Składniki:
biszkopt:
5 jajek (nie z lodówki!);
3/4 szklanki mąki pszennej;
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
5-6 łyżek cukru;
( można też spróbować zamienić cukier na stewię w proszku (tyle samo łyżeczek) daktyle- namoczyć pół szklanki daktyli 15min. w wodzie a później zblendować na gładką masę- osobiście nie robię biszkoptu na daktylach, bo nigdy mi nie wychodzi za wysoki);
pół łyżeczki proszku do pieczenia;
bita śmietana kokosowa:
2 puszki mleka kokosowego(2x 400ml) (ja kupiłam w Lidlu) -mleko należy schłodzić w lodówce przynajmniej kilka godzin (najlepiej całą noc), wybierz takie by już w sklepie miało konsystencje stałą, a nie wodnistą.
2 łyżeczki cukru pudru (lub innego słodzika)- można zupełnie pominąć, bowiem smak owoców spowoduje, że śmietana będzie „umiarkowanie” słodka:);
dodatki:
1 nektarynka (obrana ze skóry i pokrojona w kostkę);
garść malin do ozdobienia;
pół szklanki borówek;
małe opakowanie migdałów w płatkach.
ZANIM ZACZNIESZ, ZERKNIJ TEŻ NA TEN PRZEPIS NA TORT I BISZKOPT
Są dwie szkoły pieczenia biszkoptu:
1- mojej mamy, który zawsze wychodzi:)
Jajka dokładnie umyj i rozbij (nie oddzielaj białka od żółtka). W dużej misce mikserem ubijaj jajka z cukrem na puszystą, gęstą pianę (chwilę to potrwa😛 musi być naprawdę wysoka, puszysta pianka). Mąkę pszenną zmieszaj z kartoflanką i proszkiem do pieczenia. Przesiewaj przez sitko i POWOLI (po trochu) wsypuj do piany z jajek, mieszaj delikatnie łyżką, tak by wciąż „dostarczać ” masie jajecznej powietrze (zanurzaj łyżkę głęboko i wyjmuj, głęboko i wyjmuj 😀 wiem, że rozumiecie o co mi chodzi).
2- popularniejszy, równie sprawdzony:)
Jajka dokładnie umyj i rozbij oddzielając białka od żółtka. W dużej misce mikserem ubijaj białka, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mąkę pszenną zmieszaj z kartoflanką i proszkiem do pieczenia. Przesiewaj przez sitko i POWOLI (po trochu) wsypuj do piany z jajek, mieszaj delikatnie łyżką, tak by wciąż „dostarczać ” masie jajecznej powietrze (zanurzaj łyżkę głęboko i wyjmuj, głęboko i wyjmuj 😀 wiem, że rozumiecie o co mi chodzi).
Dla tych, którzy nigdy nie pieli biszkoptu mamy propozycję- zobaczcie jak to robią inni, ten filmik jest dobrze nakręcony dla laików:) KLIK
Średniej wielkości blachę do pieczenia (prostokątną) wyłóż na dnie papierem do pieczenia i przelej na nią masę. Piecz w 180′ C przez 20-25 min (aż biszkopt się zarumieni),a następnie wyjmij go z piekarnika, połóż na wilgotną ściereczkę i pozwól ostygnąć. Z ostygniętego ciasta wykroiłam dwa koła (położyłam mały talerzyk i obkroiłam nożem), a następnie ścięłam wierz i podzieliłam na dwa biszkopty, to samo zrobiłam z drugim kołem (łączni uzyskałam 4 cienkie koła biszkoptowe, ale do tortu użyłam tylko 3, bo stwierdziłam, że z czterema tort będzie za wysoki).
Ubiłam pierwszą puszkę mleka kokosowego (zajmie Wam to ok. 2 min, po prostu część twardą (wody kokosowej nie ubijamy) przełóż do miski i mikserem na wolnych obrotach wymieszaj i gotowe – w trakcie możesz dodać trochę cukru pudru). 1/2 ubitej śmietany wymieszałam z borówkami i posmarowałam pierwszy blat, przykryłam drugim. Resztę bitej śmietany połączyłam z kostkami z nektarynki (dobrze odsączcie sok) i posmarowałam drugi blat, a następnie przykryłam trzecim blatem. Ubiłam drugą puszkę bitej śmietany i posmarowałam nią cały tort. Aby uzyskać gładką powierzchnię, do wyrównania użyłam szerokiego, długiego noża zamoczonego w ciepłej wodzie. Gdy już tort był całkowicie gotowy, zaczęłam ozdabiać. Na boki nakładałam płatki migdałowe, górę ozdobiłam borówkami i malinami.
Moje wskazówki: biszkopt najlepiej upiec wieczorem i zostawić przez noc.
Bitą śmietanę zrobić rano, połączyć z biszkoptem i wstawić tort na kilka godzin (3-4) do lodówki. Nic się nie rozleci, ani nie rozpłynie:)
Pewnie co niektórzy zdziwią się, że w przepisie jest biały cukier- wyszłam z założenia, że roczek jest raz w życiu, nie dodałam, aż tyle ile normalnie dla dorosłych bym dodała, poza tym Ala zjadła kawałek, a nie cały tort, więc pozwoliłam sobie i jej na tą przyjemność i już 🙂
![]() |
DZIĘKUJEMY ZA WSZYSTKIE PIĘKNE ŻYCZENIA 🙂 Pozdrawiam Asia z Alicją:) |
KLIK
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
tak, widzę, mleko należy wyjąc z puszki, oddzielić płynną konsystencję od stałej i ubijać mikserem tą stałą, twardą część mleka z puszki. Potrwa to dosłownie chwilę:) uważajcie, bo to nie będzie po ubici typowa „śmietanka” lekka i puszysta jak ta od krowy, tylko gęsta, śmietana kokosowa:) W trakcie ubijania można dodać cukier puder.
Najlepszy tort jaki jadłam…dziękuję 🙂
Kupiłam w Marks and spencer śmietankę kokosową – próbowałeś tego cuda kiedyś? cyz po prstu mogę ją ubić?
Nie, nigdy tego nie próbowałam, zawszę używam mleka kokosowego.
Dodałam do ciasta syropu karobowego i wyszedł mi zakalec jak ta lala..
Przykro mi, ale nie znam takiego syropu, do niczego go nigdy nie dodawałam, z kolei syrop daktylowy sprawdziłam na jednym biszkopcie i normalnie wyrósł. Może jajka za słabo ubite?
Do zrobienia śmietanki użyłam mleczka kokosowego z puszki, połączyłam stałą część z cukrem pudrem, trochę to zajęło, a nie dwie minutki 🙂 uzyskałam kosystencję masła w temp pokojowej, natomiast po schłodzeniu tortu masa ma konsystencję masła prosto z lodówki. Czy to tak ma wyglądać?
Nie, z pewnością nie tak ma to wyglądać, kto by to chciał jeść:) A jakiej firmy mleko miałaś? Wydaje mi się, że za długo ubijałaś, bo to „ubicie” ma trwać naprawdę chwilę, po prostu mieszasz 1-2 min, aż z jednej bryły wyjętej z puszki, uzyskasz krem. Nie może mieć konsystencji masła. Faktem jest że po włożeniu do lodówki staje się „sztywniejszy”,ale nadaj miękki i delikatny gdy się go je.
