
10 porcji 8 miesięcy+
Kto nie lubił szpinaku w dzieciństwie? Pamiętacie tę zieloną, mokrą…kupę ? No co, nazwijmy rzeczy po imieniu. Pamiętam dokładnie jak w przedszkolu pani kucharka nakładała chochlą lejący się, rzadki, zmielony na papkę szpinak. Bleeee! Na samą myśl mam wrażenie, że nadal go nie lubię. A prawda jest taka, że to właśnie sposób podania wielu produktów ma dla nas znaczenie. Konsystencja, temperatura, wygląd wpływają na to czy dany produkt będzie lubiany przez dzieci. Kolor zielony warzyw sam w sobie jest dla dzieci dość trudny. Kojarzy się z niebezpieczeństwem, dlatego na wszelki wypadek lepiej go unikać. Jak więc pokazać dziecku, że zielone list wcale nie są trucizną?
- Kupujcie szpinak mrożony, świeży, w liściach, rozdrobniony.
- Jedzcie szpinak – przykład idzie z góry.
- Zaproście dzieci do wspólnego gotowania ze szpinakiem.
- Proponujecie wiele razy, kto wie kiedy dziecko sięgnie po chrupiący listek.
- Podawajcie go w różnych daniach: koktajl, gofry, placuszki, zapiekanka, sałatka, tarta, muffiny, tort…
Ukrywanie, przemycanie (celowe okłamywanie) dziecka, że w daniu nie ma szpinaku nie jest dobre. Przemycanie go razem z dzieckiem lub z jego wiedzą do muffinek, placuszków jest ok. Czasem to właśnie ta sucha forma podania szpinaku będzie dla dziecka bardziej do przyjęcia, niż gotowany, miękki szpinak.
Zielone gofry ze świeżym szpinakiem?! No jasne! To jeden z lepszych sposobów na przemycenie szpinaku do diety dziecka:) Kolor gofrów, jaki powstaje po zmiksowaniu świeżych liści jest obłędny. Sami zobaczcie! Gofry nie mają specjalnie jakiegoś określonego smaku, są bardzo neutralne. Można je więc podawać zarówno na słodko jak i wytrawnie. Dlatego my część zjadłyśmy z białym twarożkiem, a część z masłem orzechowym i miodem:)
Sekretem udanych gofrów jest tak naprawdę gofrownica. Musi być b. dobrze nagrzana i nie wolno jej otwierać podczas pieczenia gofrów. Moc gofrownicy min 1100 W (my mamy taką klik).
Składniki:
- 100 g liści szpinaku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 jajko (osobno białko i żółtko),
- 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do misy blendera przełóż umyte i dobrze osuszone liście szpinaku. Zalej mlekiem, olejem, sokiem z cytryny, miodem i wlej również żółtko. Zblenduj całość na papkę.
Białko ubij osobno w miseczce.
Mąkę połącz z sodą i proszkiem i przesiej do zielonej masy. Wymieszaj mikserem. Dodaj ubite białko, wymieszaj łyżką. Nalewaj ciasto na kratki gofrownicy i piecz ok 3-4 minut, w zależności o tego jak szybko Twoja gofrownica piecze:)
Robiąc gofry dla niemowlaka pomiń miód.
Smacznego! A tak wyglądają nasze gofry ze szpinakiem, posmarowane białym serkiem:
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Czy szpinak nie traci swojej wartości w wysokiej temperaturze?
Trochę traci, ale to nie jest mega wielka temperatura:)
Czy są odpowiednie na tylko na świeżo a później gumowate? Chciałam wieczorem zrobić na śniadanie.
Dobre pytanie, nie zdążyłam sprawdzić bo zjedlismy wszystko od razu hahahah, ale podejrzewam, że rano byłyby juz gumowate, jak to gofry:)
Ja czasem wczorajsze gofry wkładam rano do zwykłego tostera i zwykle robią się znowu chrupiące (z tymi nie próbowałam).
Ja zawsze wkładam do tostera i są super
Ja mam pytanie odnosnie sody?? Czym sie rozni soda od proszku do pieczenia i czy nie kozna dodac tylko proszku?? Czy nie jest zdrowszy??
Czy można dać mleko roślinne, tzn. owsiane, zamiast krowiego?
tak
Ile gofrów wychodzi z takiej porcji ciasta?
ok 10
A wiecie mrożonego to ile bym musiała użyć?
hm, trudno jest to policzyć:(
Tez mam tylko mrożony i się zastanawiam…
Ja zrobiłam z mrożonego szpinaku i wyszło,że dwa razy więcej. Z 200g mrożonego szpinaku po rozmrożeniu i odsączeniu zostało 100g. Dodałam troszkę więcej mąki. Gofry wyszły super. Mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Dzieci i mąż zjadali aż miło 🙂
Tak wyszły z mrożonego szpinaku
A czy zamiast mleka może być woda???
możne, ale lepiej użyj mleka roślinnego jeśli możesz, będą smaczniejsze.
Nie mogę się doczekać, żeby wypróbować Wasze wszystkie gofrowe przepisy. A jaką macie gofrownicę i jakiej mocy? Planuję zakup i czytałam, że dobra gofrownica musi mieć przynajmniej 1000 W żeby gofry były chrupiące a nie gumowate.
Tak, najmniej 100. Musi dawać kopa:)
Syrop z agawy zamiast miodu będzie ok?
tak
Czym w tym przepisie zastąpić jajko? Czy w ogóle można?
Możesz spróbowac aquafaba, jednak ubite białko powoduje że te gofry są lekkie i puszyste.
Ale przecież aguafabę można ubić na sztywną pianę jak białko i gofry wychodzą równie delikatne,
jak z jajkami, choć nie próbowałam akurat tej zmiany w powyższym przepisie 😉
Witam, czy białko jest konieczne?
możesz pominąć, aczkolwiek nie gwarantuję, że wyjdą takie idealne jak na zdjęciu;)
Pyszne, nawet z kiepską gofrownicą:) a Wasze zdjęcia coraz piękniejsze. Super, że się rozwijacie, nie mogę doczekać się kolejnej książki:) a w załączniku nasz śniadanko 🙂
Znowu dalyscie rade! Pozdrowienia z Finlandii 🙂 Tutaj budujemy odpornosc biegajac po finskim mrozie i jedzac alaantkowe przepisy:)
???? genialne! Buziaki!!
a czym zastąpić miód żeby można było dać i 9 miesięcznemu maluchowi?
Pomiń
A z inną mąką np. gryczaną, jaglaną
Pewnie
Czy 8,5 miesięczne dziecko może je jeść?
tak
Czy gotowe gofry można zamrozić?
Nie polecamy
Żadnych czy akurat tych?
Wg nas później nie są już smaczne.
Sprytny sposób na szpinak 🙂 U nas na śniadanie zniknęły wszystkie chociaż mąż był sceptyczny (kolor go źle nastawił). Nie były idealne gdyż zabrakło mi trochę mąki więc zmieliłam płatki owsiane. Nie mogłam też ubić białka więc dodałam całe jajko. Najważniejsze że zostały zjedzone. Dzieciaki wsunęły z serkiem albo miodem.
Kompletna porażka. Ciasto przykleilo się całkiem do gofrownicy, potem do patelni jak próbowałam uratować danie jako placki. Zakładam że to urok mąki orkiszowej. Jutro spróbuję z pszennej
Może jakość mąki orkiszowej była wątpliwa. Ja od mniej więcej pół roku używam tylko mąki orkiszowej i nigdy na niej mi się gofry nie przykleiły a już kilka przepisów testowałam. Ba chleby i ciasta wychodzą ekstra a używam przepisów, gdzie jest podawana mąka pszenna i ją podmieniam bez zmian w gramaturze. Czasem tylko ciasto jest bardziej glutowate. Wypiekowi to szkody nie robi. Używam obecnie orkiszu odmiany Oberkulmer Rotkorn ekologicznej, polecam jasną i pełnoziarnistą. Czasem dorzucam też łyżkę mąki kasztanowej.
U mnie ta sama sytuacja. Ale z mąką pszenną wychodzą dobre.
jakiego blendera używacie? :)))
Braun
Melduję, że z jarmużem rówież wychodzą 🙂 Smak bardziej wyrazisty niż przy szpinaku, ale nam odpowiadał 🙂 Z czosnkowym twarożkiem – wyśmienite <3
Pyszne, ale ciasto się bardzo kleiło do gofrownicy 😮 czy mąkę trzeba przesiać przez sito?jaka powinna być konsystencja?pomieszalam mąkę pszenns razowa z jaglaną. Mimo że ciężko się je odrywało i były dość plastyczne,to mimo wszystko pyszne 🙂
Wszystko jest kwestią rozgrzania mocnego gofrownicy i jej dobrej jakości. Musi mieć powyżej 1000w
A co z miodem? Tutaj jest dodany, ale przecież powinno się go dawać dziecku po ukończeniu 12 miesiąca.
Zaznaczono w tekście, że niemowlakom nie podaje się.
Genialne!!!! 3,5-latek oraz jego 10-miesięczna siostra zachwyceni! 🙂
Pierwszy wasz przepis który mi nie wyszedł 🙁 mam gofrownicę Dezal a ciasto kompletnie się klei i rwie, jest baaardzo rzadkie, w innych gofrach ciasto jest gęste
nie wiem co może być przyczyną niestety, a jaki to był szpinak?
