyszne danie na kruchym spodzie z jajeczno-warzywnym wierzchem. 

Składniki

spód:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100g roztopionego masła

masa jajeczna:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 g tartej mozzarelli
  • kilka różyczek brokułu
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • olej do smażenia

Przygotuj ciasto.

Roztop masło i ostudź. Do pojemnika Blendera Molekularnego RONIC Zyle Led II przesyp kaszę * i płatki. Włącz program paste. Blender w 2 minuty zrobi mąkę. Można w ten sposób proszkować inne produkty: migdały, suchą kasze np.gryczaną, ziarna amarantusa i tp. Zobacz:

Przełóż mąkę (jaglana, owsianą i pszenną) na stolnicę, dodaj jajko oraz masło i wyrób. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj łyżkę zimnej wody. Jeśli za mokre – odrobinę mąki. Wyrobionym ciastem wyłóż blaszkę do tarty (28 cm) i odstaw do lodówki.

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem, przygotuj dodatki i masę jajeczną.

Rozgrzej w rondelku olej. Pokrój w kostkę cebulę i paprykę. Przełóż je na patelnię wraz z drobnymi różyczkami brokułu. Podsmażaj na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Dodaj posiekany drobno czosnek i podsmażaj całość kolejne 5 minut. Warzywa odstaw do wystudzenia.

Do pojemnika Blendera Molekularnego RONIC Zyle Led II rozbij jajka, dodaj mleko, śmietanę, ser i przyprawy. Włącz program smoothies.

Wyjmij blaszkę z ciastem z lodówki. Za pomocą widelca nakłuj w kilku miejscach ciasto. Przełóż na nie warzywa. Awokado pokrój w większą kostkę i rozłóż na cieście. Zalej całość masą jajeczną.

Piecz quiche przez 40 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

*Kasze jaglaną możesz przed zblendowaniem wypłukać na sitku w gorącej wodzie, a nastepnie wysuszyć, np. w piekarniku (w 100’C z termoobiegiem). Zmniejszy to jej gorycz. Ja tego nie robię, bo nie przeszkadza mi ten smak.

Wpis powstał we współpracy z firmą Ronic.