Czy biszkopt można piec w okrągłej tortownicy? I czy do przestygnięcia zostawić w blaszce czy wyciągnąć biszkopt? Może to głupie pytania, ale biszkopt będę piekła po raz pierwszy:)
pozdrawiam
Gosia
Nie ma głupich pytań:) Oczywiście że możesz upiec w okrągłej, ale jakiejś o średnicy min. 24 cm tak mi się wydaje, i zobacz czy wtedy jeden taki biszkopt Ci wystarczy czy nie lepiej zrobić dwa, przeciąć, uzyskac 4 części, a wykorzystać tylko 3:)
Ja dodałam sezonowe owoce – kaki w kawałkach na jeden poziom i żurawinę zblendowaną na drugi – wyszło super! A do tego mój dzieć przy robieniu tego tortu ogarnął (z kontekstem!) słowo am – wyciągał rączki po dokładkę mówiąc am. I do j pory kojarzy „am” z jedzeniem 🙂 Więc podwójnie miłe wspomnienie. Dziękuję za ten i inne fajne łatwe i zdrowe przepisy 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Bardzo nam miło za te słowa uznania:) Dziękujemy i pozdrawiamy:)
ile mleka kokosowego trzeba użyć w przepisie w ml? bo puszki są sprzedawane w różnych rozmiarach:)
Jedna puszka 400ml, czyli łącznie 800ml:) Już dopisałam w składnikach. Dziękuję za uwagę:)
czy dla rocznego dziecka można zastąpić cukier stewią i czy kupić taką w proszku?
Przykro mi, ale osobiście nigdy jej nie jadłam i nie stosowałam, więc nie znam odpowiedzi na to pytanie:(
Ostatnio widziałam przepis na biszkopt bez jajek, zamiast tego ubita…woda po cieciorce z puszki. Gdzieś krąży przepis w internecie 🙂 Od razu dodam, że sama nie próbowałam 🙂
super torcik! tylko czy da się czymś zastąpić jajka? bo właśnie stoję przed takim bezmleczno-bezjajecznym tortowo-roczkowym wyzwaniem 😉
Obawiam się, że nie da się zrobić typowego biszkoptu bez jajek:( MOżna je zastępować w wypiekach np. bananem, ale nigdy tego nie robiłam w biszkopcie, więc nie wiem jak pomóc.
dzięki bardzo! tak mnie zainspirował ten blog, że zaczęłam intensywnie szukać i mam już przepis na biszkopt bez jajek 😀 a resztę pomysłu kradnę od Was! dzięki 🙂
Powodzenia i koniecznie daj znać jak wyszło, i podziel się tutaj przepisem na ten biszkopt, bo pewnie więcej mam ma podobne rozterki:)
Chcialabym zapytac czym mozna zastapic mleko kokosowe bo u nas niestety alergia na kokosy.
Śmietaną kremówką ale musisz ją czymś usztywnić może agarem albo jakimś śmietanfixem, niestety nie wiem:(
Polecam, żeby nie stosować żadnych śmietanfixów, zrobić krem na bazie kremówki i mascarpone, jeśli nie możesz użyć mleka kokosowego. Ja robię w propocji mniej więcej 2 razy tyle mascarpone co kremówki (śmietana 30%-36%). Moim zdaniem nie trzeba go dosładzać jak sie dodaje słodkie owoce do ciasta.
Jaką średnicę miał torcik po obkrojeniu? bo nie wiem czy dla nas nie będzie za mały, starczy na 12-14os.?. Rozumiem, że te dwa krążki były wykrojone z jednego biszkopta?
Raczej dla 12 os nie starczy, myślę, że dla 8:)
Mam zamiar zrobić ten torcik dziś dla mojego pięciolatka 🙂 Mam nadzieję, że wyjdzie, choć boję się, że nie wyjdzie mi bita śmietana kokosowa (że mi wyjdzie masło)… Ale zobaczymy.
Moje pytanie brzmi, co można zrobić z pozostałym rzadkim mlekiem kokosowym? Użyć do jakiegoś koktajlu? W sumie to nigdy nie kombinowałam jeszcze z mlekiem kokosowym i nie mam pomysłu…
Witaj, o smietanę się nie martw zupełnie, zobaczysz sama, twardej masy nie ubija się jakos specjalnie długo, góra 1 mniutkę i gotowe. Ja wodę wylewam, nie wykorzystuje jej do niczego.
Reasumując, tort wyszedł rewelacyjnie, choć niestety miałam duże problemy z biszkoptem, który notorycznie mi nie wychodził na żaden z podanych sposobów 🙁 Ale zleciłam to mamie i ona uratowała tort 🙂
Ale był pyszny!
Tak, nasze mamy mają swoje sposoby na biszkopty. Do dziś nie rozumiem dlaczego jednym one wychodzą, a innym nie. Cieszę się, że tort Wam smakował. Spróbuj może nowego przepisu na tort smietankowo-malinowy:) Tam jest intrukcja na biszkopt jeszcze bardziej wyjaśniona:)
A czy zamiast prostokątnej blachy mogę użyć tortownicy?
Tak, o średnicy max 22 cm, być może będzie potrzebne upieczenie dwóch biszkoptów:)
Byłam wczoraj w lidlu i znalazłam tam tylko mleczko kokosowe w puszce, a w przepisie chodzi o mleko, tak?
kiedy wprowadziłyście kokos do diety i w jakiej formie? Synek ma 11 miesięcy i chciałabym zrobić taki torcik na jego pierwsze urodziny. Nie wiem czy w tak krótkim powinnam próbować worowadzać kokos. Ciężko mi znaleźć jakieś informacje na ten temat w necie. Dziekuję i pozdrawiam,
Daj mu po prostu trochę mlekcza kokosowego do wypicia:) My juz w 9 m. dałyśmy.
Po dodaniu maskarpone, ze "śmietany" zrobiła się woda, dwa razy:/ Zmarnowałam, czas i pieniadze. A robiłam tak jak w przepisie:/ Jutro pierwsze urodziny Synka, klapa jak nic:(
A jakiej firmy był ser i mleko?
Dziewczyny w niedziele roczek Synka. Bede robila Wasz tort:) boje sie ze nie wyjdzie i w zwiazku z tym czy jak jutro poznym wieczorem zrobie biszkopt a w sobote cala mase to da rade wytrzymac do niedzieli??? Wole miec troche czasu w zapasie bo jak nie wyjdzie to trzeba bedzie leciec cos kupic. Trzymajcie mocno kciuki 🙂
Jasne, wyjdzie i może do poniedziałku nawet stać w lodówce:) Smacznego!
Super, dziekuje:) zabieram sie za pieczenie:)
Magdaleno jak poszlo? Ja takze zastanawiam sie czy jesli przygotuje smietane wczesniej to czy nic z nia nie bedzie. Roczek w najblizsza sobote i zastanawialam sie nad przygotowaniem calego tortu w piatek,tzn.biszkopt upieklabym rano a smietane ubila i posarowala nia tort wieczorkiem. Troche sie stresuje!
Ma byc ok 15 osob i zupelnie nie wiem jak wybrnac z sytuacji by kazdy zjadl kawalek a jednoczesnie torcik byl zgrabny i okragly:/
Możesz wypróbować proporcje na biszkopt ktore są w naszym drugim torcie https://alaantkoweblw.pl/tort-smiatankowo-malinowy/
Mam jeszcze dylemat co do formy bo okazalo sie,ze mamy miec ok.15 osob :/ Pomyslalam by zrobic torcik okragly i dodatkowo jeszcze jakies ciasto ale czy wypada by nie kazdy dostal kawalek ;)? Chyba,ze prostokatna blacha ale to juz wieksze przedsiewziecie i chyba tort traci swoj urok bo to jednak urodzinki Maluszka 🙂
Bardzo fajnie pokazane jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku – w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.
Cześć! Przygotowuję się do upieczenia tortu na roczek córki. Mam pytanie odnośnie owoców. Jest zima, brak świeżych owoców. Czym zatem zastąpić te z przepisu? Brak nektarynek. Maliny, borówki tylko w marketach, ale czy to dobre rozwiązanie? Owoce z puszki też chyba nie najlepszy pomysł :/ Pomóżcie!
Możesz użyć świeżego ananasa lub mango. Będzie smacznie:)
Cześć,wysłałam męża do sklepu po mleko kokosowe w puszce(nigdy go nie używałam) i jak znim wrócił i przeczytałam skład to sie troche przestraszyłam;/ Czy kazde mleko takie ma? I czy ono jest ok dla naszych maluszków? Skład:ekstrakt kokosa,woda, guma guar: naturalny zagęszczacz, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych:emulgator,polisorbat 60, emulgator, sól sodowa karboksylmetylocelulozy:zagęszczacz, guma ksantanowa, pirosiarczyn sodu:konserwant. Zastanawiam sie czy nie jest sensowniej zrobić mase z śmietanki i mascarpone. Co lepsze dla najmłodszych?? Pozdrawiam!
O matko cała tablica mendelejewa:)) W rosmanie i Piotrze i Pawle są mleka o dobrym składzie, grunt by było w stanie skupienia stałym a nie płynnym jak ruszysz puszką. Możesz oczywiście zrobić masę ze śmietany samej nawet lbo z mascarpone:) Smacznego!
Zrobiłam próbę przed urodzinkami, bo to pierwszy tort jaki w życiu robiłam i wyszedł i był przepyszny! Za 2tyg robię ponownie!! 🙂
Blaszki jakich wymiarów używałaś do pieczenia, tak że udało się wykroić 2 koła talerzykiem? do moich blach nie wchodzą 2 talerzyki.. Upiekłam w tortownicy 24 cm i za drugim razem wolałbym mniejsze placki.. Z góry dziekuję za odpowiedź!
Tortownica o średnicy 18 cm.
hej. robie tą bitą smietane juz 4 raz ;( z zegarkiem w reku 1 minuta i ciagle zostaje mi masło z wodą. a puszki wyciągam tylko tą twarda część wode odlewam. puszki mleka z rossmana. co robie nie tak.
Może to wina tego mleka? Spróbuj kupić innej firmy, a czy jest na pewno dobrze schłodzone? NIe rozumiem skoro odlewasz wodę, to skąd po 1m miksowania uzusykujesz wodę?
dwa razy piekłam biszkopt wg pierwszej szkoły i nigdy więcej :/ twardy i nawet po nasączeniu niezbyt przyjemny
w kcie desperacji zrobiłam drugi ze szkoły piewszej i trzeba było tak zrobić od razu 🙂 tylko nalezy pamietaćo nasączeniu biszkoptu 🙂
mleko kokosowe zawsze kupowałam w Lidlu, ale nie było akurat – zakupiłam w Rossmannie i to była porażka (chyba bym musiała kupić z 10 puszek, żeby pokryć tort) – dobrze, że to drugie urodzinki były – uratowała nas bita śmietana (nie podałabym roczniakowi)
ja dzisiaj piekę na jutrzejszy roczek syna mego.Stres lekki jest 🙂
Daj znac,jak wyszło:) Najlepsze życzenia dla malucha.
tort wyszedł super smaczny,synek się zajadał Robiłam wg pierwszego przepisu na biszkopt i ładnie wyrósł.Musiałam tylko dokupić mleko bo w tym z rossmanna było 1/4 masy reszta woda. z lidla jest ok.Zrobiłam też tradycyjne muffiny i krakersy serowe od was ze strony:)
No to zaczynamy!
Jutro? (tak jeszcze jutro…) wielki dzień!
Wygląda wspaniale! Jesteście cudowne!
Miłego dnia 🙂
.
A czy bitą śmietanę można zrobić z mleka migdałowego?
Raczej nie.
Cześć dziewczyny, jestem wielką fanką Waszych przepisów no i jeśli chodzi o torta na pierwsze urodzinki to też planuję Waszego 🙂
Powiedzcie, czy nie powinnam czymś nasączyć tego biszkopta? Zastanawia mnie czy nie będzie suchy…
Jasne, możesz np skropić biszkopt herbatą rooibos, albo jakąś herbatą owocową. W przepisie na tort malinowo-śmietankowy z bloga tak własnie robimy.
Czy mąki oby nie jest za dużo? Biszkopt wyszedł bardzo zbity i twardy
Nie.
Robilam juz ten torcik wczoraj tylko z gruszkami i wyszedl pysznie! Sama nie cierpie tortow a ten jest rewelacyjny, idealnie nie za-slodki. Jutro mam znow imprezke wiec wypiek bede powtarzac ale dzisiaj wieczorem pieke biszkopt. Czy jesli zostawaim go na noc to rozkroic go na blaty i nasaczyc herbata juz dzisiaj?
Nie rozkrawaj.