Niemialal gofrownicy wcześniej, zakupiłam żeby spróbować ten przepis i żeby dzieci zjadły szpinak. I udało się 🙂 gofry wyszły bardzo fajne ,dzieci zajadaly ze smakiem 🙂
Jaka konsystencję powinno mieć ciasto, wyszło bardzo rzadkie?
Gofry wyszły super, bardzo smaczne. Jak dla mnie nie ma potrzeby ubijania osobno białek. Wrzucilam wszystko do blendera i na bardzo wysokich obrotach zmiksowalam, trzeba sobie ulatwiac życie. ? Mam robota kuchennego ale myślę że w mikser kielichowy tez da rade.
A z czym jeszcze mozna podac oprocz serka?
Z czym zechcesz, z innymi pastami, z awokado, z dobrą wedlina
A można ciasto zostawić na drugi dzień do usmażenia?
nie, lepiej zrobić na świeżo
Sugeruje w składnikach oznaczyć miód gwiazdką. Niestety robiąc gofry za późno przeczytałem żeby pominąć miód i zrobiłem dla dzieci z miodem.
Zrobilismy dzisiaj 🙂 mniam :p
A czy można z innym warzywem, np. burakiem?
próbuj:)
W smaku pyszne, ale strasznie się kleiły do gofrownicy i musiałam je odklejać po małym kawałku. Robiłam z połowy porcji, ale jajko dodałam całe. Jest opcja, że to wina zbyt małej ilości mąki? Miałam 50:50 orkiszowa i pszenną.
jest, ale bardziej wina gofrownicy
Zrobiłam drugie podejście do nich i niestety klapa 🙁 rozwarstwiaja mi się, a robiłam wszystko wg przepisu. Ciasto jest bardzo rzadkie, dodałam mąki i dalej to samo. W smaku są fajne, ale takie mało sztywne, bardzo elastyczne. Najgorzej,że jest duży problem z ich wyjęciem przez rozwarstwienie :/ dodałam mąki ale nie pomoglo
Czy robiąc masę wieczorem mogę ja zostawić do rana i wtedy piec?
tak, ale kolor może być inny
Co zrobiłam nie tak? Ciasto wyszło strasznie zbite, musiałam dodać mnóstwo mleka, a gofrow wyszło ledwie 4 ?♀️
nie mam pojęcia:(
Ja nie mam gofrownicy i robię z tego przepisu pyszne placuszki ☺️
Rewelacyjny pomysł z tymi placuszkami?
Dzięki
Obłędne. U nas dla synka z dżemem malinowym a dla dorosłych do masy dodałam fety. Wyszły przepyszne ❤️
Jaka masz gofrownice? Bo moje zgnilozielone wyszly przez slaba moc
https://www.ceneo.pl/13500718#cid=32923&crid=327741&pid=17115
Jaka ilość gofrow z podanych składników ?
ok. 10
Bardzo smaczne, córcia 10 m się zajadała i mama również;) zrobiłam z mrożonego szpinaku ( nie wiem ile dałam bo bateria mi się rozładowała w wadze kuchennej) dodałam też 2 gałązki pietruszki, pół banana i szczyptę imbiru 😉
Super aż się obśliniłam
Pierwszy raz to był totalny niewypał. Gofry kleiły się do gofrownicy, nie smakowały nam. Dziś kupiłam szpinak i postanowiłam dać im drugą szansę – warto było 😉 Szpinaku dałam nieco mniej (ok. 90g), mąkę pomieszałam pół na pół orkiszową i pszenną i dałam jej ciut więcej, zrezygnowałam z sody i proszku do pieczenia. Wyszły palce lizać! ?
Rewelacyjne. To moje pierwsze gofry po zakupie gofrownicy Dezal. Wyszły super. W smaku również genialne.
Cieszymy się. Teraz gofry będą u Was często gościć.
Czy można przygotować ciasto wieczorem, a użyć dopiero rano?
Nie. Straci puszystość i gofry nie urosną.
Znakomite! Dodałam odrobinę czosnku niedźwiedziego, ale suszony lub zwykły też byłby ok. Smaczne, chrupiące. U nas smarowane białym serkiem kanapkowym i z chudą wędlinką lub z plastrem białego twarogu. Bardzo smaczne. Bałam się bo konsystencja ciasta była bardzo wodnista, ale jak widać taka miała być. U mnie wyszło 5 okragłych gofrów w kształcie połączonych serc. Piekłam 8 min jak każde w mojej gofrownicy 1200 W . Będziemy robić je na pewno jak i inne Wasze gofry. Do tej pory wszystkie udane. Dziękuję
Super
Dziś próbowałam zrobić gofry i zaliczyłam porażkę. Poprzyklejały mi się do gofrownicy i nie urosły. Gofrownica ma odpowiednią moc. Nie wiem co zrobiłam źle ?
Może za wcześnie wylałaś ciasto lub za wcześnie otworzyłaś gofrownicę- z goframi trzeba cierpliwości podczas wypiekania 😉
100 g świeżego szpinaku to będą ok. 2 szklanki?
Garść liści szpinaku to ok. 35g
Do Aga- gofrownica wyglada jak moja z lidla. Wszystkie mi sie w niej udaja. Ustawiam moc regulacji na 5 . Jak zapali sie zielona lampka szybko smaruje pedzelkiem oliwką, wlewam ciasto i zamykam. Piekę 8 minut. Nie zagladam w miedzy czasie. Przed kazdym smaruje pedzelkiem lekko oliwka. Prawie wszystkie przepisy alaantkowe na gofru juz w niej robilam kilkakrotnie. Kazde sie udaly jak do tej pory. I kazde piekę 8 minut. Bo tyle moj sprzet potrzebuje. Ciasto robie zawsze dokladnie jak w przepisie. Powodzenia !
W tej serduszkowej gofrownicy też tak mi się działo. Piekłam dłużej to raz miałam problem z jej otwarciem. W końcu odżałowałam kasę i kupiłam Dezala i jest mega różnica! 🙂
Gofry wyszły super. Zrobiłam z mrożonego szpinaku, ale przez noc go rozmroziłam i rano odsączyłam z nadmiaru wody. Same są trochę bez smaku, ale z serkiem śmietankowym Arla czy razem z wędzonym łososiem i kiełkami – super!
wow- na wypasie.
Czy to ciasto ma być tak bardzo rzadkie???
Powinno być gęste, jak na typowe gofry.
Może dlatego że u mnie się blenduje jak na smoothie, ale wyszły ok. Może jeden się przyklei. Dziś robię znowu i ciasto rzadkie?
Czy można je zamrozić?
Nigdy nie próbowałyśmy, ale raczej nie. Podejdą wilgocią i zrobią się gumowate.
Ja mroziłam. Później ,,odgrzewam” w gofrownicy i są super 🙂
Jaka gofrownice uzywacie? W mojej wycjodza gofry zwykle a te aby byly chrupiace to w srodku okropny kolor
https://www.ceneo.pl/13500718#cid=32923&crid=327741&pid=17115
Dodałam banana żeby przekonać 2,5- latka do szpinaku i udało się 🙂 wyszły świetne
A jest jakiś serek, którym mogę posmarować gofry 8-miesięcznemu niemowlakowi? 🙂 Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ps: uwielbiam te stronę!
Po prostu serek o dobrym składzie.
Są mega❤️pycha
Foto
Aniuuu jak masz model gofrownica????
cieszymy się, że smakują
O jacie! Kocham zielone gofry! Piękne zdjęcia! *.*
Ogólnie w smaku wyszly cudowne ! Ale gofrownica kiepska więc wszytko zjadła mama bo wyszły glutowate… czy możecie napisać jaki macie model gofrownicy ? Chyba zakupie taka sama bo Wasze No to slinka cieknie ohhhh ….
Mamy Dezal
Czy do ciasta moge dodać zioła: oregano, tymianek, zioła prowansalskie ? Gofry dla 9-cio miesięcznego maluszka.
Pewnie
Czy Wasze gofry z tego przepisu są chrupiące? U nas wyszły pyszne w smaku, piękne w wyglądzie, ale kompletnie nie są chrupiące
Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie. Dużo zależy od czasu wypiekania
Dzień dobry – wyjaśnienie proszę, czy dzieciom poniżej 12mż można podawać miód? Widzę go tutaj często w przepisach, ale moja pediatra mówi, że nie można podawać dziecku poniżej roku miodu ze względu na możliwość wystąpienia botulizmu dziecięcego. Jak to w końcu jest? I czy można poprosić o jakieś źródła w tym temacie?
Dobra, już sama sobie wyjaśniłam – widzę że jest akapit, żeby pominąć dla niemowlaka!
Miód po roku. Przepisy z miodem są u nas po roku lub w treści jest napisane, by go pominąć dla niemowlaka lub zastąpić czymś innym.
Dzisiaj robiłam gofry! Moja Marcelinka ma skończone 9msc i jest strasznym niejadkiem… Gofry wcinała aż jej się uszy trzęsły ?? bardzo polecam są przepyszne. Na pewno u nas zagoszczą na dłużej. Pozdrawiam
Super!