5 porcji 8 miesięcy+

składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu/wody
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
  • tarta skórka z cytryny do posypania zupy
  • olej do posmarowania warzyw
  • opcjonalnie orzeszki ziemne bez soli do posypania zupy

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Kalafior oczyść z liści i podziel na różyczki. Ziemniaki obierz i przekrój na ćwiartki. Przełóż je wraz z czosnkiem w łupinkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Piecz przez 25 minut. Kontroluj, by warzywa nie brązowiały/możesz je przykryć folią aluminiową/.

Upieczone warzywa, bulion, mleko, pieprz i gałkę przełóż do blendera. Mój to  Molekularny Ronic Zyle Led II, więc wystarczyło ustawić program soup, a sprzęt sam zblendował i ugotowal zupę. Zblendowany krem przelej na talerz. Posyp posiekanymi orzechami i skórką z (wyparzonej) cytryny. Gotowe! Prawda, że szybko:)

Zupę możesz polać ulubiona oliwą.

Krem w wersji dla dorosłych polecamy doprawić pieprzem kajeńskim lub dodać odrobinę posiekanej ostrej papryczki.

Wpis przygotowany we współpracy z firmą Ronic, która w swym asortymencie ma doskonały sprzęt kuchenny.