Jutro roczek synka. Biszkopty gotowe (zrobiłam dwa okrągłe). Robiłam pierwszym sposobem i wyszły super. Jutro masa i ozdabianie. Myślę, że będzie pysznie. pozdrawiam i dziękuję za przepis.
Powodzenia i najlepsże życzenia dla synka!
Dzięki za przepis, dzisiaj świętowaliśmy pierwsze urodziny córeczki. Tort świetny,po raz pierwszy w życiu robiłam i wyszedł! 🙂
Witam (: planuje zrobić torcik wg przepisu, ale nigdzie nie mogę dostać nektarynek ani mango. Pomyślałam, by zastąpić JE malinami. Zastanawiam się tylko, czy maliny podzielić na mniejsze kawałki, dodać całe czy może zrobić mus? Tylko nie wiem, czy jak taki mus połączę z ubitą mleczkiem kokosowym,to czy konsystencja będzie odpowiednia? Będę wdzięczna za sugesie, roczek już jutro (: Dodam, że będę robić tort pierwszy raz, stresuj jest (:(:
Dopiero oczytałam wiadomość, mam nadzieje, że sobie jakoś poradziłaś:)
czy zamiast mąki pszennej można dać jaglanej? a zamiast cukru syrop klonowy?
Sama jaglana może być za sucha, nie robiłam nigdy na niej biszkoptu. Tak, syrop klonowy moze byc.
Hej. Mam pytania odnośnie tortu/ Czym można zastąpić nekarynki w masie , zeby wyszlo i dzecko roczne moglo zjesc ? I czy dalabys rocznemu dzecku bita smietane zwykla z 30 % smietany ubitej. Wiadomo, ze dziecko zje kawalek a mi mleko kokoswe nie chce wyjsc;/ Grudy się robią, mimo że mam dobre mleko i z gestj czesci robie. Pozdrawiam
MOże tu znajdziesz inne inspiracje:
mozesz dać smietanę i mascarpone, ale samą śmietanę, taka ilośc nie zaszkodzi:) Nektarynki zastąp innymi sezonowymi owocami które lubicie np. gruszką, czy mrożonymi owocami.
Dziewczyny, próbowałyście zrobić bitą śmietanę z mleczka kokosowego, ale z kakao?
Jestem ciekawa, czy jak dodam kakao, masa śmietana nadal będzie sztywna?
Powinno wyjść, aczkolwiek ta „śmietana” nigdy nie będzie mega sztywna, dopiero po nałożeniu na tort i schowaniu na kilka golizn do lodówki, masa będzie bardziej zwarta.
Czy dodawalas do biszkoptu surop klonowy albo daktylowy zamiast cukru? Ile dodać?
Dodawałam, zawsze wychodził zakalec. Dlatego uważam, że akurat w biszkopcie trzeba zrobić wyjątek:)
dlaczego jajka nie z lodówki?
Dlatego, że produkty na pewne wypieki powinny mieć temp pokojową, by nie wyszedl zakalec.
Super przepis 🙂 Tort zrobiłam w wersji podwójnej na pierwsze urodziny moich bliźniaków. Wszystko się udało.
Witam:) mam alergię na laktozę i znalazłam Was z rozwiozaniem na idealny tort na chrzest. Pytanie tylko czy z podanych proporcji starczy ciasta na 15 osób?
raczej na ok 8
Witam
Podzielę się z Wami moim sposobem na biszkopt bez proszku do pieczenia 🙂 puszysty i ładnie rośnie
6 jaj
Szklanka mąki pszennej lub kukurydzianej
Mus daktylowy (robiony z opakowania 200g)
Ubijam pianę z białek (zimnych – tak mnie uczyła babcia :))
Dodaje żółtka
Dodaje mąkę
Następnie mus
Za każdym razem wszystko delikatnie mieszam. Im mniej mieszania tym lepiej 😉
Znalazłam na jakimś forum info o tym aby mus wymieszać z żółtkami, ale biszkopt nie wychodził, więc wzięłam się na swój sposób.
Czy pieczemy z termoobiegiem?
Tak.