10 porcji 8 miesięcy+

Kto nie lubił szpinaku w dzieciństwie? Pamiętacie tę zieloną, mokrą…kupę ? No co, nazwijmy rzeczy po imieniu. Pamiętam dokładnie jak w przedszkolu pani kucharka nakładała chochlą lejący się, rzadki, zmielony na papkę szpinak. Bleeee! Na samą myśl mam wrażenie, że nadal go nie lubię. A prawda jest taka, że to właśnie sposób podania wielu produktów ma dla nas znaczenie. Konsystencja, temperatura, wygląd wpływają na to czy dany produkt będzie lubiany przez dzieci. Kolor zielony warzyw sam w sobie jest dla dzieci dość trudny. Kojarzy się z niebezpieczeństwem, dlatego na wszelki wypadek lepiej go unikać. Jak więc pokazać dziecku, że zielone list wcale nie są trucizną?

  1. Kupujcie szpinak mrożony, świeży, w liściach, rozdrobniony.
  2. Jedzcie szpinak – przykład idzie z góry.
  3. Zaproście dzieci do wspólnego gotowania ze szpinakiem.
  4. Proponujecie wiele razy, kto wie kiedy dziecko sięgnie po chrupiący listek.
  5. Podawajcie go w różnych daniach: koktajl, gofry, placuszki, zapiekanka, sałatka, tarta, muffiny, tort…

Ukrywanie, przemycanie (celowe okłamywanie) dziecka, że w daniu nie ma szpinaku nie jest dobre. Przemycanie go razem z dzieckiem lub z jego wiedzą do muffinek, placuszków jest ok. Czasem to właśnie ta sucha forma podania szpinaku będzie dla dziecka bardziej do przyjęcia, niż gotowany, miękki szpinak.

 

Zielone gofry ze świeżym szpinakiem?! No jasne! To jeden z lepszych sposobów na przemycenie szpinaku do diety dziecka:) Kolor gofrów, jaki powstaje po zmiksowaniu świeżych liści jest obłędny. Sami zobaczcie! Gofry nie mają specjalnie jakiegoś określonego smaku, są bardzo neutralne. Można je więc podawać zarówno na słodko jak i wytrawnie. Dlatego my część zjadłyśmy z białym twarożkiem, a część z masłem orzechowym i miodem:)
Sekretem udanych gofrów jest tak naprawdę gofrownica. Musi być b. dobrze nagrzana i nie wolno jej otwierać podczas pieczenia gofrów. Moc gofrownicy min 1100 W (my mamy taką klik).

Składniki:

  • 100 g liści szpinaku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 jajko (osobno białko i żółtko),
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Do misy blendera przełóż umyte i dobrze osuszone liście szpinaku. Zalej mlekiem, olejem, sokiem z cytryny, miodem i wlej również żółtko. Zblenduj całość na papkę.
Białko ubij osobno w miseczce.
Mąkę połącz z sodą i proszkiem i przesiej do zielonej masy. Wymieszaj mikserem. Dodaj ubite białko, wymieszaj łyżką. Nalewaj ciasto na kratki gofrownicy i piecz ok 3-4 minut, w zależności o tego jak szybko Twoja gofrownica piecze:)

Robiąc gofry dla niemowlaka pomiń miód.
Smacznego! A tak wyglądają nasze gofry ze szpinakiem, posmarowane białym serkiem:

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep