12 porcji 12 miesięcy+

Torcik na Dzień Mamy, Dzień Taty, urodziny lub inne święto, w którego wykonaniu pomogą Wam starszaki. Robi się prosto i szybko, serio:)

Otagowałam na 12m+ dlatego, że zawiera śmietanę 30%, myślę, że nie dawałyśmy naszym dzieciom śmietany 30% przed roczkiem. Ale wybór zawsze należy do Was.

Tortownica 21 cm wyłożona tylko na spodzie papierem do pieczenia.

biszkopt

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka) Wyjmij jajka z lodówki, na 3 godziny przed przygotowaniem tortu, by miały temperaturę pokojową.
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej;
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego.


krem z bitej śmietany

  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30% do ubijania;
  • 4 łyżeki syropu klonowego/ daktylowego;
  • 2 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki wrzątku.

pozostałe składniki

  • truskawki (ok 1 kg lub więcej);
  • 1/2 szklanki zaparzonej i ostudzonej herbaty Rooibos;
  • 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki lub innej kwaśnej konfitury;
  • opcjonalnie do dekoracji:  listki melisy, garść borówek i łyżka smaku Helpa do posypania

     

     

biszkopt

Mąkę i proszek do pieczenia połącz, wymieszaj i przesiej do miseczki. Osobno przesiej również cukier kokosowy i odstaw.

W dużej, szerokiej misce ubij białka na sztywną pianę. Do ubitych białek, dodawaj stopniowo cukier kokosowy, po jednej łyżce, cały czas mieszając mikserem, a następnie po jednym żółtku wciąż mieszając. Ubijaj jeszcze chwilę, tak by masa była puszysta i jednolita. Wyłącz mikser, nie będzie Ci już potrzebny.

Do ubitej masy powoli, partiami przesypuj przesianą mąkę, mieszając delikatnie drewnianą lub silikonową łopatką. Zanurzaj łyżkę głęboko i podnoś, dostarczając masie cały czas powietrza. Powoli mieszaj i dodawaj kolejne partie. Nie spiesz się, biszkopt wymaga czasu:)

Nastaw piekarnik na 180 'C z grzaniem góra-dół. Przelej delikatnie masę do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 30 minut, a następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozstaw biszkopt na 10 minut.

Wyjmij blachę z piekarnika,  delikatnie wyjmij biszkopt (za pomocą noża "wytnij" go z boków blachy)i połóż spodem do góry (najlepiej na papierze do pieczenia, wtedy się nie przyklei) i poczekaj, aż całkiem ostygnie.

Wystudzony biszkopt przekrój na 3 równe blaty.

 

krem

Zagotuj wodę w czajniku. Do szklanki wsyp 2 łyżeczkę żelatyny, dodaj 4 łyżki wrzątku, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia (raz na jakiś czas zamieszaj, by nie powstały grudki).

Do szerokiej miski wlej śmietanę. Ubijaj na dużych obrotach na krem. Gdy będzie już sztywna, dodaj słodziwo np. syropu klonowego i mieszaj dalej mikserem. Powoli wlewaj ostudzoną (nie zimną) żelatynę, wymieszaj mikserem i wstaw miskę do lodówki.

tort

Truskawki umyj, odsącz z nadmiaru wody i pokrój na 4 części.
Każdy z blatów biszkoptu połóż oddzielnie i obficie skrop herbatą. Wykorzystaj całą zaparzoną porcję.
Umieść pierwszy blat biszkoptu np. na talerzu i posmaruj go 2 łyżkami konfitury oraz pierwszą porcją kremu. Na powierzchni kremu układaj gęsto truskawki  Układaj je bokiem i dociskaj, tak by choć do połowy były zanurzone w kremie. Przykryj drugim blatem i rozprowadź na nim 2 łyżki konfitury, drugą porcję kremu, ponownie nałóż truskawki. Przykryj trzecim blatem. Posmaruj go ostatnią porcją kremu i udekoruj pozostałymi owocami Boki tortu pozostaw odkryte. Posyp tort owocami w proszku i udekoruj listkami melisy.
Wstaw tort do lodówki i pozostaw na minimum 4 godziny zanim podasz go gościom.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep