Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

13 lipca 2014

TORT NA ROCZEK owocowy z bitą śmietaną kokosową

Składniki: biszkopt: 5 jajek (nie z lodówki!); 3/4 szklanki mąki pszennej; 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej; 5-6 łyżek cukru; ( można też spróbować zamienić cukier na stewię w proszku (tyle samo łyżeczek) daktyle- namoczyć pół szklanki daktyli 15min. w wodzie a później zblendować na gładką masę- osobiście nie robię biszkoptu na daktylach, bo nigdy mi nie...

Składniki:

biszkopt:
5 jajek (nie z lodówki!);
3/4 szklanki mąki pszennej;
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
5-6 łyżek cukru;
( można też spróbować zamienić cukier na stewię w proszku (tyle samo łyżeczek) daktyle- namoczyć pół szklanki daktyli 15min. w wodzie a później zblendować na gładką masę- osobiście nie robię biszkoptu na daktylach, bo nigdy mi nie wychodzi za wysoki);
pół łyżeczki proszku do pieczenia;

bita śmietana kokosowa:
2 puszki mleka kokosowego(2x 400ml) (ja kupiłam w Lidlu) -mleko należy schłodzić w lodówce przynajmniej kilka godzin (najlepiej całą noc), wybierz takie by już w sklepie miało konsystencje stałą, a nie wodnistą.
2 łyżeczki cukru pudru (lub innego słodzika)- można zupełnie pominąć, bowiem smak owoców spowoduje, że śmietana będzie „umiarkowanie” słodka:);

dodatki:
1 nektarynka (obrana ze skóry i pokrojona w kostkę);
garść malin do ozdobienia;
pół szklanki borówek;
małe opakowanie migdałów w płatkach.

ZANIM ZACZNIESZ, ZERKNIJ TEŻ NA TEN PRZEPIS NA TORT I BISZKOPT

Są dwie szkoły pieczenia biszkoptu:

1- mojej mamy, który zawsze wychodzi:)

Jajka dokładnie umyj i rozbij (nie oddzielaj białka od żółtka). W dużej misce mikserem ubijaj jajka z cukrem na puszystą, gęstą pianę (chwilę to potrwa😛 musi być naprawdę wysoka, puszysta pianka). Mąkę pszenną zmieszaj z kartoflanką i proszkiem do pieczenia. Przesiewaj przez sitko i POWOLI (po trochu) wsypuj do piany z jajek, mieszaj delikatnie łyżką, tak by wciąż „dostarczać ” masie jajecznej powietrze (zanurzaj łyżkę głęboko i wyjmuj, głęboko i wyjmuj 😀 wiem, że rozumiecie o co mi chodzi).

2- popularniejszy, równie sprawdzony:)

Jajka dokładnie umyj i rozbij oddzielając białka od żółtka. W dużej misce mikserem ubijaj białka, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mąkę pszenną zmieszaj z kartoflanką i proszkiem do pieczenia. Przesiewaj przez sitko i POWOLI (po trochu) wsypuj do piany z jajek, mieszaj delikatnie łyżką, tak by wciąż „dostarczać ” masie jajecznej powietrze (zanurzaj łyżkę głęboko i wyjmuj, głęboko i wyjmuj 😀 wiem, że rozumiecie o co mi chodzi).

Dla tych, którzy nigdy nie pieli biszkoptu mamy propozycję- zobaczcie jak to robią inni, ten filmik jest dobrze nakręcony dla laików:) KLIK

Średniej wielkości blachę do pieczenia (prostokątną) wyłóż na dnie papierem do pieczenia i przelej na nią masę. Piecz w 180′ C przez 20-25 min (aż  biszkopt się zarumieni),a następnie wyjmij go z piekarnika, połóż na wilgotną ściereczkę i pozwól ostygnąć. Z ostygniętego ciasta wykroiłam dwa koła (położyłam mały talerzyk i obkroiłam nożem), a następnie ścięłam wierz i podzieliłam na dwa biszkopty, to samo zrobiłam z drugim kołem (łączni uzyskałam 4 cienkie koła biszkoptowe, ale do tortu użyłam tylko 3, bo stwierdziłam, że z czterema tort będzie za wysoki).
Ubiłam pierwszą puszkę mleka kokosowego (zajmie Wam to ok. 2 min, po prostu część twardą (wody kokosowej nie ubijamy) przełóż do miski i mikserem na wolnych obrotach wymieszaj i gotowe – w trakcie możesz dodać trochę cukru pudru). 1/2 ubitej śmietany wymieszałam z borówkami i posmarowałam pierwszy blat, przykryłam drugim. Resztę bitej śmietany połączyłam z kostkami z nektarynki (dobrze odsączcie sok) i posmarowałam drugi blat, a następnie przykryłam trzecim blatem. Ubiłam drugą puszkę bitej śmietany i posmarowałam nią cały tort. Aby uzyskać gładką powierzchnię, do wyrównania użyłam szerokiego, długiego noża zamoczonego w ciepłej wodzie. Gdy już tort był całkowicie gotowy, zaczęłam ozdabiać. Na boki nakładałam płatki migdałowe, górę ozdobiłam borówkami i malinami.

Moje wskazówki: biszkopt najlepiej upiec wieczorem i zostawić przez noc.
Bitą śmietanę zrobić rano, połączyć z biszkoptem i wstawić tort na kilka godzin (3-4) do lodówki. Nic się nie rozleci, ani nie rozpłynie:)

Pewnie co niektórzy zdziwią się, że w przepisie jest biały cukier- wyszłam z założenia, że roczek jest raz w życiu, nie dodałam, aż tyle ile normalnie dla dorosłych bym dodała, poza tym Ala zjadła kawałek, a nie cały tort, więc pozwoliłam sobie i jej na tą przyjemność i już 🙂

 
Krok po kroku:

 

 

 

 

 

 

DZIĘKUJEMY ZA WSZYSTKIE PIĘKNE ŻYCZENIA 🙂
Pozdrawiam Asia z Alicją:)
a tu zdjęcia WASZYCH TORTÓW:) Pochwalcie się i Wy:)
KLIK

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (91)

Anonymous

Dodano opinię: 21.10.2014

Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2014

tak, widzę, mleko należy wyjąc z puszki, oddzielić płynną konsystencję od stałej i ubijać mikserem tą stałą, twardą część mleka z puszki. Potrwa to dosłownie chwilę:) uważajcie, bo to nie będzie po ubici typowa „śmietanka” lekka i puszysta jak ta od krowy, tylko gęsta, śmietana kokosowa:) W trakcie ubijania można dodać cukier puder.

Katarzyna Szalast

Dodano opinię: 11.11.2014

Najlepszy tort jaki jadłam…dziękuję 🙂

Anonymous

Dodano opinię: 19.11.2014

Kupiłam w Marks and spencer śmietankę kokosową – próbowałeś tego cuda kiedyś? cyz po prstu mogę ją ubić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.11.2014

Nie, nigdy tego nie próbowałam, zawszę używam mleka kokosowego.

Anonymous

Dodano opinię: 13.12.2014

Dodałam do ciasta syropu karobowego i wyszedł mi zakalec jak ta lala..

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.12.2014

Przykro mi, ale nie znam takiego syropu, do niczego go nigdy nie dodawałam, z kolei syrop daktylowy sprawdziłam na jednym biszkopcie i normalnie wyrósł. Może jajka za słabo ubite?

Anonymous

Dodano opinię: 14.12.2014

Do zrobienia śmietanki użyłam mleczka kokosowego z puszki, połączyłam stałą część z cukrem pudrem, trochę to zajęło, a nie dwie minutki 🙂 uzyskałam kosystencję masła w temp pokojowej, natomiast po schłodzeniu tortu masa ma konsystencję masła prosto z lodówki. Czy to tak ma wyglądać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.12.2014

Nie, z pewnością nie tak ma to wyglądać, kto by to chciał jeść:) A jakiej firmy mleko miałaś? Wydaje mi się, że za długo ubijałaś, bo to „ubicie” ma trwać naprawdę chwilę, po prostu mieszasz 1-2 min, aż z jednej bryły wyjętej z puszki, uzyskasz krem. Nie może mieć konsystencji masła. Faktem jest że po włożeniu do lodówki staje się „sztywniejszy”,ale nadaj miękki i delikatny gdy się go je.

Anonymous

Dodano opinię: 14.12.2014

Czy biszkopt można piec w okrągłej tortownicy? I czy do przestygnięcia zostawić w blaszce czy wyciągnąć biszkopt? Może to głupie pytania, ale biszkopt będę piekła po raz pierwszy:)
pozdrawiam
Gosia

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.12.2014

Nie ma głupich pytań:) Oczywiście że możesz upiec w okrągłej, ale jakiejś o średnicy min. 24 cm tak mi się wydaje, i zobacz czy wtedy jeden taki biszkopt Ci wystarczy czy nie lepiej zrobić dwa, przeciąć, uzyskac 4 części, a wykorzystać tylko 3:)

Unknown

Dodano opinię: 25.12.2014

Ja dodałam sezonowe owoce – kaki w kawałkach na jeden poziom i żurawinę zblendowaną na drugi – wyszło super! A do tego mój dzieć przy robieniu tego tortu ogarnął (z kontekstem!) słowo am – wyciągał rączki po dokładkę mówiąc am. I do j pory kojarzy „am” z jedzeniem 🙂 Więc podwójnie miłe wspomnienie. Dziękuję za ten i inne fajne łatwe i zdrowe przepisy 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.12.2014

Bardzo nam miło za te słowa uznania:) Dziękujemy i pozdrawiamy:)

Anonymous

Dodano opinię: 19.02.2015

ile mleka kokosowego trzeba użyć w przepisie w ml? bo puszki są sprzedawane w różnych rozmiarach:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.02.2015

Jedna puszka 400ml, czyli łącznie 800ml:) Już dopisałam w składnikach. Dziękuję za uwagę:)

Anonymous

Dodano opinię: 20.02.2015

czy dla rocznego dziecka można zastąpić cukier stewią i czy kupić taką w proszku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.02.2015

Przykro mi, ale osobiście nigdy jej nie jadłam i nie stosowałam, więc nie znam odpowiedzi na to pytanie:(

Paulina Konieczna

Dodano opinię: 09.01.2018

Ostatnio widziałam przepis na biszkopt bez jajek, zamiast tego ubita…woda po cieciorce z puszki. Gdzieś krąży przepis w internecie 🙂 Od razu dodam, że sama nie próbowałam 🙂

agnicha2009

Dodano opinię: 22.02.2015

super torcik! tylko czy da się czymś zastąpić jajka? bo właśnie stoję przed takim bezmleczno-bezjajecznym tortowo-roczkowym wyzwaniem 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2015

Obawiam się, że nie da się zrobić typowego biszkoptu bez jajek:( MOżna je zastępować w wypiekach np. bananem, ale nigdy tego nie robiłam w biszkopcie, więc nie wiem jak pomóc.

agnicha2009

Dodano opinię: 22.02.2015

dzięki bardzo! tak mnie zainspirował ten blog, że zaczęłam intensywnie szukać i mam już przepis na biszkopt bez jajek 😀 a resztę pomysłu kradnę od Was! dzięki 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2015

Powodzenia i koniecznie daj znać jak wyszło, i podziel się tutaj przepisem na ten biszkopt, bo pewnie więcej mam ma podobne rozterki:)

Ania W-W

Dodano opinię: 30.06.2015

Chcialabym zapytac czym mozna zastapic mleko kokosowe bo u nas niestety alergia na kokosy.

admin

Dodano opinię: 30.06.2015

Śmietaną kremówką ale musisz ją czymś usztywnić  może agarem albo jakimś śmietanfixem, niestety nie wiem:(

Anka_wawa

Dodano opinię: 09.07.2015

Polecam, żeby nie stosować żadnych śmietanfixów, zrobić krem na bazie kremówki i mascarpone, jeśli nie możesz użyć mleka kokosowego. Ja robię w propocji mniej więcej 2 razy tyle mascarpone co kremówki (śmietana 30%-36%). Moim zdaniem nie trzeba go dosładzać jak sie dodaje słodkie owoce do ciasta.

Monika

Dodano opinię: 14.07.2015

Jaką średnicę miał torcik po obkrojeniu? bo nie wiem czy dla nas nie będzie za mały, starczy na 12-14os.?. Rozumiem, że te dwa krążki były wykrojone z jednego biszkopta?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2015

Raczej dla 12 os nie starczy, myślę, że dla 8:)

M_M

Dodano opinię: 23.07.2015

Mam zamiar zrobić ten torcik dziś dla mojego pięciolatka 🙂 Mam nadzieję, że wyjdzie, choć boję się, że nie wyjdzie mi bita śmietana kokosowa (że mi wyjdzie masło)… Ale zobaczymy.

Moje pytanie brzmi, co można zrobić z pozostałym rzadkim mlekiem kokosowym? Użyć do jakiegoś koktajlu? W sumie to nigdy nie kombinowałam jeszcze z mlekiem kokosowym i nie mam pomysłu…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.07.2015

Witaj, o smietanę się nie martw zupełnie, zobaczysz sama, twardej masy nie ubija się jakos specjalnie długo, góra 1 mniutkę i gotowe. Ja wodę wylewam, nie wykorzystuje jej do niczego.

M_M

Dodano opinię: 27.07.2015

Reasumując, tort wyszedł rewelacyjnie, choć niestety miałam duże problemy z biszkoptem, który notorycznie mi nie wychodził na żaden z podanych sposobów 🙁 Ale zleciłam to mamie i ona uratowała tort 🙂
Ale był pyszny!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.07.2015

Tak, nasze mamy mają swoje sposoby na biszkopty. Do dziś nie rozumiem dlaczego jednym one wychodzą, a innym nie. Cieszę się, że tort Wam smakował. Spróbuj może nowego przepisu na tort smietankowo-malinowy:) Tam jest intrukcja na biszkopt jeszcze bardziej wyjaśniona:)

Madzia Czara

Dodano opinię: 29.07.2015

A czy zamiast prostokątnej blachy mogę użyć tortownicy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.07.2015

Tak, o średnicy max 22 cm, być może będzie potrzebne upieczenie dwóch biszkoptów:)

Mama Czara

Dodano opinię: 31.07.2015

Byłam wczoraj w lidlu i znalazłam tam tylko mleczko kokosowe w puszce, a w przepisie chodzi o mleko, tak? 

Ani

Dodano opinię: 24.09.2015

kiedy wprowadziłyście  kokos do diety i w jakiej formie? Synek ma 11 miesięcy i chciałabym zrobić taki torcik na jego pierwsze urodziny. Nie wiem czy  w tak krótkim powinnam próbować worowadzać kokos. Ciężko mi znaleźć jakieś informacje na ten temat w necie. Dziekuję i pozdrawiam,

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.09.2015

Daj mu po prostu trochę mlekcza kokosowego do wypicia:) My juz w 9 m. dałyśmy.

Magdalena

Dodano opinię: 13.12.2015

Po dodaniu maskarpone, ze "śmietany" zrobiła się woda, dwa razy:/ Zmarnowałam, czas i pieniadze. A robiłam tak jak w przepisie:/ Jutro pierwsze urodziny Synka, klapa jak nic:(

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.12.2015

A jakiej firmy był ser i mleko?

Magdalena

Dodano opinię: 07.01.2016

Dziewczyny w niedziele roczek Synka. Bede robila Wasz tort:) boje sie ze nie wyjdzie i w zwiazku z tym czy jak jutro poznym wieczorem zrobie biszkopt a w sobote cala mase to da rade wytrzymac do niedzieli??? Wole miec troche czasu w zapasie bo jak nie wyjdzie to trzeba bedzie leciec cos kupic. Trzymajcie mocno kciuki 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.01.2016

Jasne, wyjdzie i może do poniedziałku nawet stać w lodówce:) Smacznego!

Magdalena

Dodano opinię: 08.01.2016

Super, dziekuje:) zabieram sie za pieczenie:)

Anna

Dodano opinię: 11.01.2016

Magdaleno jak poszlo? Ja takze zastanawiam sie czy jesli przygotuje smietane wczesniej to czy nic z nia nie bedzie. Roczek w najblizsza sobote i zastanawialam sie nad przygotowaniem calego tortu w piatek,tzn.biszkopt upieklabym rano a smietane ubila i posarowala nia tort wieczorkiem. Troche sie stresuje!

Anna

Dodano opinię: 11.01.2016

Ma byc ok 15 osob i zupelnie nie wiem jak wybrnac z sytuacji by kazdy zjadl kawalek a jednoczesnie torcik byl zgrabny i okragly:/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.01.2016

Możesz wypróbować proporcje na biszkopt ktore są w naszym drugim torcie https://alaantkoweblw.pl/tort-smiatankowo-malinowy/

Anna

Dodano opinię: 11.01.2016

Mam jeszcze dylemat co do formy bo okazalo sie,ze mamy miec ok.15 osob :/ Pomyslalam by zrobic torcik okragly i dodatkowo jeszcze jakies ciasto ale czy wypada by nie kazdy dostal kawalek ;)? Chyba,ze prostokatna blacha ale to juz wieksze przedsiewziecie i chyba tort traci swoj urok bo to jednak urodzinki Maluszka 🙂

Magnolia

Dodano opinię: 14.01.2016

Bardzo fajnie pokazane jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku – w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.

Asia

Dodano opinię: 01.02.2016

Cześć! Przygotowuję się do upieczenia tortu na roczek córki. Mam pytanie odnośnie owoców. Jest zima, brak świeżych owoców. Czym zatem zastąpić te z przepisu? Brak nektarynek. Maliny, borówki tylko w marketach, ale czy to dobre rozwiązanie? Owoce z puszki też chyba nie najlepszy pomysł :/ Pomóżcie!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.02.2016

Możesz użyć świeżego ananasa lub mango. Będzie smacznie:)

Iwona

Dodano opinię: 12.02.2016

Cześć,wysłałam męża do sklepu po mleko kokosowe w puszce(nigdy go nie używałam) i jak znim wrócił i przeczytałam skład to sie troche przestraszyłam;/ Czy kazde mleko takie ma? I czy ono jest ok dla naszych maluszków? Skład:ekstrakt kokosa,woda, guma guar: naturalny zagęszczacz, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych:emulgator,polisorbat 60, emulgator, sól sodowa karboksylmetylocelulozy:zagęszczacz, guma ksantanowa, pirosiarczyn sodu:konserwant. Zastanawiam sie czy nie jest sensowniej zrobić mase z śmietanki i mascarpone. Co lepsze dla najmłodszych?? Pozdrawiam!

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.02.2016

O matko cała tablica mendelejewa:)) W rosmanie i Piotrze i Pawle są mleka o dobrym składzie, grunt by było w stanie skupienia stałym a nie płynnym jak ruszysz puszką. Możesz oczywiście zrobić masę ze śmietany samej nawet lbo z mascarpone:) Smacznego!

Iwona

Dodano opinię: 16.02.2016

Zrobiłam próbę przed urodzinkami, bo to pierwszy tort jaki w życiu robiłam i wyszedł i był przepyszny! Za 2tyg robię ponownie!! 🙂

Ania

Dodano opinię: 03.03.2016

Blaszki jakich wymiarów używałaś do pieczenia, tak że udało się wykroić 2 koła talerzykiem? do moich blach nie wchodzą 2 talerzyki.. Upiekłam w tortownicy 24 cm i za drugim razem wolałbym mniejsze placki.. Z góry dziekuję za odpowiedź!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.03.2016

Tortownica o średnicy 18 cm. 

Paulina

Dodano opinię: 26.03.2016

hej. robie tą bitą smietane juz 4 raz ;( z zegarkiem w reku 1 minuta i ciagle zostaje mi masło z wodą. a puszki wyciągam tylko tą twarda część wode odlewam. puszki mleka z rossmana. co robie nie tak.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.03.2016

Może to wina tego mleka? Spróbuj kupić innej firmy, a czy jest na pewno dobrze schłodzone? NIe rozumiem skoro odlewasz wodę, to skąd po 1m miksowania uzusykujesz wodę?

anna

Dodano opinię: 04.04.2016

dwa razy piekłam biszkopt wg pierwszej szkoły i nigdy więcej :/ twardy i nawet po nasączeniu niezbyt przyjemny
w kcie desperacji zrobiłam drugi ze szkoły piewszej i trzeba było tak zrobić od razu 🙂 tylko nalezy pamietaćo nasączeniu biszkoptu 🙂
mleko kokosowe zawsze kupowałam w Lidlu, ale nie było akurat – zakupiłam w Rossmannie i to była porażka (chyba bym musiała kupić z 10 puszek, żeby pokryć tort) – dobrze, że to drugie urodzinki były – uratowała nas bita śmietana (nie podałabym roczniakowi)

MamaWica

Dodano opinię: 07.05.2016

ja dzisiaj piekę na jutrzejszy roczek syna mego.Stres lekki jest 🙂

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.05.2016

Daj znac,jak wyszło:) Najlepsze życzenia dla malucha.

MamaWica

Dodano opinię: 09.05.2016

tort wyszedł super smaczny,synek się zajadał Robiłam wg pierwszego przepisu na biszkopt i ładnie wyrósł.Musiałam tylko dokupić mleko bo w tym z rossmanna było 1/4 masy reszta woda. z lidla jest ok.Zrobiłam też tradycyjne muffiny i krakersy serowe od was ze strony:)

 

Dorota

Dodano opinię: 04.06.2016

No to zaczynamy!

Jutro? (tak jeszcze jutro…) wielki dzień!

Dorota

Dodano opinię: 05.06.2016

Wygląda wspaniale! Jesteście cudowne!

Miłego dnia 🙂

Dorota

Dodano opinię: 05.06.2016

.

Ola

Dodano opinię: 08.07.2016

A czy bitą śmietanę można zrobić z mleka migdałowego?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.07.2016

Raczej nie.

Danuta

Dodano opinię: 02.08.2016

Cześć dziewczyny, jestem wielką fanką Waszych przepisów no i jeśli chodzi o torta na pierwsze urodzinki to też planuję Waszego 🙂

Powiedzcie, czy nie powinnam czymś nasączyć tego biszkopta? Zastanawia mnie czy nie będzie suchy…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.08.2016

Jasne, możesz np skropić biszkopt herbatą rooibos, albo jakąś herbatą owocową. W przepisie na tort malinowo-śmietankowy z bloga tak własnie robimy.

Iwona

Dodano opinię: 11.12.2016

Czy mąki oby nie jest za dużo? Biszkopt wyszedł bardzo zbity i twardy

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.12.2016

Nie.

Nika

Dodano opinię: 18.02.2017

Robilam juz ten torcik wczoraj tylko z gruszkami i wyszedl pysznie! Sama nie cierpie tortow a ten jest rewelacyjny,  idealnie nie za-slodki. Jutro mam znow imprezke wiec wypiek bede powtarzac ale dzisiaj wieczorem pieke biszkopt. Czy jesli zostawaim go na noc to rozkroic go na blaty i nasaczyc herbata juz dzisiaj?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.02.2017

Nie rozkrawaj.

Agnieszka

Dodano opinię: 19.05.2017

Jutro roczek synka. Biszkopty gotowe (zrobiłam dwa okrągłe). Robiłam pierwszym sposobem i wyszły super. Jutro masa i ozdabianie. Myślę, że będzie pysznie. pozdrawiam i dziękuję za przepis.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.05.2017

Powodzenia i najlepsże życzenia dla synka!

Gosia

Dodano opinię: 01.07.2017

Dzięki za przepis, dzisiaj świętowaliśmy pierwsze urodziny córeczki. Tort świetny,po raz pierwszy w życiu robiłam i wyszedł! 🙂

 

 

Gosia

Dodano opinię: 27.10.2017

Witam (: planuje zrobić torcik wg przepisu, ale nigdzie nie mogę dostać nektarynek ani mango. Pomyślałam, by zastąpić JE malinami. Zastanawiam się tylko, czy maliny podzielić na mniejsze kawałki, dodać całe czy może zrobić mus? Tylko nie wiem, czy jak taki mus połączę z ubitą mleczkiem kokosowym,to czy konsystencja będzie odpowiednia? Będę wdzięczna za sugesie, roczek już jutro (: Dodam, że będę robić tort pierwszy raz, stresuj jest (:(:

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2017

Dopiero oczytałam wiadomość, mam nadzieje, że sobie jakoś poradziłaś:)

Dominika

Dodano opinię: 30.11.2017

czy zamiast mąki pszennej można dać jaglanej? a zamiast cukru syrop klonowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

Sama jaglana może być za sucha, nie robiłam nigdy na niej biszkoptu. Tak, syrop klonowy moze byc.

zinka

Dodano opinię: 02.01.2018

Hej. Mam pytania odnośnie tortu/ Czym można zastąpić nekarynki w masie , zeby wyszlo i dzecko roczne moglo zjesc ? I czy dalabys rocznemu dzecku bita smietane zwykla z 30 % smietany ubitej. Wiadomo, ze dziecko zje kawalek a mi mleko kokoswe nie chce wyjsc;/ Grudy się robią, mimo że mam dobre mleko i z gestj czesci robie. Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2018

MOże tu znajdziesz inne inspiracje:
https://alaantkoweblw.pl/tort-na-roczek-przepisy-blw-alaantkoweblw/
https://alaantkoweblw.pl/tort-z-truskawkami/
https://alaantkoweblw.pl/tort-smiatankowo-malinowy/
mozesz dać smietanę i mascarpone, ale samą śmietanę, taka ilośc nie zaszkodzi:) Nektarynki zastąp innymi sezonowymi owocami które lubicie np. gruszką, czy mrożonymi owocami.

Agata

Dodano opinię: 15.03.2018

Dziewczyny, próbowałyście zrobić bitą śmietanę z mleczka kokosowego, ale z kakao?
Jestem ciekawa, czy jak dodam kakao, masa śmietana nadal będzie sztywna?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.03.2018

Powinno wyjść, aczkolwiek ta „śmietana” nigdy nie będzie mega sztywna, dopiero po nałożeniu na tort i schowaniu na kilka golizn do lodówki, masa będzie bardziej zwarta.

Maja

Dodano opinię: 27.03.2018

Czy dodawalas do biszkoptu surop klonowy albo daktylowy zamiast cukru? Ile dodać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.03.2018

Dodawałam, zawsze wychodził zakalec. Dlatego uważam, że akurat w biszkopcie trzeba zrobić wyjątek:)

Ania

Dodano opinię: 30.08.2018

dlaczego jajka nie z lodówki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.09.2018

Dlatego, że produkty na pewne wypieki powinny mieć temp pokojową, by nie wyszedl zakalec.

Aneta

Dodano opinię: 28.04.2019

Super przepis 🙂 Tort zrobiłam w wersji podwójnej na pierwsze urodziny moich bliźniaków. Wszystko się udało.

Sylka

Dodano opinię: 24.01.2020

Witam:) mam alergię na laktozę i znalazłam Was z rozwiozaniem na idealny tort na chrzest. Pytanie tylko czy z podanych proporcji starczy ciasta na 15 osób?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.04.2020

raczej na ok 8

Tita

Dodano opinię: 29.01.2020

Witam
Podzielę się z Wami moim sposobem na biszkopt bez proszku do pieczenia 🙂 puszysty i ładnie rośnie
6 jaj
Szklanka mąki pszennej lub kukurydzianej
Mus daktylowy (robiony z opakowania 200g)

Ubijam pianę z białek (zimnych – tak mnie uczyła babcia :))
Dodaje żółtka
Dodaje mąkę
Następnie mus
Za każdym razem wszystko delikatnie mieszam. Im mniej mieszania tym lepiej 😉

Znalazłam na jakimś forum info o tym aby mus wymieszać z żółtkami, ale biszkopt nie wychodził, więc wzięłam się na swój sposób.

Aga

Dodano opinię: 12.09.2020

Czy pieczemy z termoobiegiem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2020

Tak.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek